Jane Fonda - Actrice en activist

Uitzending:  woensdag 28 september om 23.35 uur bij de NTR op NPO 2 (hh. 2020)

Ze is filmster, politiek activist, aerobics goeroe en zakenvrouw. De documentaire over de 82-jarige Jane Fonda, die Het Uur van de Wolf herhaalt, overziet het immer voortdurende, turbulente leven van een echt Amerikaans Hollywood icoon; met al haar dromen, ambities en haar desillusies.

Ze groeit op in een acteursfamilie; met filmster Henry Fonda als veeleisende vader en een depressieve moeder, die al vroeg in haar leven zelfmoord pleegt. Jane wordt zo gedwongen haar eigen weg te zoeken. Beroemd coach Lee Strasberg van de New Yorkse Actors Studio onderkent als eerste haar acteertalent en zet haar op het spoor van Broadway en Hollywood. In de klassieker Walk on the wild side (1962) laat ze zien dat ze niet alleen maar de dochter-van is.

Ze trouwt met de Franse regisseur Roger Vadim en maakt met hem de opzienbarende culthit Barbarella. In Parijs beginnen in 1968 de protesten tegen het Amerikaanse imperialisme en de oorlog in Vietnam. Ze sluit zich aan en maakt in haar vaderland met regisseur Sydney Pollack wederom een spraakmakende film, They shoot horses don’t they? Deze rol grijpt haar aan en zet haar op het pad van een krachtig protest tegen president Nixon. Haar bezoek aan Noord-Vietnam wordt gezien als propaganda en anti-Amerikaans. Ze is plotseling Hanoi Jane; een verraadster.

Haar rol als prostituee in Alan Pakula’s Klute (1972) gaat ogenschijnlijk in tegen haar feministische opvattingen, maar de invulling maakt juist duidelijk waarom een vrouw dat werk doet. Het levert Jane Fonda haar eerste Oscar op. Ze blijft politiek actief, ook voor haar tweede man, de linkse intellectueel Tom Hayden. Echt gelukkig in de liefde is ze niet, want ook haar derde huwelijk in 1991 met Ted Turner, mediamagnaat en oprichter van CNN, eindigt na tien jaar.

Talloze filmfragmenten en archiefbeelden tonen hoe veelzijdig en ogenschijnlijk  vol contrasten Jane Fonda is. Ze verenigt veel facetten van Amerika in zich, lapt regels aan haar laars en is altijd dezelfde persoon gebleven: integer, trouw aan zichzelf en activistisch.

Regie: Florence Platarets
Productie: David Coujard / AGAT Films & Cie, Arte France
Originele titel: Citizen Jane Fonda