Filmagenda

Lena

Zaterdag 2 oktober, 23.45 uur op NPO 2
Tot nu toe heeft de 17-jarige Lena alleen nog maar gedroomd over de liefde. Maar wanneer de gezette, jonge vrouw, de knappe en lieve Daan tegen het lijf loopt, die haar oprecht begeerlijk vindt, stopt ze met dromen en realiseert ze zich dat liefde in het echte leven gecompliceerder is dan de liefde in haar dromen.

Supa Modo

Zondag 10 oktober, 15.30 uur, NPO Zapp
Jeugdfilm. Jo is negen jaar oud en dol op superhelden en actiefilms. Ze zou niets liever doen dan zelf meespelen in zo'n film. Enkel dankzij haar fantasie kan ze vergeten dat ze eigenlijk doodziek is. Wanneer Jo overtuigd raakt van haar eigen superkrachten, helpt het hele dorp mee om haar droom in vervulling te laten gaan. Samen werken ze aan een unieke superheldenfilm, maar krijgt die ook een happy end?

Toni Erdmann

Zaterdag 16 oktober, 00.05 uur op NPO 2
Winfried is een 65-jarige begeesterende muziekleraar met een voorliefde voor grappen en die samenwoont met zijn oude hond. Zijn dochter Ines is echter het compleet tegenovergestelde: als ambitieuze zakenvrouw, reist ze de hele wereld rond en trekt van het ene project naar het andere om zo recht op de carrièreladder omhoog te klimmen. Vader en dochter krijgen elkaar daarom niet vaak te zien, maar dat verandert abrupt als Winfrieds hond sterft en hij besluit om (onaangekondigd) Ines te gaan bezoeken op haar werk.

Duitsland, 2016
Regie: Maren Ade
Cast: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Hadewych Minis, Trystan Pütter

Rosie & Moussa

Zondag 17 oktober, 15.30 uur, NPO Zapp
Jeugdfilm. Rosie verhuist met haar moeder naar een appartement aan de andere kant van Brussel. Ze leert er een heleboel mensen kennen: de gekke meneer Tak, de excentrieke mevrouw Hemelrijk en vooral Moussa, die in het appartement boven haar woont. Hij neemt Rosie op sleeptouw door de hele buurt. Ze klauteren zelfs helemaal tot op het dak van het appartementengebouw. En ze gaan samen op zoek naar Rosie's papa, die al een tijdje niet meer thuisgekomen is.

Grâce à Dieu

Zaterdag 6 november, 23.40 uur op NPO 2
Frans filmdrama gebaseerd op ware gebeurtenissen. Alexander leeft in Lyon met zijn vrouw en kinderen. Op een dag ontdekt hij dat de priester die hem misbruikte nog steeds met kinderen werkt. Hij besluit actie te ondernemen, vooral tegen het systeem rondom het misbruik, en krijgt al snel steun van twee andere slachtoffers van de priester, François en Emmanuel. Ze willen de 'muur van stilte' doorbreken die over hun lijden hangt. De gevolgen van hun actie zullen niemand ongedeerd laten.

Frankrijk/België, 2019
Regie: François Ozon
Cast: Melvil Poupaud, Denis Ménochet, Swann Arlaud, Éric Caravaca en François Marthouret.

La Famille Bélier

Zaterdag 13 november, 23.50 uur op NPO 2
Frans drama. Iedereen in het gezin Bélier is doof, behalve de 16-jarige Paula. Ze is de onmisbare tolk in het dagelijkse leven van haar ouders, ook voor wat betreft het reilen en zeilen van de familieboerderij. Gesteund door haar muziekleraar besluit ze om deel te nemen aan een zangwedstrijd. Een moeilijke keuze waarbij ze haar gezin moet achterlaten en het pad naar volwassenheid voor haar open ligt.

Frankrijk, 2014
Regie: Eric Lartigau
Cast: Karin Viard, François Damiens, Eric Elmosnino

The Salesman

Zaterdag 20 november, 02.00 uur op NPO 3
Emad en Rana betrekken een nieuw appartement in Teheran nadat hun eigen woning door werkzaamheden dreigt in te storten. De vorige bewoonster van het appartement lijkt overhaast vertrokken. Wanneer een vreselijk voorval Rana treft, blijkt de achtergrond van de vorige huurster hier iets mee te maken te hebben. Emads zoektocht om te achterhalen wat er precies is gebeurd, zal het leven van het jonge koppel dramatisch veranderen.

Frankrijk, 2016
Regie: Asghar Farhadi
Cast: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Mina Sadati

In Blue - Gouden Kalf winnaar 2018

Zaterdag 27 november, 23.45 uur op NPO 2
Maar liefst drie Gouden Kalveren waren voor de speelfilm In Blue tijdens het Gala van de Nederlandse Film 2018. Jaap van Heusden werd bekroond voor zowel de regie van deze film als het scenario dat hij samen met Jan Willem den Bok schreef en Marina Kraakman won het Kalf in de categorie Beste Actrice voor het vertolken van de hoofdrol van stewardess Lin.

Tijdens een vlucht naar Boekarest moet de doorgewinterde Nederlandse stewardess Lin helpen bij een bevalling aan boord. Lin lijkt deze gebeurtenis moeiteloos in te passen in de routine van het stewardessenbestaan. Een dag later, op de terugweg van haar hotel in Boekarest naar het vliegveld, rijdt Lins taxi de vijftienjarige weesjongen Nicu (Bogdan Iancu) aan. Lin besluit met hem mee te gaan naar het ziekenhuis en maakt kennis met de ondergrondse tunnels van de stad waar Nicu leeft. De toevallige ontmoeting leidt tot een band tussen de twee, die op een dunne, soms voor hen verwarrende lijn balanceert van dan weer vriendschap, moeder-zoon-relatie en liefde; een onverwachte connectie die hen beiden kracht geeft. 

Regie en scenario: Jaap van Heusden
Co-scenarist (naar een verhaal van): Jan-Willem den Bok
Cast: Maria Kraakman, Bogdan Iancu, Line Pillet, Hannah van Lunteren, Maarten Ketels, Valeriu Andriuță, Ellis van den Brink, Patrick Vervueren e.a.

In Blue is geproduceerd door IJswater Films in coproductie met Caviar (BE), NTR en service producer Strada Film (RO), met steun van het Nederlands Filmfonds, MEDIA Development Support, VAF, Netherlands Production Incentive, CoBo en Belgian Taxshelter.

Prijzen
HFM Work in Progress Award, Nederlands Film Festival 2016
Best Narrative Feature Award, Austin Film Festival 2017
Speciale Juryprijs, Eindhoven Film Festival 2017
Best Narrative Feature, Footcandle Film Festival, Hickory U.S. 2018