Andere Tijden inspireert schrijfster tot jeugdboek

Aaf en het brievenmysterie nieuwsfoto

'Limburgs paartje heimelijk voor huwelijk naar Schotland' kopt de Telegraaf in april 1963. Hoeveel het er precies zijn is niet bekend, maar in de jaren 60 halen ze regelmatig de kranten: tientallen jonge Nederlandse stelletjes die jaarlijks in het diepste geheim naar Schotland vluchten om daar te trouwen. Alleen al in 1966 zijn het er 43. Vooral het plaatsje Gretna Green, net over de grens met Engeland, is populair.

Sinds de 18e eeuw had Schotland een eigen huwelijkswetgeving. Anders dan in de rest van Europa kon je hier vanaf je 16e trouwen zonder toestemming van de ouders. Bovendien waren de formaliteiten een stuk eenvoudiger. Meteen over de Schotse grens kon men in het bijzijn van twee getuigen door iedere Schot in de echt verbonden worden.  

In 2015 maakte Andere Tijden (NTR/VPRO) een aflevering over Gretna Green. Het programma maakte grote indruk op de jonge schrijfster Nienke Berends. Het inspireerde haar tot een jeugdboek, 'Aaf en het brievenmysterie'. Als dank overhandigde Nienke Berends het eerste exemplaar van het boek aan researcher Carolien Brugsma (links op de foto) en regisseur Femke Veltman (rechts op de foto).