Thema's

Actueel

De NTR is als niet-ledenomroep onafhankelijk en ongebonden. De inhoud staat bij ons voorop. Dat zie je onder meer in de actualiteitenprogramma's die we samen met de NOS maken: Nieuwsuur en op de radio Nieuws en Co. De radioprogramma's Kwesties en Hilversum Uit trekken het land in voor debatten op locatie over actuele onderwerpen.

Diversiteit

De NTR ziet diversiteit als een creatieve uitdaging. Dat zie je dwars door onze programmering heen; van spraakmakende documentaireseries tot relativerende amusementsprogramma’s. De NTR verzorgt ook de zendtijd voor moslims, bijvoorbeeld in het debatprogramma De Nieuwe Maan, en hindoes, met onder meer het programma Iedereen Verlicht. Met de manier waarop de NTR de multiculturele samenleving in haar programma’s weerspiegelt, vervult ze een voorbeeldfunctie in Europa.

Geschiedenis

Onze geschiedenisprogramma’s laten verrassende parallellen tussen heden en verleden zien. Andere Tijden (NTR/VPRO) en Andere Tijden Sport (NOS/NTR) zijn daar goede voorbeelden van, maar ook een programma als Verborgen verleden en series als Een bezeten wereld (over de jaren 20 en 30) en De strijd om het Binnenhof. Met het Rijksmuseum werken we onder meer samen in de verkiezing van de Geschiedenisdocent van het Jaar. Historische jeugdprogramma’s als Welkom bij de Romeinen en Welkom in de jaren 20 en 30 krijgen veel waardering van jong én oud.

Informatief

De informatieve programma’s van de NTR geven inzicht en verdieping op tal van terreinen. Bekende titels zijn Hier zijn de Van Rossems, Het echte leven in de dierentuin en (met een kwinkslag) Promenade. Naast veel kortlopende informatieve series van allerlei aard maken we voor 2Doc en 3Doc geregeld informatieve documentaires. Op de radio maken we Kunststof. Samen met de VPRO maken we DOCS, podcast voor audiodocumentaires.

Jeugd

De speelse mix van informatie en humor is het handelsmerk van de jeugdprogramma’s van de NTR. Sesamstraat, De Boterhamshow, Het Klokhuis en Het Sinterklaasjournaal zijn daar toonbeelden van. Dezelfde aanpak zien we in Studio Snugger en De Beste Vrienden Quiz. Met schooltv.nl biedt de NTR een omvangrijke online bron voor school én thuis; de educatieve taak van de NTR manifesteert zich in talloze video’s, maar ook bijvoorbeeld in Nieuwsuur in de klas en Andere Tijden in de klas.

Kunst & Cultuur

Het culturele aanbod van de NTR is breed: van klassiek tot pop, van hoorspel tot korte film. Het Uur van de Wolf, de NTR Zaterdagmatinee en de Top 2000 a gogo behoren tot de vaste waarden. Kenmerkend is de aandacht voor genres die bij andere omroepen niet of nauwelijks aan bod komen, zoals opera, dans en jazz. We geven graag een podium aan jong talent. Zie bijvoorbeeld het muziekprogramma Podium Witteman. De NTR is mediapartner van onder meer Pinkpop, North Sea Jazz en de Uitmarkt.

Wetenschap

De NTR hecht veel waarde aan kennis en wetenschap, zoals is te zien in het actueel-wetenschappelijke programma Atlas en de verdiepende wetenschapsdocumentaires in De Kennis van Nu. Op de radio is er het programma Focus. Het educatieve online platform NPO Kennis, dat wordt gemaakt door de NTR, biedt achtergronden en verdieping - overigens niet alleen over wetenschap, maar ook over geschiedenis, politiek, economie en cultuur.

Over NTR

De NTR is een publieke omroep met wettelijke taken. Deze taken liggen op het gebied van informatie, educatie (inclusief wetenschap en geschiedenis), cultuur, jeugd en diversiteit. Lees meer op de pagina Over NTR