Het Uur van de Wolf
NPO ontdekknop

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Komende afleveringen

De donkere humor van Maurizio CattelanIs hij de grootste kunstenaar van deze tijd of een flamboyante artistieke oplichter? De Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan (1960) zet met zijn provocatieve, humoristische maar ook sinistere werk de kunstwereld op zijn kop. Cattelan werd bekend met zijn beeld van een gevallen paus, door een meteoriet getroffen. Zijn controversiële beeld van een knielende Hitler werd vorig jaar voor 17 miljoen dollar geveild.

In ‘De donkere humor van Maurizio Cattelan’ wordt Cattelan's carrière voor het eerst in beeld gebracht. Filmmaker Maura Axelrod maakt er een duizelingwekkende reis van, waarna we alles en ook niets te weten zijn gekomen over deze ongrijpbare kunstenaar, die speelt met begrippen als ‘authenticiteit’ en ‘waarheid’.


Uitzending: donderdag 13 juli om 22.40 uur op NPO 2Hier komt Piet Hein Eek

Piet Hein Eek wordt gezien als één van de belangrijke ontwerpers van toegepaste kunst van Nederland. Bij een groot publiek is hij bekend geworden met zijn meubels van sloophout. Met diezelfde meubels is hij ook de meest gekopieerde ontwerper van ons land geworden. Hij begon een bedrijf dat explosief groeide, opende een eigen fabriek, winkel en galerie in Eindhoven en vanaf dat moment stroomde het nieuwsgierige publiek uit binnen- en buitenland massaal toe.

Het bedrijf wist de financiële crisis te doorstaan, maar crisis kan ook op een andere manier toeslaan. Niek Koppen (Goud, Levende Klederdracht) volgde Piet Hein Eek van 2009 tot 2016 van zeer nabij tijdens deze spannende periode. De documentaire geeft een intieme en soms opzienbarende kijk achter de schermen bij ontwerper en ondernemer Eek.

Uitzending: donderdag 20 juli om 22.40 uur op NPO 2

Lotta Blokker - Het Wolfsuur

‘Elk beeld dat met gevoel gemaakt is, toont ons de kunstenaar, niet het model’, schreef Oscar Wilde. Regisseur Frans Weisz legt in deze documentaire de wonderlijke wisselwerking vast tussen model, beeld en de kunstenaar Lotta Blokker, tijdens de totstandkoming van haar project Het Wolfsuur. De titel verwijst naar het uur waarin de nacht overgaat in de dag, waarin de slapelozen overspoeld worden door angst. Over dit moment, dat ze goed kent, wil beeldend kunstenaar Lotta Blokker een beeldengroep maken.

De weg van idee naar brons, waarin het beeld een optelsom wordt van alle sessies en alle emoties die het model meebrengt, is lang en gaat gepaard met een eindeloos aantal beslissingen, met veel kijken en met veel voelen. Het resultaat werd succesvol tentoongesteld in De Fundatie in Zwolle en staat nu in de Apostelkerk en het Haus der Niederlande in Münster.

Uitzending: donderdag 27 juli om 22.40 uur op NPO 2

10cc - I’m Not In Love

Graham Gouldman, Eric Stewart, Kevin Godley en Lol Creme experimenteerden er begin jaren zeventig, als exponenten van de vruchtbare muziekscene in Noord-Engeland, rustig op los in hun zelfgebouwde Strawberry Studio. De chemische reactie van hun individuele talenten en hun bereidheid al hun ideeën uit te proberen, vernieuwden de popmuziek en leidden tot grote hits als The Wallstreet Shuffle, The Things We Do for Love en Dreadlock Holiday.

Met veel smaak en humor vertellen de vier originele leden de verhalen over hun korte samenwerking en de optredens met als hoogtepunt de creatie van hun superhit I’m Not In Love. Ze bleken uiteindelijk meer begaafde muzikanten, schrijvers, uitvinders en kunstenaars dan popsterren. Ze gingen al in 1976, op het hoogtepunt van hun roem, uit elkaar om ieder afzonderlijk nog vele artistieke successen te behalen. Met onder anderen Tim Rice, Graham Nash, Harvey Lisberg, Trevor Horn en Stewart Copeland.

Uitzending: donderdag 3 augustus om 22.40 uur op NPO 2