Nederland voor Suriname
NPO Start

De Spaak. De eerste podcast over gewoon fietsen

17 miljoen Nederlanders. 17 miljoen fietsers. De fiets is dé manier om van A naar B te komen in Nederland en neemt in populariteit alleen maar verder toe. We zijn er trots op dat Nederland bekend staat als fietsland. Hebben allemaal een mening over de vouwfiets, de elektrische fiets en de Swapfiets. Maar ondertussen vinden we fietsen toch vooral héél gewoon. Terwijl het eigenlijk best bijzonder is. Hoog tijd dus de Spaak: een podcast over gewoon fietsen.

Ga maar na: de fiets is een eenvoudige en betaalbare oplossing is voor de complexe problemen waar we nu mee kampen in onze overvolle steden. Steden waar veel wordt gefietst zijn vaak stiller, schoner, veiliger en fijner. Met de fiets zoef je niet anoniem over het asfalt maar kom je elkaar nog eens tegen op straat. Als je om een boodschap moet, parkeer je ‘m zo voor de deur. En… waren steden niet ooit bedoeld als ontmoetingsplekken?

De Spaak is de eerste podcast over het 'gewone' fietsen in Nederland. Verwacht geen gespierde taal over het bedwingen van vijf bergen op één dag, een gruwelijke valpartij of onvervalste wielerromantiek. Integendeel. In de Spaak gaat het over vanzelfsprekende zaken die bijzonder zijn. Over het appverbod voor fietsers, over insecten en ander rondvliegend spul rond je hoofd, over het wel heel snelle succes van Swapfiets. En het onbekende gemak waarmee naar Schiphol kunt fietsen (en onderweg een halfje bruin kunt oppikken).

De Spaak is een wekelijkse podcast van Jeroen Dirks voor de NTR. Dirks maakte eerder de NPO Radio 1-programma's Fietsend het jaar uit! en de Nacht van de Fiets. Voor de Spaak werkt hij samen met fietsexperts van de Universiteit van Amsterdam en de Fietsersbond. De eerste aflevering van de Spaak is vanaf 28 juni te beluisteren. Abonneer je via nporadio1.nl/podcasts/de-spaak of andere bekende podcastplatforms. De podcast wordt ook uitgezonden in het NTR-programma Focus, elke donderdagnacht, tussen 02.00 tot 04.00 uur

Nieuws