Schoolfilm van de maand september: Hotel de Grote L

Hotel de Grote L

Het nieuwe schooljaar is gestart! En dat betekent ook weer een jaar vol fijne schoolfilms. Want gelukkig wordt op steeds meer scholen het belang van filmeducatie onderkend, al vindt niet iedere docent het even gemakkelijk om dit in de les te implementeren. Daarom hebben NFF, NPO Start, Schooltv, Netwerk Filmeducatie de handen ineen geslagen om docenten daar bij te helpen. Onder de noemer Film in de Klas krijgen docenten jaarrond gratis filmeducatie aangeboden in de vorm van films van de beste Nederlandse makers, met filmlessen nieuwe stijl voor in de klas of online.

Iedere maand wordt er een Schoolfilm van de Maand geselecteerd, waar lesmateriaal bij wordt ontwikkeld. In september is dat de verfilming van het jeugdboek Hotel de Grote L.

Kos is 13 jaar en moet nadat zijn moeder overleden is en zijn vader in het ziekenhuis beland, het familiehotel runnen met zijn drie zussen. Hij neemt de leiding, maar samenwerken met zijn zussen is moeilijk, hij begrijpt meisjes namelijk niet zo goed. En rond Isabel, van wie hij houdt, weet hij zich ook geen houding te geven..

Bekijk Hotel de Grote L, en het bijbehorende lesmateriaal hier.

In deze voorbereidende les bij de verfilming van het jeugdboek van Sjoerd Kuyper (die ook het scenario schreef) gaan leerlingen aan de hand van kijkvragen- en opdrachten in gesprek over de keuzes die filmmakers hebben gemaakt op het gebied van narratief en vormgeving - en met name de 'verbeelding' van 1 scène uit het boek. Ook gaan ze aan de slag met een creatieve filmische bewerking van hun eigen favoriete boek-, verhaal,- of poëziescène. Deze les richt zich op leerlingen in groep 8 van het basisonderwijs en klas 1/2 van het voortgezet onderwijs.

Het doel van Film in de Klas is om scholieren door heel het land met de Nederlandse film en beeldcultuur in contact te brengen en hen bewust te leren kijken. Film in de Klas geeft docenten de mogelijkheid filmeducatie gemakkelijk in het onderwijs op te nemen. De films en lespakketten zijn gratis beschikbaar op schooltv.nl/filmindeklas.

Meer nieuws