Soundbreaking

Soundbreaking Nieuwsfoto

Uitzending: vanaf 9 april 2016, acht zaterdagen om 22.10 uur op NPO 3

Achtdelige documentaireserie over de invloed van technologie en studio-opnames op de evolutie van de popmuziek, waarin gevierde producers en artiesten meer dan een halve eeuw muzikale vernieuwing in kaart brengen.

Van het revolutionaire gebruik van de veelsporentechnologie door The Beatles tot de synthetische stilering van Stevie Wonder, van de drummachines uit de discotijd tot de kunst van het samplen. Soundbreaking onderzoekt de muzikale dynamiek tussen het talent van de artiest en de technologische middelen om dat talent nog beter tot zijn recht te laten komen.

Met o.a. Eric Clapton, Paul McCartney, Joni Mitchell, Tom Petty, Chuck D, Debbie Harry, Nile Rodgers, Mark Ronson, Neneh Cherry, Ben Harper, Tiësto, Roger Waters, Elton John, Quincy Jones, BB King, Annie Lennox, George Martin, Dave Grohl, Billy Idol, The Black Keys, Bon Iver Questlove, Q Tip, Ringo Starr, Beck, Giorgio Moroder, Paul Kalkbrener en Moby.

Regisseur: Maro Chermayeff, Jeff Dupre
Producent: Higher Ground/Show of Force


Aflevering 1: The Recording Artist (9 april)

Op het kuispunt van inspiratie en uitvoering heeft de muziekproducer de moeilijke taak om de visie van de artiest vast te leggen voor de eeuwigheid.

 
Aflevering 2: Painting with Sound (16 april)
Kroniek van hoe de opnamestudio geleidelijk zelf een instrument wordt en een geluid voortbrengt dat nooit live gereproduceerd kan worden.


Aflevering 3
 (23 april) is komen te vervallen i.v.m. de gewijzigde programmering door het overlijden van Prince.
Deze aflevering (The human instrument) wordt uitgezonden op 11 juni. Zie onder.


Aflevering 4: Going Electric (30 april)
Elektrische versterking heeft met haar stortvloed aan nieuwe geluiden gezorgd voor een ware muzikale evolutie, geleid door de elektrische gitaar en de synthesizer.


Aflevering 5: Four on the Floor (7 mei)
Een verslag van de voortdurende zoektocht naar die ene onweerstaanbare beat, het fundament van elk nummer, dat ons meest primitieve deel aanspoort om te bewegen.


Aflevering 6: The World is Yours (14 mei)
Sampling ligt ten grondslag aan hiphop en neemt inmiddels vele vormen aan. Het is op zijn minst een ode aan bestaande opnames. De dunne lijn tussen diefstal en hommage is nog altijd onderwerp van discussie.


Aflevering 7: Sound and Vision (21 mei)
De muziekvideo krijgt eerst via MTV en nu via internet een grote rol in de relatie tussen artiest en publiek. Deze aflevering gaat na hoe ingrijpend video de muziekindustrie heeft beïnvloedt.


Aflevering 8: How We Listen (28 mei)
Elke generatie beluistert muziek via zijn eigen medium. Van vinyl tot cassette, van cd tot mp3: de dragers bepalen hoe en waar we muziek luisteren, verzamelen en delen.


Aflevering 3: The Human Instrument (11 juni)
In deze aflevering staat het meest veelzijdige en krachtige instrument aller tijden centraal: de menselijke stem. Wat komt er kijken bij het opnemen van de perfecte vocale track?

Meer nieuws