Hollands Hoop
NPO Start

Schooltv wekt Willem van Oranje tot leven

Innovatie in het onderwijs met de smartspeaker-toepassing van Schooltv.nl

Speciaal voor in het basisonderwijs heeft Schooltv.nl samen met NTR Innovatie een smartspeaker-toepassing ontwikkeld over Willem van Oranje. Leerlingen kunnen zo in gesprek gaan met de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje.

Voor wie ‘m nog niet kent; de smartspeaker (zoals de Google Home) doet langzaamaan zijn intrede in de Nederlandse huiskamers. Het is een digitaal apparaat dat met spraakgestuurde commando’s bediend kan worden. Kortom: je kunt opdrachten geven door tegen de smartspeaker te praten. Zo kan je bijvoorbeeld het licht aan doen in huis, of muziek afspelen. Maar je kan ook vragen stellen, zoals ‘Hoe hoog is de Eiffeltoren?’ of ‘Wat voor weer wordt het vandaag?’.

De NTR is continu op zoek naar nieuwe vormen van content om aansluiting met onze doelgroep te houden, want mediagebruik en leermethodes zijn altijd in beweging. Nieuwsgierig naar de potentie van de smartspeaker voor gebruik in de klas, ontstond het idee om voor Schooltv.nl een pilot te ontwikkelen voor de geschiedeniscanon in het basisonderwijs. Door het verhaal van Willem van Oranje en de vragen die hij de leerlingen stelt, leren leerlingen over wie hij was en over de tijd waarin hij heeft geleefd. Deze tien minuten durende interactie biedt leerlingen een nieuwe manier van leren aan, waarbij het luister- en verbeeldingsvermogen wordt geprikkeld.

Gebruikersonderzoek door UXkids

UXkids heeft in opdracht van de NTR de potentie van smartspeaker-toepassingen in kaart gebracht. Hiervoor werd de Willem van Oranje-toepassing getoetst onder leerlingen en leerkrachten uit het basisonderwijs.

Vandaag publiceert de NTR samen met UXkids een artikel over het onderzoek, met daarin een positief eindoordeel: een smartspeaker-toepassing sluit aan bij de 21e-eeuwse vaardigheden die in het huidige onderwijs centraal staan; samenwerken, zelfregulering en informatievaardigheid. Het stimuleert een actieve houding en creativiteit. Bovendien heeft het een inclusief karakter; het is een toegankelijk middel voor leerlingen met een taalachterstand, dyslexie en/of een visuele beperking. Kortom, er is zeker potentie voor in het onderwijs. 

En niet onbelangrijk, wat vinden de ervaringsdeskundigen zelf?

Een succes! De leerlingen gingen helemaal op in het gesprek, vonden het gesprek intrigerend, leuk en grappig, reageerden goed op alle vragen en deden actief mee. Leerlingen praten enthousiast tegen ‘Willem’ en zingen zelfs het Wilhelmus met hem mee.

Leerkrachten zagen op hun beurt het enthousiasme van de leerlingen en zien een smartspeaker-toepassing als welkome aanvulling op de huidige extra leermiddelen.

Pilot geslaagd

Na deze succesvolle pilot is het de wens om de smartspeaker-toepassing verder uit te breiden. Uiteindelijk heeft Schooltv.nl als doel om de hele canon (50 canonvensters) op deze manier te belichten.

 

Wil je zelf de ‘Willem van Oranje’-toepassing van Schooltv.nl testen? Zeg dan tegen je Google Assistent (op smartphone en tablet) of Google Home: “Hey Google, praat met Schooltv” en je wordt vanzelf naar het gesprek met Willem van Oranje geleid. Meer informatie vind je hier.

Nieuws