Filmagenda

Buiten is het feest

Buiten is het feest

De tv-premiere van de indringende film Buiten is het feest, naar de roman van Arthur Japin die geïnspireerd is op het leven van Karin Bloemen. Met hoofdrollen voor Eelco Smits, Abbey Hoes en Georgina Verbaan.

Zaterdag 20 november, 21.55 uur, NPO 3
De 11-jarige Willemke (die zich als artiest Sonne noemt), komt door het wegkijken van haar moeder, tegen haar zin terecht in de geraffineerd en liefdevol gespreide armen van haar seksueel geobsedeerde stiefvader. Hij weet haar zo te bewerken dat ze schijnbaar vrijwillig seks met hem heeft.

Vanaf het allereerste begin past ze niet in de rol van slachtoffer. Ze zoekt naar allerlei vormen om zich te verzetten en ontdekt na veel tegenslag haar vrijheid in de kracht van haar eigen stem. De verkrachtingen gaan door, maar als ze kan zingen, voelt ze zich vrij. Ze ontdekt dat ze mensen kan raken met haar stem en dat ze kan schuilen in de liedteksten die ze zingt.

Als haar zus zwanger blijkt, van de stiefvader, is dat voor Willemke reden haar moeder te confronteren met wat ook haar is aangedaan. De incest stopt en de stiefvader verdwijnt uit huis, maar haar eigen boosheid en pijn houden aan. Jarenlang lukt het haar de vreselijke details van dit geheim, waarvoor ze zich erg schaamt, te verbergen voor de mensen om haar heen. Van buiten is Sonne een levenslustige, succesvolle en sterke vrouw, van binnen is ze eenzaam. Zo overleeft ze.

De strijd rond de voogdij van Lotte dwingt Sonne voor het eerst van haar leven om naar buiten te treden over haar traumatische verleden. En wat ontdekken we mét Sonne? Wanneer je uit schaamte het misbruik geheimhoudt, blijf je in de ban van de dader. Delen werkt bevrijdend. Sterker nog: pas als je je masker afzet en je geheimen en je schaamte deelt, ben je vrij. Als er één reden is waarom regisseur Jelle Nesna Buiten is het Feest wilde maken, is het wel om deze boodschap.

Nederland, 2020
Regie: Jelle Nesna
Scenario: Karen van Holst Pellekaan
Cast: Abbey Hoes, Georgina Verbaan, Eelco Smits
Een productie van Rinkel Film – _Reinier Selen
In samenwerking met Ciné Cri de Coeur (BE), NTR

The Salesman

Zaterdag 20 november, 02.00 uur, NPO 3
Emad en Rana betrekken een nieuw appartement in Teheran nadat hun eigen woning door werkzaamheden dreigt in te storten. De vorige bewoonster van het appartement lijkt overhaast vertrokken. Wanneer een vreselijk voorval Rana treft, blijkt de achtergrond van de vorige huurster hier iets mee te maken te hebben. Emads zoektocht om te achterhalen wat er precies is gebeurd, zal het leven van het jonge koppel dramatisch veranderen.

Frankrijk, 2016
Regie: Asghar Farhadi
Cast: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Mina Sadati

I don't wannna dance

I don’t wanna dance


De tv-premiere van de coming-of-age film I don't wanna dance (2021), gebaseerd op het leven van Yfendo van Praag, die te zien is in de rol van Joey. Regisseur Flynn von Kleist volgde Yfendo hiervoor drie jaar lang.

Donderdag 25 november om 22.40 uur op NPO 3

De dertienjarige Joey en zijn broertje wonen bij hun tante, omdat hun moeder niet meer voor hen kan zorgen. Na twee jaar worden zij tot hun grote vreugde teruggeplaatst bij hun moeder Daphne (Romana Vrede). Aanvankelijk gaat alles goed: het huis is opgeruimd, de koelkast gevuld, Daphne heeft werk en Joey vindt zijn draai bij een dansgroep. Maar al snel valt Daphne terug in haar oude patronen. Joey zet alles op alles om jeugdzorg buiten de deur te houden. Moet hij voor zijn eigen welzijn kiezen, of alles op alles zetten om samen met haar een nieuw leven op te bouwen? 

Met onder meer Yfendo van Praag, Romana Vrede en Daniel Kolf. 
Producent: The Rogues

Sorry we missed you

Vrijdag 26 november, 23.55 uur, NPO 3 
Dit drama speelt zich af in het Verenigd Koninkrijk/Groot-Brittannië. Ricky en Abby wonen met hun kinderen in Newcastle. Sinds de economische crisis worstelt het gezin om rond te komen en in een poging hun financiële situatie te verbeteren sluit Ricky een franchisedeal met een groot postorderbedrijf. Als eigen baas gaat hij aan de slag als pakketbezorger. Maar al snel is de werkdruk torenhoog en raakt hij verstrikt in regels en protocollen. Wat een kans op een betere toekomst had moeten zijn, hangt als een molensteen om de nek van het gezin.

Verenigd Koninkrijk/Groot-Brittannië, 2019
Regie: Ken Loach
Cast: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone

In Blue - Gouden Kalf winnaar 2018

Zaterdag 27 november, 23.45 uur, NPO 2
Maar liefst drie Gouden Kalveren waren voor de speelfilm In Blue tijdens het Gala van de Nederlandse Film 2018. Jaap van Heusden werd bekroond voor zowel de regie van deze film als het scenario dat hij samen met Jan Willem den Bok schreef en Marina Kraakman won het Kalf in de categorie Beste Actrice voor het vertolken van de hoofdrol van stewardess Lin.

Tijdens een vlucht naar Boekarest moet de doorgewinterde Nederlandse stewardess Lin helpen bij een bevalling aan boord. Lin lijkt deze gebeurtenis moeiteloos in te passen in de routine van het stewardessenbestaan. Een dag later, op de terugweg van haar hotel in Boekarest naar het vliegveld, rijdt Lins taxi de vijftienjarige weesjongen Nicu (Bogdan Iancu) aan. Lin besluit met hem mee te gaan naar het ziekenhuis en maakt kennis met de ondergrondse tunnels van de stad waar Nicu leeft. De toevallige ontmoeting leidt tot een band tussen de twee, die op een dunne, soms voor hen verwarrende lijn balanceert van dan weer vriendschap, moeder-zoon-relatie en liefde; een onverwachte connectie die hen beiden kracht geeft. 

Regie en scenario: Jaap van Heusden
Co-scenarist (naar een verhaal van): Jan-Willem den Bok
Cast: Maria Kraakman, Bogdan Iancu, Line Pillet, Hannah van Lunteren, Maarten Ketels, Valeriu Andriuță, Ellis van den Brink, Patrick Vervueren e.a.

In Blue is geproduceerd door IJswater Films in coproductie met Caviar (BE), NTR en service producer Strada Film (RO), met steun van het Nederlands Filmfonds, MEDIA Development Support, VAF, Netherlands Production Incentive, CoBo en Belgian Taxshelter.

Prijzen
HFM Work in Progress Award, Nederlands Film Festival 2016
Best Narrative Feature Award, Austin Film Festival 2017
Speciale Juryprijs, Eindhoven Film Festival 2017
Best Narrative Feature, Footcandle Film Festival, Hickory U.S. 2018

The Whistlers

Zondag 12 december, 00.10 uur, NPO 3
Deze drama/misdaadfilm speelt zich af in Roemenië. De Roemeense politieagent Cristi is in Boekarest informant voor de lokale maffia. Er wordt een complot gesmeed om de corrupte zakenman Zsolt uit de gevangenis te bevrijden, en hiervoor wordt Cristi naar het bergachtige Canarische eiland La Gomera gestuurd om daar te worden onderwezen in de inheemse fluittaal "El Silbo Gomero". Een taal die daar sinds oudsher door de lokale bevolking gebruikt wordt om over grote afstanden berichten te kunnen doorgeven. Samen met femme fatale Gilda moet hij proberen onder de radar te blijven en laveren tussen verraad en bedrog.

Wind River

Zaterdag 18 december 2021, 20.25 uur, NPO 3
Cory Lambert is een ervaren speurder en jager die het bevroren lijk van een tiener ontdekt. Hij besluit samen te werken met de onervaren FBI-agent Jane Banner en de Tribal politie-officier Ben Shayo om te ontdekken wat er gebeurd is en de verantwoordelijken voor de gruwelijke misdaad op te sporen. Hoe dieper Cory, Jane en Ben in het onderzoek duiken hoe meer ze hun eigen levens op het spel zetten.

Verenigde Staten, 2017
Regie: Taylor Sheridan
Cast: Kelsey Asbille, Jeremy Renner, Julia Jones

Claire Darling

Zondag 19 december, 00.15 uur, NPO 2
Dit filmdrama speelt zich af in Frankrijk. Op een mooie zomerdag besluit Claire om al haar bezittingen te verkopen en legt ze haar favoriete spullen in de voortuin voor een garageverkoop. Terwijl nieuwsgierige omstanders en buren vechten om de belachelijk laag geprijsde antiekstukken, wordt Claire door elk object herinnerd aan haar tragische en flamboyante leven.

Frankrijk, 2018
Regie: Julie Bertuccelli
Cast: Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni en Alice Taglioni