Nederland voor Suriname
NPO Start

Marike Barendse Geschiedenisleraar 2019

Marike Barendse is in het Rijksmuseum uitgeroepen tot Geschiedenisleraar van het jaar 2019. Barendse, docent geschiedenis aan het Vossius Gymnasium in Amsterdam, ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter Noraly Beyer en historicus Maarten van Rossem. De andere twee finalisten waren Chantal Kleve (OBC Bemmel) en Willem Kiggen (Nuenens College).

Juryvoorzitter Noraly Beyer: Geschiedenisles krijgen van Marike Barendse is een ervaring die haar leerlingen altijd zullen heugen. De verhalen van vroeger worden bij haar verhalen van nu. Zij ontwikkelt inlevingsvermogen bij de leerlingen en kweekt begrip voor het heden en de toekomst die in het verlengde liggen van het verleden. Marike Barendse beperkt zich niet tot het klaslokaal. Zij organiseert met regelmaat activiteiten die maatschappelijke betrokkenheid vergroten, van leerlingen én collega’s.

Ook voor de andere twee finalisten was er veel lof. De jury roemde het didactisch inzicht en de oprechte belangstelling voor elke leerling van Chantal Kleve. Over Willem Kiggen zei de jury dat hij grote geschiedenis klein maakt en dat hij zijn leerlingen laat voelen dat ze zelf onderdeel zijn van de geschiedenis.

Passie

De passie voor geschiedenis begon bij de 40-jarige Marike Barendse toen ze zelf op de middelbare school zat. Ze had een heel goede leraar die prachtig kon vertellen. Dat was voor haar de reden geschiedenis te gaan studeren. Ze wist niet of het leraarschap iets voor haar was maar ging het 15 jaar geleden toch proberen. Ze werd al snel gegrepen door wat ze zelf het mooiste beroep van allemaal noemt.

Marike Barendse: Het is heel bijzonder om iets te mogen betekenen in het leven van jonge mensen. Hen laten ontdekken dat de geschiedenis van toevalligheden aan elkaar hangt, dat er geen vooropgezet plan is. Het zijn mensen die foute of goede beslissingen nemen. In deze tijd is het cruciaal veel tijd te besteden aan het uit elkaar houden van meningen en feiten. Als de samenleving en zijn inwoners beter begrepen worden op basis van feiten krijgen we een mooiere samenleving.

Ambassadeur

Marike Barendse is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs, maakt samen met Schooltv een lesvideo én mag met drie klassen naar het Rijksmuseum. Chantal Kleve en Willem Kiggen mogen met hun leerlingen naar het Nationaal Archief in Den Haag.

Zoektocht

De zoektocht naar de beste geschiedenisleraar begon in maart 2019. Scholieren, directies en collega’s stuurden meer dan honderd formulieren in om een leraar voor te dragen. Een jury van prominente didactici en historici onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer selecteerde uit de aanmeldingen 15 leraren en bezocht hen op school. Deze bezoeken leverden een shortlist op van zes leraren van wie videoportretten zijn gemaakt. Uit deze shortlist is een top 3 gekozen, uit wie de jury de beste geschiedenisleraar van het jaar heeft gekozen. De prijs voor de beste geschiedenisleraar wordt georganiseerd door het Rijksmuseum in samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief.

Nieuws