NTR Speelfilms
NPO Start

NTR Speelfilms

(Jeugd)films uit binnen- en buitenland

Bekijk de films online!

Filmagenda

45 years programmapagina

45 years

Uitzending: zaterdag 31 augustus 2019, 22.40 uur, NPO 2

Engels filmdrama. Het is een week voor het 45-jarige huwelijksfeest van Kate en Geoff Mercer, wanneer er een brief arriveert voor Geoff. Het lichaam van zijn eerste geliefde is gevonden in het ijs van de Zwitserse Alpen, waar zij begin jaren 60 vermist raakte. Het bericht brengt de echtgenoten danig uit balans en het is nog maar de vraag of hun huwelijk het feest haalt in de vijf dagen die nog resteren.

Groot-Brittannië, 2015
Regie: Andrew Haigh
Cast: Charlotte Rampling, Tom Courtenay, Geraldine James

tot 7 dagen na uitzending terug te kijken

Hoe overleef ik mezelf-programmapagina

Hoe overleef ik.....

zondag 1 september, 09.00 uur, NPO Zapp

Rosa van Dijk is een gevoelig, fantasierijk meisje van dertien. Ze is, zoals bijna alle meisjes van haar leeftijd, erg onzeker over zichzelf.

Na de scheiding van haar ouders woont ze bij haar moeder in Den Bosch. Rosa's moeder heeft een baby van haar nieuwe vriend Alexander, die in Groningen woont. Ze besluit bij hem in te trekken en Rosa moet natuurlijk mee. Ze is dol op haar halfbroertje, maar minder op haar gloednieuwe stiefvader, die ze stiekem Apenbil noemt. Rosa moet alles wat haar veilig en bekend is achterlaten. Hoe gaat ze dit, en vooral zichzelf overleven.

Nederland, 2008.
Regie: Nicole van Kilsdonk.
Cast: Jolijn van de Wiel, Mees Peijnenburg, Jade Olieberg, Janni Goslinga, Stefan de Walle, Romijn Conen, Floor Arink, Pascal Tan, Dragan Bakema en Jesse & Merijn Straatman.

Leerling Jodocus-programmapagina

Leerling Jacobus

zondag 1 september, 15.30 uur, NPO Zapp

De 11-jarige Jodocus is een onverbeterlijke domkop die wederom van school gestuurd is. Zijn vader schrijft hem in op de Saint-Potache school waarbij hij hem waarschuwt dat wanneer zijn cijfers niet verbeteren, hij hem naar een kostschool stuurt. Met dit in zijn achterhoofd, en ondanks een sterke tegenstander in de vorm van zijn leraar Latouche, ontwikkelt Jodocus een grenzeloze vindingrijkheid in het bedriegen en spieken bij zijn klasgenoot Leonie, die de beste van de klas is.

Frankrijk, 2011
Regie: Philippe de Chauveron
Cast: Elie Semoun, Vincent Claude, Héléna Noguerra

De man die Ove heet programmapagina

Een man die Ove heet

vrijdag 6 september 2019, 23.55 uur, NPO 2

Ove is 59 jaar oud, rijdt in een Saab en staat bekend als de mopperkont van de buurt. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Vooral tegen zijn directe omgeving in de wijk waarin hij woont. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt, waarbij hij foutief geparkeerde fietsen verplaatst en de inhoud van afvalbakken controleert. Er is een reden dat hij met dit imago zijn buurtbewoners bewust op afstand houdt, maar die houdt hij voor zichzelf. Tot de nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus omver rijden. Het blijkt het begin van een onverwachte vriendschap, die Ove de mooie kant van het leven weer laat zien.

Zweden, 2015
Regie: Hannes Holm
Cast: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg

Polska Warrior nieuwsbericht

Zappbios Kort: Polska Warrior

zondag 8 september, 15.00 uur, NPO Zapp

De verlegen Eryk leeft met zijn vader Dobry en drie Poolse collega’s in een smoezelig appartement. Wanneer de mannen aan het werk zijn kan Eryk zijn favoriete game Goldhunter spelen. Als zijn stoere avatar Polska Warrior strijdt hij, samen met zijn game-maatje Laura, om de felbegeerde gouden kroon. Maar in het echte leven is Eryk helemaal niet zo’n held. Hij doet braaf wat zijn vader van hem vraagt: het huishouden, koken en de verplichte zwemles. Alleen, Eryk kan niet zwemmen maar dat durft hij niet tegen zijn vader te zeggen. Als Dobry ontdekt dat Eryk niet af mag zwemmen, is hij razend en pakt hij Eryk ‘s laptop af. Nu lijkt Eryk alles kwijt te zijn. Als een kat in het nauw gebruikt hij de krachten van zijn avatar om het conflict met zijn vader aan te gaan. Hij pikt zijn vaders meest geliefde object, een gouden Poolse brommer. Tijdens een wilde achtervolging tussen vader en zoon rijdt zijn vader van de brug af het water in. Eryk moet nu al zijn angsten overwinnen om zijn vader van de verdrinkingsdood te redden en ontdekt dat er in de werkelijkheid ook iets te winnen valt.

Met stemmen van Julius Dekker, Yentl Meijer, Raymonde de Kuyper en Marcel Jonkers.

Deze productie is gemaakt in het kader van de competitie NU OF NOOIT, met steun van Mediafonds.

Scenario: Christa de Graaf, Pepijn Moors, Camiel Schouwenaar
Regie: Camiel Schouwenaar
Animatie studios: Big Pixel, Happy Ship, 7Mantle Studios

El Clan-programmapagina

El Clan

vrijdag 13 september 2019, 23.55 uur, NPO 2

Waargebeurd verhaal

Het verbijsterende én waargebeurde verhaal van de Argentijnse familie Puccio, die in de jaren 80, na de Vuile Oorlog en het schrikbewind van de militaire junta, doorging met de beruchte ontvoeringen. Arquimedes, de vader van het gezin, ontvoert rijke burgers in ruil voor losgeld en onder bedreiging van moord. Zijn gijzelaars houdt hij gevangen in zijn eigen huis. Het angstaanjagende en doordringende geschreeuw is voor iedereen in het huis hoorbaar en maakt de andere gezinsleden medeplichtig. Desondanks doen zij alsof ze van niets weten met uitzondering van oudste zoon Alejandro. Alejandro, gerespecteerd vanwege zijn prestaties in het professionele rugbyteam, helpt zijn vader met de wrede ontvoeringen, zelfs als het een van zijn vrienden betreft.

Argentinië, 2015
Regie: Pablo Trapero
Cast: Antonia Bengoechea, Gastón Cocchiarale, Guillermo Francella

buitenspel-programmapagina

Buitenspel

zondag 15 september, 15.30 uur, NPO Zapp

Het is zomervakantie. Voor Sun (10) is dat niet zo leuk als het zou moeten zijn: ze heeft geen vriendinnen. De meisjes op school pesten haar en laten haar links liggen. Jia is net in de stad komen wonen en ontmoet Sun. Ze worden vrienden, Jia is blij dat ze tenminste  iemand kent! Samen brengen ze veel tijd door en Sun maakt een vriendschapsarmband voor Jia. Maar als de school weer begint, wordt hun vriendschap op de proef gesteld: Jia vindt de andere meisjes ook wel heel leuk.

Korea, 2016
Originele titel: U-ri-deul
Regie: Yoon Ga-eun
Cast: Chio Soo-in als Sun en Seol Hye-in als Jia

Layla M. programmapagina

Layla M.

vrijdag 20 september 2019, 21.20 uur, NPO 3

AYLA M. schetst een portret van de jonge in Amsterdam geboren en getogen Layla, die in de huidige verdeelde samenleving moeite heeft een helder beeld van de toekomst voor zich te zien. Ze voelt zich Nederlands, maar ook Marokkaans en in haar zoektocht naar identiteit vindt ze steeds minder aansluiting bij haar familie en vrienden. Ondanks dat zij uit een warm gezin komt en goed presteert op de middelbare school, voelt zij zich onbegrepen en gefrustreerd. Terwijl haar frustraties toenemen, groeit haar Islamitische geloofsovertuiging. Zij sluit zich aan bij een groep jonge Moslims die strijden voor acceptatie en het uitoefenen van hun geloof. Wanneer ze de charismatische Abdel ontmoet, kiest ze ervoor zijn pad te volgen. Ze trouwt met hem en reist met hem af naar het Midden-Oosten, waar al snel blijkt dat niets is wat ze ervan had verwacht.

Nederland, 2014
Regie: Mijke de Jong
Scenario: Jan Eilander i.s.m. Mijke de Jong
Cast: Nora El Koussou, Ilias Addab

 

Nominaties en prijzen:
Nederlandse Oscarinzending 2018; Toronto International Film Festival (Platform Nomination);
Philadelphia Film Festival (Speciale Jury Award - Nora El Koussour; Narrative Award Nominatie - Mijke de Jong);
BFI London Film Festival (Nominatie Beste Film);
Les Arcs European Film Festival (Publieksprijs; Prijs Beste Actrice);
Chicago International Film Festival (Golden Hugo Nominatie);
Munich Film Festival (Fritz-Gerlich-Preis);
Palm Springs International Film Festival (Nominatie publieksprijs)
Cairo International Film Festival (Nominatie Beste Film)
Gijón International Film Festival (Nominatie Beste Film)
Nederlands Film Festival (Gouden Kalf voor beste actrice en beste mannelijke bijrol) s