Het Uur van de Wolf
NPO Start

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Komende afleveringen

Het Uur van de Wolf start het nieuwe jaar met de JANUARI POPMAAND. Met daarin een vijftal heerlijke popdocumentaires over internationale grootheden én Nederlandse helden. We zien het perfectionisme van The Analogues, de generatiekloof tussen vader en zoon Vrienten, nooit eerder vertoonde beelden van John& Yoko, de muzikale duizendpoot Robert Jan Stips en een terugblik op het roemruchtige verleden van The Kinks. Daarnaast kun je nog eens genieten van de spetterende concertfilm Living on Soul.

The Analogues in Liverpool

Uitzending: donderdag 3 januari om 22.45 uur op NPO 2
Het is een gewaagde onderneming. De Nederlandse band The Analogues trekt augustus 2018 naar Liverpool om in het hol van de leeuw een concert te geven voor tweeduizend Beatles-fans. Op het menu het nog nooit eerder live uitgevoerde White Album van The Beatles. De zaal komt massaal uit de stoelen. De reacties variëren van “de mooiste avond van mijn leven” tot “dit moet de hele wereld zien”. De camera is overal bij.

Vrienten en Vrienten in: Basmannen

Uitzending: donderdag 10 januari om 22.45 uur op NPO 2
Henny Vrienten is nog niets van zijn scherpte en muzikaliteit verloren, maar de nieuwe generatie klopt op de deur. Het is nota bene zijn eigen zoon Xander, die momenteel furore maakt bij Jett Rebel, die zijn vader wijst op de veranderende tijden. Beide mannen delen hun liefde voor de basgitaar, bezoeken tal van collega’s en tonen ons de prikkelende botsing van generaties.

John & Yoko: Above us only sky

Uitzending: donderdag 17 januari om 22.55 uur op NPO 2
Tijdens de repetities en opnamen van de iconische LP Imagine laat John Lennon permanent twee cameraploegen toe. Aan de hand van veel nooit eerder geopenbaarde beelden en geluidsmateriaal vertellen John en Yoko, maar ook tal van direct betrokkenen over de bijzondere relatie tussen beide kunstenaars en hun controversiële imago. De soundtrack van de legendarische LP klinkt permanent op de achtergrond.

Living on Soul (HH)

Uitzending: vrijdag 18 januari om 14.20 uur op NPO 2
Ze is vijftig kilo pure soulsensatie en wordt de vrouwelijke James Brown genoemd: zangeres Sharon Jones. In december 2014 steelt ze de show bij een serie concerten in het legendarische Apollo Theater in New York. Samen met onder anderen Charles Bradley, Naomi Shelton, de Como Mamas en veertig musici spelen ze met ongekende energie de bomvolle zaal plat. Deze Daptone Super Soul Revue vormt de basis van de opzwepende documentaire ‘Living on Soul’.

Sharon Jones en haar musicerende collega’s staan onder contract bij het in funk, gospel en soul gespecialiseerde onafhankelijk platenlabel Daptone records. Oprichter Gabe Roth weet diverse soul-grootheden aan zijn label te verbinden. Opmerkelijk, want voor een joodse bassist uit Californië ligt dat niet zo voor de hand. “Wat weten jullie witte jongens nou van funk?” is de eerste gedachte van Sharon Jones als ze kennismaakt met de Dap-Kings, haar beoogde nieuwe band. Als ‘die witte jongens’ beginnen te spelen is ze verbijsterd. Sindsdien is het dik aan tussen Jones en haar begeleiders.

De dampende Daptone Super Soul Revue is fraai vastgelegd door regisseurs Cory Bailey en Jeff Broadway. De dynamisch gemonteerde concertfragmenten worden afgewisseld met achter de schermen gedraaide scènes en interviews met de optredende artiesten. De a capella uitvoering van Out of the wilderness door de Como Mamas is één van de kippenvelmomenten in de film. “Onze muziek komt vanuit onze ziel. Als we zingen, storten we ons hart uit,” aldus één van de Mamas.
 

Robert Jan Stips – De tovenaar van de Nederpop

Uitzending: donderdag 24 januari om 22.55 uur op NPO 2
Robert Jan Stips speelt al 50 jaar een sleutelrol in de Nederlandse popmuziek. Decennia lang is hij de muzikale ‘tovenaar’ binnen de internationaal geprezen band NITS. Zijn zegetocht begint al eerder. Eind jaren zestig is de toetsenist het creatieve hart van de legendarische band Supersister. In de jaren zeventig trekt hij Golden Earring door een creatieve impasse en tourt mee in de VS. Met Freek de Jonge scoort hij een nummer 1 hit met Leven na de Dood. En hij produceert Gruppo Sportivo. Met zijn muzikale vrienden maakt hij in 2018 een nieuwe plaat in de onverwoestbare traditie van Supersister. Regisseur Marcel Goedhart portretteert de Haagse magiër Robert Jan Stips in ‘De Tovenaar van de Nederpop’. Met Henk Hofstede, Cesar Zuiderwijk, Rinus Gerritsen, Bart Chabot, Anton Corbijn en Freek de Jonge.

The Kinks – Echoes of a world

Uitzending: donderdag 31 januari om 22.55 uur op NPO 2
Aan de vooravond van een reeks reünie-concerten van The Kinks kijken de broers Ray en Dave Davies terug op hun roemruchtige verleden. Centraal staat het ‘vergeten meesterwerk’ Green Village Preservation Society uit 1968. Dankzij nieuwe interviews met de hoofdrolspelers, nog nooit eerder vertoonde opnamen uit de topjaren en heerlijke verhalen van prominente collega’s herleven de hoogtijdagen van The Kinks.