NTR Speelfilms
NPO Start

NTR Speelfilms

(Jeugd)films uit binnen- en buitenland

Bekijk de films online!

Filmagenda

Layla M. programmapagina

Layla M.

vrijdag 20 september 2019, 21.20 uur, NPO 3

AYLA M. schetst een portret van de jonge in Amsterdam geboren en getogen Layla, die in de huidige verdeelde samenleving moeite heeft een helder beeld van de toekomst voor zich te zien. Ze voelt zich Nederlands, maar ook Marokkaans en in haar zoektocht naar identiteit vindt ze steeds minder aansluiting bij haar familie en vrienden. Ondanks dat zij uit een warm gezin komt en goed presteert op de middelbare school, voelt zij zich onbegrepen en gefrustreerd. Terwijl haar frustraties toenemen, groeit haar Islamitische geloofsovertuiging. Zij sluit zich aan bij een groep jonge Moslims die strijden voor acceptatie en het uitoefenen van hun geloof. Wanneer ze de charismatische Abdel ontmoet, kiest ze ervoor zijn pad te volgen. Ze trouwt met hem en reist met hem af naar het Midden-Oosten, waar al snel blijkt dat niets is wat ze ervan had verwacht.

Nederland, 2014
Regie: Mijke de Jong
Scenario: Jan Eilander i.s.m. Mijke de Jong
Cast: Nora El Koussou, Ilias Addab

 

Nominaties en prijzen:
Nederlandse Oscarinzending 2018; Toronto International Film Festival (Platform Nomination);
Philadelphia Film Festival (Speciale Jury Award - Nora El Koussour; Narrative Award Nominatie - Mijke de Jong);
BFI London Film Festival (Nominatie Beste Film);
Les Arcs European Film Festival (Publieksprijs; Prijs Beste Actrice);
Chicago International Film Festival (Golden Hugo Nominatie);
Munich Film Festival (Fritz-Gerlich-Preis);
Palm Springs International Film Festival (Nominatie publieksprijs)
Cairo International Film Festival (Nominatie Beste Film)
Gijón International Film Festival (Nominatie Beste Film)
Nederlands Film Festival (Gouden Kalf voor beste actrice en beste mannelijke bijrol) s

Black butterflies-programmapagina

Black butterflies

vrijdag 4 oktober 2019, 00.05 uur, NPO

Black Butterflies gaat over het leven van de jonge Zuid-Afrikaanse kunstenares Ingrid Jonker, een gevoelige en rebelse geest die haar vrije ideeën over kunst, liefde en politiek met een kleine groep gelijkgestemde schrijvers en kunstenaars in Zuid-Afrika deelde, de Sestigers.

Tegen de achtergrond van verzet tegen de censuur van de Nasionale Party, leeft Ingrid Jonker haar jonge leven tot het uiterste en wordt haar werk steeds bekender en meer gewaardeerd. De grote liefde in het leven van Ingrid Jonker, de schrijver Jack Cope, kan haar niet het geluk en de gemoedsrust geven waar ze naar op zoek is. Met haar vader Abraham Jonker, een rechtse minister voor de Nasionale Party tijdens het Apartheidsregime, heeft ze een moeizame relatie. Politieke onenigheid drijft vader en dochter steeds verder uiteen.

Het belang van het werk van Ingrid Jonker voor de Zuid-Afrikaanse cultuur wordt pas erkend nadat Nelson Mandela haar gedicht ‘Die Kind’ voordraagt bij zijn eerste rede voor het Zuid-Afrikaanse Parlement in 1994. Dat is 29 jaar na haar zelfgekozen dood.

Deze film kwam tot stand met financiële steun van het Nederlands Fonds voor de Film (CoBo Fonds) en DTI, in coproductie met de NTR.

Nederland/Duitsland, 2008
Cast: Carice van Houten (Ingrid Jonker), Liam Cunningham (Jack Cope), Rutger Hauer (Abraham Jonker), Graham Clarke (Uys Krige), Nicholas Pauling (Eugene Maritz), Candice D’arcy (Anna Jonker), Damon Berry (Pieter Venter)
Producers: Frans Van Gestel, Richard Claus, Michael Auret, Arry Voorsmit
Productie: A Film, IDTV Film en Cool Beans
Coproductie: NTR, Marina Blok
Regisseur:Paula van der Oest

Tonio programmapagina

Tonio

zaterdag 5 oktober 2019, 23.30 uur, NPO 2

Verfilming van de bestseller van A.H.Th. van der Heijden

Op 23 mei 2010 wordt de 21-jarige Tonio van der Heijden door een auto geschept en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overlijdt. Het leven van zijn ouders, die hun enige zoon op de intensive care zien overlijden, verandert drastisch. Zijn bestaan laat een fantoompijn achter bij zijn ouders, die in alles om hen heen en in henzelf aan hem herinnerd worden. Ze rouwen, maar moeten ook proberen te voorkomen dat hun eigen levens in een neerwaartse spiraal van verdriet terechtkomen.

Nederland, 2016
Regie: Paula van der Oest
Cast: Pierre Bokma, Rifka Lodeizen en Chris Peters

Het leven is vurrukkulluk

Het leven is vurrukkuluk

vrijdag 11 oktober 2019, 22.40 uur, NPO 3

Gebaseerd op de roman van Remco Campert

Het Leven is Vurrukkulluk is een feelgood film over liefde en verlangen. Tijdens een heerlijke lentedag zien we twee beste vrienden, Mees en Boelie samen in het Vondelpark. Wat een normale dag lijkt te worden, verandert wanneer ze de jonge en knappe Panda ontmoeten. Waar de hitte in het Vondelpark lijkt te stijgen, ontbreekt deze bij het lang getrouwde stel Etta en Ernst-Jan. Ernst-Jan verdenkt Etta van overspel en heeft zo zijn eigen ideeën over hoe hij haar moet betrappen. In het laatste liefdesverhaal ontmoeten we Rosa en Kees, oude geliefden, wiens paden na decennia onverwacht weer kruisen. Voorzichtig als een mooie Amsterdamse lentedag lijkt hun liefde opnieuw op te bloeien.

Nederland, 2017
Regie: Frans Weisz
Cast: Mees (Reinout Scholten van Aschat), Boelie (Géza Weisz), Panda (Romy Louise Lauwers), Ernst-Jan (Teun Kuilboer), Rosa (Willeke van Ammelrooy), Kees (Stefan de Walle) e.a.

Het Leven is Vurrukkulluk is geproduceerd door Sigma Pictures, bekend van ‘De Helleveeg’ en ‘De Bende van Oss’, in coproductie met de NTR. Mede gefinancierd door CoBO en Filmfonds.

Bande de filles programmapagina

Bande de filles (Girlhood

zaterdag 12 oktober  2019, 23.55 uur, NPO 2

Nadat de 16 jarige Marieme met onvoldoende cijfers van school is gestuurd, ontmoet ze de vrijgevochten Lady, Adiatou en Fily. Ze sluit zich bij hen aan, wordt omgedoopt tot Vic en doet al snel mee aan rebelse feestjes in hotelkamers, winkeldiefstal en vechtpartijen. Wanneer ze dan ook nog eens verliefd wordt op een vriend van haar broer, wordt de breekbaarheid maar ook de veerkracht van een kansarme tiener in een voorstad van Parijs op indringende wijze duidelijk.

Frankrijk, 2014
Regie en scenario: Céline Sciamma
Cast: Assa Sylla, Karidja Touré

Kleine ijstijd programmapagina

Kleine ijstijd

vrijdag 18 oktober 2019, 22.35 uur, NPO 3

Een groep vrienden, -(ex)muzikanten en hun aanhang komt bij elkaar in een oud -ooit gekraakt- huis op het platteland om de as te verstrooien van hun vriend en held KAS. Ze zijn uitgenodigd door Kas’ hoogzwangere vriendin SALLIE, om hun vriend op gedenkwaardige wijze te memoreren.

De charismatische Kas, zanger en voorman van de ruige garageband waar ze allemaal in speelden, is 7 maanden daarvoor overleden. Kas was de oudste van de groep en daarmee een inspirator, rolmodel en vertrouwensfiguur voor iedereen. Inmiddels zijn de vrienden rond de 50 en is het leven niet voor iedereen geworden wat ze ervan hadden verwacht.
De vrienden zijn blij elkaar te zien en het weekend belooft als vanouds gezellig, chaotisch en drank overgoten te worden. Maar als LO verschijnt met de 26-jarige DELPHINA, raakt het evenwicht verstoord. De onbevangen Delphina legt met haar nieuwsgierigheid onbewust maar pijnlijk duidelijk iedereens onvolkomenheden bloot. Ook die van Kas.
De uitgelaten sfeer slaat om in conflict en ontboezemingen. De herinneringen die worden opgerakeld blijken voor iedereen anders te zijn geweest waarna de geschiedenis zich herschrijft.

Nederland, 2017
Regie: Paula van der Oest
Scenario: Paula van der Oest & Rifka Lodeizen
Cast: Anniek Pheifer, Ariane Schluter, Bas Keijzer, Cees Geel, Hannah Hoekstra, Johan Heldenbergh, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Monic Hendrickx, Steef Cuijpers, Thijs Boermans

Coproducent van Kleine IJstijd is NL Film en TV, met steun van CoBO en Filmfonds.

Nominaties:
Da Vinci Award: Beste Film, Best Screenwriting (Rifka Lodeizen & Paula van der Oest), Best Directing (Paula van der Oest), Best Cinematography (Guido van Gennep), Best Editing (Eline Bakker), Best Supporting Role Male (Steef Cuijpers) en Best Supporting Role Female (Ariane Schluter, Hannah Hoekstra) - 2018

In Blue programmapagina

In Blue

zaterdag 19 oktober 2019, 23.30 uur op NPO 2

Televisiepremière Gouden Kalf-winnaar

Maar liefst drie Gouden Kalveren waren voor de speelfilm In Blue tijdens het Gala van de Nederlandse Film 2018. Jaap van Heusden werd bekroond voor zowel de regie van deze film als het scenario dat hij samen met Jan Willem den Bok schreef en Marina Kraakman won het Kalf in de categorie Beste Actrice voor het vertolken van de hoofdrol van stewardess Lin. Na een succesvolle tour langs internationale festivals beleeft de film op zaterdag 19 oktober haar televisiepremière op NPO2.

Tijdens een vlucht naar Boekarest moet de doorgewinterde Nederlandse stewardess Lin helpen bij een bevalling aan boord. Lin lijkt deze gebeurtenis moeiteloos in te passen in de routine van het stewardessenbestaan. Een dag later, op de terugweg van haar hotel in Boekarest naar het vliegveld, rijdt Lins taxi de vijftienjarige weesjongen Nicu (Bogdan Iancu) aan. Lin besluit met hem mee te gaan naar het ziekenhuis en maakt kennis met de ondergrondse tunnels van de stad waar Nicu leeft. De toevallige ontmoeting leidt tot een band tussen de twee, die op een dunne, soms voor hen verwarrende lijn balanceert van dan weer vriendschap, moeder-zoon-relatie en liefde; een onverwachte connectie die hen beiden kracht geeft. 

Regie en scenario: Jaap van Heusden
Co-scenarist (naar een verhaal van): Jan-Willem den Bok
Cast: Maria Kraakman, Bogdan Iancu, Line Pillet, Hannah van Lunteren, Maarten Ketels, Valeriu Andriuță, Ellis van den Brink, Patrick Vervueren e.a.

In Blue is geproduceerd door IJswater Films in coproductie met Caviar (BE), NTR en service producer Strada Film (RO), met steun van het Nederlands Filmfonds, MEDIA Development Support, VAF, Netherlands Production Incentive, CoBo en Belgian Taxshelter.

Prijzen
HFM Work in Progress Award, Nederlands Film Festival 2016
Best Narrative Feature Award, Austin Film Festival 2017
Speciale Juryprijs, Eindhoven Film Festival 2017
Best Narrative Feature, Footcandle Film Festival, Hickory U.S. 2018
Zes Gouden Kalf nominaties in de speelfilmcategorie: Beste Regie, Beste Scenario, Beste actrice, Beste Film, Beste Montage en Beste Sound Design, Nederlands Film Festival 2018
Gouden Kalveren voor Beste Regie, Beste Scenario en Beste Actrice, Nederlands Film Festival 2018

Festivals
Officiële openingsfilm van Film by the Sea 2017 en geselecteerd voor een groot aantal internationale festivals zoals: Oostende Film Festival 2017, Nederlands Film Festival 2017, Capetown Film Festival 2017, International Rome Film Festival 2017, Austin Film Festival 2017, International Film Festival van India GOA 2017, Eindhoven Film Festival 2017, Istanbul International Film Festival 2018, Beijing International Film Festival 2018, Filmfestival Kitzbühel 2018, Footcandle Film Festival 2018

You will meet a tall dark stranger-programmapagina

You will meet a tall dark stranger

vrijdag 25 oktober 2019, 23.20 uur, NPO 2

Twee echtparen bevinden zich in diverse herkenbare en komische situaties omtrent liefde, geluk, gezin en verlangens. Alfie besluit zijn lieve, goedgelovige vrouw Helena na een lang huwelijk te verlaten om zijn verloren jeugd te hervinden. Deze vindt hij terug bij de jonge en ongedwongen prostituee Charmaine, terwijl Helena alle rationaliteit laat varen en haar leven in de handen legt van een obscure waarzegster. Sally, dochter van Alfie en Helena en vrouw van Roy, is eveneens niet gelukkig in haar huwelijk en ontwikkelt een geheime liefde voor haar baas, de charmante galeriehouder Greg. Ondertussen laat Roy, een schrijver die hele dagen thuis doorbrengt met wachten op dat ene telefoontje over zijn laatste boek, zijn oog vallen op een mysterieuze dame aan de overkant van de straat. De diverse pogingen van iedereen om hun problemen te vergeten, leiden uitsluitend tot verkeerde beslissingen en liefdesverdriet. You will meet a stranger, een veelgebruikte voorspelling door waarzegsters, laat ons zien hoezeer ieder mens zich soms belachelijk maakt, enkel en alleen voor de illusie van geluk.

Verenigde Staten, 2010
Regie: Woody Allen
Cast: Anthony Hopkins, Naomi Watts, Antonio Banderas, Josh Brolin