Recepten bij aflevering 2

Dit soort gerechten lijken heel erg simpel, en dat is het ook, maar zo ontzettend lekker juist in alle eenvoud.
 
Freekeh met lamsvlees, amandelen en yoghurt
 
voor 4-6 personen
 
1 kg lamsbout, zonder bot
olie om te bakken
8 kardemompeulen
1 el seven spice
500 g freekeh van goede kwaliteit
300 g witte amandelen
yoghurt
 
Snijd de lamsbout in grove stukken. Verhit wat olie en bak het vlees rondom bruin. Voeg de kardemon toe, seven spice, zout en voeg zoveel water toe dat het vlees onder staat. Stoof het vlees gaar in ongeveer 3 uur tot het helemaal zacht is. Kook de freekeh gaar in ruim gezouten water. Bak de amandelen lichtgoudbruin in wat olie. Schep het gare vlees over de freekeh en bestrooi met de gouden amandelen. Geef de yoghurt er los in schaaltjes bij.
 
Fijngesneden salade
 
Voor 4-6 personen
 
4 tomaten
6 snackkomkommers
2 grote wortels
1 krop romainesla
4 bio citroenen
olijfolie
 
Snijd de tomaten, komkommers en wortels in kleine blokjes. Snijd de romainesla in reepjes en snijd 3 citroenen fijn. Hussel om met wat olie, flink wat zout en het sap van de laatste citroen.
 
Mujardara

Libanees comfort food! En een armengerecht dus perfect geschikt als je weinig geld maar veel honger hebt. De combinatie van rijst, linzen en uien is verrassend verrukkelijk!

4 uien
milde olijfolie
150 g rijst
150 g bruine linzen (je kunt Puy linzen of gewoon bruine linzen nemen, let wel op de verpakking hoe lang de kooktijd is, misschien moet je de linzen al even voorkoken).
paar lente-uien, gehalveerd
takjes oregano, munt, blaadjes geplukt en fijngesnedenbosje radijs
dikke yoghurt

Snijd de uien in halve ringen en bak in een ruime scheut olijfolie diep goudbruin in ongeveer een half uur, onder voortdurende roeren. Schep 1 grote lepel uien uit de pan en bewaar de rest. Doe de lepel uien met de rijst en linzen in de pan en kook met 400 ml gezouten water de rijst met linzen in ongeveer 20 min. gaar. Voeg evt. nog een extra scheutje water toe als t mengsel te droog wordt. Serveer de mujardara met de rest van de uien erbovenop. Verdeel wat van de kruidensalade erover, een schep dikke yoghurt en besprenkel met nog wat olijfolie. Geef de lenteui en radijs er apart bij.

TERUG<<