Het Uur van de Wolf
NPO Start

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Komende afleveringen

RAYMOND!

Zaterdag 29 februari om 23.05 uur op NPO 2

Raymond van het Groenewoud, één van de grootste Nederlandstalige liedjesschrijvers, wordt in februari zeventig jaar. De documentaire Raymond! omspant het beste van zijn muzikale werk en zijn levensverhaal vol filosofie en gebroken liefdes.

Toen Raymond als kind een album van The Beatles hoorde wist hij meteen; ‘dit wil ik ook’. Tot frustratie van z’n ouders, want alle aandacht ging vervolgens enkel nog naar muziek in plaats van naar school. “Raymond is geen jongen om trots op te zijn”, leest Raymond onthutst in het dagboek van z’n moeder. Het kostte hem jarenlang ploeteren en leuren met z’n muziek, met hier en daar een bescheiden hitje, tot hij in 1977 z'n (bekendste) ode aan de vrouw scheef: 'Meisjes'. Raymond schoffeerde hiermee puriteins Vlaanderen maar brak tegelijk door bij het grote publiek.

In de documentaire Raymond! vertellen Raymonds zonen, ex-vrouwen en collega-artiesten zonder gêne over de man achter de liedjes, over drift en ontrouw, over ambitie en onweerstaanbare passie. Ook einzelgänger Raymond zelf neemt geen blad voor de mond.  De persoonlijke verhalen worden afgewisseld met een optocht van hits zoals Je veux de l’amour, Maria Maria ik hou van jou, Cha Cha Cha en Twee meisjes.


De Reuzen

Zaterdag 18 april om 23.05 uur op NPO 2

In de zomer van 2018 trokken ze onder de ogen van honderdduizenden toeschouwers door de straten van Leeuwarden: de reusachtige marionetten van het Franse theatergezelschap Royal de Luxe. De documentaire De Reuzen vertelt het verhaal van artistiek leider Jean-Luc Courcoult, die deze droom op allerlei plaatsen in de wereld weet te realiseren. Hij ontwikkelt met zijn multidisciplinaire team van theatermakers en technici een imponerende straatvoorstelling. De reuzen van epische proporties kunnen zich door middel van touwen, machines en menselijke spierkracht voortbewegen en lijken zo echt tot leven te komen.