Veelgestelde vragen

Over programma's

Ik zoek een programma-overzicht van de NTR

Op de homepage vind je een selectie van de eerstvolgende uitzendingen. Kijk voor een compleet overzicht van vandaag, morgen en overmorgen in de NPO Gids.

Ik heb een vraag, een opmerking, een tip, of persbericht voor een programma.

Stuur dit naar de redactie. Klik hier voor de lijst met e-mailadressen.

Over herhalingen

Ik wil weten of een programma of aflevering wordt herhaald

Bekijk daarvoor de  NPO gids. Herhalingen zijn vaak ook te vinden op NPO Start , op NPO Extra en op het abonneekanaal NPO Plus.

Waarom zijn er zoveel herhalingen van series?

Herhalingen zijn enerzijds bedoeld als extra service aan de kijker, die daarmee de mogelijkheid heeft een gemist programma alsnog te bekijken.
Anderzijds zijn herhalingen gewoon nodig om uit te komen met het programmabudget.

Kan de NTR oude of eerder uitgezonden series herhalen of op Uitzendinggemist aanbieden?

Wanneer het buitenlandse producties betreft niet. Dit vanwege de auteursrechten. Van eigen producties hangt het af van de vraag die er nog naar is.

 

Waarom kan ik niet álle programma's online terugkijken?

Omdat de NTR niet altijd toestemming heeft ze online toegankelijk te maken. Buitenlandse series en veel culturele programma’s zijn met auteursrechten beschermd.

Over vervolg series

Ik wil weten of een (aangekochte) (buitenlandse) buitenlandse serie nog een vervolg krijgt

In de meeste gevallen wel, maar vaak is het tijdstip van uitzending niet meteen bekend. Let daarom goed op de aankondigingen op televisie en bekijk regelmatig de NPO gids.  Je komt de titel dan vanzelf een keer tegen. 

Over programma's online kijken

Waarom kan ik niet alle NTR-programma's online bekijken?

Omdat de NTR niet altijd toestemming heeft ze online toegankelijk te maken. Buitenlandse series en veel culturele programma’s zijn met auteursrechten beschermd.

Het programma speelt online niet goed af. Wat moet ik doen?

Kijk je een programma terug via ntr.nl, stuur dan een e-mail naar info@ntr.nl.
Kijk je een programma via npostart.nl, raadpleeg dan NPO service.

Over de Kijkwijzer

Hoe werkt de Kijkwijzer?

Kijkwijzer is een advies aan ouders. Kijkwijzer waarschuwt of een bioscoopfilm, dvd productie of televisieprogramma schadelijk kan zijn voor kinderen tot een bepaalde leeftijd. Bovendien laat Kijkwijzer met pictogrammen zien wat de belangrijkste redenen voor die waarschuwing zijn: geweld, angst, seks, grof taalgebruik, alcohol- en drugsmisbruik of discriminatie.

Klik hier voor meer informatie.

Programma's nabestellen

Kan ik programma’s van de NTR op DVD bestellen?

 

Uitzendingen nabestellen
Hiervoor kun je terecht bij het Instituut voor Beeld & Geluid. Kijk daarvoor op beeldengeluid.nl, bij zoeken en bestellen.

NB. Niet alle programma's zijn bij Beeld & Geluid na te bestellen. Met name culturele programma's (o.a. muziek en drama) kunnen met rechten beschermd zijn.

Over gebruik van NTR-materiaal voor eigen doeleinden

Mag ik delen van een programma gebruiken?

Het is niet toegestaan fragmenten uit programma’s te gebruiken zonder toestemming van de NTR. Stuur je verzoek met de titel van het programma en een beschrijving van de beoogde activiteit naar  info@ntr.nl. Onze afdeling Licenties kijkt er dan naar.

Mag ik afbeeldingen van ntr.nl gebruiken?

Het is niet toegestaan afbeeldingen te gebruiken zonder toestemming van NTR. Stuur je verzoek met de titel van het programma en een beschrijving van de gewenste afbeelding naar info@ntr.nl. Onze afdeling Licenties kijkt er dan naar.

Mag ik een NTR-programma opnemen en er een dvd van maken?

Opnemen van NTR-materiaal is toegestaan voor eigen oefening, studie en of gebruik. Het is niet toegestaan deze dvd's aan derden beschikbaar te stellen en/of te verveelvoudigen.

Over Schooltv

Ik heb een vraag over Schooltv

Mail de redactie van Schooltv: schooltv@ntr.nl

Waar kan ik gemiste Schooltv-programma's vinden?

Je vindt ze op Schooltv.nl

Ik zoek een filmpje over een bepaald onderwerp

Klik op Schooltv.nl en vul het onderwerp in achter "Ik zoek een video over..."

Over Sinterklaas

Gaat de landelijke intocht van Sinterklaas in 2020 door?

Ja, met een klein voorbehoud. Als er nieuwe, strengere coronamaatregelen komen, kan het gebeuren dat een landelijke intocht echt niet mogelijk is. Maar daar gaan we niet van uit. Wij stellen alles in het werk om Sinterklaas zoals altijd een warm welkom te geven in Nederland, maar wel op een manier die verantwoord is.

Waar vindt de intocht dit jaar 2020 plaats?

Dat blijft geheim. De intocht is dit jaar vanwege het coronavirus niet toegankelijk voor publiek. Om te voorkomen dat de intocht tóch een grote massa belangstellenden trekt, zien we ons genoodzaakt de locatie dit jaar geheim te houden.

Wordt de intocht anders dan andere jaren?

Ja. De intocht zal dit jaar niet toegankelijk zijn voor publiek. We werken momenteel hard aan een scenario om de intocht ook zonder publiek een feest voor alle kinderen te laten zijn.

Wanneer staat de landelijke intocht gepland?

De landelijke intocht van Sinterklaas is op zaterdag 14 november 2020 om 12.00 uur op NPO Zapp/NPO 3.

En wanneer zijn de uitzendingen van Het Sinterklaasjournaal?

Het Sinterklaasjournaal wordt uitgezonden van maandag 9 november t/m zaterdag 5 december 2020, dagelijks om 18.00 uur op NPO Zapp/NPO 3.

Wat wordt het verhaal van Het Sinterklaasjournaal dit jaar?

Dat is van tevoren nooit bekend. Het is immers een journaal… Het Sinterklaasjournaal volgt - dat kunnen we wel zeggen - de belevenissen van Sinterklaas en zijn Pieten op weg naar Nederland én in aanloop naar Pakjesavond.

Maar kunnen organisatoren van een lokale intocht, of van een bezoek van Sinterklaas aan school, dan nog wel op tijd inspelen op Het Sinterklaasjournaal?

Ja, dat kan altijd. De NTR zorgt er elk jaar voor dat lokale organisaties en scholen zo makkelijk mogelijk kunnen aansluiten bij de verhaallijn van Het Sinterklaasjournaal. Ook dit jaar zal het op eenvoudige wijze mogelijk zijn om het lokale verhaal af te stemmen op dat van Het Sinterklaasjournaal.

Zijn Het Sinterklaasjournaal en de intocht van Sinterklaas ook voor kinderen met een gehoorbeperking te volgen?

Zeker. Op het digitale themakanaal NPO Zappelin extra en op zappelin.nl zijn Het Sinterklaasjournaal en de intocht met gebarentolk te volgen. Alle uitzendingen met gebarentolk zijn bovendien terug te zien op schooltv.nl.

Hoe zien de Pieten in Het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht eruit?

Na een geleidelijke transitie die de NTR in 2014 heeft ingezet, heeft de NTR in 2019 afscheid genomen van de laatste volledig zwart geschminkte Pieten. De Pieten in Het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht zijn roetveegpieten. Ze hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht. De handschoenen en maillots van de Pieten zijn niet zwart, maar afgestemd op de kleurstelling van het Pietenpak. Het haarwerk is niet uniform maar divers, het varieert van lang, krullend, steil tot kort. De Pieten dragen ook geen gouden oorringen en hebben geen rode lippenstift op.

Waarom kiest de NTR voor roetveegpieten?

De NTR maakt Het Sinterklaasjournaal voor alle kinderen in Nederland. Dat doen we met respect voor de traditie en met oog voor ontwikkelingen in de samenleving. Veranderingen in de traditie vinden hun weerslag in het verhaal, dat wij elk jaar met grote zorgvuldigheid maken. Vanuit die zienswijze hebben wij het uiterlijk van de Pieten tussen 2014 en 2019 geleidelijk veranderd.

Hoe ziet de NTR zijn rol in het Pietendebat in Nederland?

De NTR is zich bewust van de betekenis van Het Sinterklaasjournaal in de beleving van het Sinterklaasfeest in Nederland. In het licht van de publieke taak van de NTR als onafhankelijke omroep, zien wij het als onze rol om maatschappelijke ontwikkelingen te weerspiegelen; niet om ze te sturen of om er standpunten over in te nemen. Juist om deze rol op zorgvuldige wijze te vervullen, zijn wij geen actieve deelnemer in de Pietendiscussie.

Ik heb een andere vraag over de Sinterklaasprogramma’s van de NTR

Stuur uw mail naar info@ntr.nl 

Over de NTR

Waar staan de letters NTR voor?

N,T en R zijn de beginletters van NPS, Teleac en RVU: de drie omroepen waaruit NTR is voortgekomen.

Hoe lang bestaat de NTR al?

De samenwerking begon op 1 september 2010. De officiële oprichting van de Stichting NTR was 1 januari 2011.

Hoe is de NTR ontstaan?

Als gevolg van een fusie tussen NPS, Teleac en RVU.

Wat was de reden van deze fusie?

De drie taakomroepen beoogden met de fusie een efficiëntere besteding van publiek geld, versterking van hun positie in het omroepbestel en verbetering van hun programma's door onderlinge kruisbestuiving.

Wat is de bestaansgrond van de NTR?

De bestaansgrond van de NTR vindt zijn basis in de Mediawet. Daarin zijn de wettelijke taken van de NTR op het gebied van Informatie, Educatie, Cultuur, Jeugd en Diversiteit vastgelegd.

Wat is de missie van de NTR?

De NTR wil inspirerende programma's maken voor alle doelgroepen. De NTR wil daarmee het leven van mensen verrijken en hun persoonlijke groei stimuleren.

Lees verder op de pagina Over NTR.

Wat doet de Ombudsman?

De ombudsman onderzoekt en behandelt klachten van het publiek over de journalistiek bij de Nederlandse Publieke Omroep. De Ombudsman gaat niet over alle programma’s van de publieke omroep maar alleen over journalistieke programma’s die vallen binnen de genres nieuws, sport, actualiteit, evenementen en opinie op radio, tv of internet.
Als het gaat om een programma van de NTR, kun je je eerst wenden tot NTR publieksvoorlichting.
Ben je niet tevreden met de manier waarop de NTR met je klacht is omgegaan of met het antwoord? Mail dan naar ombudsman@npo.nl. Wil je liever meteen naar de ombudsman? Dat kan ook, maar om je goed te kunnen antwoorden zal deze eerst contact zoeken met het desbetreffende programma of de omroep.
De volledige klachtenprocedure vind je op NPO.nl.

Werken of stage lopen bij de NTR

Ik wil graag werken bij de NTR

Bekijk de actuele vacatures op deze pagina

Ik wil stage lopen bij de NTR.

Alle vacante stageplaatsen binnen de NTR worden bekendgemaakt via www.mediastages.nl. Wellicht vind je daar een stage die bij je past.

Ik ben student en wil een onderzoek/studie-opdracht doen voor de NTR.

Stuur je verzoek met een korte beschrijving van de opdracht naar info@ntr.nl.

Ik wil een open sollicitatie sturen

De NTR neemt geen open sollicitaties in behandeling. Wij adviseren je om onze website in de gaten te houden en gericht op passende vacatures te reageren. Wij danken je alvast voor je belangstelling in de NTR als werkgever.

En verder...

Hoe geef ik een adreswijziging door?

Stuur de wijziging naar info@ntr.nl. Vermeld óók de oude adresgegevens en de aard van de zending die je ontvangt (bijv. Schooltv, ZaterdagMatinee). Dank voor je medewerking!

Er staat een fout op de site van een programma

Kopieer de link van de betreffende pagina en stuur je opmerking naar de redactie. Klik hier voor de lijst met e-mailadressen. Alvast dank voor je moeite!

Kan ik een opname bijwonen van een NTR-programma?

De NTR heeft een beperkt aantal programma’s met publiek. Kijk op de webpagina van het betreffende programma wat de mogelijkheden zijn. (zie onder Programma’s op www.ntr.nl)

Ik erger me aan de reclame. Kan de NTR daar iets aan doen?

Nee. De NTR en de andere publieke omroepen hebben daar geen invloed op. Klachten kun je indienen bij de Stichting Reclame Code Commissie, Paasheuvelweg 15, 1105 BE Amsterdam, of via www.reclamecode.nl.

Ik heb groot bezwaar tegen het tijdstip van bepaalde uitzendingen.

Benader daarvoor het management van de NPO-kanalen en -zenders via het contactformulier van de NPO. Daar worden de zendtijden bepaald op basis van modellen waarin factoren als doelgroep, genre en kijkdichtheid een rol spelen.

Kan de NTR ons (sport)evenement sponsoren?

De NTR treedt niet op als sponsor van willekeurige evenementen waar ze geen inhoudelijke betrokkenheid bij heeft. De NTR mag zich volgens de Mediawet alleen als mediapartner verbinden aan evenementen waar ze een inhoudelijke of redactionele samenwerking mee heeft. Bijvoorbeeld doordat ze daar opnamen maakt voor radio, tv of internet.

Indien uw vraag er niet bij staat, stuur dan een mail naar info@ntr.nl