Filmagenda

Lion

Lion programmapagina

Vrijdag 15 januari, 22.05 uur, NPO 3

Waargebeurd verhaal met Dev Patel

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal, vertelt Lion het verhaal van de Indiase jongen Saroo Brierley. Als 5-jarig jongetje komt hij per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert; ver weg van zijn thuis en familie. De kleine Saroo heeft geen idee waar hij is of waar hij vandaan komt. Na wekenlang in zijn eentje te overleven in de ruige straten van Calcutta wordt de jongen opgenomen in een weeshuis en uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar. Door een samenloop van omstandigheden, gaat Saroo op zijn 30ste op zoek naar de plek waar hij jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Slechts gewapend met Google Earth en zijn vroegste jeugdherinneringen bekijkt hij elke avond urenlang de spoorlijnen die naar Calcutta leiden, totdat hij na een jaar dat ene station denkt te herkennen. Hij vertrekt naar India in de hoop zijn familie terug te vinden.

Lion is de verfilming van de bestseller "Mijn lange weg naar huis" en won (58) en was genomineerd (102) voor tal van filmprijzen. Klik hier voor het complete overzicht.

Verenigde Staten, 2016
Regie: Director Garth Davis
Cast: Dev Patel, Nicole Kidman, Rooney Mara

Eye in the sky

eye in the sky programmapagina

Zaterdag 16 januari, 23.45 uur op NPO 2

Kolonel Catherine Powell staat aan het hoofd van een geheime dronemissie om een groep terroristen gevangen te nemen in Nairobi, Kenia. Wanneer ze verneemt dat de groep een zelfmoordaanslag plant, verandert haar doel in het doden van de terroristen. Dronepiloot Steve Watts neemt het schuiladres waar de terroristen verblijven in het vizier, net op het moment dat een 9-jarig meisje zich in de 'kill zone' begeeft. Iemand zal moeten beslissen of ze haar leven opofferen of niet.

Groot-Brittannië, 2015
Regie: Gavin Hood
Cast: Helen Mirren, Aaron Paul, Alan Rickman

Shaun het schaap - de film

Shaun het schaap-programmapagina

Zondag 17 januari, 06.35 uur op NPO Zapp

Wanneer Shaun besluit de dag vrij te nemen en plezier te maken, krijgt hij meer actie dan hij had voorzien. Een vergissing met de Boer, een caravan en een zeer steile heuvel leidt ze allemaal naar de Grote Stad. Het is nu aan Shaun en de kudde om iedereen veilig terug naar huis te brengen.

Het met 2 Emmy's en een BAFTA-bekroonde schaapje Shaun weet sinds 2007 televisiekijkers in al meer dan 170 landen te vermaken.

Verenigd Koninkrijk, 2015

Vind die domme trut en gooi haar in de rivier

Vind die stomme trut - programmapagina

Zondag 24 januari, 20.00 uur, NPO 3

De vijftienjarige Remco, zijn vader en jongere zusje Lizzy (13) onderhouden een illegale puppyhandel. Remco doet er alles aan om gezien te worden door zijn vrienden en zijn vader. In één van zijn vele pogingen om zichzelf te bewijzen zet hij een choquerend filmpje van zijn zusje op het internet waarin te zien is hoe zij een aantal zieke puppy's in een rivier gooit. De impact van het filmpje op het internet is veel groter dan dat hij ooit had kunnen bedenken.

Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Regie: Ben Brand
Scenario: Ilse Ott & Ben Brand
Cast: Nino den Brave, Senna Fokke, Wim Opbrouck, Koen Kreulen, Mirre Licht, Yassine Kji

Una

Una programmapagina

Vrijdag 29 januari, 22.15 uur, NPO 3

Una is een jonge vrouw met een verborgen verleden. Vijftien jaar eerder liep ze weg van huis met de oudere Ray, die daarvoor in de gevangenis werd gezet. Inmiddels heeft Ray zijn gevangenisstraf uitgezeten en onder een andere naam een nieuw leven opgebouwd. Als Una hem na al die tijd als volwassen vrouw weer opzoekt, komen de pijn en onderdrukte verlangens in alle hevigheid naar boven. Een confrontatie die nieuw licht werpt op de scheidslijn tussen dader en slachtoffer.

Groot-Brittannië, 2016
Regie:                  Benedict Andrews
Cast:                     Ruby Stokes, Rooney Mara, David Shields

Masha en de beer - de 2e film

Masha en de beer 2

Zondag 31 januari, 07.05 uur, NPO Zapp

In Masha en de Beer 2 beleven Masha en de vriendelijke Beer enkele leuke, grappige en vermakelijke nieuwe avonturen. Ook haar andere vriendjes Panda, Pinguïn, Rosie het varken en Tijger zijn weer van de partij. Van logeerpartijtjes tot een potje ijshockey en van apenstreken tot zeemeerminnen, met Masha en de Beer is het altijd een dolle boel! 

Regisseur: Oleg Kuzovkov
Elaine Hakkaart (Stem)

Youth

youth programmapagina

Zaterdag 13 februari, 23.45 uur, NPO 2

Fred en Mick zijn twee oude vrienden die in een luxeresort in de Alpen vertoeven voor een lange, rustgevende vakantie. Ze kijken terug op hun veelbewogen leven als respectievelijk componist/dirigent en regisseur, en geven ondertussen op humoristische wijze hun ongezouten mening over de levens van hun kinderen, de jonge studenten in Micks schrijversgroepje en de andere hotelgasten. In tegenstelling tot Mick, die nog steeds werkt aan zijn laatste filmscript, is Fred ondertussen gepensioneerd en heeft geen enkel verlangen nog terug te gaan naar zijn muziek. Maar iemand van hoog aanzien heeft er alles voor over om de grootmeester nog eenmaal zijn composities te zien dirigeren.

Verenigd Koninkrijk, 2015
Regie: Paolo Sorrentino
Cast: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz

Blessed benefit

Blessed benefit programmapagina

Zaterdag 20 februari, 23.45 uur, NPO 2

Duits-Nederlandse speelfilm. Ahmad, een aannemer, denkt wat geld bij te kunnen verdienen door met een aanbetaling van een klant tien laptops voor zijn neef te financieren. Door douaneprocedures worden de geïmporteerde laptops echter niet op tijd vrijgegeven. Omdat hij nu én zijn klus niet kan doen én niet het geld aan de klanten van de laptops terug kan geven, krijgt Ahmad een gevangenisstraf van drie maanden wegens fraude. Weg van zijn verplichtingen in de buitenwereld en op een plek waar eten en drinken geen zorg zijn, hij nieuwe vriendschappen sluit én waar niet de hele tijd zijn mobiele telefoon afgaat, voelt Ahmad achter de tralies iets wat hij nooit eerder heeft gevoeld: vrijheid. Halverwege zijn straf bekruipt hem de angst dat hij zijn vrijheden van binnen de gevangenis weer kwijt zal raken, maar vooral dat hij daarna te maken gaat krijgen met een nog grotere schuld.

Nederland, 2014
Regie: Mahmoud al Massad
Cast: Ahmad Thaher, Maher Khammash, Odai Hijazi