NTR-programmering NPO Cultuur

Podium Sweelinck

Sarah Neutkens

Elke vrijdag, rond 17.15 uur, NPO Radio 4
Zes componisten van nu schrijven nieuwe werken met Jan Pieterszoon Sweelinck als inspiratiebron. Vanaf 16 april is iedere vrijdag een wereldpremière van een van de stukken te horen. Bij Dieuwertje Blok, in Podium.

Fake It Till You Make It

Fake It Till You Make It

In deze online serie van Het Klokhuis krijgen kinderen fantasievolle tips en voorbeelden om zelf te leren acteren. Hoe speel je een spectaculair gevecht, een intieme zoen of een ranzige kots-scène?

Kunststof op Maandag

Kunststof Maandag - Jacob Derwig

Maandag 29 mrt t/m 14 juni, 19.30 uur, NPO Radio 1
Kunststof Radio geeft twaalf maandagen lang een podium aan artiesten wiens presentaties, premières en plannen door corona niet door kunnen gaan. Als het even kan met een liveoptreden of performance.

Zo, opgelost!

Zo, Opgelost

Wekelijks op NPO3.nl
Vanuit De Kleine Komedie bedenken jonge cabaretiers samen met ervaren rotten goede en geestige oplossingen voor allerhande vraagstukken en prangende kwesties.

Klokhuissketches

Het Klokhuis Logo wereld

Maandag t/m vrijdag, 18.40 uur, NPO Zapp
In het kader van het NPO Actieplan Cultuur werden theaterauteurs die dat niet eerder deden, gevraagd om een sketch te schrijven. De dramaredactie koos twintig scènes die worden uitgezonden in Het Klokhuis.

Danshuis

Danshuis

Zondag 18 april t/m 23 mei, 18.15 uur, NPO 2 extra
Hadassah de Boer bezoekt zes danshuizen in Nederland, de enige plek waar dansers en makers nog samen kunnen werken. Veel premières gaan door via livestreams. Hoe functioneren deze danshuizen? 

FTBLL - Can you kick it

FTBLL - Pola, Ed, Kid

Vrijdag 28 mei, 22.20 uur, NPO 3
Met deze docufilm, een artistiek reisverhaal, brengt regisseur Marco Gerris een hommage aan dansvormen en disciplines geworteld in het straatleven. Dansend en voetballend reclaimen acht performers Amsterdam.

Jihad van Liefde

Jihad van Liefde - George Tobal

Zaterdag 5 juni, 23.00 uur, NPO 3
Inspirerende verfilming van de gelijknamige voorstelling en het boek over Mohamed El Bachiri (gespeeld door George Tobal) die in 2016 zijn vrouw verliest bij de terreuraanslag in de Brusselse metro.

Podium Pop Up

Podium Pop Up header

Elke zaterdag, 22.00 uur, NPO 2
Een serie mini-concerten waarin musici met een verschillende achtergrond, die vanwege de crisis veel projecten zien verdampen, gezamenlijk optreden op een bijzondere locatie.

MUST

MUST Eric Corton

In MUST tippen podiumkunstenaars dingen die je volgens hen een keer moet zien, horen of ervaren. Een kunstwerk, muziekstuk of plek die hun raakt, inspireert of anders naar de wereld laat kijken.  MUST is te zien via NPO 2 extra en daarna op NPO Start.

Het Kamp van Sarah Neutkens

Het Kamp van Sarah Neutkens

Zondag 14 maart, 21.15 uur, NPO 2 extra
Componist, pianist en kunstenaar Sarah Neutkens werkt op uitnodiging van Into The Great Wide Open aan nieuwe muziek. Deze documentaire registreert de week die Neutkens in december op Vlieland spendeert.

1984

1984 ensemble

Zondag 21 maart, 23.05 uur, NPO 2 extra
Deze bewerking van George Orwells roman uit 1949 toont hoezeer deze de werkelijkheid benadert. M.m.v. New European Ensemble, Willem Stam, Gijs Besseling en vertellers Boris van der Ham en Edward Snowden.

Johannes Passion

Johannes Passion

Vrijdag 2 april. 19.20 uur, NPO 2
Registratie van de Johannes-Passion, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging. Voorafgaand spreekt Paul Witteman de Vlaamse dirigent René Jacobs over zijn keuze voor Bachs passie uit 1725.

Podium Dans Specials

Podium Dans: Marina Mascarell

Zaterdag 3 april t/m 24 april, 19.30 uur, NPO 2 extra
Speciaal voor April Dansmaand is in de eerste vier afleveringen extra veel dans te zien. Elke week staat één toonangevende gast centraal: Duda Paiva, Antonin Rioche, Marne en Imre van Opstal en Marina Mascarell.

Hans van Manen: van oud naar jong

Hans van Manen met danser

Zondag 4 april, 19.25 uur, NPO 2
Het Nationale Ballet heeft in zes weken een aantal van Van Manens hoogtepunten opnieuw ingestudeerd. Altijd in aanwezigheid van de oude maestro. Deze documentaire laat zien hoe dit verloopt.

Dans met mij

Dans met mij header PIP 2021

Zondag 4 t/m 25 april, 17.45 uur, NPO 2
Jan Kooijman zoekt de nieuwe generatie dansers en choreografen op. Wat is hun achtergrond, wat zijn hun drijfveren en waar staan ze nu in hun carrière? Speciaal voor het programma maken ze een choreografie.

Alles in de Hens

Alles in de Hens

Vrijdag 9 april, 23.00 uur, NPO 3
Marcel Hensema gaat wandelen om los te komen van drukte, werk en gepieker. Hij ontdekt dat je niet weg kunt lopen voor jezelf. Warme, grappige en herkenbare theatrale one-man film over de weg even kwijt zijn.

Peachez, een romance

Peachez, een romance

Vrijdag 23 april, 23.40 uur, NPO 3
Porgy Franssen en Sofie Porro spelen de hoofdrollen in deze bloedstollende reconstructie van een fatale liefdesgeschiedenis. De voorstelling vertelt het verhaal van Ilja Leonard Pfeijffers gelijknamige succesroman.

Maartje & Kine buigen niet

Maartje en Kine

Zaterdag 1 mei, 22.55 uur, NPO 3
Maartje & Kine gaan de coronacrisis te lijf. Het cabaretduo stapt in hun busje, rijdt naar een blokhut in Noorwegen en schrijft een nieuw theaterprogramma. Deze documentaire volgt ze op hun roadtrip. 

De Nieuwe Mens

De Nieuwe Mens

Woensdag 5 mei, 20.00 uur, NPO 2 extra
Een roadmovie door de stad. Artiesten en performers spreken en dichten over idealen als gelijkwaardigheid en de veerkracht van de mens in crisistijd. Met o.a. Spinvis, Nana Adjoa, Hannah Hoekstra en Shishani.