NTR Speelfilms
NPO Start

NTR Speelfilms

(Jeugd)films uit binnen- en buitenland

Bekijk de films online!

Filmagenda

Dorsvloer vol Confetti Berniale-Film Festival-vervolg-terug kijken-kaartjes-online-bestellen

Dorsvloer vol confetti

zaterdag 8 augustus, 22.10 uur, NPO 3

De 12-jarige Katelijne groeit eind jaren tachtig op in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. Als enig meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks bij het boerenwerk betrokken. Hierdoor gaan ook de gesprekken aan tafel grotendeels aan haar voorbij. Terwijl haar verlangen om mee te doen onverminderd groot blijft, gaan haar gedachten hun eigen gang. Daarbij laat ze zich meeslepen door verhalen. Familieverhalen, dorpsroddels, Bijbelverhalen, bekeringsgeschiedenissen. Ook sprookjes, al mag ze die eigenlijk niet lezen, omdat het leugens zijn die haar maar afhouden van de waarheid. Ze geeft daarmee blijk van een sterke drang om het dagelijkse bestaan te ontstijgen. Voor haar is lezen, en leren, dé manier om haar leven op de boerderij achter zich te kunnen laten. Katelijne moet haar eigen weg gaan om te worden wie ze wil zijn.

Regie: Tallulah Schwab
Producent: Column Film in coproductie met de NTR
Cast: Hendrikje Nieuwerf, Suzan van den Boogaerdt, Steven van Watermeulen, Yannick de Waal, Tom van Kessel

Het verhaal van prinses Kaguya programmapagina

Het verhaal van prinses Kaguya

zondag 9 augustus, 09.00 uur, NPO Zapp

Voor deze magische Studio Ghibli animatie grijpt regisseur Isao Takahata terug naar het 10e-eeuws Japans sprookje “Taketori monogatari”, over een maanmeisje dat op aarde terechtkomt. Een oude bamboesnijder vindt op een dag een miniatuurmensje in een lichtgevende bamboestok. Hij besluit haar mee te nemen en samen met zijn vrouw op te voeden. Het meisje, Kaguya, groeit al snel uit tot een bijzondere jongedame die begeerd wordt door menig jongeman. Maar terwijl verschillende minnaars naar haar hand dingen, wordt prinses Kaguya met haar onvermijdelijke lot geconfronteerd.

Handle with care programmapagina

Handle with care (Hjertestarter)

vrijdag 14 augustus 2020 , 23.19 uur, NPO 2

Nadat zijn vrouw omkomt bij een verkeersongeluk, blijft offshorewerker Kjetil achter met zijn zesjarige, geadopteerde zoon Daniel. Hij kan de rol als alleenstaande broodwinner niet aan en raakt steeds radelozer. Hij besluit Daniel mee te nemen naar Colombia, om de biologische moeder van zijn zoon op te sporen. In Bogota helpen taxichauffeur Tavo en diens familie Kjetil Daniels moeder te vinden, terwijl Daniel kennismaakt met zijn moederland. Wanneer een onverwachte oplossing voor Daniels toekomst zich voordoet, moet Kjetil de belangrijkste beslissing van zijn leven nemen.

Noorwegen/Colombia, 2017
Regie: Arild Andresen
Cast: Kristoffer Joner, Marlon Moreno, Amalia Santamaria

Mammal programmapagina

Mammal

zaterdag 15 augustus 2020, 00.15 uur, NPO 2

Margaret, een gescheiden vrouw van in de veertig die alleen woont in Dublin, krijgt te horen dat haar tienerzoon vermist is. Tijdens de daaropvolgende moeilijke periode ontsnapt ze dagelijks naar het plaatselijke zwembad. Op een dag loopt ze daar Joe tegen het lijf, een dakloze jongen die ze ooit heeft geholpen. Margaret biedt Joe een slaapplek in haar huis aan en er begint een onorthodoxe relatie tussen hen te ontstaan. Wanneer haar zoon dood terug wordt gevonden, begint haar ex-man Matt plotseling op willekeurige momenten in haar leven op te duiken.

Ierland/Luxemburg/Nederland, 2016
Regie: Rebecca Daly
Cast: Barry Keoghan, Rachel Griffiths, Michael McElhatton

ventoux programmapagina

Ventoux

zaterdag 15 augustus, 23.25 uur, NPO 3

Vier mannen, vrienden van weleer, beklimmen op hun racefiets de Mont Ventoux, zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Totdat hun jeugdvriendin, de prachtige  Laura zich meldt en de “spoken” uit het verleden zich aandienen. In een hedendaagse en herkenbare mix van hilariteit en weemoed overwint de vriendschap, die juist door dat verleden een vriendschap voor het leven blijkt.

Nederland, 2013
Schrijvers: Bert Wagendorp & Nicole van Kilsdonk
Regisseur: Nicole van Kilsdonk
Cast: Kasper van Kooten, Wilfried de Jong, Leopold Witte, Wim Opbrouck, Maruschka Detmers, Alex Hendrickx, Jonas Smulders, Jip van den Dool, Bram Verrecas, Abbey Hoes, Martijn Lakemeier

Het leven volgens Nino-jeugdfilm-NTR-cinekid

Zappbios: Het leven volgens Nino

zondag 16 augustus 09.00 uur, NPO Zapp

De prijswinnende film Het Leven volgens Nino vertelt over een jongetje waarvan het gezinsleven dreigt te ontsporen wanneer zijn moeder plots wegvalt. De 8-jarige Nino voelt zich erg alleen, want zijn vader komt zijn bed niet uit en zijn broer doet 's nachts gevaarlijke dingen. Tot zijn grote blijdschap ontdekt Nino dat hij met dieren kan praten en wordt dikke vrienden met zijn konijn Bobby. Met hulp van Bobby lukt het Nino om het gezin weer bij elkaar te krijgen.

Met Rohan Timmermans, Arend Bouwmeester, Koen de Graeve en Rifka Lodeizen, en stemmen van Brigitte Kaandorp, Ronald Goedemondt, Martin van Waardenberg en Marc-Marie Huijbregts.
Regie: Simone van Dusseldorp
Scenario: Urszula Antoniak

Het leven volgens Nino is een coproductie van Family Affair Films, Waterland Film, NTR en Savage Film. De film won de prijs voor Beste Jeugdfilm op het Zweedse International Children and Young People's Film Festival in Malmö. Eerder werd ‘Nino’ al bekroond tot beste kinderfilm op Cinekid in Amsterdam.

45 years programmapagina

45 years

vrijdag 28 augustus 2020, 00.15 uur, NPO 2

Engels filmdrama. Het is een week voor het 45-jarige huwelijksfeest van Kate en Geoff Mercer, wanneer er een brief arriveert voor Geoff. Het lichaam van zijn eerste geliefde is gevonden in het ijs van de Zwitserse Alpen, waar zij begin jaren 60 vermist raakte. Het bericht brengt de echtgenoten danig uit balans en het is nog maar de vraag of hun huwelijk het feest haalt in de vijf dagen die nog resteren.

Groot-Brittannië, 2015
Regie: Andrew Haigh
Cast: Charlotte Rampling, Tom Courtenay, Geraldine James

Shaun het schaap-programmapagina

Shaun het schaap - de film

zaterdag 29 augustus 2020, 07.45 uur, NPO Zapp

Wanneer Shaun besluit de dag vrij te nemen en plezier te maken, krijgt hij meer actie dan hij had voorzien. Een vergissing met de Boer, een caravan en een zeer steile heuvel leidt ze allemaal naar de Grote Stad. Het is nu aan Shaun en de kudde om iedereen veilig terug naar huis te brengen.

Het met 2 Emmy's en een BAFTA-bekroonde schaapje Shaun weet sinds 2007 televisiekijkers in al meer dan 170 landen te vermaken.

Zappbios Bears love me programmapagina

Zappbios: Bears love me

zondag 30 augustus 2020, 09.00 uur, NPO Zapp

De droom van de 8-jarige Jip komt uit, wanneer haar gezin besluit met een camper de Verenigde Staten in te trekken. Jips slaapkamer is namelijk gevuld met teddyberen en ze kan niet wachten om er een in het echt te zien. Als haar vader onderweg echter een paniekaanval krijgt, en ook de rest van de gezinsleden te bang zijn om verder te reizen, besluit Jip om haar eigen plan te trekken.

Nederland, 2018
Regie: Eva M. C. Zanen
Cast: Layla Zara Seme, Serena Bank, Kiki Wartena, Gürkan Küçüksentürk, Hanneke Scholten

Elle programmapagina

Elle

vrijdag 4 september, 22.35 uur, NPO 3

Michèle lijkt onverwoestbaar. Ze is hoofd van een toonaangevend videogamebedrijf en hanteert zowel zakelijk als privé dezelfde genadeloze houding. Maar als ze in haar huis wordt aangevallen en verkracht door een onbekende man verandert haar leven drastisch. Ze besluit zelf achter de dader aan te gaan en belandt in een spannend kat-en-muis-spel dat elk moment uit de hand kan lopen.

Frankrijk, 2016
Regie: Paul Verhoeven
Cast: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny

The salesman programmapagina

The salesman

vrijdag 4 september 2020, 23.12 uur, NPO 2 

Emad en Rana betrekken een nieuw appartement in Teheran nadat hun eigen woning door werkzaamheden dreigt in te storten. De vorige bewoonster van het appartement lijkt overhaast vertrokken. Wanneer een vreselijk voorval Rana treft, blijkt de achtergrond van de vorige huurster hier iets mee te maken te hebben. Emads zoektocht om te achterhalen wat er precies is gebeurd, zal het leven van het jonge koppel dramatisch veranderen.

Frankrijk, 2016
Regie: Asghar Farhadi
Cast: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Mina Sadati

The daughter programmapagina

The daughter

zaterdag 5 september, 00.45 uur op NPO 2

Australisch drama, gebaseerd op de toneelbewerking van Henrik Ibsens De wilde eend.

Christian keert na een jarenlang verblijf in Amerika terug naar zijn ouderlijk huis voor het huwelijk van zijn vader Henry met de veel jongere Anna. Het weerzien tussen vader en zoon verloopt stroef. Vlak voor de bruiloft gaat hij op bezoek bij zijn jeugdvriend Oliver en ontmoet er zijn vrouw Charlotte, dochter Hedvig en vader Walter, die bij hen woont. Door een argeloze opmerking van zijn vader over Charlotte doet hij een schokkende ontdekking. Christian, gekweld door herinneringen aan zijn overleden moeder en zelf ongelukkig in de liefde, besluit dat hij niet langer met leugens wil leven. Zonder de gevolgen te overzien gaat hij de confrontatie met zijn vriend en vader aan.

Australië, 2015                
Regie: Simon Stone
Cast: Geoffrey Rush, Nicholas Hope, Sam Neill

Quand on a 17 ans programmapagina

Quand on a 17 ans

zaterdag 19 september 2020, 00.20 uur, NPO 2

De 17-jarige Damien, zoon van een militair, woont bij zijn moeder in de Franse Alpen terwijl z'n vader op buitenlandse missie is. Op school wordt hij fysiek getreiterd door Tom, een geadopteerde jongen wiens moeder ernstig ziek is. De wederzijdse afkeer tussen Damien en Tom wordt een stuk complexer wanneer Damiens moeder besluit om Tom bij hen thuis onderdak te geven.


Frankrijk, 2016
Regie: André Téchiné                                                                                            
Cast: Sandrine Kiberlain, Kacey Mottet Klein, Corentin Fila

Black butterflies-programmapagina

Black butterflies

zaterdag 26 september, 00.15 uur, NPO 2

Black Butterflies gaat over het leven van de jonge Zuid-Afrikaanse kunstenares Ingrid Jonker, een gevoelige en rebelse geest die haar vrije ideeën over kunst, liefde en politiek met een kleine groep gelijkgestemde schrijvers en kunstenaars in Zuid-Afrika deelde, de Sestigers.

Tegen de achtergrond van verzet tegen de censuur van de Nasionale Party, leeft Ingrid Jonker haar jonge leven tot het uiterste en wordt haar werk steeds bekender en meer gewaardeerd. De grote liefde in het leven van Ingrid Jonker, de schrijver Jack Cope, kan haar niet het geluk en de gemoedsrust geven waar ze naar op zoek is. Met haar vader Abraham Jonker, een rechtse minister voor de Nasionale Party tijdens het Apartheidsregime, heeft ze een moeizame relatie. Politieke onenigheid drijft vader en dochter steeds verder uiteen.

Het belang van het werk van Ingrid Jonker voor de Zuid-Afrikaanse cultuur wordt pas erkend nadat Nelson Mandela haar gedicht ‘Die Kind’ voordraagt bij zijn eerste rede voor het Zuid-Afrikaanse Parlement in 1994. Dat is 29 jaar na haar zelfgekozen dood.

Deze film kwam tot stand met financiële steun van het Nederlands Fonds voor de Film (CoBo Fonds) en DTI, in coproductie met de NTR.

Nederland/Duitsland, 2008
Regie: Paula van Oest
Cast: Carice van Houten, Liam Cunningham, Rutger Hauer, Graham Clarke, Nicholas Pauling, Candice D’arcy, Damon Berr
Producers: Frans Van Gestel, Richard Claus, Michael Auret, Arry Voorsmit
Productie: A Film, IDTV Film en Cool Beans
Coproductie: NTR, Marina Blok

Kauwboy-programmapagina

Zappbios: Kauwboy

zondag 27 september, 09.00 uur op NPO Zapp

De 10-jarige Jojo neemt op een dag een kauw mee naar huis. Hij houdt ‘m voor zijn vader Ronald verborgen want die heeft soms last van driftbuien. Jojo komt klem te zitten tussen de zorg voor de kauw en de loyaliteit tegenover zijn vader. Totdat, door hun verborgen verdriet, de bom barst.

Nederland, 2012
Regie: Boudewijn Koole
Scenario: Boudewijn Koole, Jolein Laarman
Cast: Rick Lens, Susan Radder, Loek Peters, Ricky Koole, Cahit Olmez

Kauwboy, de jeugdfilm waarbij de NTR als coproducent betrokken is, is meerdere malen onderscheiden, waaronder: twee prijzen op het Filmfestival Berlijn 2012/2013 (Beste Europese jeugdfilm (2013) en Glazen Beer voor beste film (2012), twee European Film Awards, twee prijzen op het Nederlands Filmfestival en beste Nederlandse film van 2013 (gekozen door Nederlandse filmjournalisten.