Podcast Virus Verhalen genomineerd voor Zilveren Reissmicrofoon

Virus Verhalen

De NTR-podcast Virus Verhalen is genomineerd voor de prestigieuze Zilveren Reissmicrofoon, een prijs voor het beste radioprogramma of de beste radiomaker van het jaar. In deze podcast, die van 30 maart t/m 20 mei 2 keer per week verscheen, gaan we op zoek naar bijzondere verhalen achter de voordeur tijdens thuisquarantaine. We horen hoe mensen elkaar proberen te bereiken en elkaar een hart onder de riem steken. En ook hoe het soms misgaat.

De podcast neemt ons mee op een tocht door wachtend en op anderhalve meter afstand levend Nederland. 'De podcast is prachtig radiofonisch gemaakt. We horen Holland Doc op zijn best. Hier wordt radiodocumentaire- geschiedenis geschreven.' aldus de jury.

Podcast maken in coronatijd
Radiomaker Heleen Hummelen werkte de afgelopen twee maanden, samen met haar team, keihard aan de unieke podcast Virus Verhalen. Waar normaliter maanden wordt nagedacht over de ontwikkeling van een dergelijke serie, is het de makers gelukt binnen korte tijd bijzondere verhalen te verzamelen van mensen die op verschillende manieren te maken hebben met het coronavirus.

Interviews konden niet bij de mensen thuis plaatsvinden, en werden telefonisch afgenomen. Waarbij de geïnterviewde met een tweede telefoon, ten behoeve van de geluidskwaliteit, de audio apart opnam. Soms werden hoofdpersonen, zoals huisarts Renske in Drenthe, maar ook moeder Annike van de te vroeg geboren Wieb, zelf op pad gestuurd met geleende opnameapparatuur. En ondertussen vonden alle vergaderingen over de podcast plaats via Zoom. Op deze manier is er in een kort tijdsbestek een serie van 15 afleveringen neergezet, te beluisteren op www.nporadio1.nl/podcasts/virus-verhalen en in je favoriete podcast-app.

Over de Zilveren Reissmicrofoon
De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma of de beste radiomaker van het jaar werd voor het eerst uitgereikt in 1966. De jury van de Zilveren Reissmicrofoon bestaat uit radiorecensenten en mediajournalisten Edwin Wendt, Frederique de Jong, Jan Emous, Patrick Kicken, Roeland van Zeijst en juryvoorzitter Vincent Bijlo.

Bekendmaking winnaar
Op donderdag 25 juni is het definitieve juryberaad en worden de uiteindelijke winnaars van de jaarlijkse prijzen gekozen. De prijsuitreiking vindt plaats in Het Ketelhuis te Amsterdam tijdens een bescheiden ceremonie die wordt gepresenteerd door Renate van der Bas (voorzitter van de stichting Nipkow) en Vincent Bijlo (juryvoorzitter Zilveren Reissmicrofoon). Deze uitreiking zal online worden gestreamd.

Virus Verhalen is geproduceerd door Radio Doc voor NPO Radio 1. Presentatie Jair Stein. Concept, regie en montage: Heleen Hummelen. Research, productie en opnamen: Wieky de Boer, Kika Booy, Jesper Buursink en Renet Ponsen. Aanvullende opnamen: Misha Koole. Productie en PR: Liza Titawano. Eindredactie Ottoline Rijks.