NTR Speelfilms
NPO Start

NTR Speelfilms

(Jeugd)films uit binnen- en buitenland

Bekijk de films online!

Filmagenda

Clouds of sils maria programmapagina

Clouds of sils maria

zaterdag 11 januari 2020, 00.05 uur, NPO 2

Op het hoogtepunt van haar carrière wordt actrice Maria Enders gevraagd voor de hoofdrol in het toneelstuk dat haar twintig jaar eerder beroemd maakte. Destijds speelde ze Sigrid, een verleidelijke jonge vrouw, die haar oudere baas Helena in een spel van liefde tot zelfmoord drijft. Nu krijgt ze de rol van de oudere, gefrustreerde Helena aangeboden. Jo-Ann Ellis, een Hollywoodsterretje dat voortdurend in schandalen is verwikkeld, zal de rol van Sigrid spelen. Oog in oog met het gezicht van jeugd en ambitie ziet Maria zich geconfronteerd met de eindigheid van haar eigen carrière en tast ze de grenzen van vriendschap en liefde af.

Frankrijk, 2014
Regie: Olivier Assayas
Cast: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz

Supa modo programmapagina

Zappbios: Supa modo

zondag 12 januari, 15.30 uur, NPO Zapp 

Prachtige film, gesitueerd in een dorp in Kenia over de negenjarige Jo die dol is op superhelden en actiefilms. Ze zou niets liever doen dan zelf meespelen in zo'n film. Enkel dankzij haar fantasie kan ze vergeten dat ze eigenlijk doodziek is. Wanneer Jo overtuigd raakt van haar eigen superkrachten, helpt het hele dorp mee om haar droom in vervulling te laten gaan. Samen werken ze aan een unieke superheldenfilm, maar krijgt die ook een happy end?

Kenia, 2018      
Regie: Likarion Wainaina
Cast: Stycie Waweru, Marrianne Nungo, Nyawara Ndambia

 

Rosie & Moussa programmapagina

Zappbios: Rosie & Moussa

zondag 19 januari, 15.30 uur, NPO Zapp

Rosie verhuist met haar moeder naar een appartement aan de andere kant van Brussel. Ze leert er een heleboel mensen kennen: de gekke meneer Tak, de excentrieke mevrouw Hemelrijk en vooral Moussa, die in het appartement boven haar woont. Hij neemt Rosie op sleeptouw door de hele buurt. Ze klauteren zelfs helemaal tot op het dak van het appartementengebouw. En ze gaan samen op zoek naar Rosies papa, die al een tijdje niet meer thuis gekomen is.

België, 2018
Regie: Dorothée Van Den Berghe
Cast: Savannah Vandendriessche, Imad Borji en Titus De Voogdt

Lion programmapagina

Lion

Waargebeurd verhaal met Dev Patel

vrijdag 24 januari, 20.25 uur, NPO 3

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal, vertelt Lion het verhaal van de Indiase jongen Saroo Brierley. Als 5-jarig jongetje komt hij per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert; ver weg van zijn thuis en familie. De kleine Saroo heeft geen idee waar hij is of waar hij vandaan komt. Na wekenlang in zijn eentje te overleven in de ruige straten van Calcutta wordt de jongen opgenomen in een weeshuis en uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar. Door een samenloop van omstandigheden, gaat Saroo op zijn 30ste op zoek naar de plek waar hij jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Slechts gewapend met Google Earth en zijn vroegste jeugdherinneringen bekijkt hij elke avond urenlang de spoorlijnen die naar Calcutta leiden, totdat hij na een jaar dat ene station denkt te herkennen. Hij vertrekt naar India in de hoop zijn familie terug te vinden.

Lion is de verfilming van de bestseller "Mijn lange weg naar huis" en won (58) en was genomineerd (102) voor tal van filmprijzen. Klik hier voor het complete overzicht.

Verenigde Staten, 2016
Regie: Director Garth Davis
Cast: Dev Patel, Nicole Kidman, Rooney Mara

Big eyes-programmapagina

Big eyes

zaterdag 1 februari, 00.05 uur, NPO 2

BIG EYES vertelt het waargebeurde verhaal van één van de grootste kunstfraudes van de twintigste eeuw. In de jaren ‘50 en ‘60 krijgt kunstenaar Walter Keane (Christoph Waltz) grote bekendheid met zijn raadselachtige schilderijen van kinderen met enorme ogen. De massaproductie van deze schilderijen veroorzaakt een revolutie in de commercialisering van de populaire kunst. Maar uiteindelijk komt de bizarre en schokkende waarheid naar boven: Walter’s schilderijen worden niet door hem gemaakt, maar door zijn vrouw Margaret (Amy Adams). De Keanes leefden met een enorme leugen en hielden daarmee de hele wereld voor de gek.

Verenigde Staten, 2014
Regie: Tim Burton
Cast: Amy Adams, Delaney Raye, Christoph Waltz

Iep-programmapagina

Zappbios: Iep

zondag 2 februari, 15.30 uur, NPO Zapp

IEP! gaat over Viegeltje, die op een meisje lijkt maar vleugels heeft in plaats van armen. Vogelkijker Warre vindt haar onder een struik en neemt haar mee naar huis. Warre en zijn vrouw Tine besluiten Viegeltje te houden en haar op te voeden als een gewoon meisje. Maar Viegeltje is geen gewoon meisje en ze vliegt weg. Ze wil met de andere vogels mee naar het zuiden. Het wordt een lange, avontuurlijke reis.

Familiefilm, naar het bekroonde boek van Joke van Leeuwen.
Scenario: Mieke de Jong
Producent: Lemming Film
Cast: Huub Stapel, Joke Tjalsma, Diederik Ebbinge, Kenadie Jourdin-Bromley, Madelief Vermeulen, Ties Dekker

Toni Erdmann programmapagina

Toni Erdmann

vrijdag 7 februari, 23.20 uur, NPO 3

Winfried is een 65-jarige begeesterende muziekleraar met een voorliefde voor grappen en die samenwoont met zijn oude hond. Zijn dochter Ines is echter het compleet tegenovergestelde: als ambitieuze zakenvrouw, reist ze de hele wereld rond en trekt van het ene project naar het andere om zo recht op de carrièreladder omhoog te klimmen. Vader en dochter krijgen elkaar daarom niet vaak te zien, maar dat verandert abrupt als Winfried's hond sterft en hij besluit om (onaangekondigd) Ines te gaan bezoeken op haar werk.

Duitsland, 2016
Regie: Maren Ade
Cast: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Hadewych Minis, Trystan Pütter

Magic Mountains programmapagina

Telefilm: Magic Mountains

woensdag 12 februari, 21.20 uur, NPO 3

Lex, succesvol schrijver van populaire romans, heeft maar geen gemoedsrust. Hij vraagt zijn muze Hannah, ooit levenspartner en klimmaatje, voor de laatste keer met hem naar de bergen te gaan. Lex organiseert een trip naar de Slowaakse Hoge Tatra en huurt de professionele gids Voytek in om hen naar het startpunt te leiden. Vanaf daar wil Lex alleen verder klimmen met Hannah, maar de gids wil hem niet alleen met haar achterlaten. In de bergen blijkt de normaal impulsieve Lex namelijk totaal onbetrouwbaar.

Telefilms zijn speelfilms voor televisie, die inspelen op maatschappelijke thema’s. Deze coproducties van onafhankelijke producenten en de publieke omroep krijgen financiële steun van het CoBO, de uitvoerder van het project.  Telefilms worden uitgezonden op NPO 3.

La tete haute programmapagina

La tĂȘte haute

zaterdag 14 februari, 23.30 uur, NPO 2

Malony, een tiener met een moeizaam verleden, werkt zich keer op keer in de problemen. Omdat zijn moeder niet in staat is om goed voor hem te zorgen, komt hij onder toezicht te staan van kinderrechter Florence, en maatschappelijk werker Yann. Zij doen hun uiterste best om de jongen op het rechte pad te houden en hem mee te laten draaien in de maatschappij. Wanneer Malony om deze reden naar een streng internaat wordt gestuurd, ontmoet hij Tess. Zij leert hem om niet op te geven en altijd de hoop op een beter leven te blijven behouden.

Frankrijk, 2015
Regie: Emmanuelle Bercot
Cast: Catherine Deneuve, Rod Paradot, Diane Rouxel