Nieuwsuur wint Zilveren Nipkowschijf

Uitreiking Nipkowschijf 2021

Nieuwsuur heeft de Zilveren Nipkowschijf voor beste televisieprogramma gewonnen. Het actualiteitenprogramma van de NOS en NTR won volgens de jury het afgelopen coronajaar aan overtuigingskracht, "terwijl journalistiek bij de publieke omroep steeds meer verdrongen lijkt te worden door infotainment en het meningencircus".

Kritische onderzoeksjournalistiek

De nieuwsrubriek wist "mythes en misverstanden vaak als eerste uit de wereld te helpen", door "snelle en scherpe vragen te stellen bij de dagelijkse actualiteit" en het uitvoeren van kritische onderzoeksjournalistiek, aldus de jury.

Ook wordt de serie vraaggesprekken met lijsttrekkers in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geroemd. De interviewtechnieken van presentatoren Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars waren "vasthoudend op een wijze die op televisie helaas zeldzaam begint te worden". Politici hadden het vaak zichtbaar lastig in de studio, memoreert de jury. Denk-leider Azarkan en PVV-voorman Wilders zegden de interviewafspraak zelfs af.

Nieuwsuur is sinds 2010 een vaste waarde op NPO 2. Het programma is dagelijks om 21.30 uur op NPO 2 te zien.

Hoofdredacteur Joost Oranje en presentator Mariëlle Tweebeeke namen de prijs in ontvangst. Oranje roemde speciaal de mensen bij Nieuwsuur die op de achtergrond veel belangrijk werk doen. Tweebeeke ziet de prijs ook als een onderscheiding voor de hele Nederlandse journalistiek en de wijze waarop die het afgelopen coronajaar opereerde.

Srebrenica en Even tot hier

De Zilveren Nipkowschijf wordt jaarlijks uitgereikt door een jury bestaande uit televisierecensenten en journalisten. De andere genomineerden waren het satirische programma Even tot hier (BNNVARA), van Jeroen Woe en Niels van der Laan, en de documentaireserie Srebrenica: de machteloze missie van Dutchbat (BNNVARA), van Coen Verbraak.

De documentaireserie De Wasstraat van Human krijgt een speciale vermelding. In deze "verborgen parel op NPO 2" worden werknemers van een autowasstraat gevolgd.

Vorig jaar ging de Nipkowschijf naar de documentaireserie Brieven aan Andalusië (VPRO), over de migratie van programmamaker Stef Biemans van Nicaragua naar Spanje. Eerder wonnen onder meer De Luizenmoeder, Zondag met Lubach en Onze man in Teheran.

Oeuvreprijs voor Het Sinterklaasjournaal

Eerder werd al bekend dat Het Sinterklaasjournaal dit jaar de Ere Zilveren Nipkowschijf krijgt. Het kinderprogramma van de NTR verdient deze oeuvreprijs vanwege de "vaste waarde in de viering van het kinderfeest", waarbij op een creatieve manier televisie wordt geproduceerd "in het schemergebied tussen feit en fictie".

Ook wordt de rol in de Zwarte Pieten-discussie benoemd; de NTR introduceerde in 2014 de roetveegpiet en koos voor een geleidelijke transitie van de pieten. In 2019 verdwenen alle volledig zwart geschminkte pieten.

In zijn dankwoord keek Ajé Boschhuizen, bedenker en al twintig jaar de drijvende kracht achter Het Sinterklaasjournaal, terug op de moeilijke jaren waarin hij en zijn team probeerden ondanks de Zwarte Pieten-discussie "de stoomboot op koers te houden". Boschhuizen ziet de prijs als een grote eer voor alle mensen van Het Sinterklaasjournaal.

Foto: Arjo Frank

Meer nieuws