Veelgestelde vragen

Kunnen wij met de makers van Het Sinterklaasjournaal spreken?

ANTWOORD
Helaas… dat is niet mogelijk. We willen redactioneel onafhankelijk blijven en het zou ook een te grote wissel trekken op onze makers. We krijgen deze vraag heel vaak, van uiteenlopende organisaties, overheden en kijkers. Velen willen met de makers in gesprek gaan om ideeën te delen. We waarderen de goede bedoelingen, maar kunnen daar niet aan beginnen. Ook niet bij wijze van uitzondering - dat zou niet fair zijn naar anderen. Ideeën per brief of mail aandragen kan altijd, niets blijft ongelezen. Voor de duidelijkheid: we maken Het Sinterklaasjournaal met respect voor de traditie en met oog voor maatschappelijke ontwikkelingen, maar hoe we dat doen… dat houden we graag bij onszelf.

Ik zoek een programma-overzicht van de NTR

Op de homepage vind je een selectie van de eerstvolgende uitzendingen. Kijk voor een compleet overzicht van vandaag, morgen en overmorgen in de NPO Gids.

Ik heb een vraag, een opmerking, een tip, of persbericht voor een programma.

Stuur dit naar de redactie. Klik hier voor de lijst met e-mailadressen.

Ik wil weten of een programma of aflevering wordt herhaald

Bekijk daarvoor de  NPO gids. Herhalingen zijn vaak ook te vinden op NPO Start , op NPO Extra en op het abonneekanaal NPO Plus.

Waarom zijn er zoveel herhalingen van series?

Herhalingen zijn enerzijds bedoeld als extra service aan de kijker, die daarmee de mogelijkheid heeft een gemist programma alsnog te bekijken.
Anderzijds zijn herhalingen gewoon nodig om uit te komen met het programmabudget.

Kan de NTR oude of eerder uitgezonden series herhalen of op NPO Start aanbieden?

Wanneer het buitenlandse producties betreft niet. Dit vanwege de auteursrechten. Van eigen producties hangt het af van de vraag die er nog naar is.

 

Waarom kan ik niet álle programma's online terugkijken?

Omdat de NTR niet altijd toestemming heeft ze online toegankelijk te maken. Buitenlandse series en veel culturele programma’s zijn met auteursrechten beschermd.

Ik wil weten of een (aangekochte) (buitenlandse) buitenlandse serie nog een vervolg krijgt

In de meeste gevallen wel, maar vaak is het tijdstip van uitzending niet meteen bekend. Let daarom goed op de aankondigingen op televisie en bekijk regelmatig de NPO gids.  Je komt de titel dan vanzelf een keer tegen. 

Waarom kan ik niet alle NTR-programma's online bekijken?

Omdat de NTR niet altijd toestemming heeft ze online toegankelijk te maken. Buitenlandse series en veel culturele programma’s zijn met auteursrechten beschermd.

Het programma speelt online niet goed af. Wat moet ik doen?

Kijk je een programma terug via ntr.nl, stuur dan een e-mail naar info@ntr.nl.
Kijk je een programma via npostart.nl, raadpleeg dan NPO service.

Hoe werkt de Kijkwijzer?

Kijkwijzer is een advies aan ouders. Kijkwijzer waarschuwt of een bioscoopfilm, dvd productie of televisieprogramma schadelijk kan zijn voor kinderen tot een bepaalde leeftijd. Bovendien laat Kijkwijzer met pictogrammen zien wat de belangrijkste redenen voor die waarschuwing zijn: geweld, angst, seks, grof taalgebruik, alcohol- en drugsmisbruik of discriminatie.

Klik hier voor meer informatie.

Kan ik programma’s van de NTR op DVD bestellen?

 

Uitzendingen nabestellen
Hiervoor kun je terecht bij het Instituut voor Beeld & Geluid. Kijk daarvoor op beeldengeluid.nl, bij zoeken en bestellen.

NB. Niet alle programma's zijn bij Beeld & Geluid na te bestellen. Met name culturele programma's (o.a. muziek en drama) kunnen met rechten beschermd zijn.

Mag ik delen van een programma gebruiken?

Het is niet toegestaan fragmenten uit programma’s te gebruiken zonder toestemming van de NTR. Stuur je verzoek met de titel van het programma en een beschrijving van de beoogde activiteit naar  info@ntr.nl. Onze afdeling Licenties kijkt er dan naar.

Mag ik afbeeldingen van ntr.nl gebruiken?

Het is niet toegestaan afbeeldingen te gebruiken zonder toestemming van NTR. Stuur je verzoek met de titel van het programma en een beschrijving van de gewenste afbeelding naar info@ntr.nl. Onze afdeling Licenties kijkt er dan naar.

Mag ik een NTR-programma opnemen en er een dvd van maken?

Opnemen van NTR-materiaal is toegestaan voor eigen oefening, studie en of gebruik. Het is niet toegestaan deze dvd's aan derden beschikbaar te stellen en/of te verveelvoudigen.

Ik heb een vraag over Schooltv

Mail de redactie van Schooltv: schooltv@ntr.nl

Waar kan ik gemiste Schooltv-programma's vinden?

Je vindt ze op Schooltv.nl

Ik zoek een filmpje over een bepaald onderwerp

Klik op Schooltv.nl en vul het onderwerp in achter "Ik zoek een video over..."

Waarom zendt de NTR geen nieuwe afleveringen van Sesamstraat meer uit?

Sesamstraat is van origine een Amerikaans programma, dat sinds 1976 ook in Nederland wordt uitgezonden. In overleg met de NPO heeft de NTR ervoor gekozen om bij het vernieuwen van de programmering voor jonge kinderen vooral in te zetten op eigen Nederlandse producties, zoals PatsBoemKledder!, De Boterhamshow en Studio Snugger. Sinds 2019 zendt de NTR alleen nog herhalingen uit van Sesamstraat.

Waarom stopt de NTR niet helemaal met Sesamstraat als er alleen nog wordt herhaald?

Daarvoor zijn drie redenen:

1. We zien dat ook de herhalingen van Sesamstraat nog altijd goed bekeken worden, met name op internet.
2. Herhalen is niet ongebruikelijk bij programma’s voor de allerkleinsten. Herhalen draagt bij aan de educatieve waarde.
3. Daar komt bij dat zich om de paar jaar een nieuwe generatie jonge kijkers aandient waarvoor het aanbod nieuw is.

Hoe lang gaat de NTR nog door met herhalingen van Sesamstraat?

De NTR kan Sesamstraat niet zomaar blijven herhalen. De rechten van het format liggen bij de Amerikaanse productiemaatschappij Sesame Workshop. Om Sesamstraat voor Nederland te behouden, moet de NTR om de paar jaar nieuwe financiële afspraken maken met Sesame Workshop. Voorlopig gaat de NTR daarmee door.

Wanneer begint Het Sinterklaasjournaal?

Het Sinterklaasjournaal begint de maandag voorafgaand aan de landelijke intocht van Sinterklaas. Het is vanaf dan elke dag te zien om 18.00 uur op NPO Zapp (NPO 3).  En dat tot aan 5 december, het heerlijk avondje.

Wanneer is de intocht van Sinterklaas?

Sinterklaas komt altijd op de eerste zaterdag na Sint Maarten in Nederland aan.
De NTR doet verslag vanaf 12.00 uur op NPO Zapp.

Voor wie maken jullie Het Sinterklaasjournaal?

Wij maken Het Sinterklaasjournaal voor alle Sinterklaasgelovigen in Nederland. Dat zijn kinderen én grote mensen. We hopen dat ze er met veel plezier samen naar zullen kijken, zodat ze elkaar ook gerust kunnen stellen als iemand het eens een keer iets te spannend vindt.

Kunnen wij met de makers van Het Sinterklaasjournaal spreken?

Helaas… dat is niet mogelijk. We willen redactioneel onafhankelijk blijven en het zou ook een te grote wissel trekken op onze makers. We krijgen deze vraag heel vaak, van uiteenlopende organisaties, overheden en kijkers. Velen willen met de makers in gesprek gaan om ideeën te delen. We waarderen de goede bedoelingen, maar kunnen daar niet aan beginnen. Ook niet bij wijze van uitzondering - dat zou niet fair zijn naar anderen. Ideeën per brief of mail aandragen kan altijd, niets blijft ongelezen. Voor de duidelijkheid: we maken Het Sinterklaasjournaal met respect voor de traditie en met oog voor maatschappelijke ontwikkelingen, maar hoe we dat doen… dat houden we graag bij onszelf.

Wat vertellen jullie van tevoren over het verhaal van Het Sinterklaasjournaal?

Helemaal niets. Het is immers een journaal… Het Sinterklaasjournaal volgt – dat kunnen we wel zeggen – de belevenissen van Sinterklaas en de Pieten op weg naar Nederland én in aanloop naar pakjesavond.

Maar kunnen organisatoren van een lokale intocht, of van een bezoek van Sinterklaas aan school, dan nog wel op tijd inspelen op Het Sinterklaasjournaal?

Ja, dat kan altijd. De NTR zorgt er elk jaar voor dat lokale organisaties en scholen zo makkelijk mogelijk kunnen aansluiten bij de verhaallijn van Het Sinterklaasjournaal. Ook dit jaar zal het op eenvoudige wijze mogelijk zijn om het lokale verhaal af te stemmen op dat van Het Sinterklaasjournaal.

Zijn Het Sinterklaasjournaal en de intocht van Sinterklaas ook voor kinderen met een gehoorbeperking of visuele beperking te volgen?

Zeker. Het Sinterklaasjournaal en de intocht waren al met gebarentolk te volgen en zijn sinds 2023 ook met audiodescriptie te volgen. Audiodescriptie maakt programma’s toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Alle uitzendingen met gebarentolk en met audiodescriptie zijn bovendien terug te zien op schooltv.nl.

Hoe zien de Pieten in Het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht eruit?

Na een geleidelijke transitie die de NTR in 2014 heeft ingezet, heeft de NTR in 2019 afscheid genomen van de laatste volledig zwart geschminkte Pieten. De Pieten in Het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht zijn roetveegpieten. Ze hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. De handschoenen en maillots van de Pieten zijn niet zwart, maar afgestemd op de kleurstelling van het Pietenpak. Het haarwerk is niet uniform maar divers, het varieert van lang, krullend, steil tot kort. De Pieten dragen ook geen gouden oorringen en hebben geen rode lippenstift op.

Waarom heeft de NTR gekozen voor roetveegpieten?

De NTR maakt Het Sinterklaasjournaal met respect voor de traditie en met oog voor ontwikkelingen in de samenleving. Veranderingen in de traditie vinden hun weerslag in het verhaal, dat wij elk jaar met grote zorgvuldigheid maken. Vanuit die zienswijze hebben wij het uiterlijk van de Pieten tussen 2014 en 2019 geleidelijk veranderd.

Welke rol heeft de NTR in het Pietendebat gespeeld?

De NTR is zich bewust van de betekenis van Het Sinterklaasjournaal in de beleving van het Sinterklaasfeest in Nederland. In het licht van de publieke taak van de NTR als onafhankelijke omroep, zien wij het als onze rol om maatschappelijke ontwikkelingen te weerspiegelen; niet om ze te sturen of om er standpunten over in te nemen. Juist om deze rol op zorgvuldige wijze te vervullen, zijn wij nooit een actieve deelnemer geweest in de Pietendiscussie.

Kunnen we als gemeente onze interesse voor de landelijke intocht kenbaar maken?

Zeker kan dat: stuur een mail naar info@ntr.nl, dan laten wij u weten wat de mogelijkheden zijn.

Waar vindt de intocht in 2024 plaats?

De NTR neemt daarover in elk geval vóór de zomer van 2024 een beslissing.

Ik heb een andere vraag over de Sinterklaasprogramma’s van de NTR

Stuur uw mail naar info@ntr.nl 

Waar staan de letters NTR voor?

N,T en R zijn de beginletters van NPS, Teleac en RVU: de drie omroepen waaruit NTR is voortgekomen.

Hoe lang bestaat de NTR al?

De samenwerking begon op 1 september 2010. De officiële oprichting van de Stichting NTR was 1 januari 2011.

Hoe is de NTR ontstaan?

Als gevolg van een fusie tussen NPS, Teleac en RVU.

Wat was de reden van deze fusie?

De drie taakomroepen beoogden met de fusie een efficiëntere besteding van publiek geld, versterking van hun positie in het omroepbestel en verbetering van hun programma's door onderlinge kruisbestuiving.

Wat is de bestaansgrond van de NTR?

De bestaansgrond van de NTR vindt zijn basis in de Mediawet. Daarin zijn de wettelijke taken van de NTR op het gebied van Informatie, Educatie, Cultuur, Jeugd en Diversiteit vastgelegd.

Wat is de missie van de NTR?

De NTR wil inspirerende programma's maken voor alle doelgroepen. De NTR wil daarmee het leven van mensen verrijken en hun persoonlijke groei stimuleren.

Lees verder op de pagina Over NTR.

Ik wil graag werken bij de NTR

Bekijk de actuele vacatures op deze pagina

Ik wil stage lopen bij de NTR.

Alle vacante stageplaatsen binnen de NTR worden bekendgemaakt via www.mediastages.nl. Wellicht vind je daar een stage die bij je past.

Ik ben student en wil een onderzoek/studie-opdracht doen voor de NTR.

Stuur je verzoek met een korte beschrijving van de opdracht naar info@ntr.nl.

Ik wil een open sollicitatie sturen

De NTR neemt geen open sollicitaties in behandeling. Wij adviseren je om onze website in de gaten te houden en gericht op passende vacatures te reageren. Wij danken je alvast voor je belangstelling in de NTR als werkgever.

Hoe geef ik een adreswijziging door?

Stuur de wijziging naar info@ntr.nl. Vermeld óók de oude adresgegevens en de aard van de zending die je ontvangt (bijv. Schooltv, ZaterdagMatinee). Dank voor je medewerking!

Er staat een fout op de site van een programma

Kopieer de link van de betreffende pagina en stuur je opmerking naar de redactie. Klik hier voor de lijst met e-mailadressen. Alvast dank voor je moeite!

Kan ik een opname bijwonen van een NTR-programma?

De NTR heeft een beperkt aantal programma’s met publiek. Kijk op de webpagina van het betreffende programma wat de mogelijkheden zijn. (zie onder Programma’s op www.ntr.nl)

Ik erger me aan de reclame. Kan de NTR daar iets aan doen?

Nee. De NTR en de andere publieke omroepen hebben daar geen invloed op. Klachten kun je indienen bij de Stichting Reclame Code Commissie, Paasheuvelweg 15, 1105 BE Amsterdam, of via www.reclamecode.nl.

Ik heb groot bezwaar tegen het tijdstip van bepaalde uitzendingen.

Benader daarvoor het management van de NPO-kanalen en -zenders via het contactformulier van de NPO. Daar worden de zendtijden bepaald op basis van modellen waarin factoren als doelgroep, genre en kijkdichtheid een rol spelen.

Kan de NTR ons (sport)evenement sponsoren?

De NTR treedt niet op als sponsor van willekeurige evenementen waar ze geen inhoudelijke betrokkenheid bij heeft. De NTR mag zich volgens de Mediawet alleen als mediapartner verbinden aan evenementen waar ze een inhoudelijke of redactionele samenwerking mee heeft. Bijvoorbeeld doordat ze daar opnamen maakt voor radio, tv of internet.

Wat doet de Ombudsman?

De ombudsman onderzoekt en behandelt klachten van het publiek over de journalistiek bij de Nederlandse Publieke Omroep. De Ombudsman gaat niet over alle programma’s van de publieke omroep maar alleen over journalistieke programma’s die vallen binnen de genres nieuws, sport, actualiteit, evenementen en opinie op radio, tv of internet.
Als het gaat om een programma van de NTR, kun je je eerst wenden tot NTR publieksvoorlichting.
Ben je niet tevreden met de manier waarop de NTR met je klacht is omgegaan of met het antwoord? Mail dan naar ombudsman@npo.nl. Wil je liever meteen naar de ombudsman? Dat kan ook, maar om je goed te kunnen antwoorden zal deze eerst contact zoeken met het desbetreffende programma of de omroep.
De volledige klachtenprocedure vind je op NPO.nl.

Indien je vraag er niet bij staat, stuur dan een mail naar info@ntr.nl