The Band - Once were brothers

Geen media beschikbaar

Ze voelen een sterke muzikale verwantschap, zien elkaar als broeders, drijven elkaar tot grote hoogte, en tóch komt er in 1976 na acht glorievolle jaren een onverwacht eind aan de mythische rockgroep The Band. Hoe dat zo gelopen is doet gitarist en drijvende kracht van The Band Robbie Robertson uit de doeken in de documentaire ‘The Band – Once were brothers’. Hij blikt, samen met enthousiaste fans als Bruce Springsteen en Eric Clapton, terug op roemrijke tijden. “Het verhaal van The Band was iets fantastisch. Het was zo fantastisch dat het in vlammen opging”.

De vijf leden van de invloedrijke Canadees-Amerikaanse rockformatie leren elkaar kennen als ze in ‘The hawks’ spelen, de begeleidingsgroep van Ronnie Hawkins. Het klikt. Als Bob Dylan hen in 1965 meevraagt op zijn tournee, bundelen ze zich onder de naam ‘The Band’. De tournee met Dylan is geen onverdeeld succes: de koning van de folk-beweging wil graag ervaring opdoen met een rock ’n rollband, maar het publiek wil de folk die ze al kennen, en geen elektrische gitaren. Elke avond wordt The Band uitgejouwd. Een heftige tijd, maar het smeedt een sterke band tussen hen, en ze raken bijzonder geïnspireerd door de samenwerking met Dylan.

In 1967 verhuizen ze als collectief naar een groot, roze huis in Woodstock, waar ze dagelijks in een kleine studio in de kelder samen musiceren. Het geheel blijkt veel meer dan de som der delen. “Als zij bij elkaar kwamen, gebeurde er iets miraculeus”, aldus Bruce Springsteen. Ze ontwikkelen een eigen rootsrockstijl, een nieuwe sound die later ‘Americana’ werd genoemd. Hun eerste album, ‘Music from Big Pink’, met daarop de hit ‘The Weight’, is een instant classic.

Na acht jaar en meerdere succesvolle albums komt er door drank, drugs en onderlinge ruzie een einde aan de broederschap. Robertson: “Ik wilde niet op tournee met een koffer vol heroïne”. Hun legendarische afscheidsconcert in 1976 werd door Martin Scorsese vastgelegd in ‘The Last Waltz’.
De rijk-geproduceerde film zit vol muziek, prachtig archiefmateriaal en amusante anekdotes, die smakelijk worden opgediend door Robbie Robertson zelf en direct betrokkenen als Martin Scorsese en Ronnie Hawkins.

Regisseur: Daniel Roher
Producent: White Pine Pictures Production