Filmagenda

Quand on a 17 ans programmapagina

Quand on a 17 ans

vrijdag 27 november, 23.55 uur op NPO 2

De 17-jarige Damien, zoon van een militair, woont bij zijn moeder in de Franse Alpen terwijl z'n vader op buitenlandse missie is. Op school wordt hij fysiek getreiterd door Tom, een geadopteerde jongen wiens moeder ernstig ziek is. De wederzijdse afkeer tussen Damien en Tom wordt een stuk complexer wanneer Damiens moeder besluit om Tom bij hen thuis onderdak te geven.

Frankrijk, 2016
Regie: André Téchiné
Cast: Sandrine Kiberlain, Kacey Mottet Klein, Corentin Fila

Slumdog Millionaire | Kijktips

Slumdog Millionaire

Vrijdag 18 december, 20.25 uur op NPO 3

Deze moderne klassieker vertelt het verhaal van de uit de sloppenwijken van Mumbai afkomstige Jamal. Hij doet mee aan de Indiase varriant van Weekend Millionairs en wint de hoofdprijs. Dan wordt Jamal gearresteerd en snoeihard ondervraagd, omdat hij vals gespeeld zou hebben. In flashbacks vertelt Jamal hoe het komt dat hij toch echt de antwoorden op de vragen wist. Hier begint het meeslepende avontuur van de sloppenwijken tot de onwaarschijnlijke winst in de grootste quiz van het land.

Groot-Brittannië, 2008
Regisseur: Danny Boyle
Scenario:  Simon Beaufoy
Producer: Christian Colson
Cast: Dev Patel, Anil Kapoor, Irrfan Khan , Madhur Mittal , Freida Pinto

Love & Friendship programmapagina

Love & Friendship

zaterdag 19 december, 00.25 uur op NPO 2

Lady Susan trekt tijdelijk in bij haar schoonzus. Samen met haar Amerikaanse hartsvriendin Alicia bekokstooft ze sluwe plannetjes om zichzelf en haar dochter aan een echtgenoot te helpen. De mannen in haar leven blijven blind voor haar doortrapte gedrag. Een vilein en fris liefdesdrama gebaseerd op Jane Austens nooit eerder verfilmde brievennovelle Lady Susan.

Ierland, 2016
Regie: Whit Stillman
Cast: Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Xavier Samuel

De man die Ove heet programmapagina

De man die Ove heet

donderdag 24 december, 00.25 uur op NPO 2

Ove is 59 jaar oud, rijdt in een Saab en staat bekend als de mopperkont van de buurt. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Vooral tegen zijn directe omgeving in de wijk waarin hij woont. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt, waarbij hij foutief geparkeerde fietsen verplaatst en de inhoud van afvalbakken controleert. Er is een reden dat hij met dit imago zijn buurtbewoners bewust op afstand houdt, maar die houdt hij voor zichzelf. Tot de nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus omver rijden. Het blijkt het begin van een onverwachte vriendschap, die Ove de mooie kant van het leven weer laat zien.

Zweden, 2015
Regie: Hannes Holm
Cast: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg

La familie Bélier programmapagina

La Familie Bélier

zaterdag 26 december, 14.00 uur op NPO 2

Frans drama. Iedereen in het gezin Bélier is doof, behalve de 16-jarige Paula. Ze is de onmisbare tolk in het dagelijkse leven van haar ouders, ook voor wat betreft het reilen en zeilen van de familieboerderij. Gesteund door haar muziekleraar besluit ze om deel te nemen aan een zangwedstrijd. Een moeilijke keuze waarbij ze haar gezin moet achterlaten en het pad naar volwassenheid voor haar open ligt.

Frankrijk, 2014
Regie: Eric Lartigau
Cast: Karin Viard, François Damiens, Eric Elmosnino

Masha en de beer-programmapagina

Masha en de Beer - de film

woensdag 30 december, 13.00 uur op NPO Zappelin

Masha woont met haar opa in een boshut. Hun buurman is een beer. Niet zomaar een beer, maar een ex-circusbeer die kan praten, fietsen, muziek maken en veel meer. In het bos heeft hij eindelijk rust gevonden. Een beetje luieren, honing eten en thee drinken. Het leven van de beer is één groot Luilekkerland. Totdat Masha in zijn leven verschijnt. Masha is een echte druktemaker, met een levendige fantasie. Elke opnieuw betrekt ze de beer bij haar streken. Daar wordt de beer wel eens chagrijnig van. Totdat hij ontdekt dat zijn leven zonder Masha wel erg saai zou zijn.
 
Rusland, 2016
Regie: Oleg Kuzovkov

Wind river programmapagina

Wind River

zaterdag 1 januari, 20.25 uur op NPO 3

Cory Lambert is een ervaren speurder en jager die het bevroren lijk van een tiener ontdekt. Hij besluit samen te werken met de onervaren FBI-agent Jane Banner en de Tribal politie-officier Ben Shayo om te ontdekken wat er gebeurd is en de verantwoordelijken voor de gruwelijke misdaad op te sporen. Hoe dieper Cory, Jane en Ben in het onderzoek duiken hoe meer ze hun eigen levens op het spel zetten.

Verenigde Staten, 2017
Regie: Taylor Sheridan
Cast: Kelsey Asbille, Jeremy Renner, Julia Jones

Iep-programmapagina

Zappbios: Iep

vrijdag 31 december, 09.00 uur op NPO Zapp

Familiefilm, naar het bekroonde boek van Joke van Leeuwen. IEP! gaat over Viegeltje, die op een meisje lijkt maar vleugels heeft in plaats van armen. Vogelkijker Warre vindt haar onder een struik en neemt haar mee naar huis. Warre en zijn vrouw Tine besluiten Viegeltje te houden en haar op te voeden als een gewoon meisje. Maar Viegeltje is geen gewoon meisje en ze vliegt weg. Ze wil met de andere vogels mee naar het zuiden. Het wordt een lange, avontuurlijke reis.

Scenario:  Mieke de Jong
Producent: Lemming Film
Cast: Huub Stapel, Joke Tjalsma, Diederik Ebbinge, Kenadie Jourdin-Bromley, Madelief Vermeulen, Ties Dekker

Storm letters van vuur programmapagina

Zappbios: Storm - letters van vuur

zaterdag 2 januari, 09.00 uur op NPO Zapp

Storm speelt zich af in de middeleeuwse Lage Landen, waar de 12-jarige Storm (Davy Gomez) ziet hoe zijn vader Klaas (Yorick van Wageningen) wordt gearresteerd. Klaas is door de Inquisitie betrapt tijdens het drukken van een belangrijke, maar verboden brief van Maarten Luther. Storm weet te ontkomen met de originele drukletters en wordt zo ongewild het middelpunt van de jacht op de brief. Bedreigd door de Inquisitie maar geholpen door Marieke (Juna de Leeuw), een weesmeisje dat in de ondergrondse tunnels woont, moet Storm in een race tegen de klok zijn vader zien te redden van de doodstraf. Wat begint als een spannend avontuur, ontaardt in een gevecht voor ieders vrijheid.

Nederland, 2017
Regie: Dennis Bots
Cast: Davy Gomez, Juna de Leeuw en Yorick van Wageningen