Het Uur van de Wolf
NPO Start

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Komende afleveringen

Het Uur van de Wolf start het nieuwe jaar met de JANUARI POPMAAND. Met daarin een vijftal heerlijke popdocumentaires over internationale grootheden én Nederlandse helden. We zien het perfectionisme van The Analogues, de generatiekloof tussen vader en zoon Vrienten, nooit eerder vertoonde beelden van John& Yoko, de muzikale duizendpoot Robert Jan Stips en een terugblik op het roemruchtige verleden van The Kinks.

The Analogues in Liverpool

Uitzending: donderdag 3 januari om 22.45 uur op NPO 2
Het is een gewaagde onderneming. De Nederlandse band The Analogues trekt augustus 2018 naar Liverpool om in het hol van de leeuw een concert te geven voor tweeduizend Beatles-fans. Op het menu het nog nooit eerder live uitgevoerde White Album van The Beatles. De zaal komt massaal uit de stoelen. De reacties variëren van “de mooiste avond van mijn leven” tot “dit moet de hele wereld zien”. De camera is overal bij.

Vrienten en Vrienten in: Basmannen

Uitzending: donderdag 10 januari om 22.45 uur op NPO 2
Henny Vrienten is nog niets van zijn scherpte en muzikaliteit verloren, maar de nieuwe generatie klopt op de deur. Het is nota bene zijn eigen zoon Xander, die momenteel furore maakt bij Jett Rebel, die zijn vader wijst op de veranderende tijden. Beide mannen delen hun liefde voor de basgitaar, bezoeken tal van collega’s en tonen ons de prikkelende botsing van generaties.

John & Yoko: Above us only sky

Uitzending: donderdag 17 januari om 22.55 uur op NPO 2
Tijdens de repetities en opnamen van de iconische LP Imagine laat John Lennon permanent twee cameraploegen toe. Aan de hand van veel nooit eerder geopenbaarde beelden en geluidsmateriaal vertellen John en Yoko, maar ook tal van direct betrokkenen over de bijzondere relatie tussen beide kunstenaars en hun controversiële imago. De soundtrack van de legendarische LP klinkt permanent op de achtergrond.

Robert Jan Stips – De tovenaar van de Nederpop

Uitzending: donderdag 24 januari om 22.55 uur op NPO 2
Hij was het kloppend hart van Supersister, speelde bij de Golden Earring en Freek de Jonge en is nog steeds een vaste waarde van The Nits. Iedereen wil met hem werken. Nu zit hij vijftig jaar in het vak. Portret van ‘de tovenaar van de Nederpop’ Robert Jan Stips, die met zijn muzikale vrienden nog één keer vlamt met de creatie van een nieuw solo-album.

The Kinks – Echoes of a world

Uitzending: donderdag 31 januari om 22.55 uur op NPO 2
Aan de vooravond van een reeks reünie-concerten van The Kinks kijken de broers Ray en Dave Davies terug op hun roemruchtige verleden. Centraal staat het ‘vergeten meesterwerk’ Green Village Preservation Society uit 1968. Dankzij nieuwe interviews met de hoofdrolspelers, nog nooit eerder vertoonde opnamen uit de topjaren en heerlijke verhalen van prominente collega’s herleven de hoogtijdagen van The Kinks.