NTR Speelfilms
NPO Start

NTR Speelfilms

(Jeugd)films uit binnen- en buitenland

Bekijk de films online!

Filmagenda

Clouds of sils maria programmapagina

Clouds of Sils Maria

Vrijdag 7 juni, 00.00 uur, NPO 2

Op het hoogtepunt van haar carrière wordt actrice Maria Enders gevraagd voor de hoofdrol in het toneelstuk dat haar twintig jaar eerder beroemd maakte. Destijds speelde ze Sigrid, een verleidelijke jonge vrouw, die haar oudere baas Helena in een spel van liefde tot zelfmoord drijft. Nu krijgt ze de rol van de oudere, gefrustreerde Helena aangeboden. Jo-Ann Ellis, een Hollywoodsterretje dat voortdurend in schandalen is verwikkeld, zal de rol van Sigrid spelen. Oog in oog met het gezicht van jeugd en ambitie ziet Maria zich geconfronteerd met de eindigheid van haar eigen carrière en tast ze de grenzen van vriendschap en liefde af.

Frankrijk, 2014
Regie: Olivier Assayas
Cast: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz

Dheepan programmapagina

Dheepan

Zaterdag 15 juni 2019, 23.20 uur op NPO 2

Dheepan is een Tamiltijger, een plaatselijke onafhankelijkheidsstrijder uit Sri Lanka, die besluit te vluchten wanneer de burgeroorlog aan een einde lijkt te komen. In de hoop een nieuw leven op te bouwen belandt hij als politieke vluchteling samen met een vrouw en kind in Frankrijk. Daar wordt hij vervolgens als conciërge tewerkgesteld in een Parijse buitenwijk.

Dheepan won onder andere in Cannes een Gouden Palm (2015) en werd tijdens de BAFTA 2017 genomineerd voor Beste Buitenlandse Film.

Frankrijk, 2015
Regie: Jacques Audiard
Cast: Jesuthasan Antonythasan, Kalieaswari Srinivasan en Claudine Vinasithamby

the farewell party-programmapagina

The farewell party

Zaterdag 22 juni 2019, 23.35 uur op NPO 2

Een gitzwarte komedie over vriendschap en afscheid nemen. Een groep vrienden in een bejaardentehuis in Jeruzalem bouwt een machine waarmee je euthanasie kunt plegen. Hiermee willen ze een vriend aan een waardig einde helpen. Maar zodra de overige bewoners lucht krijgen van het bestaan van deze machine, vragen veel meer mensen om hulp. Nu komen de vrienden voor een emotioneel dilemma te staan.

Israël, 2014
Regie: Tal Granit
Cast: Ze'ev Revach, Levana Finkelstein, Aliza Rosen

Kauwboy-programmapagina

Kauwboy

Zondag 23 juni 2019, 09.00 uur, NPO Zapp

De 10-jarige Jojo neemt op een dag een kauw mee naar huis. Hij houdt ‘m voor zijn vader Ronald verborgen want die heeft soms last van driftbuien. Jojo komt klem te zitten tussen de zorg voor de kauw en de loyaliteit tegenover zijn vader. Totdat, door hun verborgen verdriet, de bom barst.

Nederland, 2012
Regie: Boudewijn Koole
Scenario: Boudewijn Koole, Jolein Laarman
Cast: Rick Lens, Susan Radder, Loek Peters, Ricky Koole, Cahit Olmez

Kauwboy, de jeugdfilm waarbij de NTR als coproducent betrokken is, is meerdere malen onderscheiden, waaronder: twee prijzen op het Filmfestival Berlijn 2012/2013 (Beste Europese jeugdfilm (2013) en Glazen Beer voor beste film (2012), twee European Film Awards, twee prijzen op het Nederlands Filmfestival en beste Nederlandse film van 2013 (gekozen door Nederlandse filmjournalisten.

Dunya & Desie in Marokko programmapagina

Dunya & Desie in Marokko

Zondag 30 juni 2019, 09.00 uur, NPO Zapp

Hartverwarmende en komische roadmovie over de hartsvriendinnen Dunya (Maryam Hassouni) en Desie (Eva van de Wijdeven). Op haar achttiende verjaardag krijgt Dunya tot haar grote schrik te horen dat ze uitgehuwelijkt wordt aan een Marokkaanse neef. Tegelijkertijd raakt Desie zwanger van haar rijschoolleraar. Ze weet niet of ze het kindje moet houden en besluit samen met Dunya op zoek te gaan naar haar biologische vader. Wanneer deze in Marokko blijkt te wonen, lijkt dit een uitweg voor hen allebei. In Marokko komen ze in komische, romantische en confronterende situaties terecht die hen uiteindelijk dwingen om keuzes in hun leven te maken.

Regie: Dana Nechustan
Scenario: Robert Alberdingk Thijm
Cast: Maryam Hassouni, Eva van de Wijdeven e.a.

Shaun het schaap-programmapagina

Shaun het schaap - de film

Zaterdag 3 augustus 2019, 09.00 uur, NPO Zapp

Wanneer Shaun besluit de dag vrij te nemen en plezier te maken, krijgt hij meer actie dan hij had voorzien. Een vergissing met de Boer, een caravan en een zeer steile heuvel leidt ze allemaal naar de Grote Stad. Het is nu aan Shaun en de kudde om iedereen veilig terug naar huis te brengen.

Het met 2 Emmy's en een BAFTA-bekroonde schaapje Shaun weet sinds 2007 televisiekijkers in al meer dan 170 landen te vermaken.

 

Verenigd Koninkrijk, 2015

Zappbios: Kopzorgen-programmapagina

Zappbios: Kopzorgen

zondag 18 augustus, 15.30 uur, NPO Zapp

De tienjarige Sascha houdt van fietsen met zijn buurmeisje Elli, fietsen opknappen en geluiden opnemen. Hij houdt niet van school en leren lezen en schrijven. Doordat hij constant thuis, op school en zelfs met de politie in de problemen raakt, besluit zijn moeder hem medisch te laten onderzoeken. De diagnose: ADHD. Sascha krijgt nu pillen, zijn schoolresultaten verbeteren en hij raakt niet meer in de problemen. Maar zijn persoonlijkheid verandert ook en of dat nu wel zo leuk is?

Duitsland, 2013
Regie:   Bernd Sahling
Cast:      Marcel Hoffmann, Frieda Lehmann, Claudius von Stolzmann

L'avenir programmapagina

L'avenir

zaterdag 6 juli, 22.40 uur, NPO 2

Frans filmdrama. Nathalie is docent filosofie aan een Parijs lyceum, getrouwd en moeder van twee kinderen. Ze heeft een druk leven, waarin haar gezin, haar veeleisende moeder en een getalenteerde ex-leerling om haar aandacht vragen. Dan vertelt haar man dat hij haar verlaat voor een andere vrouw en overlijdt kort daarna haar moeder. In de periode van rouw die volgt weet Nathalie haar leven opnieuw vorm te geven.

Frankrijk, 2016
Regie: Mia Hansen-Løve
Cast: Isabelle Huppert, Andrea Marcon, Roman Kolinka

Love & Friendship programmapagina

Love & Friendship

zaterdag 20 juli, 23.45 uur, NPO 2

Lady Susan trekt tijdelijk in bij haar schoonzus. Samen met haar Amerikaanse hartsvriendin Alicia bekokstooft ze sluwe plannetjes om zichzelf en haar dochter aan een echtgenoot te helpen. De mannen in haar leven blijven blind voor haar doortrapte gedrag. Een vilein en fris liefdesdrama gebaseerd op Jane Austens nooit eerder verfilmde brievennovelle Lady Susan.

Ierland, 2016
Regie: Whit Stillman
Cast: Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Xavier Samuel