Het Uur van de Wolf
NPO ontdekknop

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Komende afleveringen

Thomas Verbogt – Ik begon te schrijven toen ik drie was

Het schrijverschap van Thomas Verbogt begint als hij drie jaar is. Hij is nog niet bij machte om te schrijven, maar ontdekt de kracht van zelfverzonnen verhalen. De oorzaak ligt in een traumatische gebeurtenis die hem heeft gevormd: hij wordt ernstig ziek en tijdens een ziekenhuisopname wordt hij langdurig van zijn ouders en iedereen afgesneden. Het maakt diepe indruk op de kleine Thomas. “Toen werden mijn gedachten verhalen, ze fladderden om me heen. Mooie en angstige verhalen, die bij me bleven, en troost gaven in een bange droom. Zo overleefde ik”. Filmmaakster Ditteke Mensink maakte in nauwe samenwerking met Verbogt een poëtische verbeelding van zijn jeugdervaringen. De documentaire ‘Ik begon te schrijven toen ik drie was’ is een reis door het hoofd van de schrijver. 

De focus van de film ligt bij de jeugdjaren van Verbogt. Hij is een dromerig kind dat graag alleen is en in zijn hoofd een eigen wereld maakt. “Ik wil alleen maar schrijver zijn, de rest kan me niets schelen. Ik wil alleen maar alles verzinnen, anders raak ik in paniek”. Het verstevigt de relatie met zijn moeder, terwijl het contact met zijn vader moeizamer wordt. In de film richt Verbogt zich tot zijn (inmiddels overleden) vader, om de afstand met hem te overbruggen. De visuele interpretatie van regisseur Mensink, waarin onder meer animaties wordt gebruikt, geeft ruimte aan de fantasie van de kijker. Daarmee is de ontroerende film ook een ode aan de kracht van verbeelding. De film gaat op zondag 10 september a.s. in première op het filmfestival ‘Film by the sea’ in Vlissingen. 

Uitzending: donderdag 21 september om 22:55 uur op NPO 2

Echt Herman Koch

Nederlands meest vertaalde en best verkochte schrijver Herman Koch is een man met geheimen die hij alleen via het filter van een maskerade lijkt te willen prijsgeven. Echt Herman Koch is een schrijversportret waarin regisseur Pieter Verhoeff samen met Koch door het doolhof van zijn binnenwereld dwaalt, om in het centrum daarvan uit te komen. Pieter ontmoet hem in de intimiteit van zijn eigen leven waar hij bereid is zijn vermommingen af te leggen.

Uitzending: donderdag 28 september om 22:55 uur op NPO 2

Ashton Brothers – vrolijkheid met pijn

“Pijn is een integraal onderdeel van wat we doen”. Ashton Brother Friso van Vemde Oudejans zegt het lachend, maar uit de documentaire ‘Ashton Brothers – vrolijkheid met pijn’ blijkt dat het absoluut klopt. Het drietal vormt met hun circusachtige variété een uniek gezelschap in het Nederlandse theaterlandschap. Spectaculaire acts, vreemde trucs, komische acrobatiek, rock & roll en slapstick en dat alles in een razend tempo. Ze zoeken de grenzen van het theater op én van hun fysieke mogelijkheden, in het verlangen om zichzelf steeds te overtreffen, ook nu ze allen rond de veertig zijn. Waar ligt die grens? Moet het steeds gevaarlijker?

Regisseur Marcel de Vré volgt de creatieve ontwikkeling van de Ashton Brothers al jaren met de camera, en de film is dan ook rijk geïllustreerd met talloze fragmenten uit hun shows. De Vré zag de successen en mislukkingen, de vriendschap en het vertrouwen in de groep, en hun onderlinge rolverdeling. Friso de gevaarlijke stuntman, Pepijn Gunneweg de klassieke variété-artiest, Joost Spijkers de gedisciplineerde danser en Pim Muda de talige zanger. Met hun vieren vormen ze een ijzersterk kwartet. Het maakt het eerdere afscheid van Pepijn Gunneweg des te dramatischer: “Het is alsof je je verkering uitmaakt na zestien jaar, maar dan met drie vriendinnen tegelijk”. Hoe gaan ze sindsdien verder? De afspraak was dat Ashton Brothers ophoudt te bestaan als er één zou stoppen. In plaats daarvan lijken ze hun weg nu pas echt gevonden te hebben. Hoe zien ze hun toekomst?

Uitzending: donderdag 19 oktober om 22:55 uur op NPO 2