Het Uur van de Wolf
NPO Start

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Komende afleveringen

Margaret Atwood - De kracht van het woord

Uitzending: donderdag 5 december 2019 om 23.00 uur op NPO 2

Ze was al zeer succesvol, maar sinds de prijswinnende dramaserie The Handmaid’s Tale, gebaseerd op haar roman uit 1985, is de Canadese schrijfster Margaret Atwood uitgegroeid tot een literair icoon. De rode mantels en witte kapjes van de dienstmaagden zijn een wereldwijd symbool voor vrouwelijk verzet tegen onderdrukking. En bijna twee miljoen fans worden dagelijks wakker van haar vroege berichten op Twitter. In de documentaire Margaret Atwood – De kracht van het woord zijn regisseurs Nancy Lang en Peter Raymont een jaar lang bij Atwood, terwijl ze de hele wereld over reist voor lezingen, familiefeestjes, signeersessies en een bezoek aan de set van The Handmaid’s Tale. De documentaire is één van de trekkers op het IDFA van dit jaar.

De zelfverzekerde grande dame en een aantal sleutelfiguren uit haar leven vertellen over haar jeugd in de bossen van Noord-Ontario, hoe ze opgroeit in de benauwde jaren vijftig (toen vrouwen werden geacht keurig thuis te blijven, maar zij aan de universiteit van Harvard Engels ging studeren), over haar activisme en uiteraard over haar schrijverschap. In de documentaire wordt Atwoods proza en poëzie tot leven gebracht door voice-overs, en wordt onthuld welke persoonlijke en maatschappelijke factoren haar inspireren bij haar schrijverschap.

In 1984 begint Atwood in het ommuurde West-Berlijn te schrijven aan haar beroemde dystopische verhaal over machtsverhoudingen en misogynie, mede ingegeven door de conservatieve backlash na de vrije jaren zestig en zeventig. Onlangs verscheen het even beklemmende vervolg The Testaments, waarmee ze de (gedeelde) Booker Prize won. Atwood zelf, inmiddels 80, bekijkt de heisa rond haar “renaissance” met zelfspot en gortdroge humor, zoals alleen iemand die al een heel leven geleefd heeft – en ons al decennia geleden waarschuwde – dat kan.

Regie: Nancy Lang, Peter Raymont
Productie: White Pine Pictures
Originele titel: Margaret Atwood - A word after a word after a word is power

Harvey Weinstein - Untouchable

Uitzending: donderdag 12 december 2019 om 23.00 uur op NPO 2

Engelstalige trailer:Hij was decennialang de koning van Hollywood. Tegenwoordig wordt zijn naam vooral geassocieerd met seksuele uitbuiting en machtsmisbruik: filmproducent Harvey Weinstein. Sinds 2017, toen de orkaan rond #MeToo losbarstte, is hij door tientallen vrouwen beticht van intimidatie, chantage, aanranding en verkrachting. Hoe kon hij zo lang ongestraft opereren? Regisseur Ursula MacFarlane probeert in haar documentaire Harvey Weinstein – Untouchable een antwoord op die vraag te formuleren. Ze schetst een onthutsend beeld over hoe Weinstein (de vrouwen van) Hollywood in zijn macht had.

De film laat zien hoe Weinstein, samen met zijn broer Bob eigenaar van Miramax-films, een reputatie opbouwt als briljante en onafhankelijke filmproducent. Bekende films uit die tijd zijn Pulp Fiction, The English Patient en The Piano. Duidelijk wordt dat ‘Hollywood’ – het systeem van entertainment, geld en eindeloze mogelijkheden – hem geen strobreed in de weg legt:  hij was ‘the sheriff in town’. MacFarlane combineert het thema van de val van Weinstein met persoonlijke en indringende getuigenissen van misbruik. Sommige slachtoffers doen voor de camera hun verhaal, waarbij duidelijk zichtbaar is hoeveel moeite het ze kost: ze hebben decennia lang gezwegen.

Niet alleen de actrices die hem beschuldigen van seksueel misbruik komen uitgebreid aan het woord, maar ook de mannen in dienst van Miramax. Lang vreesden zij de toorn van Weinstein en deden ze er alles aan de grote baas tevreden te stellen. Daarmee stelt de film ook de vraag in hoeverre we medeplichtig kunnen worden gehouden aan het toestaan (of zelfs mogelijk maken) van seksueel overschrijdend gedrag. In de aanloop naar het proces tegen Weinstein, dat in januari 2020 van start gaat, is Harvey Weinstein - Untouchable een pleidooi voor het doorbreken van de stilte.

Regie: Ursula MacFarlane
Productie: Lightbox
Originele titel: Untouchable

Soulmates

Uitzending: maandag 23 december 2019 om 22.45 uur op NPO 2

Het begint met een eenmalig optreden ter nagedachtenis aan de overleden Whitney Houston. Onderling is er direct een klik. Twee jaar later kijkt een uitverkocht Ziggo Dome naar het vervolg onder de titel ‘Ladies of Soul’. Het idee achter dit jaarlijks terugkerende spektakel: het is tijd dat héél Nederland kennis maakt met het talent van een aantal unieke soulzangeressen: Berget Lewis, Edsilia Rombley, Glennis Grace en saxofoniste Candy Dulfer.

Regisseur Marcel de Vré krijgt in de documentaire Soulmates, maandag 23 december om 22.45 uur te zien in Het Uur van de Wolf op NPO 2, unieke toegang tot het volledige productieproces van de meest recente, zesde editie. De camera is bij de eerste besprekingen, waarbij de liedjes worden geselecteerd; bij het instuderen van de choreografieën; bij het passen van de kleding; de muziekrepetities en voor en achter de schermen van de show van begin dit jaar. De muziek staat centraal, maar de focus in de documentaire ligt ook op de onderlinge relaties, die zich laten kenmerken door hechte vriendschap, oplaaiende emoties en humor.

Artistiek leider Tjeerd Oosterhuis (tevens muzikant en componist) legt de lat steeds hoger, Ladies of Soul blijkt inmiddels synoniem aan topsport. De show vraagt grote offers, maar de vier vrouwen weten waar ze het voor doen. Het is een manier om een ode te brengen aan soulmuziek in het algemeen en ‘female power’ in het bijzonder.

Regie: Marcel de Vré

berget lewis edsilia rombley glennis grace candy dulfer ladies soul