Het Uur van de Wolf
NPO Start

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Komende afleveringen

Mongools Goud (herhaling)

Meer dan de helft van de strijkstokken in de wereld zijn bespannen met het paardenhaar van witte hengsten uit Mongolië. De eigenzinnige cellist Ernst Reijseger gaat op zoek naar de Mongoolse muziekcultuur en dit ‘witte goud’. Hij bezoekt instrumentbouwers, paardenvioolspelers, zangers en herders op de steppen die de liefde voor hun paarden en hun rijke historie bezingen. In het economisch snel veranderende Mongolië staan de oorspronkelijke nomadencultuur en de jaarlijkse paardenslacht onder druk; de handel in de kostbare witte paardenstaarten is overgenomen door Chinezen, waardoor ze niet of nauwelijks meer te vinden zijn op de lokale markt.

De Morin Khuur, de tweesnarige paardenviool met een krul in de vorm van een paardenhoofd, speelt een belangrijke rol in de Mongoolse cultuur. Samen met de Mongoolse ‘long-songs’ gaan ze in deze documentaire een bijzonder muzikaal huwelijk aan met de gevarieerde muziekstukken en improvisaties van Reijseger en zijn cello. De regisseurs Thomas Doebele en Maarten Schmidt hebben het minutieus vastgelegd.

Op de traditionele muziekacademie in de hoofdstad Ulaanbaatar daagt Reijseger leerlingen uit te improviseren en hun grenzen te verleggen om ze een breder podium te bieden voor hun muzikale toekomst. Met de getalenteerde twaalfjarige zanger Tömör reist Reijseger af naar diens oom op de uitgestrekte steppen. Daar ontmoet hij de paardenherders en de hengsten met hun begeerde staarten.


Regisseur:
Maarten Schmidt en Thomas Doebele
Producent: Interakt


Mongools Goud kwam tot stand met een bijdrage van het Mediafonds.


Uitzending:
vrijdag 19 oktober om 13:50 uur op NPO 2

 

Harry Mulisch - De Bevlieging (herhaling)

Harry Mulisch kijkt met filmmaker Cherry Duyns naar het verleden en naar de toekomst. Naar het begin en naar het einde. Een film over zijn geboortestad Haarlem, zijn vader en moeder, het huis van zijn eerste herinneringen en het huis van zijn eerste verhaal. Een film over de dood, teckels, een meisje in de kast, sterren en het machtige oeuvre dat als een monument in zijn Amsterdamse werkkamer staat.

 

Uitzending: vrijdag 26 oktober om 13:50 uur op NPO 2


Adje

Hij is vooral bekend van Burning Heart, zijn internationale hit met zijn eigen band Vandenberg. Nog veel succesvoller is hij later met Whitesnake, de Amerikaanse rockgroep: alleen het nummer Is this love trekt al meer dan 90 miljoen kijkers op YouTube. De in Den Haag geboren Adrian ‘Adje’ Vandenberg is waarschijnlijk Nederlands’ succesvolste rockartiest. In de documentaire Adje volgt regisseur Marcel de Vré de 64-jarige gitarist met zijn nieuwe band Vandenberg’s Moonkings op meerdere continenten.

De nuchtere Vandenberg is zelf nauwelijks onder de indruk van zijn succes. Hij beleeft alles op zijn eigen manier: met humor, wars van ego’s en alles wat nep is. Hij woont in Enschede waar hij de rust vindt om te schilderen, te componeren en te skaten.

Adrian Vandenberg richt in 1980 de band Vandenberg op, waarmee hij internationaal succes opbouwt. Hij valt op met zijn gitaarspel en z’n verschijning (hij is bijna twee meter lang). David Coverdale, zanger van Whitesnake, vraagt hem bij zijn band te komen spelen. In 1986 hapt hij toe. Het resultaat: de wereldhits Is this love en Here I go again. Voor dit laatste nummer maakt hij een nieuw arrangement en speelt hij de gitaarsolo. Vanaf dat moment schrijft hij (tot 1999) samen met Coverdale de nummers voor Whitesnake en toeren ze met de band vele malen de hele wereld over, in de allergrootste stadions en arena’s.

In 1999 vindt hij het genoeg. De vriendschap met Coverdale blijft tot de dag van vandaag in stand. Terug in Nederland pakt hij het schilderen weer op en gaat zelfs exposeren. Na het afronden van zijn kunstopleiding beschouwt hij dat als zijn belangrijkste werk. Af en toe blijft hij tijdens concerten van Whitesnake als verrassing opduiken, maar muzikaal blijft het stil.

Tot vijf jaar geleden. Samen met zanger Jan Hoving, eigenaar van een groot agrarisch bedrijf in de Flevopolder, en twee jonge muzikanten op drum en bas richt hij de Nederlandse hardrockband Vandenberg's MoonKings op. Hij ontvangt direct de Buma Rocks Export Award voor het debuutalbum. Internationale optredens zijn overal uitverkocht.
De documentaire laat zien wat Ad Vandenberg drijft om opnieuw te beginnen . En de kruistocht die hij voert om dit muziekgenre en de kwaliteit ervan hoog te houden. Gaat dit lukken in Nederland?

Regie: Marcel de Vré
Productie: Anja Hoff

Uitzending: donderdag 8 november om 23:00 uur op NPO 2