Het Uur van de Wolf
NPO ontdekknop

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Komende afleveringen

Boudewijn Büch - verdwaald tussen feit en fictie

Na het plotselinge overlijden van Boudewijn Büch in 2002 krijgt de populaire schrijver en mediapersoonlijkheid in talloze publicaties het etiket fantast en zelfs leugenaar opgeplakt. In de documentaire Boudewijn Büch – verdwaald tussen feit en fictie doet regisseur Leo de Boer met hulp van biograaf Eva Rovers een poging de complex verknoopte verhalen van en rond Büch te ontwarren. Ze leggen daarmee een beeld van een gekwelde man bloot, voortdurend in strijd met zijn innerlijke demonen.

Uitzending: donderdag 23 november om 23.45 uur op NPO 2

Adieu à G. – Ger van Elk

“Het gaat er niet om wàt je ziet, het gaat er om wat je wílt zien”. Kunstenaar Ger van Elk kan zijn visie aanstekelijk verwoorden. Ook al behoort hij tot de grootste moderne kunstenaars van Nederland, toch roept zijn naam weinig herkenning op. Volgens de makers van de documentaire ‘Adieu à G.’ ligt dat zeker niet aan zijn werk, dat geestig en ironisch is en tegelijk uiterst serieus, maar vooral aan Van Elk’s dwarse persoonlijkheid. In 2013 beginnen ze hem te filmen, maar al na twee maanden slaat het noodlot toe: Van Elk krijgt een herseninfarct en overlijdt een jaar later. Met het voltooien van het indringende ‘Adieu à G.’ wordt Van Elk en zijn werk opnieuw tot leven gebracht.

Uitzending: donderdag 30 november om 22.55 uur op NPO 2

Score

Hoe eng zou ‘Jaws’ zijn zónder het tweetonige thema dat John Williams erbij schreef? En wat blijft er over van de douche-scène in ‘Psycho’ als je de krijsende violen van Bernard Herrmann weglaat? Een goeie filmscore kan een film tot een klassieker maken, maar als de muziek níet goed is ‘is alles voor niets geweest’ – aldus regisseur James Cameron.

De enorme budgetten bij Hollywoodfilms leggen een zware verantwoordelijkheid bij de componist, die doorgaans in grote anonimiteit opereert. In de documentaire ‘Score’ worden vele legendarische componisten, onder wie John Williams, Hans Zimmer, Ennio Morricone en onze eigen Tom Holkenborg (Junkie XL) in de spotlights gezet. Ze laten zien hoe ze te werk gaan. Dankzij een parade aan heerlijke fragmenten uit filmklassiekers is de documentaire een lust voor oog én oor.

Uitzending: donderdag 7 december om 22.55 uur bij de NTR op NPO 2