Het echte leven in de dierentuin
NPO Start

Thema's

Actueel

Actueel

De NTR is als niet-ledenomroep onafhankelijk en ongebonden. De inhoud staat bij ons voorop. Dat zie je onder meer in de actualiteitenprogramma's die we samen met de NOS maken: Nieuwsuur, het Zapp Weekjournaal en op de radio Nieuws en Co. Het radioprogramma Kwesties trekt elke week het land in voor debatten op locatie over actuele onderwerpen.

Programma's Naar de programma's
Diversiteit

Diversiteit

De NTR ziet diversiteit als een creatieve uitdaging. Dat zie je dwars door onze programmering heen; van spraakmakende documentaireseries tot relativerende amusementsprogramma’s. De NTR verzorgt ook de zendtijd voor moslims, bijvoorbeeld in het debatprogramma De Nieuwe Maan, en hindoes, met onder meer het programma 100% Hindoe? Met de manier waarop de NTR de multiculturele samenleving in haar programma’s weerspiegelt, vervult ze een voorbeeldfunctie in Europa.

Programma's Naar de programma's
Geschiedenis

Geschiedenis

Onze geschiedenisprogramma’s laten verrassende parallellen tussen heden en verleden zien. Andere Tijden (NTR/VPRO) is daar een goed voorbeeld van, maar ook een programma als Verborgen verleden en series als De Gouden Eeuw en De IJzeren Eeuw. Met het Rijksmuseum werken we onder meer samen in de verkiezing van de Geschiedenisleraar van het Jaar. Historische jeugdprogramma’s als Welkom in de Gouden Eeuw en Welkom bij de Romeinen krijgen veel waardering van jong én oud.

Programma's Naar de programma's
Informatief

Informatief

De informatieve programma’s van de NTR geven inzicht en verdieping op tal van terreinen. Bekende titels zijn College Tour, 5 jaar later en Kijken in de ziel, waarin spraakmakende gasten en deskundigen vertellen over hun keuzes en drijfveren. Naast veel kortlopende informatieve series van allerlei aard maken we voor 2Doc en 3Doc geregeld informatieve documentaires. Op de radio maken we Kunststof en, samen met de VPRO, het documentaire-programma Radio Doc.

Programma's Naar de programma's
Jeugd

Jeugd

De speelse mix van informatie en humor is het handelsmerk van de jeugdprogramma’s van de NTR. Sesamstraat, Het Klokhuis en Het Sinterklaasjournaal zijn daar toonbeelden van. Dezelfde aanpak zien we in Studio Snugger, De Buitendienst en De Dokter Corrie Show. Met schooltv.nl biedt de NTR een omvangrijke online bron voor school én thuis; de educatieve taak van de NTR manifesteert zich in talloze video’s, maar ook bijvoorbeeld in Nieuwsuur in de klas en Andere Tijden in de klas.

Programma's Naar de programma's
Kunst & Cultuur

Kunst & Cultuur

Het culturele aanbod van de NTR is breed: van klassiek tot pop, van hoorspel tot korte film. Het Uur van de Wolf, de NTR Zaterdagmatinee en de Top 2000 a gogo behoren tot de vaste waarden. Kenmerkend is de aandacht voor genres die bij andere omroepen niet of nauwelijks aan bod komen, zoals opera, dans en jazz. We geven graag een podium aan jong talent. Zie bijvoorbeeld het muziekprogramma Podium Witteman. De NTR is mediapartner van onder meer Pinkpop, North Sea Jazz en het Holland Festival.

Programma's Naar de programma's
Wetenschap

Wetenschap

De NTR hecht veel waarde aan kennis en wetenschap. Het programma De Kennis van Nu maakt wetenschap toegankelijk voor een breed publiek. De daarbij behorende website biedt achtergronden, verdieping en nieuws uit de wetenschap. Voor NPO Radio 1 verzorgt de NTR de redactie van het wetenschapsnieuws.

Programma's Naar de programma's

Over NTR

De NTR is een publieke omroep met wettelijke taken. Deze taken liggen op het gebied van informatie, educatie (inclusief wetenschap en geschiedenis), cultuur, jeugd en diversiteit. Lees meer op de pagina Over NTR

Gerelateerd