6 Spannende podcasts die je aan je koptelefoon gekluisterd houden

In de trein, tijdens een ommetje, of als je de afwas doet: een podcast kun je altijd en overal beluisteren. Wij hebben enkele spannende audioverhalen voor je verzamelend. Welke ken je nog niet?

1. Onland

Wie vermoordde de 12-jarige Rinie Wielheesen? Hoewel de moord al meer dan 50 jaar geleden gepleegd werd, staat de gebeurtenis nog steeds bekend als het trauma van de Achterhoek. Een 5-delige podcast van Joost Engelberts.

2. De brand in het landhuis

Eind 2003 komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff bij een brand in zijn landhuis in Vught om het leven. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van zijn geld en uitgebreide schilderijencollectie. 

Waar is zijn geld gebleven? Wat is er gebeurd met zijn schilderijencollectie? Als vijftien jaar na de brand nog steeds nieuwe verhalen opduiken, gaat Simon Heijmans op zoek. Wat is feit en wat is fictie? Een 6-delige podcast.

3. Het geheim van Wijsman

Het is één van de meest geruchtmakende moordzaken van de jaren ’20: de treinmoord op Jacques Wijsman, een jonge advocaat.

De zaak is jarenlang niet van de voorpagina’s af te slaan. Omdat er geen dader wordt gevonden én omdat Wijsman een geheim blijkt te hebben. Een geheim dat bijna niemand kent. Een 5-delige podcast van Andere Tijden-maker Paul Ruigrok en Maartje van de Kamp van het Nationaal Archief.

6. De val van Srebrenica

Een gefaalde vredesmissie, 8000 mannen en jongens die zijn vermoord en getraumatiseerde militairen. Wat gebeurde er in Srebrenica in 1995?

In de podcast De val van Srebrenica volgen journalisten Marjolein Koster en Misha Melita de gebeurtenissen in Srebrenica per dag in 8 afleveringen, aan de hand van de verhalen van de mensen die erbij waren.

5. De laatste dans

In De laatste dans gaat Frans Pollux op zoek naar Uwe, een spoorloos verdwenen stamgast van een Roermonds café. Zeven jaar geleden vertrok Uwe om te sterven op een eiland in de zon. Maar is Uwe wel écht dood? Een 8-delige podcast.

6. Sisyphus

Wat beweegt iemand om moedwillig levensgevaar te lopen alleen maar om de top van een berg te bedwingen? David de Jongh duikt in de geschiedenis van het Nederlandse bergbeklimmen.

Met vijf klimmers kijkt De Jongh terug op de legendarische beklimming van de Annapurna in 1977, de eerste keer dat een Nederlander op 8000 meter hoogte moest komen. Halen onze helden de top, en tegen welke prijs? Een 4-delige podcast.