Agenda muziekdocumentaires

Depeche mode programmapagina

Depeche Mode: SPIRITS in the Forest

Een film van Anton Corbijn

woensdag 5 augustus om 21.15 uur, 
NPO 3

De Britse elektropopband Depeche Mode trad in zijn Global Spirit Tour (2017/2018) op voor ruim 3 miljoen fans in 115 concerten over de hele wereld. Bekroond filmmaker Anton Corbijn, die al lange tijd met de band samenwerkt, wist de energie en het spektakel van de band tijdens de tour vast te leggen in een visueel uiterst pakkende film. In Depeche Mode: SPIRITS in the Forest laat Corbijn zien hoe de muziek en de optredens van de band verweven zijn met de levens van hun fans.

Aan de hand van de ontroerende verhalen van zes bijzondere Depeche Mode-fans toont de film waarom de band in de loop der tijd alleen maar populairder en relevanter is geworden. Daarnaast geeft hij een uniek beeld van hoe muziek gemeenschapszin kan bevorderen, mensen kan helpen om tegenslagen te overwinnen en banden kan smeden zonder dat taal, locatie, geslacht of leeftijd ertoe doen.

Depeche Mode: SPIRITS in the Forest is kunstzinnig gefilmd en vakkundig gemonteerd. Het is geen typische concertregistratie, maar verweeft beelden van waanzinnige optredens, geregistreerd tijdens de laatste shows van de Global Spirit Tour op de beroemde Waldbühne (bospodium) in Berlijn, met intieme beelden die zijn vastgelegd bij fans over de hele wereld.

Biografie
Depeche Mode maakte in eerste instantie deel uit van de New Romantic-stroming in Groot Brittannië en ontwikkelde zich tot de eerste elektropopband van de jaren tachtig. Het werd een van de eerste bands met een muzikale identiteit die volledig op synthesizers was gebaseerd. In het begin maakten ze springerige dancepop, maar hun geluid werd steeds dieper en dramatischer. Nu staan ze bekend als een van de succesvolste alternatieve bands uit die tijd.

Hoogtepunten

  • Depeche Mode heeft in totaal 14 studioalbums, 10 verzamelalbums, 6 livealbums, 8 boxsets, 13 videoalbums, 71 videoclips en 54 singles uitgebracht.
  • Ze hebben ruim 100 miljoen platen verkocht en over de hele wereld voor ruim 30 miljoen fans opgetreden.
  • 50 nummers van de band hebben in het VK in de hitlijsten gestaan en ze hebben in de VS één en in het VK twee nummer-1-albums gehad.
  • Al hun studioalbums hebben in het VK in de top-10 gestaan en in totaal hebben hun albums ruim 210 weken in de Britse hitlijsten gestaan.
  • Ze hebben het meest verkocht in Duitsland, Frankrijk, het VK, de VS en Italië.
  • Hun laatste album Spirit, uit 2016, kwam in de VS op 1 binnen.
Duran Duran programmapagina

Duran Duran: There’s something you should know (hh)

woensdag 12 augustus 21.15 uur, NPO 3

Duran Duran geldt als icoon van de New Romantic muziekstroming van begin jaren ’80. Hits als The Reflex, 120 miljoen verkochte albums en verschillende ups en downs later is de muzikale creativiteit na vier decennia nog niet opgedroogd. De tieneridolen van toen vertellen smakelijk over hun plotselinge megasucces en laten ons toe in het repetitielokaal en bij de voorbereidingen op hun laatste concert van de Paper Gods tour in Tokyo.

26aug Whitney programmapagina

Whitney

woensdag 26 augustus, 21.15 uur, NPO 3

Whitney Houston brak meer records in de muziekindustrie dan welke zangeres dan ook. Ze verkocht wereldwijd ruim 200 miljoen albums, was de enige artiest met zeven achtereenvolgende nummer 1 hits in de Amerikaanse hitlijsten en maakte succesvolle uitstapjes naar het witte doek in onder andere de kaskraker The Bodyguard. Zo uitzonderlijk als haar talent ook was, zo roemloos ging haar carrière ten onder aan wispelturig gedrag, schandalen en drugsgebruik, eindigend met haar tragische dood op 48-jarige leeftijd. De openhartige interviews met familie en intimi, het fijne archiefmateriaal en de veelzeggende familiefilmpjes, maken van de documentaire Whitney een intiem en ontroerend portret dat verder gaat dan verhalen die we kennen uit de roddelbladen.