Agenda muziekdocumentaires

Amazing Grace

Donderdag 23 december, 22.55 uur, NPO 2
In 1972 nam Aretha Franklin Amazing Grace, het meest succesvolle gospelalbum allertijden, op in de New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles. De bijbehorende concertregistratie mislukte, waardoor de filmopnames nooit zijn vertoond aan het publiek. Tot in 2018 muziekproducent Alan Elliott, met hulp van de hedendaagse technologie, besluit de opnames alsnog te verwerken tot een memorabele muziekfilm. Amazing Grace is een intieme registratie van veertien grootse gospelliederen, waaronder ‘What a Friend we have in Jesus’, 'Climbing Higher Mountains' en ‘Amazing Grace’, gezongen door Aretha Franklin.

Tina

Zaterdag 25 december, 22.35 uur, NPO 3
Intieme en onthullende inkijk in het leven van muzikaal icoon Tina Turner. Samen met een schat aan nooit eerder vertoonde beelden, foto's en audiotapes vertelt ze in deze documentaire vooral zelf. Een inspirerend en onwaarschijnlijk verhaal van een overlever, dat je dacht al te kennen. Niets is minder waar.

Freddie, the final act

Zondag 26 december, 21.50 uur, NPO 3
Dertig jaar na het overlijden van Freddie Mercury (1946 – 1991) zijn de laatste jaren van zijn leven op ontroerende wijze vastgelegd in de documentaire Freddie - The Final Act. De maker besteedt veel aandacht aan de worsteling van de zanger met de ziekte AIDS. Pas op de dag voor zijn overlijden bevestigde hij hierover de geruchten. Hij wilde tot het laatst muziek blijven maken. De documentaire laat ziet hoe dat is gelukt en wat dat van hem heeft gevergd. De Queen-leden Brian May en Roger Taylor, Freddie's zus Kashmira Bulsara en zijn persoonlijke vrienden vertellen het op heel persoonlijke wijze over. Het tweede deel van de film belicht het herdenkingsconcert in 1992 dat zijn muzikale vrienden verzorgden, als eerbetoon aan Freddie.