Afleveringsinformatie

Zaterdag 9 januari: Ronald de Boer
Ronald de Boer, die als voetballer de wereld over reisde en grote successen boekte met onder meer Ajax, denkt dat zijn familiegeschiedenis niet veel verder zal reiken dan wat tuinders in en om het West-Friese Grootebroek. Tot zijn grote verbazing - of is het schrik? - ontdekt hij echter Duitse én Rotterdamse wortels. En waarom speelt het water zo’n grote rol in zijn familiegeschiedenis en het leven van zijn vechtlustige voorvaders?
Ontdek meer

Zaterdag 16 januari: Rifka Lodeizen
Actrice Rifka Lodeizen ziet er als een berg tegenop om in het oorlogsverleden van haar vader Frank te duiken, hoe hij als joods jongetje aan de nazi's kon ontsnappen, en over het tragische lot dat andere familieleden wachtte. Maar Rifka is ook erg nieuwsgierig naar welke verhalen er voorbij de oorlog te vinden zijn. Waar leiden de Sefardische voorouders Rifka naartoe? En waar bloeien de hoop en het verzet in deze verhalen van vlucht en vervolging?  
Ontdek meer

Zaterdag 23 januari: Diederik Ebbinge
Acteur, regisseur en cabaretier Diederik Ebbinge gaat op zoek naar de verzetsdaden van zijn opa en doet verrassende ontdekkingen. Zijn familie blijkt er één vol dichters, gelovigen en vluchtelingen. Welke lessen kan hij hieruit trekken voor zijn eigen leven? Én het blijkt toch echt het bloed van Johan van Oldenbarnevelt te zijn dat Diederiks familiegeschiedenis kleurt als hij ontdekt dat zijn voorvader de terdoodveroordeelde bijstond in diens laatste uren.
Ontdek meer

Zaterdag 30 januari: Simone Kleinsma (de 100e aflevering!)
Net als musicalactrice en zangeres Simone Kleinsma zelf komen veel van haar voorouders uit Amsterdam, die stad aan het water waar migranten uit de hele wereld hun geluk zochten. Simone gaat vrolijk op reis naar de oorsprong, ontmoet intrigerende zeevaarders, armoelijders, overspelige types én gaat op zoek naar haar artistieke wortels. Als ze door de eeuwenoude familiekroniek van haar voorouder bladert, leest ze dat verdriet en geluk van alle tijden zijn.
Ontdek meer

Zaterdag 6 februari: Merel Westrik
Journalist en presentator Merel Westrik treedt in de voetsporen van haar opa en oma en ontdekt een wel heel bijzondere liefdesgeschiedenis - op een plek waar de liefde meestal ver te zoeken was. Maar waarom werd opa Westrik gevangen genomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en wat deed hij eigenlijk in het verre, koude Noorwegen? Merel zoekt het uit op een ontroerende reis door de tijd en beseft dat ze met elke nieuwe ontdekking nader tot ze komt.  
Ontdek meer

Zaterdag 13 februari: Geert Mak
Schrijver en journalist Geert Mak heeft voor onder meer zijn boek De eeuw van mijn vader al veel uitgezocht over zijn familiegeschiedenis, maar hij wil nu graag op zoek naar de waarheid achter sommige familielegendes. In hoeverre heeft de Nederlandse geschiedenis het leven van zijn voorouders geraakt en gekleurd? Welke historische lijnen weet Geert te ontdekken? Wie speelde er een rol bij de befaamde tocht naar Chatham en waardoor raakte toch die beruchte veldwachter te Balk aan de drank?
Ontdek meer

Zaterdag 20 februari: Danny de Munk
In de familiegeschiedenis van zanger en acteur Danny de Munk zijn de lach en de traan nooit ver weg. Danny ontdekt rake parallellen met de film en de rol die hem groot maakten: Ciske de Rat. Hij stuit op allerlei wonderlijke verhalen over zijn voorouders, die de straten van Amsterdam kleur gaven. Maar ook de Tweede Wereldoorlog en verzet spelen een hoofdrol in deze tragische maar dappere familiegeschiedenis.
Ontdek meer

Zaterdag 27 februari: 100 x Verborgen verleden
Jubileumuitzending naar aanleiding van de honderdste aflevering van het NTR-programma Verborgen verleden. Veel afleveringen van dit sinds 2010 bestaande programma kregen na uitzending nog een onverwacht vervolg. Vandaag aandacht voor deze verhalen. Hoofdpersonen kijken terug op hun reis, de verrassende ontdekkingen die ze deden in hun familiegeschiedenis en wat dit alles met hen deed.

Niet iedereen in Verborgen verleden heeft een stamboom die teruggaat tot, pak ‘m beet, Charles II (Gerard Spong) of Willem van Oranje (Waldemar Torenstra). Eerlijk gezegd: dat is eerder uitzondering dan regel.

De familiegeschiedenis van cabaretier Herman Finkers liet veel leed en armoede zien. Maar ook veerkracht en doorzettingsvermogen. Na de uitzending ging het onderzoek door en stuitte Herman o.a. op de eerste Finkers in Nederland. Dat Herman daarvoor naar de voormalige bedelaarskolonie Ommerschans moest, past dan weer naadloos in het eerdere verhaal.

Hoe een familiegeschiedenis de grote geschiedenis raakt, werd invoelbaar toen rapper Willie Wartaal op Curaçao met een schok de levens van zijn tot slaaf gemaakte voormoeders leerde kennen. Dat die levens zo dichtbij kwamen, had hij niet verwacht. Hij besloot dat het daar niet bij moest blijven.

Heel anders was de ontdekking van Olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband. Hij kwam erachter, nota bene in Jakarta, dat maar liefst zes generaties stamhouders Van den Hoogenband de naam Cornelis hadden. Zijn zoon Sander, destijds 9 jaar, vond dat zo’n mooi gegeven dat hij zich voornam om hier iets mee te doen. En niet zomaar iets.

Schrijfster Carry Slee ontdekte een vondeling onder haar voorouders en was geraakt door het verhaal erachter. Dat verhaal intrigeerde ook Harmen Snel van het Stadsarchief Amsterdam, door zijn vele optredens in het programma inmiddels ook wel bekend als Mister Verborgen verleden. Hij besloot het onderzoek voort te zetten en deed nog een bijzondere ontdekking. Materiaal voor een boek?

N.B. De aanvankelijk voor 27 februari aangekondigde aflevering over Paul de Leeuw kon vanwege de coronamaatregelen niet gemaakt worden en is uitgesteld naar de volgende reeks.