Eric de Vroedt - Terwijl het liefde was

Hij is één van de belangrijkste toneelregisseurs van dit moment en maakt tijdens de coronacrisis zijn meest persoonlijke voorstelling: Eric de Vroedt, artistiek leider van het Nationale Theater. In de aangrijpende marathonvoorstelling De eeuw van mijn moeder verwerkt hij de moeizame relatie met zijn Indische moeder Patricia. In 2020, vlak na het overlijden van zijn moeder, begint hij te schrijven aan het stuk. Het is zijn manier om de relatie met zijn moeder onder de loep te nemen, om nog geen afscheid van haar te hoeven nemen: “Op het toneel kan ik haar laten leven, maar als het doek valt, als het stuk helemaal klaar is, dan is ze echt dood”.

Tijdens de politionele acties van 1948 verlaat Patricia op 8-jarige leeftijd haar geboorteland Nederlands-Indië en komt aan in Nederland. Ze neemt afstand van de trauma’s uit haar verleden, ontkent haar Indische achtergrond en probeert het leven te leiden van een autonome vrouw. In de documentaire Terwijl het liefde was kijken we achter de schermen mee naar het wordingsproces van de imposante theatervoorstelling. Meer nog maken we het persoonlijke proces mee van De Vroedt, die het dramatische, maar ook komische verleden van zijn moeder - en de invloed die dit heeft gehad op zijn leven - onderzoekt en verwerkt tot zijn eigen verhaal. Hoe maak je een theatervoorstelling over je eigen moeder? Hoe belangrijk is de waarheid, kun je jezelf daarvan bevrijden op het toneel? Wat levert het op? Is het een eerbetoon, een afrekening of een uitgesteld afscheid?

Documentairemaakster en Gouden Kalf-winnares Ditteke Mensink kreeg alle ruimte tijdens het maken van de film en sprak openhartig met De Vroedt over hemzelf en zijn moeder. We zien tijdens de realisatie van het toneelstuk hoe werkelijkheid en theater door elkaar lopen, en hoe bezield De Vroedt zijn acteurs regisseert. Hiermee komt niet alleen (de geschiedenis van) de moeder tot leven, maar krijgt de kijker ook zicht op de drijfveren van De Vroedt.  Terwijl het liefde was is een poëtische en indringende documentaire waarin dat wat bij leven en welzijn niet gezegd kon worden, alsnog uitgesproken wordt en tot een aangrijpende climax leidt tussen moeder en zoon.

De voorstelling ‘De eeuw van mijn moeder’ ging op 2 juli jl. in première en zal in augustus als drieluik worden uitgezonden op de vrijdagen 6, 13 en 20 augustus om 22.05 uur op NPO2.

Regisseur:        Ditteke Mensink
Producent:       Witfilm