Filmagenda

Goud

Donderdag 29 juli, 21.45 uur, NPO 3
De jonge turnbelofte Timo en zijn gehandicapte vader Ward delen één grote droom: goud halen op de Olympische Spelen. Timo is zich bewust van de taak om alles wat aan hun leven mankeert met ‘goud’ goed te maken: de mislukte turncarrière van Ward, Wards invaliditeit en zelfs het gemis van de moeder. Maar als Timo fysiotherapeute Irene ontmoet, raken nieuwe gevoelens in strijd met Timo’s toewijding aan zijn vader en de Olympische missie. Ward voelt ruis op de lijn en voert de druk op. Timo wordt heen en weer geslingerd tussen een spannende nieuwe wereld en het leven met zijn vader, dat hij ineens als beklemmend ervaart.  

Regie: Rogier Hesp
Cast: Marcel Hensema, David Wristers, Loes Haverkort

Billy

Zaterdag 31 juli, 23.35 uur, NPO 3
Het regiedebuut van Theo Maassen is – hoe kan het ook anders – een komedie en gaat over de beroemde buikspreker Gerard de Groot en zijn immens populaire pop Billy. Het duo komt in een diepe relatiecrisis terecht wanneer Gerard verliefd wordt op zijn zorgzame nieuwe buurvrouw, de verpleegkundige Merel, en Billy op de supersexy voetbalvrouw Belinda de Chatinier.

Regie: Theo Maassen
Cast: Bruno vanden Broecke, Ellen Parren, Christine de Boer, Jan-Paul Buijs, Ruben van der Meer en vele Nederlandse comedians
Scenario: Sander van Opzeeland en Theo Maassen

Zappbios: Kauwboy

Zondag 1 augustus om 09.00 uur, NPO Zapp
De 10-jarige Jojo neemt op een dag een kauw mee naar huis. Hij houdt ‘m voor zijn vader Ronald verborgen want die heeft soms last van driftbuien. Jojo komt klem te zitten tussen de zorg voor de kauw en de loyaliteit tegenover zijn vader. Totdat, door hun verborgen verdriet, de bom barst.

Nederland, 2012
Regie: Boudewijn Koole
Scenario: Boudewijn Koole, Jolein Laarman
Cast: Rick Lens, Susan Radder, Loek Peters, Ricky Koole, Cahit Olmez

God's own country

Donderdag 5 augustus om 22.45 uur, NPO 3
De jonge Johnny Saxby runt de boerderij van zijn zieke vader in Yorkshire. De communicatie tussen vader en zoon weerspiegelt hun negatieve leef- en werkomstandigheden, de uitingen van de vader beperken zich meestal tot bondige kritiek op zijn zoon. Johnny probeert zijn frustraties weg te drinken in de lokale pub en beleeft er seksuele avonturen die nergens toe leiden. In het voorjaar wordt een Roemeense boerenknecht aangeworven voor het seizoen. Hij is even oud als Johnny, die hem eerst met argwaan bekijkt. De initiële spanning tussen de twee mannen ebt echter snel weg en ze krijgen een intense verhouding die een grote invloed heeft op Johnny.

Verenigd Koninkrijk, 2017
Regie: Francis Lee
Cast: Josh O'Connor, Alec Secareanu, Gemma Jones

Dolor y gloria

Zaterdag 7 augustus, 23.45 uur, NPO 2
Dit drama speelt zich af in Spanje. Salvador Mallo heeft al in geen jaren een film meer gemaakt, maar kan gelukkig nog teren op de successen die hij als regisseur heeft genoten. Wanneer een oude film van Salvador onder het stof vandaan wordt gehaald, brengt dat hem in contact met voormalig acteur Alberto. De twee worden eindelijk weer herenigd, nadat ze lang geleden zijn gebrouilleerd. De ontmoeting zet een kettingreactie in gang, waarin het verleden terugkeert in het leven van Salvador. Terugdenkend aan zijn jeugd en zijn moeder wordt hij gedwongen om zijn demonen onder ogen te komen.

Spanje, 2019
Regie: Pedro Almodóvar
Cast: Antonio Banderas, Asier Etxeandia, Penélope Cruz en Julieta Serrano. 

Mid90s

Vrijdag 13 augustus, 23.40 uur, NPO 3
Drama. De 13-jarige Stevie groeit op in het L.A. van de jaren negentig. Zijn alleenstaande moeder is veel weg, zijn gewelddadige broer kijkt nauwelijks naar hem om en ook op school heeft niemand aandacht voor hem. Wanneer hij een groep skateboarders ontmoet, doet hij alles om bij ze te horen en leert daarbij een aantal harde, maar belangrijke levenslessen.

Verenigde Staten, 2018
Regie: Jonah Hill
Cast: Sunny Suljic, Lucas Hedges, Na-kel Smith

Kleine ijstijd

Zaterdag 14 augustus, 00.10 uur, NPO 3
Een groep vrienden, -(ex)muzikanten en hun aanhang komt bij elkaar in een oud -ooit gekraakt- huis op het platteland om de as te verstrooien van hun vriend en held KAS. Ze zijn uitgenodigd door Kas’ hoogzwangere vriendin SALLIE, om hun vriend op gedenkwaardige wijze te memoreren.

Nederland, 2017
Regie: Paula van der Oest
Scenario: Paula van der Oest & Rifka Lodeizen
Cast: Anniek Pheifer, Ariane Schluter, Bas Keijzer, Cees Geel, Hannah Hoekstra, Johan Heldenbergh, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Monic Hendrickx, Steef Cuijpers, Thijs Boermans

Monos

Zaterdag 14 augustus, 23.45 uur, NPO 2 
Dit filmdrama speelt zich af in Spanje. Op een afgelegen bergtop is een groep jongeren bezig met het vervullen van een missie. Er lopen zeven tieners met geweren rond om ervoor te zorgen dat de ontvoerde Amerikaanse dokter Sara Watson in leven blijft. Wanneer een gevecht nadert en een geleende melkkoe per ongeluk gedood wordt, is het plotseling menens.

Spanje, 2015
Regie: Alejandro Landes
Cast: Julianne Nicholson, Jorge Roman

Ventoux

Zaterdag 28 augustus, 00.00 uur, NPO 3
Vier mannen, vrienden van weleer, beklimmen op hun racefiets de Mont Ventoux, zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Totdat hun jeugdvriendin, de prachtige  Laura zich meldt en de “spoken” uit het verleden zich aandienen. In een hedendaagse en herkenbare mix van hilariteit en weemoed overwint de vriendschap, die juist door dat verleden een vriendschap voor het leven blijkt.

Nederland, 2013
Schrijvers: Bert Wagendorp & Nicole van Kilsdonk
Regisseur: Nicole van Kilsdonk
Cast: Kasper van Kooten, Wilfried de Jong, Leopold Witte, Wim Opbrouck, Maruschka Detmers, Alex Hendrickx, Jonas Smulders, Jip van den Dool, Bram Verrecas, Abbey Hoes, Martijn Lakemeier

The big sick

Vrijdag 3 september om 23.35  uur, NPO 3
Drama/Komedie. De in Pakistan geboren Kumail heeft een relatie met een Amerikaanse vrouw, Emily. Samen moeten ze de verwachtingen zien te overwinnen van zijn familie en hun 1400 jaar oude tradities. Zijn ouders blijven hem onophoudelijk bestoken met potentiële bruiden voor een gearrangeerd huwelijk. Kumail probeert zich staande te houden tussen de twee totaal verschillende werelden.

Verenigde Staten, 2017
Regie: Michael Showalter
Cast: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holly Hunter
Producent: Apatow Productions

20th Century women

Zaterdag 4 september om 00.10 uur, NPO 3
Santa Barbara, 1979. De vijftienjarige Jamie groeit op bij zijn alleenstaande moeder Dorothea in een groot pand waar verschillende huurders hun toevlucht hebben gevonden. Dorothea is 55 en duidelijk van een andere generatie, maar ze doet haar best om haar zoon te begrijpen. Hulp, ook bij de opvoeding, krijgt ze van Abbie en Julie, twee jonge vrouwen die een grote impact hebben op het leven van de gevoelige, slimme Jamie. Een ontroerend en hartverwarmend portret van de vijftienjarige Jamie en zijn excentrieke moeder. Een ode aan de mensen die ons opvoeden en de jaren die ons vormen. 

Verenigde Staten, 2016
Regie: Mike Mills
Cast: Annette Bening, Elle Fanning , Greta Gerwig

 

Rojo

Zaterdag 4 september, 00.10 uur, NPO 2
Dit drama speelt zich af in Argentinië. In de jaren '70 loopt een onbekende man een restaurant binnen in een Argentijns dorp en valt zonder enige reden de bekende advocaat Claudio aan. Claudio krijgt gelijk steun van de andere gasten, terwijl de vreemdeling vernederd en verbannen wordt. Wanneer Claudio en zijn vrouw richting huis willen vertrekken, worden ze tegengehouden door de man die vastberaden is om wraak te nemen. Dan neemt Claudio een beslissing die niet terug te draaien valt en een leven vol leugens en geheimen tot gevolg heeft.

Argentinië, 201
Regie: Benjamín Naishtat
Cast: Darío Grandinetti, Andrea Frigerio

Happy End

Film van tweevoudig Gouden Palm-winnaar Michael Haneke (AMOUR, DAS WEISSE BAND) met in de hoofdrol Isabelle Huppert (ELLE) en Jean-Louis Trintignant (AMOUR).

Zaterdag 11 september, 23.45 uur, NPO 2
Anne Laurent staat aan het hoofd van een groot bouwbedrijf, dat ze heeft overgenomen van haar dementerende vader. De rijke familie Laurent woont in een groot landhuis in Calais. Als Ève, de 13-jarige dochter van Anne’s broer Thomas, bij de familie komt wonen, worden de verkrampte familiebanden blootgelegd. Door de ogen van Ève zien we de hypocrisie en de geheimen van de schijnwereld die de familie voor zichzelf geschapen heeft.

Frankrijk, 2017
Regie: Michael Haneke
Cast: Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant, Mathieu Kassovitz

Zappbios: Buitenspel

Zondag 11 september, 15.35 uur, NPO Zapp
Het is zomervakantie. Voor Sun (10) is dat niet zo leuk als het zou moeten zijn: ze heeft geen vriendinnen. De meisjes op school pesten haar en laten haar links liggen. Jia is net in de stad komen wonen en ontmoet Sun. Ze worden vrienden, Jia is blij dat ze tenminste  iemand kent! Samen brengen ze veel tijd door en Sun maakt een vriendschapsarmband voor Jia. Maar als de school weer begint, wordt hun vriendschap op de proef gesteld: Jia vindt de andere meisjes ook wel heel leuk.

Zuid-Korea, 2016
Originele titel: U-ri-deul
Regie: Yoon Ga-eun
Cast: Chio Soo-in als Sun en Seol Hye-in als Jia