Het Uur van de Wolf
NPO Start

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Komende afleveringen

Erwin Olaf - The Legacy

Uitzending: maandag 24 juni, 20.30 uur, NPO 2

Fotograaf Erwin Olaf (60) wacht een nieuw hoogtepunt. Eerder dit jaar presenteerde hij zijn werk in een grote overzichtstentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum en Fotomuseum. In juli volgt het Rijksmuseum met een greep uit zijn beste foto’s; onderdeel van een collectie van 500 foto’s, die Olaf aan het museum heeft overgedragen. Nooit eerder kreeg het werk van een nog levende kunstenaar de zekerheid dat het op deze manier voor vele generaties te zien blijft. Voorafgaand zendt de NTR in Het Uur van de Wolf de documentaire Erwin Olaf - The Legacy uit van cineast Michiel van Erp.

Nu zijn kunstenaarschap groots wordt gevierd en zijn nalatenschap verzekerd is, staat Erwin OIaf voor talloze vragen en dilemma’s. Wat is de betekenis van zijn carrière geweest? Is zijn werk van waarde, en is dat in de toekomst ook nog zo? Is zijn kunstenaarschap van nut geweest? En daarmee zijn leven? Heeft hij ertoe gedaan?

Juist in dit jaar lijkt Erwin Olaf breekbaarder dan ooit: hij heeft progressieve longemfyseem waardoor hij zuinig met zijn energie moet omgaan. En terwijl zijn moeder op sterven ligt, werkt de kunstenaar in zijn Amsterdamse studio en in Palm Springs (USA) aan nieuwe fotoprojecten, die thematisch aansluiten bij zijn levensfase.

De documentaire  gaat over de struggle van een gevierd kunstenaar, die op het toppunt van zijn roem – met pijn in zijn hart – de balans aan het opmaken is van een leven lang hard werken. En wiens oeuvre – precies op het goede moment – voor het nageslacht gewaarborgd blijft.

Regisseur: Michiel van Erp
Producent: De Familie Film & TV

Het wonder van Le Petit Prince

Uitzending: donderdag 27 juni, 23.00 uur, NPO 2Na de Bijbel is ‘Le Petit Prince’ van Antoine de Saint-Exupéry het meest vertaalde boek ter wereld. Er zijn inmiddels versies in meer dan 375 talen. Waarom kiezen mensen wereldwijd juist dit boek om hun bedreigde talen en culturen in leven te houden?

In ‘Het wonder van Le Petit Prince’ reist regisseur Marjoleine Boonstra de wereld over en treft ze vier gepassioneerde vertalers van het boek, geportretteerd in schitterende landschappen. Ze hebben het kleine meesterwerk over vriendschap, liefde en respect omgezet in Tamazight (Noord-Afrika), Sámi (noorden van Finland), Nawat (El Salvador) en Tibetaans – stuk voor stuk bedreigde talen.

De vertalers koesteren een oprechte en emotionele band met het boek, dat hen helpt in hun strijd om hun taal en cultuur te behouden. Ze vertellen hoe de observaties van het buitenaardse prinsje op aarde in hun cultuur gelezen en geïnterpreteerd worden.

In de overweldigende sneeuwvlakten van Noord-Scandinavië verhaalt de Sami-vertaalster over de troost die het boek haar bood na een dramatische gebeurtenis in haar jeugd, en hoe ze kracht putte uit haar moedertaal. En uiteraard gaat het ook over linguïstische problemen: hoe vertaal je ‘waterkraan’ als daar in jouw wereld geen woord voor bestaat?

Vanuit deze originele invalshoek worden in een dromerige, kalme cinematografie persoonlijke verhalen verteld, soms net zo bizar of pijnlijk als de belevenissen van de prins. Boonstra wijst met dit melancholieke vierluik op het belang van een moedertaal en laat zien hoe bevrijdend de kracht van de verbeelding kan zijn.

Regisseur: Marjoleine Boonstra
Producent: Pieter van Huystee Film