Het Uur van de Wolf
NPO Start

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Etgar Keret – Een waargebeurd verhaal: 15 juni om 22:55 uur

Voor de Israëlische schrijver Etgar Keret (1967) is fictie letterlijk van levensbelang. Na de zelfmoord van zijn beste vriend zoekt hij zijn toevlucht in het schrijven van korte, absurdistische vertellingen, om niet aan dezelfde destructieve verleiding toe te geven. Deze surrealistische verhalen vol humor maken hem wereldberoemd. De energieke documentaire ‘Etgar Keret – Een waargebeurd verhaal’ onderzoekt hoe Keret zowel met zijn vele korte fictieverhalen, als met zijn ‘waargebeurde’ anekdotes, zo’n meesterlijke verteller is geworden. Want wat is de diepere betekenis van ‘de creatieve leugen’?

Regisseur Stephane Kaas en scenarist Rutger Lemm weten Keret’s exclusieve medewerking te verkrijgen. Om zijn manier van denken inzichtelijk te maken worden verschillende verteltechnieken ingezet: animaties van de fictieverhalen (gemaakt door Nina Gantz en Digna van der Put), reconstructies van Keret’s anekdotes en een levendige montage met kijkjes achter de schermen.
Familie, vrienden en bekende namen als Jonathan Safran Foer, maar ook schrijver Gary Shteyngart en This American Life-host Ira Glass worden als verhalenexperts ondervraagd en vertellen hun favoriete Keret-verhaal na.

Volgens de regisseur raakt Keret met zijn fantasieën de essentie van het leven, de levenskunst. Maar hoe ziet die er uit? En hoe verhouden waarheid en leugen zich tot elkaar? In ‘Etgar Keret – Een waargebeurd verhaal’ gaat Kaas op zoek naar Keret’s noodzaak om waarheid en leugen te vermengen in zijn werk en in zijn leven. Of zoals Keret zelf zegt: “Een leugen is als een duw. Je kunt er iemand mee aanvallen, maar je kunt er ook iemand mee redden als er een trein op ze af dendert.”

Uitzending: donderdag 15 juni 2017 om 22.55 uur op NPO2

Regie: Stephane Kaas i.s.m. schrijver Rutger Lemm
Producent: Katja Draaijer & Frank Hoeve - BALDR Film