Het Uur van de Wolf
NPO ontdekknop

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Komende afleveringen

Astrid (Lindgren)


‘Ik heb me nooit door tegenstand laten weerhouden.” Dit is een kenmerkende uitspraak van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Zij staat centraal in de documentaire Astrid die Het Uur van de Wolf (NTR) op 22 juni uitzendt . De film geeft een ontroerend beeld van een eigenzinnige en onafhankelijke vrouw met een groot geheim, dat zij verwerkte in haar verhalen over eenzame jongens en sterke meisjes. Ze verkocht wereldwijd meer dan 100 miljoen kinderboeken. Diverse titels, waaronder Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter en De Gebroeders Leeuwenhart, werden verfilmd.

Uitzending: donderdag 22 juni 2017 om 22.55 uur op NPO 2

Ola's Borgen

De van oorsprong Syrische Ola Mafaalani bewerkte de succesvolle Deense dramaserie Borgen, over de vrouwelijke minister-president Brigitte Nyborg, tot een theatermarathon van tien uur. Het is haar magnus opus en afscheid als artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Meer dan ooit zijn de thema’s uit het stuk verbonden met haar persoonlijke leven, zoals de spagaat tussen werk en gezin en de politieke dilemma's rond de vluchtelingenstroom uit haar vaderland.

Uitzending: donderdag 29 juni 2017 om 22.55 uur op NPO 2

Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel


Veelbesproken documentaire over de roerige opmaat naar de grote overzichtstentoonstelling van schilder Jheronimus Bosch in het Noordbrabants Museum, waarin een groep Nederlandse kunsthistorici in grote musea zoals het Prado, het Louvre en de Galleria dell’ Accademia de weinige overgebleven schilderijen van Bosch op echtheid onderzoekt. Met röntgenfotografie en infraroodtechnieken dringen ze voor het eerst in de geschiedenis door tot de onderste verflagen en krijgen zo een indruk van het creatieve proces van de ‘duivelskunstenaar’. Ondertussen houdt de museale wereld de adem over de conclusies van de Nederlanders.

Uitzending: zondag 2 juli 2017 om 17.40 uur op NPO 2

De donkere humor van Maurizio CattelanIs hij de grootste kunstenaar van deze tijd of een flamboyante artistieke oplichter? De Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan (1960) zet met zijn provocatieve, humoristische maar ook sinistere werk de kunstwereld op zijn kop. Cattelan werd bekend met zijn beeld van een gevallen paus, door een meteoriet getroffen. Zijn controversiële beeld van een knielende Hitler werd vorig jaar voor 17 miljoen dollar geveild. In ‘De donkere humor van Maurizio Cattelan’ wordt Cattelan's carrière voor het eerst in beeld gebracht. Filmmaker Maura Axelrod maakt er een duizelingwekkende reis van, waarna we alles en ook niets te weten zijn gekomen over deze ongrijpbare kunstenaar, die speelt met begrippen als ‘authenticiteit’ en ‘waarheid’.


Uitzending: donderdag 13 juli 2017 om 22.40 uur op NPO2Hier komt Piet Hein Eek

Piet Hein Eek wordt gezien als één van de belangrijke ontwerpers van toegepaste kunst van Nederland. Bij een groot publiek is hij bekend geworden met zijn meubels van sloophout. Met diezelfde meubels is hij ook de meest gekopieerde ontwerper van ons land geworden. Hij begon een bedrijf dat explosief groeide, opende een eigen fabriek, winkel en galerie in Eindhoven en vanaf dat moment stroomde het nieuwsgierige publiek uit binnen- en buitenland massaal toe. Het bedrijf wist de financiële crisis te doorstaan, maar crisis kan ook op een andere manier toeslaan. Niek Koppen (Goud, Levende Klederdracht) volgde Piet Hein Eek van 2009 tot 2016 van zeer nabij tijdens deze spannende periode. De documentaire geeft een intieme en soms opzienbarende kijk achter de schermen bij ontwerper en ondernemer Eek.

Uitzending: donderdag 20 juli 2017 om 22.40 uur op NPO 2

Lotta Blokker - Het Wolfsuur

‘Elk beeld dat met gevoel gemaakt is, toont ons de kunstenaar, niet het model’, schreef Oscar Wilde. Regisseur Frans Weisz legt in deze documentaire de wonderlijke wisselwerking vast tussen model, beeld en de kunstenaar Lotta Blokker, tijdens de totstandkoming van haar project Het Wolfsuur.
De titel verwijst naar het uur waarin de nacht overgaat in de dag, waarin de slapelozen overspoeld worden door angst. Over dit moment, dat ze goed kent, wil beeldend kunstenaar Lotta Blokker een beeldengroep maken. De weg van idee naar brons, waarin het beeld een optelsom wordt van alle sessies en alle emoties die het model meebrengt, is lang en gaat gepaard met een eindeloos aantal beslissingen, met veel kijken en met veel voelen. Het resultaat werd succesvol tentoongesteld in De Fundatie in Zwolle en staat nu in de Apostelkerk en het Haus der Niederlande in Münster.

Uitzending: donderdag 27 juli 2017 om 22.40 uur op NPO 2