Het vuur van Al Pacino

Geen media beschikbaar

Al Pacino, de legendarische acteur uit de Italiaanse gemeenschap van The Bronx, wist al vanaf jonge leeftijd dat acteren zijn roeping was. Het zou ook niet lang duren voor hij met The Godfather (1972) zijn doorbraak had en zijn lot bevestigde. Zijn talent en vroege succes zitten zijn geluk echter vaak in de weg. In de documentaire ‘Het vuur van Al Pacino’ zien we de persoon achter de enigmatische legende en krijgen we zicht op de belangrijkste rollen uit zijn 50-jarige carrière.

Pacino (1940) begint in het theater, waar hij vooral graag stukken van Shakespeare tot leven brengt.
Al snel komt hij er achter dat hij niks anders wil dan acteren en besluit hij zijn horizon te verbreden. De beroemde acteercoach Lee Strasberg neemt hem onder zijn hoede en laat hem kennismaken met de kunst van method acting.

Zijn eerste noemenswaardige rol is in The Panic in Needle Park (1971), waarin hij in documentaire vorm een heroïneverslaafde speelt. In deze rol wordt gelijk duidelijk dat Pacino geen rol speelt, maar daadwerkelijk verandert in zijn karakter. Na het afronden van deze film besluit hij niet mee te gaan naar Cannes om de film te presenteren, maar om achter te blijven tussen de junkies in Needle Park.

Met The Panic in Needle Park zet Pacino de toon voor het begin van zijn carrière. Tussen 1971 en 1985 brengt hij zo goed als jaarlijks een grote film uit, waarbij zijn hoofdrollen in Serpico, Dog Day Afternoon en Scarface grote indruk maken . Hij duikt van het ene project in het andere, waarbij hij zich compleet onderdompelt in zijn rol. Tegelijkertijd grijpt hij naar drank om het allemaal draaglijk te maken voor zichzelf. Met de drank volgt de depressie. Als hij in Bobby Deerfield  een personage speelt dat akelig dicht bij hemzelf staat barst de bom. Na een acteerpauze van een aantal jaar pakt hij het stokje weer op, want zijn roeping is sterker dan de depressie.

In zijn loopbaan maakt Al Pacino liever maatschappelijk geëngageerde films, waarin hij de marge vertegenwoordigt. Grote commerciële projecten als Star Wars slaat hij af. Ook maakt hij het pad vrij voor andere Italiaanse Amerikanen als Robert De Niro, Joe Pesci en John Travolta.
Aan de hand van materiaal uit Pacino’s gigantische oeuvre, fotomateriaal en interviewfragmenten weet regisseur Jean-Baptiste Péretié in Het vuur van Al Pacino een licht te werpen op de persoon achter de acteur.

Regie: Jean-Baptiste Péretié
Productie: ZED voor ARTE France
Originele titel: Becoming Al Pacino / Le Bronx et la fureur