NTR Speelfilms
NPO Start

NTR Speelfilms

(Jeugd)films uit binnen- en buitenland

Bekijk de films online!

Filmagenda

Catacombe programmapagina

Catacombe

Van de regisseur van Rabat

Vrijdag 29 mei 2020, 23.00 uur op NPO 3

Catacombe is een duistere thriller over een speler uit de onderste regionen van het betaalde voetbal. Als zijn gokverslaving hem in grote geldproblemen brengt, komt centrale verdediger Jermaine Slagter in de verleiding te zwichten voor een aanbod van een Chinees goksyndicaat. Verraad hij zijn club, zijn teamgenoten en zichzelf door de degradatiewedstrijd weg te geven? Op de achtergrond spelen Jermaines relatie met zijn louche vader, in wiens voetsporen hij nooit heeft willen treden, en zijn ex-vriendin (en moeder van zijn dochter), die hij al te vaak teleurgesteld heeft.

Na Rabat (2011), die hij samen met Jim Taihuttu maakte, is CATACOMBE de tweede speelfilm van regisseur Victor D. Ponten. Hij schreef het scenario samen met schrijver en regisseur Mustafa Duygulu, die als acteur bekend is uit de film WOLF en de televisieserie Celblok H.

Nederland, 2018
Regie: Victor Ponten
Scenario: Victor Ponten & Mustafa Duygulu
Cast: Willem de Bruin (The Opposites), Kevin Janssens (D’Ardennen, Les Confins du Monde), Liliana de Vries (Bon Bini Holland, Mannenharten), Mark Rietman (Ober, Zuidas), Orion Lee (Star Wars: Episode VII – The Last Jedi), Werner Kolf (WOLF, Patser), Björn van der Doelen (PSV, FC Twente, NEC)

In a better world programmapagina

In a better world

zaterdag 30 mei, 23.45 uur op NPO 2

Anton is een dokter die op en neer reist tussen een idyllisch dorpje in Denemarken en zijn werk in een Afrikaans vluchtelingenkamp. In deze twee totaal verschillende werelden worden hij en zijn familie geconfronteerd met conflicten die hen dwingen de moeilijke keuze te maken tussen wraak en vergeving. Anton en zijn vrouw Marianne, die twee jonge zonen hebben, zijn uit elkaar, maar worstelen met de mogelijkheid om te scheiden. Hun oudste zoon, de 10-jarige Elias, wordt op school gepest. Hier komt verandering in wanneer Christian, een net verhuisde klasgenoot uit Londen, het voor hem opneemt. De moeder van Christian is overleden aan kanker en hij heeft moeite dit verlies te verwerken. Al snel worden Elias en Christian hechte vrienden, maar wanneer Elias door Christian wordt betrokken bij een gevaarlijke wraakactie met tragische consequenties, wordt hun vriendschap op de proef gesteld en zijn hun levens in gevaar.

Denemarken, 2010
Regie: Susanne Bier
Cast: Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen

Hoe overleef ik mezelf-programmapagina

Hoe overleef ik...mezelf?

zondag 31 mei 2020, 15.30 uur op NPO Zapp

Rosa is dertien. Ze is gevoelig, creatief en heeft humor. Maar ze is ook goed in piekeren, ontevreden over haar uiterlijk, onzeker en verlegen. Rosa's moeder wil graag samenwonen, daarom verhuizen ze van Brabant naar Groningen, waar Alexander woont. Dat vindt Rosa verschrikkelijk. Alles wat haar bekend en vertrouwd is, moet ze achterlaten, inclusief haar beste vriendin Esther. Ze moet naar een nieuwe school waar ze niemand kent, én bij Apenbil in huis wonen! Kortom, ze moet een heleboel dingen die ze niet wil. Hoe gaat ze dit overleven?

Nederland, 2008
Regie: Nicole van Kilsdonk
Cast: Jolijn van de Wiel, Janni Goslinga, Mees Peijnenburg, Jade Olieberg, Stefan de Walle en Pascal Tan

Una programmapagina

Una

vrijdag 5 juni 2020, 22.20 uur op NPO 3

Una is een jonge vrouw met een verborgen verleden. Vijftien jaar eerder liep ze weg van huis met de oudere Ray, die daarvoor in de gevangenis werd gezet. Inmiddels heeft Ray zijn gevangenisstraf uitgezeten en onder een andere naam een nieuw leven opgebouwd. Als Una hem na al die tijd als volwassen vrouw weer opzoekt, komen de pijn en onderdrukte verlangens in alle hevigheid naar boven. Een confrontatie die nieuw licht werpt op de scheidslijn tussen dader en slachtoffer.

Groot-Brittannie, 2016
Regie: Benedict Andrews
Cast: Ruby Stokes, Rooney Mara, David Shields

Io sono l'amore programmapagina

Io sono l'amore

vrijdag 5 juni 2020, 23.20 uur op NPO 2

Een aristocratische Italiaanse familie komt samen in hun imposante landhuis in Milaan om de verjaardag van de pater familias te vieren. Wanneer opa zijn plannen voor de bedrijfsovername bekendmaakt, beginnen de gecontroleerde manieren en de etiquette van de familie Recchi scheurtjes te vertonen. De familieleden beginnen te beseffen dat alles voortaan anders zal zijn.

Italië, 2009
Regie: Luca Guadagnino
Cast: Tilda Swinton, Flavio Parenti, Edoardo Gabbriellini

Lockdown programmapagina

Lockdown

komische thriller van Toneel groep Maastricht over het leven in quarantaine

Vanaf nu beschikbaar op NPO Plus
Zaterdag 6 juni, 22.35 uur, NPO 3

Bekijk de trailer

Vanaf nu zie je Lockdown van Pieter Kuijpers op NPO Plus, een komische thriller over de twee artistiek leiders van Toneelgroep Maastricht. De een (Michel Sluysmans) maakt zich zorgen om zijn gezondheid en het voortbestaan van het toneelgezelschap, de ander (Servé Hermans) is hard op zoek naar nieuwe manieren waarop de Toneelgroep zich kan redden. Ze komen op het idee om samen met hun vrouwen een film te maken die ze thuis vanachter hun computer opnemen.  

Heel Nederland wordt keihard geraakt door de coronacrisis. Zo ook toneelgroep Maastricht. Wanneer alle theaters op last van de regering hun deuren sluiten, dreigt zelfs faillissement. Artisitiek leider Michel heeft grote zorgen. Over de toekomst van zijn gezelschap maar ook over zijn eigen gezondheid. Michel heeft astma en behoort tot de zogenaamde risicogroepen. En ook zijn hypochondrie helpt niet mee.

Gelukkig komt goede vriend en compagnon Servé met een oplossing. Wat als ze de Oresteia, het toneelstuk waarmee ze binnenkort in première zouden gaan, via internet spelen? Gewoon uit hun beider huiskamers? Zo kunnen ze toch nog wat publiek trekken en wellicht de hoogste financiële nood dichten in afwachting van hulp van de regering.

Omdat ook de rest van de cast in quarantaine zit, vraagt Servé aan Lore, de vrouw van Michel, en Romy, zijn eigen partner, om de andere hoofdrollen te vervullen. Michel kan niet anders dan instemmen, maar echt gelukkig met het plan is hij niet. Wat Servé namelijk niet weet, is dat Michel en Romy al enige tijd een affaire hebben. Het duurt dan ook niet lang voor de Griekse tragedie zich naar Michels eigen leven verplaatst.

Terwijl de lockdown steeds ingrijpender wordt, neemt ook de druk op Michel toe. Gaat het hem lukken heelhuids door deze periode heen te komen? En wat is er belangrijker: zijn gezelschap, zijn huwelijk of toch zijn eigen gezondheid?

Lockdown is geschreven door Luuk van Bemmelen, geregisseerd door Pieter Kuijpers, met hoofdrollen voor Michel Sluysmans, Servé Hermans, Lore Dijkman en Romy Roelofsen en een gastrol van Huub Stapel.

Alternatieve manier van verhalen vertellen
Servé Hermans en Michel Sluysmans, artistiek leiders Toneelgroep Maastricht: “Na de succesvolle samenwerking met Pieter Kuijpers tijdens de toneelthriller Zwart water in 2018 hebben we opnieuw de handen ineengeslagen. Vanwege de huidige omstandigheden zijn we op zoek gegaan naar een alternatieve manier van verhalen vertellen. Scenarioschrijver Luuk van Bemmelen kwam met het idee voor een film, gemaakt met 2 computers en 2 mobiele telefoons, vanuit onze eigen huizen. Een film die het vacuüm waarin we verkeren thematiseert middels een spannend en geestig verhaal waarin feit en fictie ingenieus door elkaar lopen.”

Makers
Toneelgroep Maastricht is een van de grote landelijke toneelgezelschappen. Onder leiding van Servé Hermans en Michel Sluysmans heeft het gezelschap de afgelopen vijf jaar succesvolle voorstellingen in Nederland en België gebracht zoals Pinkpop, De advocaat, King Lear en Noem het maar liefde. Pieter Kuijpers is een filmproducent en regisseur van onder meer Van God Los, Riphagen en Smeris. Scenarioschrijver Luuk van Bemmelen is bekend van Penoza, Van God Los (serie) en De regels van Floor.

L'avenir programmapagina

L'avenir

vrijdag 19 juni 2020, 23.30 uur, NPO 2

Frans filmdrama. Nathalie is docent filosofie aan een Parijs lyceum, getrouwd en moeder van twee kinderen. Ze heeft een druk leven, waarin haar gezin, haar veeleisende moeder en een getalenteerde ex-leerling om haar aandacht vragen. Dan vertelt haar man dat hij haar verlaat voor een andere vrouw en overlijdt kort daarna haar moeder. In de periode van rouw die volgt weet Nathalie haar leven opnieuw vorm te geven.

Frankrijk, 2016
Regie: Mia Hansen-Løve
Cast: Isabelle Huppert, Andrea Marcon, Roman Kolinka

Filmagenda juni

26 juni: 20th century women, 22.20 uur, NPO 3
26 juni: Clouds of sils maria, 23.30 uur, NPO 2
27 juni: Eye in the sky, 00.20 uur, NPO 2