Hypnose op recept

Hypnose op recept nieuwsfoto

In de documentaire Hypnose op recept volgt Mirjam Bartelsman patiënten die in reguliere Nederlandse ziekenhuizen worden behandeld met hypnose.  

2Doc: Hypnose op recept

Zondag 1 juli, 23.55 uur, BVN

Maandag 2 juli, 11.55 uur, BVN

Oorspronkelijke uitzending: maandag 28 mei, 20.55 uur, NPO 2

Hulp en informatie

Op de site www.hypnosevoorkinderen.nl kunt u een hypnotherapeut voor kinderen bij u in de omgeving vinden.

Op de site www.hypnotherapie.nl kunt u een hypnotherapeut voor volwassenen bij u in de omgeving vinden.

Via de site www.hypnosebijbuikpijn.nl kan de thuisbehandeling worden aangeschaft. (De kinderen moeten wel eerst contact hebben gehad met een arts alvorens tot de thuisbehandeling over te gaan.)

Op de website www.pds-therapeuten.nl vindt u hypnotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van volwassenen met het Prikkelbare Darm Syndroom.

Bij de Nederlandse Vereniging voor Hypnose www.nvvh.com kunt u informeren naar therapeuten bij u in de buurt.

Over de documentaire

Tot voor kort behoorde hypnose tot het domein van de alternatieve geneeskunde. Gebedsgenezers en kwakzalvers suggereren vaak dat ze, via hypnose, patiënten van al hun ziektes kunnen genezen. Traditioneel opgeleide artsen zijn erg kritisch over de alternatieve geneeskunde en moesten tot voor kort helemaal niets van hypnose weten.

Prof. dr. Marc Benninga (foto), kinderarts in het AMC in Amsterdam, werd dan ook door de meeste collega's voor gek verklaard toen hij besloot om het effect van hypnose bij kinderen te onderzoeken. In de documentaire vertelt Benninga, oud-hockeyinternational en nu al jaren een gerenommeerd kinderarts, dat hij was geïnspireerd door een Engelse maag-darm arts die hypnose toepast bij vrouwen met PDS, het Prikkelbare Darm Syndroom: “Patiënten met PDS hebben chronische buikpijn waarvoor geen enkele lichamelijke oorzaak is te vinden. Die Engelse arts was ervan overtuigd dat hypnose juist bij kinderen heel goed zou werken, omdat kinderen over een grote fantasie beschikken. Ik geloofde er eigenlijk helemaal niets van, maar als het gaat om chronische buikpijn bij kinderen staan wij als kinderartsen met lege handen. Dus ik dacht: laat ik het dan maar onderzoeken en dan zal vast en zeker blijken dat dit ook niet werkt.”

Volledig verrast

Hij kreeg ongelijk: 85% van zijn jonge patiënten werd beter na vijf of zes behandelingen door een hypnotherapeut. Benninga: “Ik was zelf ook volledig verrast. Vooral als je kijkt naar de kinderen die in dezelfde periode door de kinderarts behandeld werden met medicijnen, gesprekken enzovoorts. Van hen werd slechts 25% beter.”

Hoofdpersonen in de documentaire

In de documentaire worden vier kinderen gevolgd die jarenlang last hadden van heftige buikpijn en door de kinderarts naar een hypnotherapeut werden verwezen. Het zijn vier willekeurige patiënten die, samen met hun ouders, bereid waren om hun behandeling te laten filmen. Alle vier de kinderen hadden na de behandeling geen buikpijn meer.

Ruim 70 ziekenhuizen

Inmiddels is een hypnosebehandeling bij kinderen met onverklaarbare buikpijn in Nederland algemeen geaccepteerd. In ruim 70 ziekenhuizen worden patiënten behandeld door hypnotherapeuten. Deze therapeuten zijn de afgelopen jaren speciaal opgeleid en zijn meestal verbonden aan het ziekenhuis.

Ook volwassen patiënten

In de documentaire worden ook twee volwassen patiënten door een hypnotherapeut behandeld. Want inmiddels is vastgesteld dat hypnose ook een zeer effectieve behandeling kan zijn voor volwassen patiënten. Dan gaat het vooral om de anderhalf miljoen Nederlanders die kampen met een prikkelbare darm. Maar hypnotherapeuten behandelen ook patiënten met andere klachten die artsen niet kunnen verklaren. Zoals het vermoeidheidssyndroom, chronische pijn en spierreuma.

 

De documentaire is ook te zien op de documentaire-site van de NTR.