100 Jaar Jazz in Nederland is een vrolijke reis door de geschiedenis van de jazz in Nederland. Met de muziek en muzikanten van nu en met een knipoog naar het verleden nemen de presentatoren Winfried Baijens en Giovanca Ostania de kijker vanuit Ahoy mee in een muzikale trip waarin historische beelden worden afgewisseld met vooral veel livemuziek.

100 jaar geleden werd de eerste Nederlandse jazzformatie opgericht; de James Meyer Jazz Band. Reden voor een feestje met de artiesten van nu met optredens van onder andere

Smandem, Kika Sprangers, Pax the Humanoid, AMOK o.l.v. Tijn Wybenga en de New Cool Collective met Janne Schra. Tevens zal in het programma een door Martin Fondse een voor deze gelegenheid geschreven compositie uitgevoerd worden in de bezetting van de James Meyer Jazz Band. Wat het extra bijzonder maakt is dat de muziek van James Meyer Jazz Band niet bewaard is gebleven, daarom weet niemand hoe het geklonken heeft. 

Een vol jazzweekend op NPO 2 extra en NPO Radio 2 Soul & Jazz
Het North Sea Jazz Festival heeft zijn eigen plek verworven in de geschiedenis van de jazz. Het is daarom wrang dat er ook dit jaar geen regulier festival plaatsvindt. De organisatie heeft echter niet stilgezeten en daarom zal er kleine speciale stadseditie op 9, 10 en 11 juli in Rotterdam worden gehouden.  De NTR doet van dit festivalweekend verslag via NPO 2 extra en NPO Radio 2 Soul & Jazz.

Het themakanaal NPO Radio 2 Soul & Jazz verzorgt op zaterdag 10 juli een live verslag vanuit het Rotterdamse Jazzcafé Bird, waar uiteraard ook de beste artiesten optreden. Op maandag 12 juli zijn vanaf 21.20 uur op NPO 2 extra meerdere optredens, een festivalverslag en interviews te zien.

Complete programma:
Vrijdag 9 juli: 100 jaar jazz in Nederland, 22.15 uur op NPO 2
Vrijdag 9 t/m zondag 11 juli: North Sea Jazz weekend - stream de uitzending op NPO Start
Zaterdag 10 juli: NPO Soul & Jazz radio live vanuit Bird, 17.00 – 23.00 uur op NPO Soul &. Jazz
Zaterdag 10 en zondag 11 juli: Soul Night ABC, 07.00 - 02.00 uur op NPO Radio 2
Maandag 12 juli:  North Sea Jazz Downtown 2021, 20.30 uur op NPO 2 extra

Ga voor meer informatie naar de website van North Sea Jazz.