'Ze noemen me baboe' wint prijs voor Beste Documentaire

Ze noemen me baboe

De documentaire Ze noemen me baboe van regisseur Sandra Beerends heeft dit weekend de prijs voor Beste Documentaire gewonnen op het prestigieuze DOK.fest in München. De film, die voor 100% bestaat uit archiefmateriaal, vertelt het verhaal van het Indonesisch kindermeisje Alima dat tijdens de Tweede Wereldoorlog haar weg vindt uit het door koloniën gedomineerde Indonesië naar haar eigen onafhankelijke leven.

De jury van DOK.fest (na Berlijn het belangrijkste documentaire festival in Duitsland) kwam tot het volgende oordeel:

"They call me babu is a film that connects a personal story with dramatic events where history becomes alive and talks to us on a profoundly human level. The director’s sensibility in storytelling is stunning."

Met behulp van archiefbeelden wordt het levensverhaal van de Javaanse Alima verteld. Op de vlucht voor een gedwongen huwelijk vindt ze in de jaren veertig werk als baboe (kindermeisje). De stem van een jonge vrouw vertelt haar verhaal: hoe ze bij de familie onder meer de zorg krijgt voor hun baby Jantje. Hoe ze met de familie meegaat voor een kort verblijf in Nederland. Hoe ze na de terugkeer de oorlog en de Japanse bezetting doormaakt (waarbij de Nederlandse familie in kampen terechtkomt), en vervolgens de zwaar bevochten onafhankelijkheid van Indonesië.

Bekijk hier de trailer.

 

Verteld vanuit Alima’s perspectief is de film niet alleen een verslag van de ingrijpende gebeurtenissen en veranderende verhoudingen in Indonesië, maar vooral dat van de persoonlijke ontwikkeling van een jonge vrouw, die zich ontworstelt aan sociale en economische beperkingen om een onafhankelijke vrouw te worden.

De film wordt op 29 juni om 20.00 uur door de NTR uitgezonden in 2Doc.