NTR Speelfilms
NPO Start

NTR Speelfilms

(Jeugd)films uit binnen- en buitenland

Bekijk de films online!

Filmagenda

NTR Speelfilms-jeugd films-binnen en buitenland-gangsters

De Bende van Oss

Woensdag 16 januari, 20.25 uur, NPO 3

Het historische misdaaddrama De Bende Van Oss is gebaseerd op waargebeurde feiten en vertelt het verhaal van Johanna van Heesch (Sylvia Hoeks). De jonge en levenslustige Johanna is via haar man Ties (Matthias Schoenaerts) verzeild geraakt in ‘de Ossche bende’, die bijna dagelijks samenkomt in haar café. Onder leiding van de gewelddadige Wim de Kuiper (Marcel Musters) zorgt de bende voor een golf van misdaad en moord die heel Nederland jarenlang in zijn greep houdt en waar het laatste vooroorlogse kabinet door gevallen is. Johanna wil breken met de misdaad die haar omringt en krijgt hulp uit onverwachte hoek van de corrupte verzekeringsagent Harry (Frank Lammers). Maar hoe harder ze probeert los te komen van Oss, hoe verder ze wegzakt in oplichting, prostitutie en zelfs moord.

De Bende van Oss was de openingsfilm van Nederlands Filmfestival 2011 en kreeg het record aantal Nominaties voor een Gouden Kalf namelijk 7. Op het filmfestival van Luik ontving Sylvia Hoek de prijs voor Beste actrice en André van Duren de Speciale juryprijs.


Regie: André van Duren
Cast: Sylvia Hoeks, Marcel Musters, Frank Lammers, Daan Schuurmans, Benja Bruijning Theo Maassen, Matthias Schoenaerts, Pierre Bokma, Maria Kraakman, Juul Vrijdag, Bert Geurkink, Jaap Spijkers.
Producenten: Matthijs van Heijningen en Guurtje Buddenberg.

LET OP: KIJKWIJZER 16+

Layla M. programmapagina

Layla M.

Woensdag 23 januari, 20.25 uur, NPO 3

LAYLA M. schetst een portret van de jonge in Amsterdam geboren en getogen Layla, die in de huidige verdeelde samenleving moeite heeft een helder beeld van de toekomst voor zich te zien. Ze voelt zich Nederlands, maar ook Marokkaans en in haar zoektocht naar identiteit vindt ze steeds minder aansluiting bij haar familie en vrienden. Ondanks dat zij uit een warm gezin komt en goed presteert op de middelbare school, voelt zij zich onbegrepen en gefrustreerd. Terwijl haar frustraties toenemen, groeit haar Islamitische geloofsovertuiging. Zij sluit zich aan bij een groep jonge Moslims die strijden voor acceptatie en het uitoefenen van hun geloof. Wanneer ze de charismatische Abdel ontmoet, kiest ze ervoor zijn pad te volgen. Ze trouwt met hem en reist met hem af naar het Midden-Oosten, waar al snel blijkt dat niets is wat ze ervan had verwacht.

Regie: Mijke de Jong
Scenario: Mijke de Jong, Jan Eilander
Cast: Nora El Koussour (Layla), Ilias Addab (Abdel)

Mijke de Jong won de publieksprijs op het Europees filmfestival Les Arcs (2016) en de Fritz-Gerlich-prijs op het Filmfestival van München. Nora El Koussour won de prijs voor beste actrice op het Europees filmfestival Les Arcs (2016), de Special Jury Award voor Outstanding Performance op het Philadelphia Film Festival (2016) en in 2017 een Gouden Kalf voor Beste actrice. Mohammed Azaay won een Gouden Kalf voor de beste mannelijke bijrol.