Tal van uitzendingen van de NPO staan eind oktober en begin november in het teken van het klimaat en de klimaatverandering. De publieke omroep haakt aan bij de Nationale Klimaatweek 2021 (van 28 oktober tot en met 5 november) en de mondiale Klimaattop in het Schotse Glasgow (van 31 oktober tot en met 12 november).

De NTR programma's die hieraan meedoen zijn:

Atlas
Woensdag 3 november, 20.30 uur, NPO 2
Sommige klimaatplannen klinken best wild. Zoals het idee om de Sahara te vullen met zonnepanelen en dan hun stroom hierheen te halen. Zon is er genoeg. Britten willen zelfs al over paar jaar zo’n kabel trekken, want natuurkundig kunnen we prima groene stroom duizenden kilometers vervoeren. En zo klinken er vaker opmerkelijke oplossingen voor het klimaatprobleem. Superbatterijen waar we veel verder op kunnen rijden dan nu. Grootschalig stoken op waterstofgas. Of energie opwekken met thorium, een lastige maar veiligere vorm van kernenergie. Atlas, het wetenschapsprogramma gepresenteerd door Petra Grijzen, laat helder uitleggen hoe deze ideeën in elkaar steken. En past een oplossing ook in de maatschappij?

Andere Tijden - Kernenergie: onderwerp van eeuwige discussie
Woensdag 3 november, 22.30 uur, NPO 2
Kernenergie is terug op de politieke agenda. 40 jaar geleden start de Brede Maatschappelijke Discussie over kernenergie, een groot participatie- en consultatie-experiment. Gewantrouwd door links en rechts: voor links een manier om kerncentrales door te drukken, voor rechts onzinnige geldverspilling. De Brede Maatschappelijke Discussie mag geen referendum zijn, maar wat is het dan? Hoe dan ook, de uitkomst - kerncentrales: ja, maar niet meteen - wordt door de partijen verschillend uitgelegd. De ramp in Tsjernobyl legt alles stil. Maar het onderwerp kernenergie komt altijd terug. Het geschiedenisprogramma Andere Tijden zet het onderwerp kernenergie in historisch perspectief.

NTR Avondconcert/Podium Witteman Extra - The (uncertain) Four Seasons
Zondag 7 november: Podium Witteman Extra, 19.15 uur, NPO 2 extra
Dinsdag 9 november: NTR Avondconcert, 20.00 uur, NPO Radio 4
Zondag 14 november: Podium Witteman Extra (hh) 20.15 uur, NPO 2 extra
Podium Witteman is terug te kijken via NPO Start en NPORadio4.nl

In De Vier jaargetijden verklankte Antonio Vivaldi de vier seizoenen. Maar dat was in 1723. Het klimaat verandert en daarmee de seizoenen ook. Hoe zou Vivaldi’s muziek in 2050 klinken? Mediakunstenaar Tim Devine en componist Hugh Crosthwaite maakten een bewerking op basis van een computermodel. Daarvoor gebruikten ze de data over klimaatverandering van het Internationale Klimaatpanel, IPCC. Het resultaat is een dertigtal nieuwe versies van De Vier Jaargetijden. Want omdat de gevolgen van klimaatverandering per locatie op aarde zullen verschillen, krijgt elke regio zijn eigen unieke versie.

NPO Radio 4 en NPO 2 extra zenden de Nederlandse versie uit, gespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest en met commentaar van ruimtevaarder André Kuipers. Sinds zijn ruimtereizen zet Kuipers zich, onder meer met zijn eigen stichting, in voor de duurzaamheid van onze planeet.

Presentatie: Beitske de Jong

De Kennis van Nu special: De dreigende zee
Donderdag 18 november, 22.40 uur, NPO 2
In de nacht van 18 november 1421 brak een woeste storm de dijken en veroorzaakte een van de ergste overstromingen uit de Nederlandse geschiedenis: de Sint-Elisabethsvloed. Mensen stierven en dorpen verdronken. Deze ramp voltrok zich exact 600 jaar geleden, maar de dreiging vanuit de zee is ook nu weer urgent. Hoe houden we ons binnenland veilig? Deze special van het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu voert langs de Nederlandse kust waar wetenschappelijke innovaties zoals dijken in de duinen, kwelderbeheer en De Zandmotor ons moeten behoeden voor de dreigende zee.