Nipkow Ereschijf Sinterklaasjournaal, nominatie Nieuwsuur

Het Sinterklaasjournaal nieuwsbericht

De Ere Zilveren Nipkowschijf zal dit jaar worden uitgereikt aan de makers van het Sinterklaasjournaal (NTR), dat maakte de organisatie achter de Nipkowschijf vanavond, op 26 mei, bekend.

Volgens het juryrapport weet het programma al twintig jaar „creatieve televisie te produceren in het schemergebied tussen feit en fictie waar de goedheiligman huist”.  „Het programma is een wonder van verbeelding voor zowel meerder- als minderjarigen, in de grootse traditie van de Nederlandse jeugdtelevisie.”

Ook werden de drie kandidaten voor de Zilveren Nipkowschijf 2021 bekend gemaakt: Actualiteitenprogramma Nieuwsuur (NOS/NTR), Srebrenica: De machteloze missie van Dutchbat (BNNVARA) en de satirische show Even tot hier (BNNVARA) ontvingen een nominatie voor deze prestigieuze prijs voor het beste televisieprogramma van het jaar. Op 24 juni zal bekend gemaakt worden wie van deze drie programma's winnaar is van de Zilveren Nipkowschijf 2021.

De Zilveren Nipkowschijf wordt sinds 1961 toegekend door een jury van tv- critici en mediajournalisten. De jury bestaat dit jaar uit – voorzitter – Renate van der Bas en Maaike Bos (beiden Trouw), Arjen Fortuin en Wilfred Takken (NRC), Dennis Jansen en Angela de Jong (Algemeen Dagblad), Bernice Breure en Patricia Cortie (De Telegraaf), Yasmina Aboutaleb en Arno Haijtema (De Volkskrant), Roelf Jan Duin (Het Parool), Walter van der Kooi (De Groene Amsterdammer) en Ron Vergouwen (freelance mediajournalist bij o.a. NPO Radio 1).