Het Uur van de Wolf
NPO ontdekknop

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 23:00 | NPO 2

Over Het Uur van de Wolf

Televisieprogramma waarin voor iedere denkbare kunstzinnige discipline ruimte en aandacht wordt gereserveerd. Soms voor een klein publiek van liefhebbers, maar altijd om te laten zien dat kunst veel spannender, aantrekkelijker en leuker is dan doorgaans wordt aangenomen.

Gemist

Gids

NPO 2 logo

W.H. Gispen: ontwerper - ondernemer

8 sep 2016, 22:55 uur
NPO 2 meer informatie icoon
De naam Gispen bepaalt tot vandaag ons beeld van het interieur van het Nieuwe Bouwen en is synoniem voor de moderniteit in Nederland. Gispen bestaat honderd jaar, aanleiding voor een tentoonstelling in museum Boijmans van Beuningen en een uitzending van Jeroen Vissers documentaire over één van Nederlands eerste industrieel ontwerpers: Willem Hendrik Gispen. Als ontwerper is Gispen (1890-1981) buitengewoon succesvol. Zijn moderne en functionele lampen, stoelen en bureaus slaan aan in het vooroorlogse Nederland. De beroemde stalen buismeubels worden klassiekers. Vooral de achterpootloze stoel zal iedereen herkennen, maar niet velen zullen weten dat het ontwerp oorspronkelijk van Mart Stam (ontworpen voor zijn zwangere vrouw) komt en daarmee aanleiding geeft tot jarenlange juridische strijd. Het ondernemerschap gaat Gispen minder goed af. Hij investeert teveel en raakt de financiële zeggenschap over zijn bedrijf kwijt. Uiteindelijk verlaat hij het bedrijf dat hij heeft opgericht en dat zijn naam draagt. Privé beleeft hij stormachtige tijden als hij zijn gezin verlaat en trouwt met de achttien jaar jongere Riek van de Griend. In de jaren 90 beleeft een aantal van zijn bekendste ontwerpen een opmerkelijke revival. Ze worden weer in productie genomen en zijn opnieuw een groot commercieel succes. De vintage Gispen vind je nu steeds meer in museale collecties. Dit onderstreept hun kunstzinnige kwaliteit en vormt een opvallende blijk van de omkering in de waardering: van industrieel gevormd gebruiksvoorwerp naar museaal stuk. Het verhaal over Gispen wordt o.a. verteld door zijn tweede vrouw Riek van de Griend (99 jaar), dochter Antoinette en experts, zoals de kunsthistoricus André Koch en antiquair Ad van de Bruinhorst.

NPO 2 logo

Ingrid Bergman met haar eigen...

15 sep 2016, 22:55 uur
NPO 2 meer informatie icoon
"Als ik niet meer mocht acteren, zou ik doodgaan" vertelt de Zweedse actrice Ingrid Bergman. Ze neemt film serieuzer dan het leven. De documentaire Ingrid Bergman met haar eigen stem toont een vrouw, die ervoor kiest om een moeder op afstand te zijn: voor haar filmcarrière laat ze meermalen haar kinderen achter bij hun vader of familie. De schandalen die ze daarmee veroorzaakt neemt ze op de koop toe: ze wil boven alles vrij zijn, en ervaart die vrijheid het sterkst voor de camera. "Ik switch al mijn hele leven van hoer en heilige en omgekeerd", schrijft ze in een brief. Bergman verliest haar moeder als ze twee is en haar vader elf jaar later. Haar grote acteertalent biedt haar de mogelijkheid Zweden te ontvluchten: op haar 23e wordt ze naar Hollywood gehaald. "Het avontuur lonkte en het leven moest ten volle geproefd worden. Volgens mij kon ze niet anders", zegt dochter (en tevens actrice) Isabella Rosselini in de documentaire. De levenslust en hang naar avontuur spat er vanaf bij de eigenzinnige Bergman. Ze vestigt zich achtereenvolgens in Hollywood, Italië, Parijs, Londen en Zweden. Ze trouwt drie keer en krijgt vier kinderen. De controverses daarover laten haar koud. Dochter Pia verklaart haar moeders grote liefde voor de camera uit het feit dat vader Bergman de kleine Ingrid veelvuldig en liefdevol filmt, waarna Ingrid ook later de liefde via de camera hoopt te ontvangen. In Ingrid Bergman met haar eigen stem is het leven van de wereldberoemde filmster teruggebracht naar menselijke proporties. Dankzij de enorme hoeveelheid privé-archief is het een heerlijke film over een meisje dat ervan droomt een groot actrice te worden. En daar glansrijk in slaagt.

NPO 2 logo

Dennis Hopper - Uneasy Rider

22 sep 2016, 23:00 uur
NPO 2 meer informatie icoon

NPO 2 logo

Wubbe

29 sep 2016, 22:55 uur
NPO 2 meer informatie icoon