NTR-programmering NPO Cultuur

Blijf op de hoogte van alle NPO Cultuur

NPO Cultuur is op dit moment het grootste podium dat de Nederlandse cultuurliefhebber kan bezoeken. Om die reden tipt een redactie je iedere vrijdag mooie, belangrijke of interessante programma’s van afgelopen én komende week. Zodat je niets hoeft te missen.

Notenkraker & Muizenkoning

Zondag 2 januari, 15.00 uur, NPO 2
Gedanst op de beroemde muziek van Tsjaikovski, heeft deze voorstelling van Het Nationale Ballet sinds de première in 1996 al honderdduizenden bezoekers betoverd.

Nieuwe Meesters

Zondag 9 t/m 30 januari, 16.25 uur, NPO 2
Persoonlijke verhalen van creatieve, eigenzinnige personen (kunstenaars, schrijvers zangers, rappers, stand up comedians, cartoonisten) die pal staan voor hun zaak en daardoor niet altijd begrepen worden.

Alles in de Hens

Vrijdag 9 april, 23.00 uur, NPO 3
Marcel Hensema gaat wandelen om los te komen van drukte, werk en gepieker. Hij ontdekt dat je niet weg kunt lopen voor jezelf. Warme, grappige en herkenbare theatrale one-man film over de weg even kwijt zijn.

Dans met mij

Zondag 4 t/m 25 april, 17.45 uur, NPO 2
Jan Kooijman zoekt de nieuwe generatie dansers en choreografen op. Wat is hun achtergrond, wat zijn hun drijfveren en waar staan ze nu in hun carrière? Speciaal voor het programma maken ze een choreografie.

Peachez, een romance

Vrijdag 23 april, 23.40 uur, NPO 3
Porgy Franssen en Sofie Porro spelen de hoofdrollen in deze bloedstollende reconstructie van een fatale liefdesgeschiedenis. De voorstelling vertelt het verhaal van Ilja Leonard Pfeijffers gelijknamige succesroman.

Adele: One Night Only

Dinsdag 23 november, 20.25 uur, NPO 3
Concert in het Los Angeles Griffith Park Observatory. Haar eerste concert sinds 2017 omvat een selectie van Adele's hits en nieuwe nummers. Ook wordt de Britse zangeres geïnterviewd door Oprah Winfrey.

Voor de grap

Vanaf 31 oktober elke zondag om 10.45 uur, NPO 3
Cabaretiers zoeken naar grappige, ontroerende, meeslepende en vaak absurde verhalen van kinderen. Geïnspireerd door deze anekdotes, maken ze een korte voorstelling en gaan we zien of die om te lachen is.

Kunstvlog

Vanaf 1 november dagelijks te zien via Insta-stories
Kunst ontdekken via NPO Cultuur Instagram, thuis op de bank of in de trein. Daar hoef je echt geen Kunstgeschiedenis voor te studeren. Rachel Pouwer helpt je op weg, maar leert je vooral ook zelf kijken.

Vlogmania

Elke zondag vanaf 29 augustus, 18.10 uur, NPO 3
Deze satirische sketch show voor de hele familie, volgt vloggers op zoek naar dé succesformule. Met o.a. Ilse Warringa, Ruben van der Meer, Alex Klaasen, Jandino Asporaat, Kees Hulst, Ellen Pieters en Arjan Ederveen.

De Modern Art Revue

Zondag 29 augustus, 22.30 uur, NPO 2
Alex Klaasen en Steef de Jong spelen een ouderwetse revue over moderne kunst. Met een bonte verzameling nummers laten zij zien hoe rijk en eigenaardig deze wereld is. Voor kunstminnenden én cultuurbarbaren!

100 jaar jazz in Nederland

Vrijdag 9 juli, 22.20 uur, NPO 2
Presentatoren Wilfried Baijens en Giovanca Ostania nemen je vanuit Ahoy mee op reis door de geschiedenis van jazz in Nederland. Historische beelden worden afgewisseld met veel livemuziek.

Kurt Weill: The Seven Deadly Sins

Zondag 18 juli, 19.30 uur, NPO 2
In dit satirische muziektheaterstuk vertolken stersopraan Eva-Maria Westbroek en actrice Anna Drijver twee Anna’s. In zeven Amerikaanse steden komen zij in aanraking met de zeven hoofdzonden.

Amy Winehouse in Nederland

Zaterdag 24 juli, 22.05 uur, NPO 3
In 2004 interviewt regisseur Arjan Vlakveld als enige in Nederland de jonge Amy op beeld. In deze documentaire zien we dit exclusieve materiaal. Aansluitend wordt een concert uit 2007 uitgezonden.

The Ballroom

Elke dinsdagavond, NPO 2 extra
Popmuzikanten en theatermakers (uit dans, poëzie en spoken word) vertellen Jan Douwe Kroeske wie ze zijn en laten zien wat ze doen op het podium. Een samenwerking tussen NTR en 2 Meter Sessies.

Podium Witteman Extra: Muzikale Groeten

Zaterdag 10 juli, 10.30 uur, NPO 2
In het voorjaar van 2020 vroeg Floris Kortie de kijkers van Podium Witteman hoe zij de lockdown doorkomen. De leukste inzendingen - door amateurs en professionele musici - zijn verzameld.

Sl├Ąpstick

Zaterdag 3 juli, 10.25 uur, NPO 2
Voorstelling van de muziektheatergroep,  Släpstick opereert op het breukvlak van fysieke komedie, choreografie en muziek. Gezamenlijk beheersen de vijf mannen in beginsel elk denkbaar instrument.

Sonatinas 4 Feet

Zaterdag 26 juni, 10.30 uur, NPO 2
Deze voorstelling van Duda Paiva Company en Fractal Collective is gebaseerd op het werk van de Braziliaanse fotograaf Alair Gomes. Hij creëerde beweging met series van opeenvolgende shots: sonatinas.

De Nieuwe Mens

Zaterdag 19 juni, 10.55 uur, NPO 2
Een roadmovie door de stad. Artiesten en performers spreken en dichten over idealen als gelijkwaardigheid en de veerkracht van de mens in crisistijd. Met o.a. Spinvis, Nana Adjoa, Hannah Hoekstra en Shishani.

Het Kamp van Sarah Neutkens

Zaterdag 12 juni, 10.55 uur, NPO 2
Componist, pianist en kunstenaar Sarah Neutkens werkt op uitnodiging van Into The Great Wide Open aan nieuwe muziek. Deze documentaire registreert de week die Neutkens in december op Vlieland spendeert.

Gemiste Sterren

In deze zesdelige podcastserie zoeken Floris Kortie en Orville Breeveld naar de onterecht vergeten zwarte componisten binnen de klassieke muziek. Wat is er zo goed aan en welke verhalen hangen er omheen?

Onbewoond Eiland

In deze podcast stelt Justin Verkijk zijn gasten een simpele vraag: welke drie liedjes zou je meenemen naar een verlaten, tropisch paradijs? Dat zorgt voor mooie verhalen en natuurlijk goede muziek.

Sleutels van Paradiso

In deze zesdelige videoserie krijgen Nederlandse bands en artiesten 24 uur lang vrij spel in een leeg Paradiso. Zo gebruikt EUT de poptempel om te repeteren en neemt Gallowstreet er een videoclip op.

Klokhuissketches

Maandag t/m vrijdag, 18.40 uur, NPO Zapp
In het kader van het NPO Actieplan Cultuur werden theaterauteurs die dat niet eerder deden, gevraagd om een sketch te schrijven. De dramaredactie koos twintig scènes die worden uitgezonden in Het Klokhuis.

Fake It Till You Make It

In deze online serie van Het Klokhuis krijgen kinderen fantasievolle tips en voorbeelden om zelf te leren acteren. Hoe speel je een spectaculair gevecht, een intieme zoen of een ranzige kots-scène?

Kunststof op Maandag

Maandag 29 mrt t/m 14 juni, 19.30 uur, NPO Radio 1
Kunststof Radio geeft twaalf maandagen lang een podium aan artiesten wiens presentaties, premières en plannen door corona niet door kunnen gaan. Als het even kan met een liveoptreden of performance.

Podium Sweelinck

Elke vrijdag, rond 17.15 uur, NPO Radio 4
Zes componisten van nu schrijven nieuwe werken met Jan Pieterszoon Sweelinck als inspiratiebron. Vanaf 16 april is iedere vrijdag een wereldpremière van een van de stukken te horen. Bij Dieuwertje Blok, in Podium.

FTBLL - Can you kick it

Vrijdag 28 mei, 22.20 uur, NPO 3
Met deze docufilm, een artistiek reisverhaal, brengt regisseur Marco Gerris een hommage aan dansvormen en disciplines geworteld in het straatleven. Dansend en voetballend reclaimen acht performers Amsterdam.

Jihad van Liefde

Zaterdag 5 juni, 23.00 uur, NPO 3
Inspirerende verfilming van de gelijknamige voorstelling en het boek over Mohamed El Bachiri (gespeeld door George Tobal) die in 2016 zijn vrouw verliest bij de terreuraanslag in de Brusselse metro.

Zo, opgelost!

Wekelijks op NPO3.nl
Vanuit De Kleine Komedie bedenken jonge cabaretiers samen met ervaren rotten goede en geestige oplossingen voor allerhande vraagstukken en prangende kwesties.

Danshuis

Zondag 18 april t/m 23 mei, 18.15 uur, NPO 2 extra
Hadassah de Boer bezoekt zes danshuizen in Nederland, de enige plek waar dansers en makers nog samen kunnen werken. Veel premières gaan door via livestreams. Hoe functioneren deze danshuizen? 

Nabijheid van verre oorden

23 mei om 20.00 uur bij het Avondconcert op NPO Radio 4 en 25 mei om 20.30 uur op NPO 2 extra
Bijzondere ontmoeting tussen musici met wortels in de Bijlmermeer en het Concertgebouworkest. Klassieke musici leren meer improviseren. Musici uit de Bijlmer gaan mee in strakkere structuren.

Podium Pop Up

Elke zaterdag, 22.00 uur, NPO 2
Een serie mini-concerten waarin musici met een verschillende achtergrond, die vanwege de crisis veel projecten zien verdampen, gezamenlijk optreden op een bijzondere locatie.

MUST

In MUST tippen podiumkunstenaars dingen die je volgens hen een keer moet zien, horen of ervaren. Een kunstwerk, muziekstuk of plek die hun raakt, inspireert of anders naar de wereld laat kijken.  MUST is te zien via NPO 2 extra en daarna op NPO Start.

1984

Zondag 21 maart, 23.05 uur, NPO 2 extra
Deze bewerking van George Orwells roman uit 1949 toont hoezeer deze de werkelijkheid benadert. M.m.v. New European Ensemble, Willem Stam, Gijs Besseling en vertellers Boris van der Ham en Edward Snowden.

Johannes Passion

Vrijdag 2 april. 19.20 uur, NPO 2
Registratie van de Johannes-Passion, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging. Voorafgaand spreekt Paul Witteman de Vlaamse dirigent René Jacobs over zijn keuze voor Bachs passie uit 1725.

Podium Dans Specials

Zaterdag 3 april t/m 24 april, 19.30 uur, NPO 2 extra
Speciaal voor April Dansmaand is in de eerste vier afleveringen extra veel dans te zien. Elke week staat één toonangevende gast centraal: Duda Paiva, Antonin Rioche, Marne en Imre van Opstal en Marina Mascarell.

Hans van Manen: van oud naar jong

Zondag 4 april, 19.25 uur, NPO 2
Het Nationale Ballet heeft in zes weken een aantal van Van Manens hoogtepunten opnieuw ingestudeerd. Altijd in aanwezigheid van de oude maestro. Deze documentaire laat zien hoe dit verloopt.

Maartje & Kine buigen niet

Zaterdag 1 mei, 22.55 uur, NPO 3
Maartje & Kine gaan de coronacrisis te lijf. Het cabaretduo stapt in hun busje, rijdt naar een blokhut in Noorwegen en schrijft een nieuw theaterprogramma. Deze documentaire volgt ze op hun roadtrip.