Filmagenda

Shaun het schaap - de film

Donderdag 5 mei, 13.30 uur, NPO Zapp
Wanneer Shaun besluit de dag vrij te nemen en plezier te maken, krijgt hij meer actie dan hij had voorzien. Een vergissing met de Boer, een caravan en een zeer steile heuvel leidt ze allemaal naar de Grote Stad. Het is nu aan Shaun en de kudde om iedereen veilig terug naar huis te brengen.

Verenigd Koninkrijk, 2015

I don't wanna dance

Een waargebeurd verhaal, verteld en gespeeld door de jongen die het meemaakte

Vrijdag 6 mei, 23.35 uur, NPO 3
De dertienjarige Joey en zijn broertje wonen bij hun tante, omdat hun moeder niet meer voor hen kan zorgen. Na twee jaar worden zij tot hun grote vreugde teruggeplaatst bij hun moeder Daphne (Romana Vrede). Aanvankelijk gaat alles goed: het huis is opgeruimd, de koelkast gevuld, Daphne heeft werk en Joey vindt zijn draai bij een dansgroep. Maar al snel valt Daphne terug in haar oude patronen. Joey zet alles op alles om jeugdzorg buiten de deur te houden. Moet hij voor zijn eigen welzijn kiezen, of alles op alles zetten om samen met haar een nieuw leven op te bouwen? 

Met onder meer Yfendo van Praag, Romana Vrede en Daniel Kolf. 
Producent: The Rogues

Buladó

TV-première van Buladó, de openingsfilm van het NFF 2020 en winnaar van een Gouden Kalf voor beste film.

Zondag 8 mei, 15.30 uur, NPO Zapp
Kenza (11) woont met haar vader Ouira, haar opa Weljo en zwerfhond Cajun in een huisje op een autosloperij op het platteland van Curaçao. De twee mannen in haar leven zijn elkaars botsende tegenpolen: haar vader is politieagent en een rationele man, terwijl haar opa zich het liefst in de spirituele wereld uit de geschiedenis van de eilanden begeeft. Kenza balanceert tussen deze twee werelden in, tot het verdriet over verlies van dierbaren haar ogen opent en ze zich openstelt voor de mystieke, troostende tradities van haar opa. Hierin moet ze haar eigen weg leren vinden.

Nederland, 2020
Regie: Eché Janga
Scenario: Eché Janga, Esther Duysker
Cast: Tiara Richards, Felix de Rooy, Everon Jackson Hooi, Brend Kouijzer, Bert Aengenendt, Chanella Hodge, Mimoushka Lieuw, Alex de Lanoy, Zahavi Ricardo, Juric Phelipa, Vanessa Abad, Janise Maria Hooi, Esperanza Copini, Idelma Mercelina

Zappbios: Jongens

Zaterdag 14 mei, 15.25 uur, NPO Zapp
Jongens vertelt over Sieger, een sportieve, wat gesloten 15-jarige jongen die tijdens de zomervakantie de liefde ontdekt. Sieger traint in een nieuw atletiekteam voor het NK-estafette en ontmoet de intrigerende, onvoorspelbare Marc. De vriendschap die zich ontwikkelt lijkt normaal, maar stiekem voelt Sieger meer voor Marc en hij raakt in een eenzaam gevecht met zichzelf als blijkt dat Marc ook verliefd is op hem.

Nederland, 2013
Regie: Mischa Kamp
Scenario: Chris Westendorp en Jaap Peter Enderlé
Met: Gijs Blom (Sieger), Ko Zandvliet (Marc), Jonas Smulders (Eddy), Ton Kas (The0), Rifka Lodeizen (Bianca), Stijn Taverne (Stef), Myron Wouts (Tom), Ferdi Stofmeel (Tijn), Lotte Razoux Schultz (Jessica), Rachelle Verdel (Kim), Julia Akkermans (Moon), Jeffrey Hamilton (Niclas)

Zappbios: Supa Modo

Zondag 22 mei 2022, 15.30 uur, NPO Zapp
Prachtige film, gesitueerd in een dorp in Kenia over de negenjarige Jo die dol is op superhelden en actiefilms. Ze zou niets liever doen dan zelf meespelen in zo'n film. Enkel dankzij haar fantasie kan ze vergeten dat ze eigenlijk doodziek is. Wanneer Jo overtuigd raakt van haar eigen superkrachten, helpt het hele dorp mee om haar droom in vervulling te laten gaan. Samen werken ze aan een unieke superheldenfilm, maar krijgt die ook een happy end?

Kenia, 2018      
Regie: Likarion Wainaina
Cast: Stycie Waweru, Marrianne Nungo, Nyawara Ndambia

Zappbios: Early man

Vrijdag 27 mei, 15.30 uur, NPO Zapp
In het stenen tijdperk bevolken mammoeten en holbewoners de aarde. Chief Bobnar is de leider van een kleine stam die vreedzaam in een vallei woont. Dug is een lid dat wegens zijn geringe grootte en kracht niet echt het beste lid van de stam is. Op een dag worden ze uit de vallei gedreven door een groep rivalen uit het bronzen tijdperk onder leiding van Lord Nooth. Dug gaat samen met zijn huisdier, een wild zwijn genaamd Hognob, ongemerkt naar de stad van hun rivalen.

Verenigd Koninkrijk, 2018      
Aardman Animations

Layla M.

Vrijdag 27 mei, 22.45 uur, NPO 3
LAYLA M. schetst een portret van de jonge in Amsterdam geboren en getogen Layla, die in de huidige verdeelde samenleving moeite heeft een helder beeld van de toekomst voor zich te zien. Ze voelt zich Nederlands, maar ook Marokkaans en in haar zoektocht naar identiteit vindt ze steeds minder aansluiting bij haar familie en vrienden. Ondanks dat zij uit een warm gezin komt en goed presteert op de middelbare school, voelt zij zich onbegrepen en gefrustreerd. Terwijl haar frustraties toenemen, groeit haar Islamitische geloofsovertuiging. Zij sluit zich aan bij een groep jonge Moslims die strijden voor acceptatie en het uitoefenen van hun geloof. Wanneer ze de charismatische Abdel ontmoet, kiest ze ervoor zijn pad te volgen. Ze trouwt met hem en reist met hem af naar het Midden-Oosten, waar al snel blijkt dat niets is wat ze ervan had verwacht.

Nederland, 2014
Regie: Mijke de Jong
Scenario: Jan Eilander i.s.m. Mijke de Jong
Cast: Nora El Koussou, Ilias Addab

Zappbios: Rosie & Moussa

Zaterdag 28 mei, 15.30 uur, NPO Zapp
Rosie verhuist met haar moeder naar een appartement aan de andere kant van Brussel. Ze leert er een heleboel mensen kennen: de gekke meneer Tak, de excentrieke mevrouw Hemelrijk en vooral Moussa, die in het appartement boven haar woont. Hij neemt Rosie op sleeptouw door de hele buurt. Ze klauteren zelfs helemaal tot op het dak van het appartementengebouw.

België, 2018
Regie: Dorothée Van Den Berghe
Cast: Savannah Vandendriessche, Imad Borji en Titus De Voogdt

American honey

Vrijdag 3 juni, 00.15 uur, NPO 3
Deze dramafilm gaat over Star, een tienermeisje dat niets te verliezen heeft. Ze sluit zich aan bij een groep rondtrekkende verkopers. Op die manier raakt ze verstrikt in een wervelstorm van wilde feestjes, aanvaringen met de politie en de eerste prille liefde wanneer ze kriskras door het Midwesten trekt met deze groep buitenbeentjes.

Verenigd Koninkrijk, 2016
Regie: Andrea Arnold
Cast: Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough

Kleine ijstijd

Zondag 5 juni, 00.05 uur, NPO 3
Een groep vrienden, -(ex)muzikanten en hun aanhang komt bij elkaar in een oud -ooit gekraakt- huis op het platteland om de as te verstrooien van hun vriend en held KAS. Ze zijn uitgenodigd door Kas’ hoogzwangere vriendin SALLIE, om hun vriend op gedenkwaardige wijze te memoreren.

De charismatische Kas, zanger en voorman van de ruige garageband waar ze allemaal in speelden, is 7 maanden daarvoor overleden. Kas was de oudste van de groep en daarmee een inspirator, rolmodel en vertrouwensfiguur voor iedereen. Inmiddels zijn de vrienden rond de 50 en is het leven niet voor iedereen geworden wat ze ervan hadden verwacht.
De vrienden zijn blij elkaar te zien en het weekend belooft als vanouds gezellig, chaotisch en drank overgoten te worden. Maar als LO verschijnt met de 26-jarige DELPHINA, raakt het evenwicht verstoord. 

Nederland, 2017
Regie: Paula van der Oest
Scenario: Paula van der Oest & Rifka Lodeizen
Cast: Anniek Pheifer, Ariane Schluter, Bas Keijzer, Cees Geel, Hannah Hoekstra, Johan Heldenbergh, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Monic Hendrickx, Steef Cuijpers, Thijs Boermans

The Big Sick

Vrijdag 10 juni, 23.40 uur, NPO 3
De in Pakistan geboren Kumail heeft een relatie met een Amerikaanse vrouw, Emily. Samen moeten ze de verwachtingen zien te overwinnen van zijn familie en hun 1400 jaar oude tradities. Zijn ouders blijven hem onophoudelijk bestoken met potentiële bruiden voor een gearrangeerd huwelijk. Kumail probeert zich staande te houden tussen de twee totaal verschillende werelden.

Verenigde Staten, 2017
Regie: Michael Showalter
Cast: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holly Hunter

20th Century women

Vrijdag 24 juni, 22.45 uur, NPO 3
Santa Barbara, 1979. De vijftienjarige Jamie groeit op bij zijn alleenstaande moeder Dorothea in een groot pand waar verschillende huurders hun toevlucht hebben gevonden. Dorothea is 55 en duidelijk van een andere generatie, maar ze doet haar best om haar zoon te begrijpen. Hulp, ook bij de opvoeding, krijgt ze van Abbie en Julie, twee jonge vrouwen die een grote impact hebben op het leven van de gevoelige, slimme Jamie. Een ontroerend en hartverwarmend portret van de vijftienjarige Jamie en zijn excentrieke moeder. Een ode aan de mensen die ons opvoeden en de jaren die ons vormen.

Verenigde Staten, 2016
Regie: Mike Mills
Cast: Annette Bening, Elle Fanning , Greta Gerwig

Happy end

Vrijdag 24 juni, 00.10 uur, NPO 2
Dit drama speelt zich af in het noorden van Frankrijk. Anne Laurent staat aan het hoofd van een groot bouwbedrijf, dat ze heeft overgenomen van haar dementerende vader. De rijke familie Laurent woont in een groot landhuis in Calais. Als Ève, de 13-jarige dochter van Annes broer Thomas, bij de familie komt wonen, worden de verkrampte familiebanden blootgelegd. Door de ogen van Ève zien we de hypocrisie en de geheimen van de schijnwereld die de familie voor zichzelf geschapen heeft.’

Frankrijk, 2017
Regie: Michael Hanek
Cast: Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant

Ventoux

Zaterdag 2 juli, 23.50 uur, NPO 3
Vier mannen, vrienden van weleer, beklimmen op hun racefiets de Mont Ventoux, zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Totdat hun jeugdvriendin, de prachtige  Laura zich meldt en de “spoken” uit het verleden zich aandienen. In een hedendaagse en herkenbare mix van hilariteit en weemoed overwint de vriendschap, die juist door dat verleden een vriendschap voor het leven blijkt.

Nederland, 2013
Schrijvers: Bert Wagendorp & Nicole van Kilsdonk
Regisseur: Nicole van Kilsdonk
Cast: Kasper van Kooten, Wilfried de Jong, Leopold Witte, Wim Opbrouck, Maruschka Detmers, Alex Hendrickx, Jonas Smulders, Jip van den Dool, Bram Verrecas, Abbey Hoes, Martijn Lakemeier