Het Uur van de Wolf
NPO Start

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Komende afleveringen

De Kift - Water Wieg Me

poster documentaire de kift water wieg me

Uitzending: zaterdag 4 april om 23.05 uur op NPO 2

Hoe buig je droevige verhalen om tot troostrijke liedjes? In de sfeervolle boatmovie Water Wieg Me vaart Ferry Heijne, frontman van de Zaanse band De Kift, uit.

Hij verruilt het podium voor een drijvende studio. Al ruim drie decennia bespeelt hij met De Kift de internationale podia met poëtische fanfarepunk vol tomeloze energie. Nu gaat hij in zijn eentje op zoek naar avontuur en inspiratie. Patrijspoorten omlijsten het schrale Groningse winterlandschap: water, wuivend riet en rauwe oevers.

Langs de waterkant ontmoet Heijne mensen die hun verhaal met hem willen delen; een vader verloor zijn dochter, een oude veerman mijmert over vergankelijkheid en de Irakese dichter Rodaan Al Galidi reflecteert op vervreemding en ontheemd zijn. In hun verhalen klinken eenzaamheid, weemoed en doorzettingsvermogen door, vaste ingrediënten van De Kift-liedjes.

Documentairemaker Sanne Rovers laat zien hoe Heijne deze verhalen verwerkt tot composities, en hoe hij die instudeert met de bandleden om er ten slotte mee op te treden. Rovers maakt met ‘Water Wieg Me’ een muzikale ode aan de droefenis, een poëtische reis waar muziek, literatuur en het echte leven elkaar ontmoeten, inspireren en troosten.  

Regie: Sanne Rovers
Productie: Docmakers - Ilja Roomans

De Reuzen

Uitzending: zaterdag 18 april om 23.05 uur op NPO 2

In de zomer van 2018 trokken ze onder de ogen van honderdduizenden toeschouwers door de straten van Leeuwarden: de reusachtige marionetten van het Franse theatergezelschap Royal de Luxe. De documentaire De Reuzen vertelt het verhaal van artistiek leider Jean-Luc Courcoult, die deze droom op allerlei plaatsen in de wereld weet te realiseren. Hij ontwikkelt met zijn multidisciplinaire team van theatermakers en technici een imponerende straatvoorstelling. De reuzen van epische proporties kunnen zich door middel van touwen, machines en menselijke spierkracht voortbewegen en lijken zo echt tot leven te komen.

De fascinerende gevaartes, de toewijding van het team, de charismatische hoofdpersoon, de ondersteunende muziek en talloze publieksshots maken 'De Reuzen' tot een visueel aantrekkelijke en inspirerende documentaire.

Coldplay: A Head Full of Dreams

Uitzending: zaterdag 25 april om 23.15 uur op NPO 2

Het zijn de intieme momenten achter de schermen die de hechte vriendschap onthullen tussen de bandleden van de wereldberoemde band Coldplay. In de documentaire A Head Full of Dreams vertellen Chris, Jonny, Guy en Will voor het eerst zelf hun complete verhaal. Met humor en verve volgt de kijker de reis van de afgelopen twintig jaar; vanaf hun allereerste repetitie tot de stadion vullende faam.

Regisseur Mat Whitecross, die eerder al een documentaire over Oasis maakte, registreert hoe vier slungelige postpubers popsterren worden. Vanaf het prille begin, ver vóór het enorme succes, legt hij hen vast. In de slaapkamer van gitarist Jonny Buckland als die zijn eerste songs schrijft, en ook als een piepjonge Chris Martin in 1998 het carrièreplan van Coldplay uittekent: ‘Over vier jaar zijn we massive,’ voorspelt hij met bravoure. En inderdaad: vier jaar en drie dagen later staan ze als hoofdact op het Glastonbury Festival.

De gammele video’s en arrogante quotes maken Coldplay: A Head Full of Dreams tot een kleurrijke biopic. Whitecross is erbij als er interne strubbelingen zijn, als ze nauwelijks weten hoe ze met hun overweldigende succes moeten omgaan, als ze overleg voeren over welke nummers er op de cd moeten komen. Gelijkwaardigheid, vriendschap en waardering voor elkaars kwaliteiten vormt de kern van de band: ‘Zonder de andere drie stel ik niks voor.’

De regisseur combineert backstage-opnames van de grootschalige wereldtour met spectaculaire optredens van iconische nummers zoals Fix You en Viva la Vida.

Regie: Mat Whitecross
Productie: Fiona Neilson - Parlophone Records Ltd


Displaced Pieces - A Spy Story

Uitzending: zaterdag 2 mei om 23.05 uur op NPO 2

Spionage, archeologie en kunst. Het is allemaal aanwezig in het portret van de internationaal doorgebroken Libanese kunstenaar Rayyane Tabet (1983). De documentaire Displaced Pieces - A Spy Story duikt in het verleden van Tabets overgrootvader, die begin vorige eeuw werkte aan een geheime missie. Hij was nauw betrokken bij de spectaculaire opgravingen van Tell Halaf ( het beroemde paleis in Syrië uit 6000 voor Christus) en spioneerde tegelijk voor de regering in Beiroet. Regisseur Catherine van Campen volgt Tabet bij het opbouwen van een groot kunstwerk over deze geschiedenis van archeologie en spionage.

Volgens Rayyane Tabet leven we in een permanente toestand van verwoesting en herstel. We zijn omgeven met objecten die gemaakt, verwoest en begraven worden. Maar ook weer worden herontdekt, hersteld, weer verwoest en weer hersteld. Het verlies van cultureel erfgoed en het verlies van een thuis is een actueel verhaal van alle tijden. Met uniek archiefmateriaal van de opgravingen en beelden van bombardementen, duizenden scherven en wederopbouw legt de kunstenaar de verbinding met zijn persoonlijke verhaal. Zo bezoekt hij zijn ouderlijk huis in Beiroet dat elf keer is verwoest. Zelf noemt hij het geen verwoesting, maar momenten van transitie, wat nieuwe mogelijkheden schept. En zo slaat de documentaire voor Het Uur van de Wolf een brug tussen heden en verleden.

Het werk van Tabet duikt de laatste jaren overal op; van het Metropolitan Museum of Art in New York tot het Louvre in Parijs. Met zijn installaties over beeldhouwkunst en architectuur probeert hij begrip te kweken voor de paradoxen in onze chaotische samenleving.

Regie: Catherine van Campen
Productie: Simone van den Broek / Basalt Film in coproductie met Ammodo