Het Uur van de Wolf

Documentaire-programma waar alle kunstvormen in de etalage worden gezet. Veelkleurige films van en over spraakmakende kunstenaars en artiesten; vol verhalen die getuigen van nieuwsgierigheid en een eigenzinnige visie. Documentaires die worden gemaakt vanuit de kracht van verbeelding en willen inspireren, verbinden, ontroeren en ons het liefst ook laten nadenken.

Binnenkort

Van Norma Jeane tot Marilyn Monroe
30 november - 22:35 uur - NPO 2 

Op het eerste gezicht weten we alles van haar: Marilyn Monroe, hét sekssymbool van de 20e eeuw en nog altijd een icoon van ‘the American Dream’. Maar alles wat we weten van Marilyn is ons verteld, door een studio, door een man, vanuit the male gaze. Hoe Norma Jeane zich moest ontpoppen tot Marilyn, om te kunnen overleven in het door mannen gedomineerde Hollywood van de jaren veertig, is te zien in de documentaire ‘Van Norma Jeane tot Marilyn Monroe’.

Nu online

Hoe wordt het naakte vrouwelijk lichaam in films in beeld gebracht? In Hollywood is de mannelijke blik al sinds mensenheugenis dominant. De documentaire Body Parts toont de evolutie van seks op het witte doek vanuit een verwaarloosd perspectief; dat van de vrouw. Actrices en makers als Jane Fonda, Rosanna Arquette en Joey Soloway vertellen over hun ervaringen en de noodzaak tot verandering. De documentaire schetst tevens de impact van de male gaze in cinema op vrouwen en meisjes in de echte wereld.

2 november - 22.40 uur - NPO2

Marin Alsop is de eerste vrouwelijke dirigent die een toonaangevend Amerikaans symfonieorkest mag leiden. Ze heeft er keihard voor moeten vechten, in de door mannen gedomineerde wereld van de klassieke muziek. In de documentaire Marin Alsop - Zeg nooit nooit’leren we aan de hand van archiefmateriaal en het eigen commentaar van Alsop haar strijdlustige karakter kennen; niet alleen als een getalenteerd musicus, maar ook als voorvechter van gelijkheid.

Ze was al zeer succesvol, maar sinds de prijswinnende dramaserie The Handmaid’s Tale, gebaseerd op haar roman uit 1985, is de Canadese schrijfster Margaret Atwood uitgegroeid tot een literair icoon. De rode mantels en witte kapjes van de dienstmaagden zijn een wereldwijd symbool voor vrouwelijk verzet tegen onderdrukking. En bijna twee miljoen fans worden dagelijks wakker van haar vroege berichten op Twitter. In de documentaire “Margaret Atwood – De kracht van het woord” zijn regisseurs Nancy Lang en Peter Raymont een jaar lang bij Atwood, terwijl ze de hele wereld over reist voor lezingen, familiefeestjes, signeersessies en een bezoek aan de set van The Handmaid’s Tale. 

Jane Fonda is filmster, politiek activist, aerobics goeroe en zakenvrouw. De documentaire over de 82-jarige vrouw, die Het Uur van de Wolf herhaalt, overziet het immer voortdurende, turbulente leven van een echt Amerikaans Hollywood icoon; met al haar dromen, ambities en haar desillusies.

Wend je lichaam naar de zon (Turn your body to the sun) is een ontroerend liefdesverhaal over een vader, die tegelijk met vijf miljoen lotgenoten wordt onderworpen aan de macht van twee dictators, Hitler en Stalin. Gaandeweg raakt hij van zichzelf vervreemd maar door zijn mentale veerkracht, gevoel voor kunst en een flinke dosis geluk weet hij alle gruwelen te overleven. Nadien praat hij nooit over het verleden. Nu doet zijn dochter, de in Nederland wonende schrijfster Sana Valiulina (Estland, 1964) een ultieme poging haar ondoorgrondelijke vader, inmiddels overleden, te begrijpen.

Joni Mitchell - Lady Blue

Met haar unieke stem en poëtische teksten wordt de Canadese zangeres en songwriter Joni Mitchell (1943) het vrouwelijk boegbeeld van de hippiegeneratie van de late jaren 60. Haar album Blue, meer dan vijftig jaar geleden uitgebracht, wordt nog altijd beschouwd als een van de beste uit de muziekgeschiedenis: het is overweldigend persoonlijk en openhartig. Deze documentaire schetst de lange loopbaan van deze veelzijdige zangeres.

De Dick Maas Methode

Het draaien op een filmset vindt regisseur Dick Maas een tijdrovende onderbreking van het echte werk: het bedenken van een prikkelend basisidee, spectaculaire actiescènes, spannende muziek en een flitsende montage. De documentaire ‘De Dick Maas Methode’biedt een vermakelijk overzicht van de onstuimige carrière van één van Nederlands succesvolste regisseurs.

Somebody up there likes me

Hij is de zeventig jaar inmiddels al ruimschoots gepasseerd: Ronnie Wood, de legendarisch gitarist van The Rolling Stones. In Somebody up there likes me schetst regisseur Mike Figgis, een intiem portret van de charismatische Wood als muzikant, schilder en overlever van een leven vol drank- en drugsgebruik. 

Het langzame leven van Kees Torn

Cabaretier, dichter, denker en drinker Kees Torn houdt het in 2012 voor gezien. Het duizend-koppig publiek heeft hij ingeruild voor twee, drie vrienden met wie hij correspondeert: “Nu weet ik tenminste tegen wie ik het heb”. In de documentaire Het langzame leven van Kees Torn  krijgt filmmaker André van der Hout toegang tot zijn leven.

De Schatten van de Krim

In de spannende documentaire De Schatten van de Krim weet regisseur Oeke Hoogendijk unieke toegang te krijgen tot de hoofdrolspelers in dit internationale conflict, en legt ze de focus op de identiteit van beide volken, die zijn geworteld in een stormachtige geschiedenis. 

Twee Mannen

Ivo van Hove is een wereldster. Als veelgevraagd regisseur van topproducties op Broadway en West End. Minder bekend in dit succes is de rol van partner en scenograaf Jan Versweyveld. De documentaire Twee Mannen volgt deze twee grootheden van het Nederlandse theater tijdens het maken van de spektakelvoorstelling Age of Rage en zoomt in op hun professionele en persoonlijke relatie.

Joan Collins – Van glamourgirl tot Dynasty-Dame

Na een 70-jarige carrière op het witte doek en de beeldbuis klapt actrice Joan Collins uit de school. In de documentaire ‘Joan Collins – Van glamourgirl tot Dynasty-Dame’ blikt ze onbeschaamd terug op haar turbulente leven vol glamour, MeToo-ervaringen en hopeloze liefdes, dat ze voorziet van eigenzinnig en humoristisch commentaar.

Basic Instinct: Seks, spanning & Stone 

Hoewel de recensies niet echt lovend zijn, wordt Paul Verhoevens Basic Instinct hét bioscoopsucces van 1992. In de documentaire Basic Instinct: Seks, spanning & Stone vertellen -dertig jaar na dato- Sharon Stone, Paul Verhoeven, Michael Douglas en andere betrokkenen over de totstandkoming en impact van deze neo noir-thriller.

Tamar - De waarheden van Renate Rubinstein 1 & 2

Het leven van schrijfster Renate Rubinstein heeft zowel virulente als liefdevolle kanten. Langs die uitersten tekent regisseur David de Jongh in zijn documentaire tweeluik Tamar – De waarheden van Renate Rubinstein het waarachtige beeld van één van Nederlands belangrijke opiniemaaksters van na de Tweede Wereldoorlog.

Het dinsdagavondgevoel

Begin 2020 staat het Amsterdams Gemengd Koor vooraan in de rij als Covid-19  Nederland binnendringt. Na hun uitvoering van de Johannes Passion in het Concertgebouw op 8 maart 2020 worden meer dan honderd koorleden ziek en zijn er vier sterfgevallen in de gelederen te betreuren. Zingen is plotseling een gevaarlijke activiteit geworden. 

Ik ben een bastaard

Thuis in Vlaanderen vecht de Vlaamse schrijver en theatermaker Rashif El Kaoui zijn hele leven tegen alle vooroordelen, ook binnen zijn directe familie. In de roadmovie Ik ben een bastaard gaat Rashif op zoek naar antwoorden die zijn worstelingen met zijn bi-culturele identiteit kunnen verzachten.

De uitgesproken stem van Billie Holiday

Ze was de best betaalde zwarte artiest van haar tijd en kampte haar hele leven met verslavingen. Dat was voor zangeres Billie Holiday de manier om het geweld, de vrouwenhaat en het racisme het hoofd te bieden. In de documentaire ‘De uitgesproken stem van Billie Holiday’ krijgen we een inkijk in het turbulente leven van één van de grootste jazz-legendes, dat naast het podium weinig glamour kende.

Hitsville: de geboorte van Motown

Grote ambities kenmerken de documentaire Hitsville - de geboorte van Motown. De makers willen het ultieme verhaal vertellen van één van de meest legendarische platenlabels uit de muziekgeschiedenis: Motown.

Licht

Geen operagezelschap was ooit dapper (of onbezonnen) genoeg om de gigantische operacyclus LICHT, geschreven door componist Karlheinz Stockhausen, op de planken te brengen. Totdat een aantal Nederlandse pioniers besluit het onmogelijke mogelijk te maken.

De negen levens van Ozzy Osbourne

Hij is frontman van metalband Black Sabbath én een sympathieke tv-vader uit de 21e eeuw: Ozzy Osbourne, beter bekend als The Prince of Darkness. Alhoewel deze duisternis in eerste instantie refereert aan zijn muziek, is in de documentaire ‘De negen levens van Ozzy Osbourne’ te zien dat dit ook van toepassing is op zijn mentale gesteldheid. In de film reflecteert Osbourne op zijn buitengewone leven, aan de hand van talloze ongelooflijke anekdotes en vertelt hij over zijn unieke vermogen om te overleven en zichzelf opnieuw uit te vinden.

Het vuur van Al Pacino

Al Pacino, de legendarische acteur uit de Italiaanse gemeenschap van The Bronx, wist al vanaf jonge leeftijd dat acteren zijn roeping was. Het zou ook niet lang duren voor hij met The Godfather (1972) zijn doorbraak had en zijn lot bevestigde. Zijn talent en vroege succes zitten zijn geluk echter vaak in de weg. In de documentaire ‘Het vuur van Al Pacino’ zien we de persoon achter de enigmatische legende en krijgen we zicht op de belangrijkste rollen uit zijn 50-jarige carrière.

Tot de laatste snik?!

Het is het grote taboe in de popwereld: wanneer ga je stoppen? In de kleedkamer wordt er wel eens fluisterend gesproken over de angst. De vrees om niet meer verder te kunnen. Maar ook de angst om te lang door te gaan. 

No Hay Camino

Als regisseur Heddy Honigmann van haar dokter te horen krijgt dat ze niet lang meer te leven heeft, besluit ze een reis te maken langs plekken en mensen die voor haar een grote betekenis hebben. In de hartverwarmende roadmovie No Hay Camino blikt ze terug op haar familiegeschiedenis, de moeilijke relatie met haar vader en de relatie met haar zoon. 

De blik van Charles Aznavour

“Sommigen filmen om afstand te houden, maar ik film juist om dichterbij te komen”. De legendarische Franse zanger Charles Aznavour was niet alleen chansonnier en acteur, maar ook een verwoed filmer. Tijdens zijn talloze reizen filmt hij de lokale bevolking, de plaatsen waar hij optreedt, zijn vrienden, zijn diverse geliefden. Dit persoonlijke reisdagboek vormt het hart van de documentaire ‘De blik van Charles Aznavour’.  

Toni Morrison - Black Matter(s)

Ze was meerdere keren in haar leven ‘de eerste zwarte vrouw’: Toni Morrison (1931-2019). Ze is een boegbeeld van de Afro-Amerikaanse literatuur en de eerste zwarte vrouw die in 1993 de Nobelprijs voor Literatuur won. In de documentaire Toni Morrison – Black Matter(s) wordt onderzocht in welke mate haar baanbrekende boeken resoneren in hedendaags Amerika.