Het Uur van de Wolf
NPO ontdekknop

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 23:00 | NPO 2

Komende afleveringen

Gimme Danger - Iggy Pop & The Stooges
Uitzending: donderdag 23 maart 2017 om 22.50 uur op NPO2

Hun muziek werd door critici eind jaren zestig bizar genoemd, smakeloos, kinderachtig en fantasieloos, maar cineast Jim Jarmusch vindt ze simpelweg de beste rock-‘n-roll-band ooit: de oerpunkband The Stooges. De New Yorkse regisseur laat zijn vriend Iggy Pop, frontman en enige overlevende van de originele Stooges-bezetting, het verhaal van de band uit de doeken doen in de documentaire ‘Gimme Danger – Iggy Pop & The Stooges’.

 

 

Joe Cocker – Mad Dog

Uitzending: donderdag 6 april 2017 om 23.00 uur op NPO2

Hij geldt als een van de meest wonderbaarlijke helden uit de popmuziek. Hij viel steeds weer terug op het repertoire van anderen, maar deed dat met zoveel energie en inleefvermogen, dat hij ‘With a little help from my friends’ zelfs The Beatles kon overtreffen. Daarnaast waren zijn ogenschijnlijk spastische bewegingen op het podium, altijd in samenhang met de muziek, onnavolgbaar. Regisseur John Edginton maakte de meeslepende documentaire ‘Joe Cocker – Mad Dog’met electriserend archief over Cocker, volgens Billy Joel één van de grootste rockzangers ooit.

 

 

 

De donkere humor van Maurizio Cattelan
Uitzending: donderdag 20 april 2017 om 22.50 uur op NPO2

Is hij de grootste kunstenaar van deze tijd of een flamboyante artistieke oplichter?
De Italiaanse kunstenaar
Maurizio Cattelan (1960) zet met zijn provocatieve, humoristische maar ook sinistere kunst de kunstwereld op zijn kop. Cattelan werd bekend met zijn beeld van een gevallen paus, door een meteoriet getroffen. Zijn controversiële beeld van een knielende Hitler werd vorig jaar voor 17 miljoen geveild. In ‘De donkere humor van Maurizio Cattelan’ wordt Cattelan's carrière voor het eerst in beeld gebracht. Filmmaker Maura Axelrod maakt er een duizelingwekkende reis van, waarna we alles en ook niets te weten zijn gekomen over deze ongrijpbare kunstenaar, die speelt met begrippen als ‘authenticiteit’ en ‘waarheid’.

 

 

Mapplethorpe – Look at the pictures
Uitzending: donderdag 27 april 2017 om 22.55 uur op NPO 2

Het enige dat nog extravaganter is dan de foto’s van Robert Mapplethorpe (1946 – 1989) is zijn eigen leven. De Amerikaan was geobsedeerd om beroemd te worden en schuwde geen middel. Seks was zijn andere obsessie, en ook daarin was hij grenzeloos en schaamteloos, zowel in zijn eigen beleving ervan als de expliciete foto’s die hij ervan maakte. In de documentaire Mapplethorpe - Look at the pictures is goed te zien waarom zijn werk zo controversieel is én waarom Mapplethorpe dankzij zijn enorm charismatische uitstraling zo geliefd was bij velen.

Gids

NPO 2 logo

Joe Cocker - Mad Dog

6 apr 2017, 23:00 uur
NPO 2 meer informatie icoon
De niet zo knappe, maar aimabele Joe Cocker uit Sheffield was geboren voor het podium. Hij ademde al op jonge leeftijd muziek, vooral die van Ray Charles. Zijn vertolking van A Little Help from My Friends van The Beatles en zijn legendarische optreden op Woodstock in 1969 katapulteerden hem naar sterrendom. Zijn Mad Dogs and Englishmen-tournee door de VS in 1970 geldt al een mijlpaal in de rockgeschiedenis. In deze documentaire getuigen zijn vrouw, oude vrienden, bandleden, (gewezen) managers en bewonderaars, als Billy Joel en Jimmy Webb, van zijn talent en van zijn innerlijke demonen. Die werden hem onder invloed van veel verdovende middelen een aantal keer bijna fataal. Maar Cocker krabbelde steeds weer op. Met hits in alle vijf decennia van zijn carrière zoals Up Where We Belong, You Are So Beautiful en Unchain My Heart.

NPO 2 logo

De jacht op een vader

20 apr 2017, 22:55 uur
NPO 2 meer informatie icoon

NPO 2 logo

Mapplethorpe: Look at the Pictures

27 apr 2017, 22:55 uur
NPO 2 meer informatie icoon
Het enige dat nog extravaganter is dan de foto's van Robert Mapplethorpe (1946-1989) is zijn eigen leven. De Amerikaan was geobsedeerd door roem en schuwde geen middel. Seks was zijn andere obsessie, en ook daarin was hij grenzeloos en schaamteloos, zowel in zijn eigen beleving ervan als de expliciete foto's die hij ervan maakte. In de documentaire is goed te zien waarom zijn werk zo controversieel is én waarom Mapplethorpe dankzij zijn enorm charismatische uitstraling zo geliefd was bij velen. Mapplethorpe is beroemd geworden door zijn gevoelige en directe stijl van fotograferen. Zijn foto's zijn vaak in zwart-wit en daarmee hooglijk gestileerd. De titel van de film is niet alleen een oproep om naar Mapplethorpe's foto te kijken, maar ook een uitspraak van een onthutste homofobe senator die in 1989 een tentoonstelling van de fotograaf wilde sluiten. 'Ik begrijp niet dat dit schokkend zou zijn', aldus Mapplethorpe, 'ik vind seks niet iets vies.' Een van zijn beroemdste foto's, 'Man in polyester suit', werd tijdens de expositie voor 2500 dollar verkocht. In 2015 bracht hij op een veiling 390.000 dollar op. Regisseurs Fenton Bailey en Randy Barbato hebben talloze vrienden, collega's, buren en geliefden van Mapplethorpe geïnterviewd. Zij worden in kleur vastgelegd met een Hasselblad: de karakteristieke camera waarmee Mapplethorpe zijn zwart-witfoto's maakte. De film geeft een prachtige inkijk in de New Yorkse kunstenaarsscene in de jaren 70 en 80, waar onder anderen Patti Smith, Andy Warhol en Fran Lebowitz zich in begaven. Bijzonder is ook dat Mapplethorpe zelf te horen is in diverse oude geluidsopnames, waarin hij zonder omhaal van woorden uitgebreid vertelt over zijn leven, zijn minnaars en zijn verlangen naar roem. Vlak voor zijn dood in 1989 stelde hij zelf zijn biografe aan. 'Je moet haar alles vertellen', was zijn laatste verzoek aan een vriend. 'Houd mijn herinnering levend.'

NPO 2 logo

Peter Vos - Vogelparadijs

1 mei 2017, 20:25 uur
NPO 2 meer informatie icoon

NPO 2 logo

De jacht op een vader

11 mei 2017, 22:55 uur
NPO 2 meer informatie icoon