Het Uur van de Wolf
NPO ontdekknop

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Komende afleveringen

 

Het Uur van de Wolf

Living on Soul

Ze is vijftig kilo pure soulsensatie en wordt de vrouwelijke James Brown genoemd: zangeres Sharon Jones. In december 2014 steelt ze de show bij een serie concerten in het legendarische Apollo Theater in New York. Samen met onder andere Charles Bradley, Naomi Shelton, de Como Mamas en veertig musici spelen ze met ongekende energie de bomvolle zaal plat. Deze Daptone Super Soul Revue vormt de basis van de opzwepende documentaire ‘Living on Soul’.

Sharon Jones en haar musicerende collega’s staan onder contract bij het in funk, gospel en soul gespecialiseerde onafhankelijk platenlabel Daptone records. Oprichter  Gabe Roth weet diverse soul-grootheden aan zijn label te verbinden. Opmerkelijk, want voor een joodse bassist uit Californië ligt dat niet zo voor de hand. “Wat weten jullie witte jongens nou van funk?” is de eerste gedachte van Sharon Jones als ze kennismaakt met de Dap-Kings, haar beoogde nieuwe band. Als ‘die witte jongens’ beginnen te spelen is ze verbijsterd. Sindsdien is het dik aan tussen Jones en haar begeleiders.

De dampende Daptone Super Soul Revue is fraai vastgelegd door regisseurs Cory Bailey en Jeff Broadway. De dynamisch gemonteerde concertfragmenten worden afgewisseld met achter de schermen gedraaide scènes en interviews met de optredende artiesten. De a-capella uitvoering van Out of the wilderness door de Como Mamas is één van de kippenvelmomenten in de film. “Onze muziek komt vanuit onze ziel. Als we zingen, storten we ons hart uit”, aldus één van de Mamas. Living on Soul is naast een spetterende concertfilm ook een hommage aan Jones en Bradley, die beiden recentelijk overleden.

Uitzending: donderdag 19 april 2018 om 22.55 uur op NPO 2