NTR Speelfilms
NPO Start

NTR Speelfilms

(Jeugd)films uit binnen- en buitenland

Bekijk de films online!

Filmagenda

Clouds of sils maria programmapagina

Clouds of Sils Maria

vrijdag 26 juni, 23.30 uur, NPO 2

Op het hoogtepunt van haar carrière wordt actrice Maria Enders gevraagd voor de hoofdrol in het toneelstuk dat haar twintig jaar eerder beroemd maakte. Destijds speelde ze Sigrid, een verleidelijke jonge vrouw, die haar oudere baas Helena in een spel van liefde tot zelfmoord drijft. Nu krijgt ze de rol van de oudere, gefrustreerde Helena aangeboden. Jo-Ann Ellis, een Hollywoodsterretje dat voortdurend in schandalen is verwikkeld, zal de rol van Sigrid spelen. Oog in oog met het gezicht van jeugd en ambitie ziet Maria zich geconfronteerd met de eindigheid van haar eigen carrière en tast ze de grenzen van vriendschap en liefde af.

Frankrijk, 2014
Regie: Olivier Assayas
Cast: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz

eye in the sky programmapagina

Eye in the sky

zaterdag 27 juni, 00.30 uur, NPO 2

Kolonel Catherine Powell staat aan het hoofd van een geheime dronemissie om een groep terroristen gevangen te nemen in Nairobi, Kenia. Wanneer ze verneemt dat de groep een zelfmoordaanslag plant, verandert haar doel in het doden van de terroristen. Dronepiloot Steve Watts neemt het schuiladres waar de terroristen verblijven in het vizier, net op het moment dat een 9-jarig meisje zich in de 'kill zone' begeeft. Iemand zal moeten beslissen of ze haar leven opofferen of niet.

Groot-Brittannië, 2015
Regie: Gavin Hood
Cast: Helen Mirren, Aaron Paul, Alan Rickman

A single man programmapagina

A single man

vrijdag 3 juli 2020, 23.10 uur, NPO 2

Los Angeles, 1962, het hoogtepunt van de Cubacrisis. Na de dood van zijn partner Jim worstelt de Britse, homoseksuele professor George Falconer met de betekenis van het leven. George leeft met zijn gedachten compleet in het verleden en kan zich geen beeld van de toekomst vormen. We volgen hem gedurende een dag, waarop een serie ontmoetingen en gebeurtenissen George ertoe doen besluiten dat er geen betekenis is aan het leven, na Jim. George wordt bijgestaan door zijn beste vriendin Charley, die zo haar eigen vragen over haar toekomst heeft.

De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Christopher Isherwood.

Verenigde Staten, 2009
Regie: Tom Ford
Cast: Colin Firth, Julianne Moore, Matthew Goode

3jul Tully programmapagina

Tully

vrijdag 3 juli 2020, 22.15 uur, NPO 3

Marlo heeft altijd alles onder controle gehad, maar nu het gezin een derde kind heeft wordt het haar allemaal wat te veel. Wanneer Marlo's rijke broer voorstelt om een nanny te betalen om zich 's nachts over het kind te ontfermen, lijkt het een voorstel dat ze onmogelijk kan weigeren. De beeldschone Tully blijkt bovendien de beste nachtnanny die elke moeder zich kan wensen. Marlo komt langzaam weer tot leven en er ontstaat een intense band tussen haar en Tully. Het blijkt dat ze toch meer gemeen hebben dan ze in eerste instantie dacht.

Canada, 2018
Regie: Jason Reitman
Cast: Charlize Theron, Mackenzie Davis, Ron Livingston

10jul Bacalaureat programmapagina

Bacalaureat

vrijdag 10 juli 2020, 23.15 uur, NPO 2

Chirurg Romeo Aldea heeft zijn dochter Eliza opgevoed met het idee dat ze ooit in het buitenland zou gaan studeren om elders een beter leven te kunnen opbouwen. Op haar 18de heeft Eliza een beurs op zak om psychologie te studeren in Engeland. Ze moet enkel nog haar diploma middelbaar onderwijs halen - een formaliteit voor een uitstekende studente als zij. Maar de dag voor haar eindexamens zet een dramatische gebeurtenis Eliza's toekomst op de helling. Romeo staat nu voor een fundamentele beslissing. Er zijn manieren om het probleem op te lossen, maar die ondermijnen alle principes waarmee hij zijn dochter opgevoed heeft.

België, 2016
Regie: Cristian Mungiu
Cast: Adrian Titieni, Maria Dragus, Lia Bugnar

De Helleveeg programmapagina

De Helleveeg

zaterdag 11 juli 2020 , 22.35 uur, NPO 3

Speelfilm naar het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden. De Helleveeg gaat over de jonge Albert die geïntrigeerd is door zijn tante Tiny, een vrouw die lijdt aan smetvrees en met regelmaat absurdistische verhalen verteld. De familie van Albert maakt zich zorgen over Tiny. De speelfilm volgt de familie over een periode van ongeveer 30 jaar.

De film won zes gouden kalveren, o.a. voor beste actrice, beste lange speelfilm, beste vrouwelijke en mannelijke bijrol.

Nederland, 2016
Regie: André van Duren
Cast: Hannah Hoekstra, Anneke Blok, Gijs Scholten van Aschat en Frank Lammers.

20th century women programmapagina

20th Century women

vrijdag 17 juli, 22.24 uur, NPO 3

Santa Barbara, 1979. De vijftienjarige Jamie groeit op bij zijn alleenstaande moeder Dorothea in een groot pand waar verschillende huurders hun toevlucht hebben gevonden. Dorothea is 55 en duidelijk van een andere generatie, maar ze doet haar best om haar zoon te begrijpen. Hulp, ook bij de opvoeding, krijgt ze van Abbie en Julie, twee jonge vrouwen die een grote impact hebben op het leven van de gevoelige, slimme Jamie. Een ontroerend en hartverwarmend portret van de vijftienjarige Jamie en zijn excentrieke moeder. Een ode aan de mensen die ons opvoeden en de jaren die ons vormen.

Verenigde Staten, 2016
Regie: Mike Mills
Cast: Annette Bening, Elle Fanning , Greta Gerwig

God's own country

God's own country

vrijdag 31 juli 2020 , 22.25 uur, NPO 3

De jonge Johnny Saxby runt de boerderij van zijn zieke vader in Yorkshire. De communicatie tussen vader en zoon weerspiegelt hun negatieve leef- en werkomstandigheden, de uitingen van de vader beperken zich meestal tot bondige kritiek op zijn zoon. Johnny probeert zijn frustraties weg te drinken in de lokale pub en beleeft er seksuele avonturen die nergens toe leiden. In het voorjaar wordt een Roemeense boerenknecht aangeworven voor het seizoen. Hij is even oud als Johnny, die hem eerst met argwaan bekijkt. De initiële spanning tussen de twee mannen ebt echter snel weg en ze krijgen een intense verhouding die een grote invloed heeft op Johnny.

Verenigd Koninkrijk, 2017
Producent: British Film Institute
Regie: Francis Lee
Cast: Josh O'Connor, Alec Secareanu, Gemma Jones

Pawn sacrifice programmapagina

Pawn sacrifice

vrijdag 31 juli 2020, 23.20 uur, NPO 2

Aangrijpende film over de Amerikaanse schaaklegende Bobby Fischer, die het ten tijde van de Koude Oorlog moet opnemen tegen de Russische Boris Spassky. Terwijl de hele wereld toekijkt speelt Fischer niet alleen een wedstrijd tegen Spassky, maar ook tegen zichzelf. De druk van de wedstrijd is hoog en Fischer moet zich bewijzen.

Verenigde Staten, 2014
Regie: Edward Zwick
Cast: Tobey Maguire, Liev Schreiber, Peter Sarsgaard