Het Uur van de Wolf
NPO Start

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Komende afleveringen

The Analogues in Liverpool (herhaling)
vrijdag 23 augustus, 14.05 uur, NPO 2
Nu kijken? Ga naar go.ntr.nl/theanalogues (exclusief op NPO Start Plus)

A Family Quartet (herhaling)
maandag 26 augustus, 14.30 uur, NPO 2
Nu kijken? Ga naar go.ntr.nl/afamilyquartet

Het is Gezien (herhaling)
dinsdag 27 augustus, 10.00 uur, NPO 2
Nu kijken? Ga naar go.ntr.nl/hetisgezien

Robert Jan Stips - De tovenaar van de Nederpop (herhaling)
vrijdag 30 augustus, 14.05 uur, NPO 2
Nu kijken? Ga naar go.ntr.nl/robertjanstips

De terugkeer van Drs. P

Uitzending: donderdag 5 september, 22.55 uur, NPO 2

Tekstschrijver en entertainer Drs. P liet in de theaters en op tv zijn publiek vaak uitbundig lachen om zijn absurdistische liedjes, maar zijn persoonlijke leven kende ook een schaduwzijde. De documentaire ‘De terugkeer van Drs. P’ schetst niet alleen een hilarisch, maar ook een pijnlijk beeld van de taalvirtuoos, die altijd weinig van zijn persoonlijke leven heeft prijsgegeven. De film wordt donderdag 5 september om 22.55 uur op NPO 2 uitgezonden in Het Uur van de Wolf.

Het is deze maand honderd jaar na zijn geboorte en nog altijd staat Drs. P, alias van Heinz Polzer (1919-2015), volop in de belangstelling. Naast nieuwe boeken, cd’s en theatervoorstellingen in Nederland en België komt er van de hand van regisseur Marcel Goedhart een gefilmd portret, waarin het onderzoek naar de gesloten man achter het nette pak centraal staat. Polzer blijkt zijn leven een ingewikkelde relatie met vrouwen te hebben gehad. In zijn jonge jaren bezoekt hij prostituees. Na zijn huwelijk onderwerpt hij zich aan de strakke huisregels van zijn echtgenote. Hij wordt gedwongen zich steeds meer terug te trekken uit het openbare leven en breekt dierbare vriendschappen, zoals met tekstdichter Ivo de Wijs, af.

Drs. P is vooral bekend geworden door liedjes zoals Tante Constance & Tante Mathilde, Dodenrit en Heen en Weer, waarmee hij onder meer in TopPop optreedt naast Queen en The Three Degrees. Met een keurig pak en netjes gekamd haar lijkt hij verdwaald in een vreemde wereld. “Dat nette pak was een vermomming: hij bestond uit vorm. Je moest hem niet lastig vallen met vragen over emoties”, zegt zijn voormalige uitgever Vic van de Reijt. Drs. P kneedt zijn versjes en gedichten in steeds strakkere rijmvormen op zoek naar een totale controle. Hij laat Nederland kennis maken met nieuwe soorten rijm, met zogenaamde ollekebollekes. Vol humor en gekkigheid.

Zijn privéleven is grimmiger: de controle die hij heeft over zijn werk, staat in schril contrast met hoe zijn privéleven verloopt. Hij komt steeds meer bij zijn vrouw onder de plak en vereenzaamt. Uit vrees “om uit te doven” verlangt hij naar een plotselinge dood. Het tegendeel gebeurt. Heinz Polzer wordt stokoud, wordt door zijn vrouw min of meer het huis uit gezet en belandt in verzorgingshuizen. Hij wil eigenlijk dat niemand hem meer ziet in onttakelde staat, maar een groep oude en nieuwe vrienden biedt Drs. P een troostrijk einde van zijn leven. Vier jaar na zijn dood zijn er opnieuw jonge mensen, die de versjes van Heinz Polzer nieuw leven inblazen. Rappers zien in hem een voorganger, een inspiratiebron. Drs. P is niet dood. Hij leeft.

Regie: Marcel Goedhart
Productie: BlazHoffski

Christo - Walking on Water

Uitzending: donderdag 12 september, 22.55 uur, NPO 2Hij mag chagrijnig zijn en megalomaan, maar wie hem aan het werk ziet en wordt geconfronteerd met zijn spectaculaire kunstwerken kan bijna niet anders dan verbazing en bewondering ervaren. Zo is het ook met de documentaire ‘Christo – Walking on water’, waarin de camera drie maanden aanwezig is bij de realisatie van zijn meest recente project uit 2016. De film beschrijft hoe de internationaal gerenommeerde ‘inpak-kunstenaar’ Christo (1935) met een leger aan medewerkers een ‘gouden’ wandelpad aanlegt over het Iseo-meer in Noord-Italië. De toeloop van het door schoonheid verblufte publiek, dat over het golvende oppervlak kan lopen, is na voltooiing zo groot dat er paniek uitbreekt en de toegang moet worden afgesloten.

Zelden is de realisatie van een kunstwerk bijna net zo fascinerend als het eindresultaat. Christo weet wat hij wil, maar heeft weinig kennis van techniek en eist regelmatig het ogenschijnlijk onmogelijke. Iedere keer staat er weer veel voor hem op het spel. De kosten van het Iseo-project lopen op tot vijftien miljoen euro; de Bulgaarse kunstenaar betaalt het uit eigen zak. De stress loopt in de laatste weken van opbouw torenhoog op en roept niet bepaald het beste op bij het creatieve team. De camera is overal bij. Het is te zien in Het Uur van de Wolf, 12 september op NPO 2 om 22.55 uur.

Christo heeft zijn wereldfaam verworven met het inpakken van gebouwen zoals de Reichstag in Berlijn en de brug over de Seine in Parijs. Een doel heeft hij niet. Hij is trots op de nutteloosheid van zijn werk. De schoonheid is voor hem voldoende. Dat geldt ook voor ‘The Floating Piers’ in Italië, dat eerder strandde in Argentinië en Japan door gebrek aan medewerking van de autoriteiten. In de energieke documentaire is Christo de dromer, die voortdurend botst met zijn crew tijdens de bouw van de installatie. Hij ziet toe als de drijvende platforms met 190 ankers worden geplaatst en de vlamkeurige stof bovenop wordt vastgezet. Wind en regen maken het werk ingewikkeld. Het resultaat, gefilmd met drones, is oogverblindend.

Regie: Andrey Paounov
Productie: Izabella Tzenkova, Valeria Giampietro - Kotva Films