Filmagenda

The daughter programmapagina

The daughter

vrijdag 18 september, 23.25 uur op NPO 2

Australisch drama, gebaseerd op de toneelbewerking van Henrik Ibsens De wilde eend.

Christian keert na een jarenlang verblijf in Amerika terug naar zijn ouderlijk huis voor het huwelijk van zijn vader Henry met de veel jongere Anna. Het weerzien tussen vader en zoon verloopt stroef. Vlak voor de bruiloft gaat hij op bezoek bij zijn jeugdvriend Oliver en ontmoet er zijn vrouw Charlotte, dochter Hedvig en vader Walter, die bij hen woont. Door een argeloze opmerking van zijn vader over Charlotte doet hij een schokkende ontdekking. Christian, gekweld door herinneringen aan zijn overleden moeder en zelf ongelukkig in de liefde, besluit dat hij niet langer met leugens wil leven. Zonder de gevolgen te overzien gaat hij de confrontatie met zijn vriend en vader aan.

Australië, 2015                
Regie: Simon Stone
Cast: Geoffrey Rush, Nicholas Hope, Sam Neill

Jongens 630 x 344

Jongens

zaterdag 3 oktober, 15.30 uur op NPO Zapp

Jongens vertelt over Sieger, een sportieve, wat gesloten 15-jarige jongen die tijdens de zomervakantie de liefde ontdekt. Sieger traint in een nieuw atletiekteam voor het NK-estafette en ontmoet de intrigerende, onvoorspelbare Marc. De vriendschap die zich ontwikkelt lijkt normaal, maar stiekem voelt Sieger meer voor Marc en hij raakt in een eenzaam gevecht met zichzelf als blijkt dat Marc ook verliefd is op hem.

Samen met zijn beste vriend Stef ontdekt Sieger een crossplek buiten het dorp. Daar lijkt alles als vanzelf te gaan en al snel krijgt Sieger iets met Jessica. Eindelijk telt hij mee voor zijn grote stoere broer Eddy, die daar in het geheim op een brommer scheurt. Sieger houdt daarover zijn mond tegen zijn vader, die na het overlijden van hun moeder vaak botst met de opstandige Eddy. Sieger probeert te bemiddelen tussen de twee, maar heeft wel wat anders aan zijn hoofd. Hij kan zijn gevoelens voor Marc steeds minder ontkennen.

Jongens won al diverse prijzen waaronder vier prijzen op het Zlin-jeugdfilmfestival in Tsjechië, de prijs voor beste Nederlandse familiefilm op Cinekid en de prijs voor beste jeugdfilm op het Lucas International Festival in Frankfurt.

Nederland, 2013
Regie: Mischa Kamo
Met:  Gijs Blom (Sieger), Ko Zandvliet (Marc), Jonas Smulders (Eddy), Ton Kas (The0), Rifka Lodeizen (Bianca), Stijn Taverne (Stef), Myron Wouts (Tom), Ferdi Stofmeel (Tijn), Lotte Razoux Schultz (Jessica), Rachelle Verdel (Kim), Julia Akkermans (Moon), Jeffrey Hamilton (Niclas)

Kauwboy-programmapagina

Zappbios: Kauwboy

zondag 4 oktober, 09.00 uur op NPO Zapp

De 10-jarige Jojo neemt op een dag een kauw mee naar huis. Hij houdt ‘m voor zijn vader Ronald verborgen want die heeft soms last van driftbuien. Jojo komt klem te zitten tussen de zorg voor de kauw en de loyaliteit tegenover zijn vader. Totdat, door hun verborgen verdriet, de bom barst.

Nederland, 2012
Regie: Boudewijn Koole
Scenario: Boudewijn Koole, Jolein Laarman
Cast: Rick Lens, Susan Radder, Loek Peters, Ricky Koole, Cahit Olmez

Kauwboy, de jeugdfilm waarbij de NTR als coproducent betrokken is, is meerdere malen onderscheiden, waaronder: twee prijzen op het Filmfestival Berlijn 2012/2013 (Beste Europese jeugdfilm (2013) en Glazen Beer voor beste film (2012), twee European Film Awards, twee prijzen op het Nederlands Filmfestival en beste Nederlandse film van 2013 (gekozen door Nederlandse filmjournalisten.

Loveless

vrijdag 9 oktober, 23.20 uur, NPO 2

Deze dramafilm gaat over Boris en Zjenja. Ze ruziën voortdurend en willen gaan scheiden. Daarbij plannen ze onafgebroken bezoeken voor hun te koop staand appartement. Allebei bereiden ze hun respectievelijke toekomst voor: Boris heeft een relatie met een jonge zwangere vrouw en Zjenja gaat uit met een rijke man. Geen van beiden lijkt nog interesse te hebben in Aleksej, hun twaalfjarige zoon. Tot hij verdwijnt.

Frankrijk, 2017
Regie:  Zvyagintsev Andrey
Cast: Maryana Spivak, Aleksey Rozin, Matvey Novikov
Productent: HY NOT PRODUCTIONS

The big sick

vrijdag 16 oktober, 22.40 uur, NPO 3

Drama/Komedie. De in Pakistan geboren Kumail heeft een relatie met een Amerikaanse vrouw, Emily. Samen moeten ze de verwachtingen zien te overwinnen van zijn familie en hun 1400 jaar oude tradities. Zijn ouders blijven hem onophoudelijk bestoken met potentiële bruiden voor een gearrangeerd huwelijk. Kumail probeert zich staande te houden tussen de twee totaal verschillende werelden.

Verenigde Staten, 2017
Regie: Michael Showalter
Cast: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holly Hunter
Producent: Apatow Productions

American honey

vrijdag 23 oktober, 22.40 uur, NPO 3

Deze dramafilm gaat over Star, een tienermeisje dat niets te verliezen heeft. Ze sluit zich aan bij een groep rondtrekkende verkopers. Op die manier raakt ze verstrikt in een wervelstorm van wilde feestjes, aanvaringen met de politie en de eerste prille liefde wanneer ze kriskras door het Midwesten trekt met deze groep buitenbeentjes.

Verenigd Koninkrijk, 2016
Regie: Andrea Arnold
Cast: Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough
Producent: BFI Production

Train to Busan

Train to Busan

zaterdag 31 oktober 2020, 23.45 uur, NPO 3

Sok-woo en zijn dochter Soo-Ahn stappen aan boord van de KTX, een hogesnelheidstrein die hen van Seoul naar Busan zal brengen. Precies op het moment van vertrek wordt het station overspoeld door zombies. Terwijl de trein richting Busan rijdt, moeten de passagiers vechten om te overleven.

Zuid-Korea, 2016
Regie: Sang-ho Yeon
Cast: Yoo Gong, Yu-mi Jeong, Dong-seok Ma