NTR programmering 70 jaar TV

Welkom bij 70 jaar KinderTV

Zaterdag 2 oktober, 13.40 uur, NPO 3  

Eenmalige special in lijn met de eerdere Welkom-series (Welkom bij de Romeinen, Welkom in de Gouden Eeuw etc.) met Ilse Warringa, Alex Klaasen, Paul Groot, Bianca Krijgsman, Gijs de Lange, Ellen Pieters, Remko Vrijdag, Stefan de Walle, Gijs de Lange, Laus Steenbeeke, Rutger de Bekker en Plien van Bennekom. 

Van Bassie tot Adriaan (Paul Groot en Stefan de Walle), van Theo tot Thea (Alex Klaasen en Ellen Pieters), van Ria Bremer tot Pippi Langkous (Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman) en van Joost Prinsen tot Wieteke van Dort (Remko Vrijdag en Ilse Warringa). We gaan in snel tempo door zeventig jaar roerige, vrolijke, opruiende en oergeestige kinder-tv van eigen bodem. 

Bekijk op NPO Start

Het beste van 70 jaar KinderTV - programmapagina

Het Beste Van 70 jaar KinderTV

Zaterdag 2 oktober, 14.15 uur, NPO 3  

Met natte haartjes op de bank kijken De Fabeltjeskrant, Pipo de Clown, Achterwerk in de Kast, Loenatik, Het Klokhuis, Kinderen voor Kinderen of The Voice Kids. Van welke generatie je ook bent; iedereen heeft zijn eigen herinneringen aan de Nederlandse kindertelevisie. In dit programma geven we een overzicht van de meest spraakmakende, bijzondere, verrassende en populaire kinderprogramma’s van de afgelopen zeventig jaar. Diverse bekende Nederlanders genieten een uur lang van bijzondere fragmenten. Ze delen hun vrolijke herinneringen en vertellen verrassende anekdotes. Het beste van 70 jaar kindertelevisie is een echt familieprogramma, met aansprekende gasten voor jong en oud.  

Met onder anderen: Evita Mac-nack, Ilse Warringa, Nienke de la Rive Box, Victor Mids, Dieuwertje Blok, Klaas van der Eerden en Niek Roozen, Tim Senders en Stijn van Vliet, Klaas en Madelief van Kruistum enTatum Dagelet en Toy Travis de Wild.  

Bekijk op NPO Start

70 jaar tv en politiek

70 jaar TV: Kunst & Cultuur

Zondag 3 oktober, 14.00 uur, NPO 2 

Talkshow gepresenteerd door Dieuwertje Blok en Özcan Akyol. Het programma duurt 2 uur en 50 minuten en is onderverdeeld in vier sub-onderwerpen: Beeldende Kunst, Literatuur, Podiumkunsten en Muziek. Er schuiven steeds andere gasten aan en uiteraard zijn er veel fragmenten uit de omroeparchieven.

Bekijk op NPO Start

70 jaar Televisie en Politiek 

Zondag 3 oktober, 20.35 uur, NPO 2 

“Excellentie, heeft u een goede reis gehad?” 

De parlementaire journalistiek is in de jaren ’50, de beginjaren van de televisie, nog uiterst gedienstig. Kritische vragen worden niet gesteld en politici worden met fluwelen handschoenen benaderd. 

Elke politieke partij kan terecht bij zijn eigen zuil: de PvdA bij Achter het Nieuws (VARA), de ARP bij Hier en NU (NCRV), de KVP bij Brandpunt (KVP). Halverwege de jaren ’60 zet de ontzuiling in en wordt de televisiejournalistiek kritisch. Politici worden op televisie ter verantwoording geroepen. Met de komst van Den Haag Vandaag (NOS) in 1970 wordt er dagelijks verslag gedaan van politieke ontwikkelingen. 

Als reactie op al te kritische journalisten richten politieke partijen en ministeries hoge muren op van voorlichters en spindoctors. Door de aanwezigheid van veel cameraploegen in de Tweede Kamer lijkt de kloof tussen burger en politiek verkleind. Maar door het veelvuldig gebruik van ingestudeerde antwoorden lijkt die kloof eerder te zijn vergroot. 

Sprekers: o.a. oud-politicus Hans Wiegel en Ton Elias (oud-journalist, oud-mediatrainer en oud-politicus) en Henk van Hoorn, oud-journalist. 

Bekijk op NPO Start

Karbonkel - the ugly truth programmapagina

Karbonkel – the ugly truth 

Maandag 4 oktober, 22.20 uur, NPO 3 

Karbonkel, een griezelig cultfenomeen. Van 1994 tot 2002 was Karbonkel te zien in de kinderserie Ik, Mik, Loreland. Veel kinderen waren als de dood voor Karbonkel, wat resulteerde in klaslokalen vol huilende kinderen, ontelbare nachtmerries en woedende ouders. Maar wat hebben al die negatieve en hatelijke reacties met Karbonkel zelf gedaan? Hoe was het voor hem om de meest gehate kinderfiguur aller tijden te zijn, en hoe heeft hij zichzelf weer omhooggetrokken uit die donkere diepe put van ellende, drank en drugs? 

Bekijk op NPO Start