Het Uur van de Wolf
NPO Start

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Komende afleveringen

Living the Light - Robby Müller

Uitzending: donderdag 14 november 2019 om 23.00 uur op NPO 2De baanbrekende Nederlandse cameraman Robby Müller (1940 – 2018) wist als geen ander hoe je met de zon speelt en hoe je de stralen als vlinders kan vangen. In zijn handen veranderde de camera in een muziekinstrument dat iedereen liet dansen en de wereld verlichtte. Voor haar bijzondere filmessay Living the Light – Robby Müller kreeg regisseur én cameravrouw Claire Pijman het Gouden Kalf voor de beste lange documentaire van het jaar.

Met zijn uitzonderlijke gevoel voor kleurdiepte, innovatieve verlichtingsmethoden en zijn voortdurende zoektocht naar eenvoud heeft director of photography Müller generaties van cameraregisseurs aangemoedigd om hun eigen manier van kijken te ontdekken. Behalve een meester van het analoge werd hij ook een digitale pionier toen hij zijn eerste speelfilms met Lars von Trier maakte.

Documentairemaakster Pijman werkte jaren voor Müller en had toegang tot zijn persoonlijke archief: duizenden Hi8-videodagboeken, persoonlijke foto’s en polaroids die Robby Müller maakte tijdens het draaien met regisseurs als Wim Wenders, Jim Jarmusch en Michael Winterbottom. De documentaire verweeft die beelden met fragmenten uit Müllers grote oeuvre tot een vloeiend geheel. Jim Jarmusch voegt daar met zijn filmmuziek een eigen geluid aan toe.

Müllers werk is vergeleken met dat van schilders als Vermeer en Hopper, die net als hij meesters van het licht waren. Maar zelfs wanneer zijn films af zijn, blijven zijn beelden in beweging. Het licht vervaagt nooit omdat hij altijd de ruimte schept waarin de beelden het verhaal van de mens vertellen. Waarin dat verhaal in het licht komt te staan. Living the Light – Robby Müller is het verhaal van dat licht.

De documentaire beleefde zijn wereldpremière op het prestigieuze Internationale Filmfestival Venetië 2018.

Regie: Claire Pijman
Productie: Moondocs - Carolijn Borgdorff

Ademtocht - De vele gevechten van Maite Hontelé

Uitzending: donderdag 21 november 2019 om 22.55 uur op NPO 2

Als 9-jarig meisje begint ze bij de Gelderse fanfare, 25 jaar later is ze de koningin van de salsa in Colombia: de Nederlandse trompettiste Maite Hontelé. ‘Ook al is ze wit vanbuiten, ze is zwart vanbinnen,’ zeggen haar fans. Maar terwijl Maite op de top van haar roem is, worstelt ze met haar instrument en met zichzelf. Waar deze strijd toe leidt is te zien in de documentaire Ademtocht – De vele gevechten van Maite Hontelé, die op donderdag 21 november wordt uitgezonden in Het Uur van de Wolf, bij de NTR op NPO 2.

Als kind wil ze niets liever dan salsa spelen, de muziekstijl die haar vader haar met de paplepel heeft ingegoten. Ze jaagt haar ambitie na en wordt niet alleen een gevierd muzikant in Colombia, maar ook een rolmodel voor Latijns-Amerikaanse vrouwen. Maite is niet alleen een stoere bandleider (‘het meest stressvolle dat je kunt bedenken’), maar ook solist, zangeres en geeft leiding aan alle media-activiteiten. Tegelijk legt ze de geldende eisen aan de stereotypen over vrouwelijke schoonheid in Colombia naast zich neer. Niet eenvoudig, want veel salsaliefhebbers zijn conservatief en gelovig. Ze hebben verschillende ideeën over het gezin, over seksualiteit, over de positie van de vrouw. Hoe verhoudt Maite zich hiertoe?

In de documentaire werkt ze aan haar vijfde en meest ambitieuze album, Cuba Linda – inmiddels genomineerd voor een Latin Grammy (uitslag op 14 november). Ze noemt het album ‘een samenvatting van mijn leven’, de kroon op haar werk. Maar tijdens de opnamen, begint er bij Maite iets te knagen. De muzikale topsport eist zijn tol. Ze ontwikkelt een haat-liefde verhouding met haar trompet, die haar zowel voldoening als frustratie geeft, en raakt in gevecht met het leven dat ze leidt.

Regie: Marlou van den Berge
Productie: Moondocs - Carolijn Borgdorff

Harvey Weinstein - Untouchable

Uitzending: donderdag 12 december 2019 om 23.00 uur op NPO 2

Engelstalige trailer:Hij was decennialang de koning van Hollywood. Tegenwoordig wordt zijn naam vooral geassocieerd met seksuele uitbuiting en machtsmisbruik: filmproducent Harvey Weinstein. Sinds 2017, toen de orkaan rond #MeToo losbarstte, is hij door tientallen vrouwen beticht van intimidatie, chantage, aanranding en verkrachting. Hoe kon hij zo lang ongestraft opereren? Regisseur Ursula MacFarlane probeert in haar documentaire Harvey Weinstein – Untouchable een antwoord op die vraag te formuleren. Ze schetst een onthutsend beeld over hoe Weinstein (de vrouwen van) Hollywood in zijn macht had.

De film laat zien hoe Weinstein, samen met zijn broer Bob eigenaar van Miramax-films, een reputatie opbouwt als briljante en onafhankelijke filmproducent. Bekende films uit die tijd zijn Pulp Fiction, The English Patient en The Piano. Duidelijk wordt dat ‘Hollywood’ – het systeem van entertainment, geld en eindeloze mogelijkheden – hem geen strobreed in de weg legt:  hij was ‘the sheriff in town’. MacFarlane combineert het thema van de val van Weinstein met persoonlijke en indringende getuigenissen van misbruik. Sommige slachtoffers doen voor de camera hun verhaal, waarbij duidelijk zichtbaar is hoeveel moeite het ze kost: ze hebben decennia lang gezwegen.

Niet alleen de actrices die hem beschuldigen van seksueel misbruik komen uitgebreid aan het woord, maar ook de mannen in dienst van Miramax. Lang vreesden zij de toorn van Weinstein en deden ze er alles aan de grote baas tevreden te stellen. Daarmee stelt de film ook de vraag in hoeverre we medeplichtig kunnen worden gehouden aan het toestaan (of zelfs mogelijk maken) van seksueel overschrijdend gedrag. In de aanloop naar het proces tegen Weinstein, dat in januari 2020 van start gaat, is Harvey Weinstein - Untouchable een pleidooi voor het doorbreken van de stilte.

Regie: Ursula MacFarlane
Productie: Lightbox
Originele titel: Untouchable