Het Uur van de Wolf
NPO Start

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Komende afleveringen

David Bowie - De laatste 5 jaar (HH)

Uitzending: woensdag 9 oktober om 23.05 uur op NPO 2

Engels gesproken teaser:

Als vervolg op de documentaire Five Years maakte regisseur Francis Whately een documentaire over de laatste vijf jaar van David Bowie. Opnieuw kon hij daarbij beschikken over unieke opnames, zoals van de originele leadzang van Lazarus, Bowies laatst uitgebrachte nummer. De documentaire is toegespitst op de laatste drie grote projecten van Bowie: de albums The Next Day en Blackstar en de musical Lazarus, die Ivo van Hove regisseerde. De film laat zien dat Bowie uiterlijk wel constant van gedaante verwisselde, maar dat de kernthema's van zijn werk - vervreemding, sterfelijkheid en roem - eigenlijk hetzelfde bleven.

Regie: Francis Whately

Little stars of Bethlehem

Uitzending: donderdag 31 oktober 2019 om 23.00 uur op NPO 2

Acht Palestijnse kinderen uit Bethlehem worden uitgenodigd om op te treden op de Cello Biënnale in Amsterdam. Zij reizen verder dan hun ouders ooit hebben gedaan. Één van hen is de talentvolle Mustafa van 11 jaar. Als hij op zijn cello speelt, ontsnapt hij even aan de harde realiteit van het dagelijks leven in het omgrensde vluchtelingenkamp. Hij leeft in een gezin met veel problemen; één van zijn broers zit in de gevangenis en zijn vader is nauwelijks thuis. De muziek moet Mustafa helpen zich te bevrijden. De droom van een bestaan als professionele cellist biedt hem zicht op een andere toekomst. In de sferische documentaire ‘Little stars of Bethlehem’ observeert regisseur Shariff Nasr hoe Mustafa, samen met zijn leeftijdsgenoten, de kennismaking met een vrije wereld ervaart.

De Cello Biënnale Amsterdam haalt in 2018 acht kinderen uit vluchtelingenkampen uit Bethlehem naar Nederland voor een concert. De jonge talenten volgen lessen aan de plaatselijke muziekschool. Het biedt de kinderen een uitweg in een leven waarin de spanningen hoog oplopen vanwege de politieke situatie in het gebied. Muziek verbindt, geeft vertrouwen, plezier en daarnaast ontspanning.

De reis naar Amsterdam, onder leiding van de Nederlandse celliste Fabiënne van Eck, die aan de school is verbonden, is een unieke ervaring. Voelt dit voor deze kinderen ook zo aan? Wat gaat hun ‘avontuur’ in de westerse wereld voor ze betekenen? Hoe ervaren ze vrijheid als ze er voor het eerst volledig tijdelijk mee in aanraking komen?  De kracht van muziek blijkt universeel en weet niet alleen te verbinden maar kan wellicht ook dromen doen uitkomen.

Regie: Shariff Nasr
Producent: Interakt