NTR Documentaires
NPO Start

NTR Documentaires

Documentaires bij de NTR

Bekijk de afleveringen online!

Agenda muziekdocumentaires

Bruce Sprinsteen in his own words programmapagina

Bruce Springsteen: in his own words

zaterdag 11 juli, 22.35 uur, NPO 3

In zijn carrière is Bruce Springsteen goed voor talloze popklassiekers: in 2016 stond hij met 21 liedjes in onze Top-2000. In navolging van zijn recente en zeer goed ontvangen autobiografie Born To Run leest ‘The Boss’ in deze documentaire passages voor, waarbij hij zich kwetsbaar en tegelijk zelfbewust toont. Hij praat daarnaast openhartig over zijn jeugd, de moeizame band met zijn (psychisch zieke) vader, de broederschap in zijn E-Street Band, de roem, zijn depressies en zijn gezin. Samen met toepasselijke concertfragmenten en uniek privé-archiefmateriaal geeft de film een intieme blik in het leven van deze alom gewaardeerde en nog lang niet uitgespeelde rockgigant.

“Een menselijke atoom spleet zojuist de wereld in tweeën” – zo beschrijft Springsteen de indruk die een optreden van Elvis in de Ed Sullivan Show maakte, vlak voor zijn zevende verjaardag in 1956. Zijn eerste gitaar volgt, een eerste publiek, de invloed van de blues en veel Britse bands als The Animals, The Beatles en the Rolling Stones. Als zijn ouders op zijn 19e het huis verlaten, wordt de E-Street band zijn nieuwe familie en ontdekt hij dat hij iets toe te voegen heeft door juist over zijn eigen belevenissen en lokale observaties in Jersey te schrijven.

Bij James Brown kijkt hij af hoe je een band moet leiden. Die moet als het ware als één instrument klinken. Afgedwongen met een haast onzichtbare lichaamstaal, is de band één van de succesfactoren van Springsteens muzikale carrière gebleken. En natuurlijk liet het gezinsleven zich niet op dezelfde manier regisseren. Ook hierin toont Springsteen zich openhartig.

Regie: Nigel Cole
Productie: Lonesome Pine Productions

ABBA forever programmapagina

ABBA forever

woensdag 15 juli om 22.10 uur, NPO 3

Zal de magie van ABBA ooit uitwerken? Voorlopig niet! De groep heeft veel te vieren dit jaar: vijftig jaar geleden ontmoetten Agneta, Björn, Benny en Anni-Frid elkaar, veertig jaar geleden gaven ze hun laatste concert, en de musical Mamma Mia! houdt de favoriete ABBA-nummers al twintig jaar op de planken. Al die tijd is hun fanbase verder gegroeid en zijn de liedjes nog even onweerstaanbaar. Deze documentaire viert ABBA’s ongeëvenaarde successen, met nieuwe interviews met de bandleden en met onverwachte liefdesverklaringen van onder meer Bono, Noel Gallagher, Neil Sedaka en Donny Osmond. En natuurlijk met alle hits, waaronder Waterloo in de originele Zweedse versie. Een heus ABBA-feestje!

Queen & Adam Lambert programmapagina

Queen & Adam Lambert – The show must go on

woensdag 22 juli om 21.15 uur, NPO 3

Na het succes van de speelfilm Bohemian Rhapsody staat de iconische rockband Queen nu in de spotlights met een documentaire waarin niet wordt gefocust op de successen van weleer, maar juist op de huidige stand van zaken binnen de band.

Na het overlijden van frontman Freddie Mercury verliet bassist John Deacon de band, omdat hij vond dat geen enkele zanger zich kon meten met Mercury. Na diverse zangers versleten te hebben bundelde Queen de krachten met American Idol-winnaar Adam Lambert, waar nu nog steeds mee wordt opgetreden. ‘The show must go on’ toont Lambert’s achtergrond en opkomst. De docu bevat zeldzame concertbeelden van Queen’s enorme stadionshows, achter de schermen clips en interviews met bandleden Brian May, Roger Taylor en Bohemian Rhapsody-hoofdrolspeler én Oscarwinnaar Rami Malek. Daarnaast ook fraai archief dat een eerbetoon brengt aan de legendarische Freddie.

George Michael-programmapagina

George Michael: Freedom

woensdag 29 juli, 21.35 uur, NPO 3

George Michael: Freedom is het laatste project van George Michaels, waarin hij met vrienden en collega’s terugblikt op zijn succesvolle muzikale carrière en op de wisselwerking met zijn door verlies getekende persoonlijke leven. De film concentreert zich op de meest vormende periode, de aanloop en totstandkoming van ‘Listen Without Prejudice Vol. 1’ en de beruchte rechtzaak tegen zijn platenlabel die daarop volgde.

Na het gigasucces van Wham!, waardoor hij al jong een internationale superster werd, wilde George Michael met zijn gezicht uit de publiciteit. De muziekvideo die regisseur David Fincher maakte voor Freedom! ‘90, waarin vijf topmodellen acteren en waarin hij zelf niet te zien was, is iconisch geworden, maar label Sony was niet blij met de wens van hun ster om zichzelf niet meer te laten zien. Het liep uit op een rechtszaak die uiteindelijk alleen verliezers kende, zoals alle betrokkenen uit die tijd bevestigen.

Geïllustreerd met unieke beelden uit zijn privé-archief vertelt Michael openhartig over de rol die zijn eerste liefde, Anselmo Feleppa, in dit proces speelde. Over de kracht die de relatie hem gaf en over de woede en angst die een uitweg zochten nadat Feleppa vlak na Freddie Mercury aan AIDS overleed.

Beroemde vrienden en collega’s reflecteren op zijn muzikale erfenis: iconische nummers en zijn fenomenale interpretatie en stem. Onder hen Stevie Wonder, Elton John, Ricky Gervais, Nile Rodgers, Mark Ronson, Tracey Emin, Liam Gallagher, Mary J. Blige, Jean- Paul Gaultier, James Corden, Tony Bennett en de vijf topmodellen uit Freedom! ‘90.

Regie: George Michael en David Austin
Productie: Sony Music Entertainment UK en Channel 4

Duran Duran programmapagina

Duran Duran: There’s something you should know

woensdag 12 augustus 21.15 uur, NPO 3

Duran Duran geldt als icoon van de New Romantic muziekstroming van begin jaren ’80. Hits als The Reflex, 120 miljoen verkochte albums en verschillende ups en downs later is de muzikale creativiteit na vier decennia nog niet opgedroogd. De tieneridolen van toen vertellen smakelijk over hun plotselinge megasucces en laten ons toe in het repetitielokaal en bij de voorbereidingen op hun laatste concert van de Paper Gods tour in Tokyo.