De (h)eerlijke jaren 50
NPO Start

2Doc: Ben Ali Libi - goochelaar († 1943, Sobibor)

Op maandag 4 mei brengt de NTR de documentaire Ben Ali Libi – goochelaar.
Prof. Ben Ali Libi was de artiestennaam van Michel Velleman (1895 – 1943), een Joodse goochelaar uit Amsterdam. Door het iconische gedicht van wijlen Willem Wilmink en de vertolking ervan door Joost Prinsen is zijn naam bekend geworden bij het grote publiek.
In de documentaire Ben Ali Libi – goochelaar, die op maandag 4 mei om 20.55 uur door de NTR op NPO 2 wordt uitgezonden, wordt het grote verhaal van de Holocaust verteld aan de hand van het aangrijpende lot van deze ‘humoristische goochelaar’.

Tijdens een razzia van de Duitsers in Amsterdam-Zuid op 20 juni 1943 wordt Ben Ali Libi samen met zijn vrouw opgepakt. Vervolgens gaan ze via doorgangskamp Westerbork naar Sobibor. Ben Ali Libi was een van de 34.000 Nederlandse Joden die in Sobibor om het leven kwamen.

In een hartstochtelijke zoektocht reconstrueerde regisseur Dirk Jan Roeleven het leven van Ben Ali Libi, zijn succesvolle loopbaan, en de eerste jaren van de oorlog, toen hij optrad voor Joodse dwangarbeiders in Nederlandse werkkampen. Via archiefbeeld en aangrijpende getuigenissen van onder meer Joost Prinsen, Jules Schelvis en kleindochter Katy Velleman komt het tragische verhaal van ‘de kleine schlemiel’ heel nabij.

Regie: Dirk Jan Roeleven
producent: Zeppers Film

Uitzending: maandag 4 mei 2015, 20.55 uur op NPO 2

Nieuws