Agenda muziekdocumentaires

The Bee Gees – How can you mend a broken heart

Woensdag 13 juli, 21.15 uur, NPO 3
Tien jaar na de Beatles werden ze als waardige opvolgers gezien: The Bee Gees. De documentaire How can you mend a broken heart blikt uitgebreid terug op het roemruchte verleden van de drie Australische broers Gibb. De muziek staat centraal; de heren schreven vanaf 1958 meer dan duizend liedjes en scoorden twintig nummer 1 hits. Maar ook de turbulente levensgeschiedenis en de onderlinge  spanningen komen aan bod. De regie is in handen van Frank Marshall, die eerder de speelfilm Arachnofobia maakte en veel samenwerkt met Steven Spielberg.

Tina

Woensdag 27 juli, 20.25 uur, NPO 3
Intieme en onthullende inkijk in het leven van muzikaal icoon Tina Turner. Samen met een schat aan nooit eerder vertoonde beelden, foto's en audiotapes vertelt ze in deze documentaire vooral zelf. Een inspirerend en onwaarschijnlijk verhaal van een overlever, dat je dacht al te kennen. Niets is minder waar.

Elton John - Uncensored

Woensdag 3 augustus, 21.15 uur, NPO 3
Openhartig interview van Graham Norton met sir Elton John, waarin de wereldster  zonder schaamte en met zijn bekende humor terugblikt op zijn leven en carrière. Ze  praten vrijuit over Elton Johns drugsverslavingen en over hoe het vaderschap zijn leven veranderde. John is tot eind volgend jaar bezig met zijn afscheidstour Farewell Yellow Brick Road en in oktober verscheen zijn autobiografie Me. "Het is het perfecte moment om hier nu met Graham op terug te blikken. Ik vond het altijd leuk om hem te ontmoeten, maar dit was wel de beste keer."

Freddie: The final act

Woensdag 10 augustus 21.15 uur, NPO 3
Dertig jaar na het overlijden van Freddie Mercury (1946 – 1991) zijn de laatste jaren van zijn leven op ontroerende wijze vastgelegd in de documentaire Freddie - The Final Act. De maker besteedt veel aandacht aan de worsteling van de zanger met de ziekte AIDS. Pas op de dag voor zijn overlijden bevestigde hij hierover de geruchten. Hij wilde tot het laatst muziek blijven maken. De documentaire laat ziet hoe dat is gelukt en wat dat van hem heeft gevergd. De Queen-leden Brian May en Roger Taylor, Freddie's zus Kashmira Bulsara en zijn persoonlijke vrienden vertellen het op heel persoonlijke wizje over. Het tweede deel van de film belicht het herdenkingsconcert in 1992 dat zijn muzikale vrienden verzorgden, als eerbetoon aan Freddie.