Danny op straat over pedoactivisme

Danny Ghosen

Danny Ghosen doet op journalistieke wijze verslag van problemen en spanningen in Nederland op plekken of bij groepen die doorgaans moeilijk toegankelijk zijn. Hij duikt deze week in de wereld van een pedoactivist, Nelson, die strijdt voor meer begrip en vrijheden voor kinderen. Na het verbod op de pedofielenvereniging Martijn is het volgens Nelson nagenoeg onmogelijk om open te zijn over pedofilie. Daarom wil hij een politieke partij oprichten om onder andere de leeftijd waarop een minderjarige vrijwillig seks mag hebben te verlagen. Hij zegt de wet tot die tijd absoluut niet te willen overtreden.   

Hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter beantwoordt veelgestelde vragen over pedofilie:

Wat is pedofilie

Pedofilie is een persistente of dominante seksuele voorkeur voor seksuele activiteit met een kind/kinderen in de prepuberteit. De persoon moet tenminste 16 jaar oud zijn en het leeftijdsverschil met het kind is tenminste 5 jaar. Deze voorkeur uit zich in seksuele verlangens en fantasieën. Pedofilie is niet hetzelfde als seksueel misbruik van kinderen.

Cijfers over pedofilie?

Er is niet veel onderzoek naar de prevalentie van pedofilie onder de normale bevolking. Prof. Michael Seto, een internationale expert op het gebied van pedofilie, schat de prevalentie op basis van de bestaande studies op 1% onder mannen en nog wat lager (0.03%) onder vrouwen (Seto, 2018; Pedophilia and Sexual Offending against Children, p. 22-24).

Wat is het verschil tussen een pedofiel en pedoseksueel?

Een pedoseksueel is iemand die een pedofiele seksuele voorkeur heeft en daadwerkelijk seksuele handelingen met/ bij prepuberale kinderen heeft verricht. Een pedoseksueel heeft dus kinderen seksueel misbruikt, en dat is in veel landen strafbaar bij wet.

Plegen alle pedofielen seksueel kindermisbruik?

Nee. Er zijn veel pedofielen die zich schamen voor en lijden onder deze seksuele voorkeur. Zij zouden er graag met iemand over praten. In Nederland bestaat daarvoor de mogelijkheid bij Stop It Now! https://downloaders.stopitnow.nl/

Zijn alle plegers van seksueel kindermisbruik pedofiel?

Nee, plegers van seksueel misbruik binnen het gezin zijn juist meestal niet pedofiel.

Gevolgen van kindermisbruik voor kinderen. 

De gevolgen op lange termijn zijn divers en vaak ernstig, en het is nog extra schadelijk als het seksuele misbruik plaatsvindt binnen het eigen gezin en/of als het langdurig is. Het eigen gezin is bij uitstek de plek waar het veilig hoort te zijn voor een kind, en het misbruik tast dit basale gevoel van veiligheid aan. Ook als seksueel misbruik buiten het gezin plaatsvindt kan het schadelijk zijn, zeker als er geweld wordt gebruikt of psychische druk door de pleger. Seksueel misbruik kan iemand’s basisvertrouwen in anderen ondermijnen, maar ook het zelfbeeld en het gevoel van eigenwaarde. Dit kan leiden tot depressies, angststoornissen, eetstoornissen, verslaving, roekeloos gedrag, persoonlijkheidsstoornissen (bijv. borderline) en problemen in intieme relaties.

Waar kunnen pedofielen hulp vinden?

Preventie is ontzettend belangrijk, en dat bereik je alleen als er hulp is voor mensen met deze seksuele gevoelens.  

Stop It Now! Is de Nederlandse versie van het Duitse Dunkelfeld project. Duitsland is het eerste land ter wereld geweest dat een anonieme hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens is gestart. Dit heeft navolging gevonden in een aantal andere landen, waaronder Nederland en Groot-Brittannië.

Er zijn ook peer-support groepen, zoals Virtuous Pedophiles: www.virped.org.

Voor steun aan slachtoffers kindermisbruik: slachtofferhulp.nl.

 

Het programma Andere Tijden besteedde eerder aandacht aan de (veranderde) gedachten rondom pedofilie. Lees en bekijk dat hier.