In samenwerking met talloze makers uit de wereld van de podiumkunsten presenteert ‘NPO Cultuur’ de komende weken veel gloednieuwe producties voor een zeer divers publiek. Nieuwe culturele programma’s, nieuwe online video’s en podcasts, maar ook nieuwe registraties van shows die het grote podium als gevolg van de coronamaatregelen niet – of maar even - hebben gehaald. De programma’s beleven binnenkort hun première op één van de alternatieve ‘podia’ die de NPO vrijmaakt voor de door de coronacrisis zo getroffen cultuursector: van NPO 2 extra tot NPO 3 en van NPO Start tot de NPO-radiozenders.

NPO Cultuur brengt de komende maanden vernieuwende tv-versies van theatervoorstellingen, zoals De Hokje (AVROTROS) en Speelbeesten (NTR). NPO 2 komt in april met een serie dansprogramma’s met speciaal geschreven choreografieën van jonge choreografen. Podium Pop Up (NTR) en Save Cave(BNNVARA) met Claudia de Breij, zijn nieuwe tv-programma’s over muziek. In On Stage (VPRO) hijst Nadia Moussaïd de Nederlandse podiumkunsten op het schild. Binnenkort primetime op NPO 2 extra: Klassiek door de week (AVROTROS) vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. In Theater Maas(AVROTROS) gidst Cornald Maas de kijker door de agenda's van de theaters en toneel- en muziekgezelschappen. Verder komt NPO 3 met het nieuwe programma Muziekstad (VPRO). NPO 3FM en NPO FunX zetten de maand maart in het teken van de dj; van nieuw talent tot de grote namen. NPO Radio 5 zet de Nederlandstalige muziek en de theatergeschiedenis extra in het zonnetje.

Overzicht van NTR programma's

Podium Pop-up, vanaf 6 februari op NPO 2
In Podium Pop Up worden miniconcerten georganiseerd. Optredens waarin musici met een verschillende achtergrond samenwerken. 

Serie dansprogramma’s, vanaf april op NPO 2
Met speciaal geschreven choreografieën van jonge choreografen.

MUST, vanaf februari op NPO 2 extra
In MUST tippen podiumkunstenaars dingen die je volgens hun een keer gezien, gehoord of ervaren moet hebben. Een kunstwerk, muziekstuk of plek die hun raakt, inspireert of anders naar de wereld laat kijken.  

Speelbeesten, Maartje en Kiene, later dit voorjaar op NPO 3
Een programma gebaseerd op de theatervoorstellingen van Maartje en Kiene.

Schrijfproject Het Klokhuis
Het Klokhuis vraagt theaterauteurs om tegen betaling een Klokhuissketch te schrijven. De 20 beste scenes worden betaald via de normale vergoeding. De scenes die de makers kansrijk achten voor uitzending worden verder begeleid tot een heuse opname voor Het Klokhuis.

Online

Zo, opgelost, vanaf eind februari
Online serie vanuit De Kleine Komedie waarbij gevestigd comedytalent de nieuwe generatie introduceert. Vanaf eind februari wekelijks twee video’s, te zien via NPO3.nl en de social mediakanalen van NPO 3. In Zo, Opgelost worden goede en vooral geestige oplossingen bedacht voor problemen waar we in deze 'bizarre tijd' mee worden geconfronteerd. Met onder andere Stefan Pop, Glodi Lugungi, Tex de Wit, Anna Gimbrère en Johan Goossens.

Fake it till you make it
In deze online Klokhuis-serie krijgen kinderen praktische tips en voorbeelden hoe ze zelf theater kunnen maken. Veel kinderen spelen scenes na en filmen zichzelf, dus zullen graag op een grappige manier te weten krijgen hoe ze hun performance kunnen verbeteren.