Ischa den Blanken en Joost Schulte winnen NTR Podcastprijs 2020

Joost Schulte en Ischa den Blanken

Ischa den Blanken en Joost Schulte zijn de prijswinnaars van de NTR Podcastprijs 2020. Zij zien hun podcasts beloond met respectievelijk de eerste en de tweede prijs. In een spannende finale lieten ze de andere acht genomineerden uit Nederland en België achter zich.

Spoken-word artiest Ischa den Blanken maakte samen met sounddesigner Bastiaan Benjamin en producer Max Ligtenberg de podcast "Danny | Jenny". In deze podcast ontmoeten een jongen en een meisje elkaar tijdens een nachtje stappen. Niet het typische boy-meets-girl maar een schimmige zedenschets die zijn dieptepunt vindt in een duister tafereel.

Joost Schulte, DJ bij 3FM en historicus ontwikkelde de podcastserie "Het GeschiedLied". Geschiedenisverhalen worden doorgaans verteld in boeken, musea en films of series. In GeschiedLied is muziek het medium om historische verhalen te vertellen. De maker zoomt steeds in op één liedje dat over een historische gebeurtenis gaat.

Het was alweer de 30e keer dat de NTR de aanmoedigingsprijs voor aankomende podcast- en radiomakers uitreikte. De genomineerde inzendingen waren op 26 juli, 2, 9, 16 en 23 augustus 2020 te beluisteren in Radio Doc op NPO Radio 1. De finale vond vandaag, zondag 30 augustus plaats in de Brakke Grond in Amsterdam. 

De NTR wil met deze prijs, naast het vieren van het medium podcast, een podium bieden voor aankomende podcastmakers, hen richting geven en luisteraars kennis laten maken met hun werk.

Eindoordeel jury
De jury, onder voorzitterschap van coördinator van NPO Radio 1 Wim Eikelboom, was aangenaam verrast door het aantal van 52 inzendingen. Zowel de onderwerpen, van zeer persoonlijk tot gedegen onderzoeksjournalistiek, als de aanpak, met humor en lef, toonden een grote diversiteit. De jury heeft bij zijn eindoordeel vooral originaliteit, verhaalopbouw en kwaliteiten van de podcasthost willen aanmoedigen.

Uit het juryrapport:

1e prijs
"Danny | Jenny" van Ischa den Blanken, Bastiaan Benjamin en Max Ligtenberg, zelfstandig podcastmakers.

Over Danny | Jenny is de jury laaiend enthousiast. Ze vindt dit spoken-word hoorspel origineel, vernieuwend en bijzonder in de wisselwerking tussen vorm en inhoud. De verteller heeft een mooie stem en goed stemgebruik en het einde is verrassend. De jury is te spreken over de opbouw met de twee verrassende plotwendingen. Het sounddesign, tekst en de muziek vormen een prachtig geheel. Je zou er over kunnen discussiëren of dit een podcast of een muziektrack is. De jury vindt deze vorm een aanmoediging en aansporing aan podcastmakers om telkens vernieuwende stijlen of vormen te zoeken. Daarom is Danny | Jenny de winnaar van de NTR Podcastprijs 2020.

2e prijs
"Het GeschiedLied" van Joost Schulte, DJ bij 3FM en zelfstandig podcastmaker. De jury is lovend over "Het GeschiedLied" en noemt het leuk, leerzaam en briljant in zijn simpelheid. De fascinatie van de maker werkt aanstekelijk. De ontwikkeling binnen het verhaal is goed gedaan en Joost is een prettige verteller. Joost interpreteert zijn materiaal als goede podcasthost, neemt zijn luisteraar daarin mee en wekt zijn personages tot leven. Joost laat zien dat verhalen over mensen impact hebben op ontwikkelingen in de wereldpolitiek.Het samenspel tussen tekst en muziek is mooi en een enthousiast jurylid zocht online al naar meer afleveringen die zij echter niet kon vinden. "Het GeschiedLied" acht de jury heel geschikt voor een jonge generatie die meer wil leren over de historie, omdat het instapniveau laagdrempelig is. De jury vindt het fijn dat na het informatieve, op kennis gerichte deel nog een keer de hele track wordt gespeeld en de luisteraar het geheel nog eens kan ervaren. Een kritiekpunt betreft de audio-postproductie die erg het 3FM-geluid heeft waarbij het geluid naar je toe wordt geblazen. De jury pleit voor iets meer rust in de audio-opzet.