Tegel voor Nieuwsuur

Tegel Nieuwsuur

Milena Holdert en Renee van Hest van Nieuwsuur  hebben De Tegel gewonnen in de categorie Onderzoek. De Tegel is een Nederlandse prijs voor journalistiek die sinds 2006 wordt uitgereikt.

Milena en Renee wisten aan te tonen dat zowel ouderen als medewerkers in verpleeghuizen en thuiszorg in onveilige situaties werden gebracht door de coronarichtlijnen van het RIVM. Volgens die richtlijnen was het dragen van mondmaskers en andere beschermende kleding door verzorgend personeel "niet nodig". De Tegel geldt als een belangrijke journalistieke prijs.
 
Volgens de jury was het onderzoek van Milena Holdert en Renee van Hest een klassiek voorbeeld van iets boven water halen en er ook iets mee doen. Verder prees de jury de twee onderzoeksjournalisten van Nieuwsuur dat ze vraagtekens durfden te zetten bij richtlijnen waar veel mensen op moeten kunnen vertrouwen.

China-correspondent Sjoerd den Daas en verslaggever Saskia Dekkers van Nieuwsuur waren genomineerd in de categorie Verslaggeving. De prijs ging uiteindelijk naar Emilie van Outeren voor haar verhalen in NRC over de repressie in Wit-Rusland. Ze raakte tijdens de protesten gewond aan haar been door een flitsgranaat. Vanuit het ziekenhuis ging ze door met het schrijven over haar ervaringen.
 
In de categorie Online was er een nominatie voor de serie van Rudy Bouma, Jikke Westerink en Bram Vernhout van Nieuwsuur over corona en desinformatie. Zij moesten toezien hoe de prijs ging naar het team van Pointer voor De Straat die niet meer bestaat.
 
Ook cameraman Rachid el Mourif greep net naast een Tegel. Hij was genomineerd voor zijn camerawerk tijdens de de reportages in Nieuwsuur over ondernemers in de binnenstad van Zwolle.
 
De digitale uitreiking van De Tegel was voor het tweede jaar op rij vanuit de Centrale Bibliotheek in Den Haag.