Filmagenda

Blessed benefit

Blessed benefit programmapagina

Zaterdag 20 februari, 23.45 uur, NPO 2

Duits-Nederlandse speelfilm. Ahmad, een aannemer, denkt wat geld bij te kunnen verdienen door met een aanbetaling van een klant tien laptops voor zijn neef te financieren. Door douaneprocedures worden de geïmporteerde laptops echter niet op tijd vrijgegeven. Omdat hij nu én zijn klus niet kan doen én niet het geld aan de klanten van de laptops terug kan geven, krijgt Ahmad een gevangenisstraf van drie maanden wegens fraude. Weg van zijn verplichtingen in de buitenwereld en op een plek waar eten en drinken geen zorg zijn, hij nieuwe vriendschappen sluit én waar niet de hele tijd zijn mobiele telefoon afgaat, voelt Ahmad achter de tralies iets wat hij nooit eerder heeft gevoeld: vrijheid. Halverwege zijn straf bekruipt hem de angst dat hij zijn vrijheden van binnen de gevangenis weer kwijt zal raken, maar vooral dat hij daarna te maken gaat krijgen met een nog grotere schuld.

Nederland, 2014
Regie: Mahmoud al Massad
Cast: Ahmad Thaher, Maher Khammash, Odai Hijazi

Zappbios: Heksenjagers

De heksenjagers programmapagina

Zondag 14 maart 2021, 15.30 uur, NPO Zapp

De tienjarige Jovan is spastisch en heeft geen vrienden, maar dan komt een nieuw meisje in zijn klas: Milica. Ze verdenkt de nieuwe vriendin van haar vader ervan een heks te zijn. De twee bedenken een plan om haar uit te schakelen, maar durft Jovan ook in het echte leven de superheld te zijn die hij in zijn dromen is?

Servië/Macedonië, 2018
Regie: Rasko Miljkovic
Scenario: Marko Manojlovic, Milos Kreckovic
Cast: Mihajlo Milavic, Silma Mahmuti

Bacalaureat

10jul Bacalaureat programmapagina

Zaterdag 20 maart 2021, 00.15 uur, NPO 2

Chirurg Romeo Aldea heeft zijn dochter Eliza opgevoed met het idee dat ze ooit in het buitenland zou gaan studeren om elders een beter leven te kunnen opbouwen. Op haar 18de heeft Eliza een beurs op zak om psychologie te studeren in Engeland. Ze moet enkel nog haar diploma middelbaar onderwijs halen - een formaliteit voor een uitstekende studente als zij. Maar de dag voor haar eindexamens zet een dramatische gebeurtenis Eliza's toekomst op de helling. Romeo staat nu voor een fundamentele beslissing. Er zijn manieren om het probleem op te lossen, maar die ondermijnen alle principes waarmee hij zijn dochter opgevoed heeft.

België, 2016
Regie: Cristian Mungiu
Cast: Adrian Titieni, Maria Dragus, Lia Bugnar