FAQS nazorg DREAM SCHOOL

Nazorg traject DREAM SCHOOL 

DREAM SCHOOL is een intensief traject dat veel vraagt van de leerlingen tijdens de opnames zelf. Na de opnameperiode volgen nog 6 maanden van een nazorgtraject om de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden. Hieronder vind je een verkorte versie van de stappen die het team van DREAM SCHOOL vanaf de aanmelding transparant en nauwgezet doornemen met de leerlingen. Vanwege de privacy van onze leerlingen gaan we uiteraard niet inhoudelijk in op individuele cases. 

  • Alle leerlingen geven zich vrijwillig op voor DREAM SCHOOL. Het is daarbij belangrijk dat de leerlingen van DREAM SCHOOL vanaf het begin op de hoogte zijn van het (nazorg) traject van DREAM SCHOOL.
  • De selectieprocedure bestaat vervolgens uit gesprekken met de redactie, een psycholoog en een antecedentenonderzoeker. We spreken ook vaak de ouders of andere familieleden. De psycholoog heeft, indien wenselijk, contact met eventueel huidige zorgverleners.
  • Lucia Rijker en Eric van ’t Zelfde begeleiden tijdens de opnames de leerlingen, samen met het redactieteam van DREAM SCHOOL. Zij worden daarin ondersteund door dezelfde psycholoog die de jongeren heeft gesproken tijdens de intake en voorgesprekken.
  • We laten de leerlingen van tevoren weten dat alles gefilmd zal worden om alle stappen in hun proces vast te kunnen leggen.
  • Na de opnames is er een nazorg traject van 6 maanden waarin de jongeren ondersteund worden in de stappen die zij willen zetten richting scholing en arbeid. Dit traject wordt na de opnamen niet meer begeleid door Lucia Rijker en Eric van ’t Zelfde, maar wordt verzorgd door een daarin gespecialiseerd bureau dat hiervoor speciaal wordt ingehuurd. Dit bureau heeft ook op regelmatige basis gesprekken met de psycholoog en de redactie om te kijken welke stappen er gezet kunnen worden.
  • Het nazorg traject is niet een dagelijks programma zoals DREAM SCHOOL en we hebben ook geen banen klaarliggen of al vooraf gereserveerde plekken op scholen. De jongeren worden wel ondersteund en begeleid bij het inschrijven bij scholen of instanties, het doen van intakes, het uitzoeken van mogelijkheden in de dingen die zij willen. Er kan ook bijvoorbeeld iemand vanuit het nazorg traject meegaan op een gesprek of een sollicitatie. Het nazorg traject bestaat uit zowel telefonisch als persoonlijk contact.
  • Als blijkt dat er iets anders nodig is dan bijvoorbeeld hulp bij een inschrijving voor een opleiding (denk bijvoorbeeld aan specialistische hulp) dan wordt ondersteund in de route naar een daarin gespecialiseerde partij.
  • Het nazorg traject wordt, net als het succes van deelname aan de opnameperiode van DREAM SCHOOL, ook sterk bepaald door de inzet van de jongeren zelf.