Andere Tijden Sport zomerserie 2023

Na een vol sportjaar waarin de basis werd gelegd voor verhalen voor de verre toekomst, is Andere Tijden Sport zondag terug met nieuwe afleveringen. We blikken terug op het voetbalseizoen van 2006-2007, de TT in Assen en het succes van Nelli Cooman. Uiteraard mag ook een wielerverhaal niet ontbreken.

AZ, Ajax, PSV en de bizarre ontknoping van een voetbalseizoen

Zondag 4 juni, 21.55 uur, NPO 1

Andere Tijden Sport gaat terug naar de adembenemende slotdag van de eredivisie in het seizoen 2006-2007. AZ, Ajax en PSV kunnen in de laatste wedstrijd van het seizoen alle drie nog landskampioen worden. Miljoenen mensen horen via de radio hoe uiteindelijk PSV de kampioensschaal verovert.

Het is bij voorbaat een legendarische dag, zondag 29 april 2007. Drie ploegen met evenveel punten maar een verschillend doelsaldo. Koploper AZ moet naar Excelsior, nummer twee Ajax naar Willem II en nummer drie PSV ontvangt Vitesse. En legendarisch wordt het. Het is ook met drie miljoen luisteraars de best beluisterde uitzending van het radioprogramma Langs de lijn ooit.

De schakelingen tussen de drie steden waar de wedstrijden worden gespeeld, staan velen nog in het geheugen gegrift. Maar ook de verhalen eromheen. Wedstrijdpremies, een snelle rode kaart, een in de rust gewisselde keeper en uiteindelijk een kampioenschap met één doelpunt verschil… stof tot discussie genoeg. Maar wat klopt er van al die verhalen? Andere Tijden Sport gaat op zoek naar de antwoorden.

 

11jun Andere Tijden Sport

Raymond Heerenveen: protest op spikes

Zondag 11 juni, 22.45 uur, NPO 1

Andere Tijden Sport over een zwarte atleet die tegen apartheid strijdt.

‘Black is beautiful’, het staat prominent op het tenue van hardloper Raymond Heerenveen waarmee hij in 1975 de atletiekbaan in Zuid-Afrika betreedt. In het land heerst het apartheidsregime dat sportief en cultureel wordt geboycot. Collega-atleten als Jos Hermens en Sammy Monsels wijzen de uitnodiging om deel te nemen aan een ‘interraciaal’ toernooi resoluut van de hand. Heerenveen, in die jaren behorend tot de Nederlandse sprintelite, gaat wel. Hij is geïnspireerd door het Black Power Salute van Carlos en Smith, de sprinters die in 1968 in Mexico op het podium hun vuisten balden tegen het racisme in de Verenigde Staten. ‘Dat wilde ik ook. Ik wilde daar, in het hart van de apartheid, m’n stem, een protest laten horen’, legt Raymond Heerenveen uit. En dat doet hij.

Zijn acties trekken de aandacht van de lokale pers. Helemaal wanneer hij na winst op de 200 meter zijn gouden plak in de tribune met zwart publiek gooit, dat enthousiast reageert. Ad Paulen, dan voorzitter van de Europese Atletiekfederatie en eregast van de organisatie, is er niet van gediend. Hij eist dat Heerenveen de teksten van z’n tenue haalt en stopt met zijn acties die hij als ‘opruiend’ kwalificeert. Heerenveen weigert. Het zet kwaad bloed bij Paulen, meent hij. Raymond weet zeker dat het de machtige bestuurder was die hem in 1980 de voet dwars heeft gezet toen hij, op het allerlaatste moment, niet voor Nederland naar de Olympische Spelen van Moskou mocht. Andere Tijden Sport zoekt uit hoe het zit en reist in het kielzog van Raymond en zijn dochter Marcella naar Zuid-Afrika. Terug in de tijd naar een duister verleden waarin Heerenveen zijn nek uitstak terwijl hij het belangrijkste toernooi van zijn leven liep.

 

25jun Andere Tijden Sport

Onmogelijk en onverwacht: hoe Wil Hartog de TT won

Zondag 25 juni, 22.20 uur, NPO 1

In het weekend van de TT Assen gaat Andere Tijden Sport terug naar de jaren '70, de glorieperiode van het Nederlandse motorracen. In 1977 schrijft Wil Hartog historie door als eerste Nederlander een Grand Prix te winnen in de koningsklasse 500CC.

De 'Witte Reus' komt op het kletsnatte TT-circuit van Assen voor de ogen van ruim honderdduizend toeschouwers als eerste over de finish. Een volksfeest barst los.

Die zege zet een reeks van internationale successen in gang, waarbij ook 'Jumping' Jack Middelburg en Boet van Dulmen races zouden winnen. Toch had 't een haar gescheeld, of de doodzieke Hartog was in '77 niet eens van start gegaan. Een verhaal over bloedlinke straatraces, spionage in vuilnisbakken en een onverwachte en onmogelijke overwinning.

De val van wielrenner Johnny Hoogerland

Zondag 9 juli, 22.10 uur, NPO 1

In de maand van de Tour de France gaat Andere Tijden Sport terug naar de Tour van 2011 met de val van Johnny Hoogerland.

Het is een iconisch beeld. Wielrenner Johnny Hoogerland wordt in de Tour van 2011 van de weg gereden en belandt in het prikkeldraad. Zwaargehavend fietst hij de Tour toch uit. Het maakt de Zeeuw razend populair.

Zo onverschrokken als hij lijkt, is Hoogerland dan al niet meer. De angst om te koersen groeit, helemaal als de Zeeuw tijdens een training in Spanje opnieuw door een onoplettende automobilist wordt aangereden. Hoogerland overleeft het, maar als renner wordt hij nooit meer de oude. Hij remt te vaak.

Tegelijkertijd vreet de jarenlange strijd om schadevergoeding van het prikkeldraad-incident aan Johnny Hoogerland. De betrokken partijen wijzen naar elkaar. Andere Tijden Sport krijgt inzage in de documenten en reconstrueert hoe de eens zo stoere renner uiteindelijk moedeloos het hoofd buigt.

16jul Andere Tijden Sport

Triatlonkampioen Gregor Stam: pijn als medicijn

Zondag 16 juli, 22.10 uur, NPO 1

Andere Tijden Sport vertelt het verhaal van triatlonkampioen Gregor Stam, de sporter die de ene pijn met de andere verdreef.

Na de scheiding van zijn ouders woont de jonge Gregor eerst bij zijn moeder, maar daar is het onveilig: hij krijgt klappen van haar en van zijn oudste broer. Op zijn 16e verhuist hij daarom naar zijn homoseksuele vader en diens vriend. Een veilige plek wordt zijn nieuwe thuis niet, integendeel. Vrijwel meteen begint het seksuele misbruik. De vriend van zijn vader vergrijpt zich jarenlang aan Gregor.

Gregor reageert zich af met sport, zo extreem mogelijk. Hij gaat voortdurend over zijn eigen grenzen. Alles om die andere pijn maar niet te voelen. Het is dan ook geen verrassing dat hij in 1981 aan de start staat van de eerste triatlon in Nederland, en tevens de eerste buiten de VS. De nieuwe duursport lijkt te zwaar en ongezond voor een jongen van 19, maar Gregor Stam wint en wordt zo de allereerste Nederlands kampioen. Het is het begin van een imposante carrière. Dat hij al die jaren met een groot geheim rondloopt weet bijna niemand.

23jul Andere Tijden Sport

Nelli Cooman, diva op spikes

Zondag 23 juli, 22.05 uur, NPO 1

Ze is Neerlands trots op de sprint in de jaren tachtig van de vorige eeuw, Nelli Cooman. Flamboyant, goedlachs en pijlsnel. De snelste vrouw van de wereld over 60 meter. Wat maakt haar uniek en is het wel alles goud wat er blinkt? Andere Tijden Sport over Nelli Cooman, diva op spikes.

Wat kun je doen in zeven seconden? Een boterham met pindakaas smeren; je veters strikken; een glas melk drinken. Nelli Cooman snelt in 1986 op de indoorbaan van Madrid in zeven afgeronde tellen genadeloos naar eeuwige roem. ‘Meisje uit Suriname, meisje uit Rotterdam,’ roept commentator Theo Reitsma euforisch als ze een wereldrecord loopt op de 60 meter. Voor altijd in een imposant rijtje met andere Nederlandse wereldrecordhouders in de atletiek als Fanny Blankers-Koen, Sifan Hassan en Femke Bol. Vijf jaar lang regeert deze diva op spikes de internationale indoorbanen.

Want waar Nelli is, is de camera. Elk televisieprogramma wil haar hebben. Iedereen houdt van Nelli: 'onze Turbo Nel'. Ze is anders met haar strakke outfits, gelakte nagels en wisselende haardracht. Haar rituelen voor de start, de Bijbel nooit ver weg. Nelli is ook een pionier, met sponsors in een verder nog door amateurs gedomineerde atletiekwereld. Dat botst. Met bestuurders. Met collega-atleten. Ze voelt zich steeds vaker onbegrepen en alleen. Een gevoel dat zo sterk is dat ze haar dochter Ronell later verbiedt voor haar zestiende op atletiek te gaan.

In 2018 verandert Nelli’s leven volkomen als ze een ongeluk met haar elektrische fiets krijgt. Haar leven nu: het geloof, haar man en haar dochter Ronell. Een dochter die in de voetsporen wil treden van haar moeder.