Het Uur van de Wolf
NPO ontdekknop

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Komende afleveringen

Instant Dreams

In het digitale tijdperk van Instagram en haarscherpe foto’s op de mobiele telefoon blijft de Polaroidfoto onverminderd populair. Waarin schuilt toch de magie van deze inmiddels ouderwetse techniek? Is het omdat het beeld langzaam opdoemt? Zijn het de onvoorspelbare kleuren? Het feit dat er maar één uniek exemplaar van is?
Filmmaker Willem Baptist verkent in de documentaire ‘Instant Dreams’ de visionaire genialiteit van dr. Edwin H. Land, de man die in 1948 de Polaroidcamera introduceerde. En hij filmt de mensen die zijn instant droom levend houden.

Uitvinder Edwin Land nam het geheim van zijn vondst mee zijn graf in. Sindsdien zijn wetenschapper op zoek naar de magische chemische formule, die aan Polaroid ten grondslag ligt. Stuwende kracht is de gepensioneerde chemicus Stephen Herchen, die eerder samenwerkte met Edwin Land. Sinds het sluiten van de laatste fabriek zoekt hij naar mogelijkheden om de techniek weer in productie te krijgen. Maar Herchen is niet de enige liefhebber. De Duitse kunstenares Stefanie Schneider schiet in de Californische woestijn één van haar laatste fotosessies op originele Polaroidfoto’s – de voorraad beslaat nog slechts één koelkast vol. Schneider gebruikt de vervaging die optreedt bij film die over de datum is, als extra esthetische laag in haar fotografische werk. 

Christopher Bonanos, schrijver van het boek Instant: The Story of Polaroid, vertelt: "Toen ik hoorde dat Polaroid zou stoppen met het maken van film, voelde het alsof er een goede vriend overleden was." Hij probeert met de laatste instant film de relatie met zijn zoontje te verbeteren, terwijl een Japans meisje in Tokio voor het eerst de magie van Polaroid ontdekt. Vier mensen, wiens levens zijn verbonden door de fascinatie en liefde voor de instant film van Polaroid.

Willem Baptist maakte een ambitieus visueel essay met een beeldende soundtrack en hypnotiserende, expressieve beelden. Archiefmateriaal, interviews en scheikundige reacties ontmoeten elkaar in een achtbaan van kleur en licht. De film ging in 2017 in première op IDFA.

Uitzending: donderdag 14 juni 2018 om 22:55 uur op NPO 2

The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years

“We wilden gewoon spélen. Spelen was het allerbelangrijkst." En gespeeld hebben ze: tussen 1963 en 1966 gaven The Beatles wereldwijd zo’n 250 concerten. Daarna werd de situatie onhoudbaar en legde de groep zich toe op baanbrekende studio-opnamen. In de documentaire ‘Eight Days a Week – The Touring Years’  concentreert de Oscar winnende regisseur Ron Howard (A beautiful Mind, Apollo 13) zich op de live-concerten van de groep. Zijn vangst van nieuwe concertbeelden met opgepoetst geluid is verbluffend en laat vooral zien hoe goed, ruig en opwindend The Beatles live zijn. Het ongekende spelplezier en het vakmanschap spatten er vanaf, en ook voor en na de concerten is goed te merken dat dit bandje er lol in heeft. Ze zijn geestig, vrolijk en onverschrokken als ze de pers te woord staan – alles wat hun publiek ook wil zijn.

Regisseur Howard wist veel zeldzaam en fantastisch archiefmateriaal boven water te halen, van de vroege optredens in clubs in Liverpool en Hamburg tot megaconcerten in stadions in New York en Tokyo. Howard won ook het vertrouwen van de twee nog levende Beatles Paul McCartney en Ringo Starr. Zij reflecteren, samen met John Lennon en George Harrison op archief, op de hectische beginjaren. Daarnaast zijn er persoonlijke getuigenissen van o.a. Whoopi Goldberg, Sigourney Weaver en Elvis Costello die vertellen wat het live zien van The Beatles voor hen heeft betekend.

De film laat niet alleen de vrolijke weg naar hun enorme roem zien, maar ook de wissel die dit trekt op de bandleden, waardoor zij in 1966 beslissen om met toeren te stoppen. Het spelplezier van het begin was verdreven door het onophoudelijke gegil van de fans, de chaotische taferelen op straat en in de zalen en het gebrek aan privacy – alleen op de wc van hun hotelkamer werden ze met rust gelaten.

The Beatles duiken de studio in, waar ze zelf de dienst kunnen uitmaken. Ze lanceren in 1967 de vernieuwende elpee die alom als beste album ooit wordt beschouwd: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.
In 1969 gaven ze nog één optreden, op het dak van hun kantoor in Londen. Er gilde niemand doorheen.

Regie: Ron Howard
Productie: Apple Corps

Uitzending: donderdag 21 juni 2018 om 22:55 uur op NPO 2

Simon & Garfunkel - 40 jaar Bridge over Troubled Water

Een combinatie van bijzonder archiefmateriaal uit de jaren zeventig en recente interviews met Paul Simon en Art Garfunkel. Dat is het kloppend hart van de documentaire ‘Simon & Garfunkel - 40 jaar Bridge over troubled water’, die Het Uur van de Wolf donderdag 5 juli uitzendt n.a.v. het afscheidstournee van Paul Simon.

‘Bridge over Troubled Water’ was vele jaren de best verkochte LP in Nederland. Dat kwam mede door het grote aantal singlehits, die de plaat voortbracht. Behalve de titelsong haalden ook ‘El Condor Pasa’, ‘Cecilia’ en ‘The Boxer’  de Top 40. Bijna 50 jaar nadat de plaat doorbrak zijn deze nummers nog altijd niet weg te denken uit de Top 2000.

In de documentaire wordt een exclusieve kijk geboden achter de schermen van het ontstaan van deze wereldhits. Aan de hand van nooit vertoonde beelden laat het duo en musici als Roy Halee , Hal Blaine en Joe Osborn de opkomst en ondergang zien van een van de meest bejubelde zangduo’s. De aandacht richt zich op het begin van de samenwerking (in 1956 heette het duo nog Tom en Jerry), geïnspireerd op het werk van de Everly Brothers, maar ook op de breuk in 1970. Die kwam bij de fans hard aan omdat het direct volgde op de toekenning van maar liefst zes Grammy’s en de verkoop van 25 miljoen exemplaren.

Op 7 & 8 juli treedt Paul Simon op met zijn Homeward Bound The Farewell Tour in Amsterdam, waarmee hij afscheid neemt van zijn fans. Het wordt zijn laatste tour.

Producer en regisseur: Jennifer Lebeau

Uitzending: donderdag 5 juli 2018 om 22:55 uur op NPO 2

De film werd eerder door Het Uur van de Wolf uitgezonden in 2011.