NTR Speelfilms
NPO Start

NTR Speelfilms

(Jeugd)films uit binnen- en buitenland

Bekijk de films online!

Filmagenda

Kleine ijstijd programmapagina

Kleine ijstijd

vrijdag 18 oktober 2019, 22.35 uur, NPO 3

Een groep vrienden, -(ex)muzikanten en hun aanhang komt bij elkaar in een oud -ooit gekraakt- huis op het platteland om de as te verstrooien van hun vriend en held KAS. Ze zijn uitgenodigd door Kas’ hoogzwangere vriendin SALLIE, om hun vriend op gedenkwaardige wijze te memoreren.

De charismatische Kas, zanger en voorman van de ruige garageband waar ze allemaal in speelden, is 7 maanden daarvoor overleden. Kas was de oudste van de groep en daarmee een inspirator, rolmodel en vertrouwensfiguur voor iedereen. Inmiddels zijn de vrienden rond de 50 en is het leven niet voor iedereen geworden wat ze ervan hadden verwacht.
De vrienden zijn blij elkaar te zien en het weekend belooft als vanouds gezellig, chaotisch en drank overgoten te worden. Maar als LO verschijnt met de 26-jarige DELPHINA, raakt het evenwicht verstoord. De onbevangen Delphina legt met haar nieuwsgierigheid onbewust maar pijnlijk duidelijk iedereens onvolkomenheden bloot. Ook die van Kas.
De uitgelaten sfeer slaat om in conflict en ontboezemingen. De herinneringen die worden opgerakeld blijken voor iedereen anders te zijn geweest waarna de geschiedenis zich herschrijft.

Nederland, 2017
Regie: Paula van der Oest
Scenario: Paula van der Oest & Rifka Lodeizen
Cast: Anniek Pheifer, Ariane Schluter, Bas Keijzer, Cees Geel, Hannah Hoekstra, Johan Heldenbergh, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Monic Hendrickx, Steef Cuijpers, Thijs Boermans

Coproducent van Kleine IJstijd is NL Film en TV, met steun van CoBO en Filmfonds.

Nominaties:
Da Vinci Award: Beste Film, Best Screenwriting (Rifka Lodeizen & Paula van der Oest), Best Directing (Paula van der Oest), Best Cinematography (Guido van Gennep), Best Editing (Eline Bakker), Best Supporting Role Male (Steef Cuijpers) en Best Supporting Role Female (Ariane Schluter, Hannah Hoekstra) - 2018

In Blue programmapagina

In Blue

zaterdag 19 oktober 2019, 23.30 uur op NPO 2

Televisiepremière Gouden Kalf-winnaar

Maar liefst drie Gouden Kalveren waren voor de speelfilm In Blue tijdens het Gala van de Nederlandse Film 2018. Jaap van Heusden werd bekroond voor zowel de regie van deze film als het scenario dat hij samen met Jan Willem den Bok schreef en Marina Kraakman won het Kalf in de categorie Beste Actrice voor het vertolken van de hoofdrol van stewardess Lin. Na een succesvolle tour langs internationale festivals beleeft de film op zaterdag 19 oktober haar televisiepremière op NPO2.

Tijdens een vlucht naar Boekarest moet de doorgewinterde Nederlandse stewardess Lin helpen bij een bevalling aan boord. Lin lijkt deze gebeurtenis moeiteloos in te passen in de routine van het stewardessenbestaan. Een dag later, op de terugweg van haar hotel in Boekarest naar het vliegveld, rijdt Lins taxi de vijftienjarige weesjongen Nicu (Bogdan Iancu) aan. Lin besluit met hem mee te gaan naar het ziekenhuis en maakt kennis met de ondergrondse tunnels van de stad waar Nicu leeft. De toevallige ontmoeting leidt tot een band tussen de twee, die op een dunne, soms voor hen verwarrende lijn balanceert van dan weer vriendschap, moeder-zoon-relatie en liefde; een onverwachte connectie die hen beiden kracht geeft. 

Regie en scenario: Jaap van Heusden
Co-scenarist (naar een verhaal van): Jan-Willem den Bok
Cast: Maria Kraakman, Bogdan Iancu, Line Pillet, Hannah van Lunteren, Maarten Ketels, Valeriu Andriuță, Ellis van den Brink, Patrick Vervueren e.a.

In Blue is geproduceerd door IJswater Films in coproductie met Caviar (BE), NTR en service producer Strada Film (RO), met steun van het Nederlands Filmfonds, MEDIA Development Support, VAF, Netherlands Production Incentive, CoBo en Belgian Taxshelter.

Prijzen
HFM Work in Progress Award, Nederlands Film Festival 2016
Best Narrative Feature Award, Austin Film Festival 2017
Speciale Juryprijs, Eindhoven Film Festival 2017
Best Narrative Feature, Footcandle Film Festival, Hickory U.S. 2018
Zes Gouden Kalf nominaties in de speelfilmcategorie: Beste Regie, Beste Scenario, Beste actrice, Beste Film, Beste Montage en Beste Sound Design, Nederlands Film Festival 2018
Gouden Kalveren voor Beste Regie, Beste Scenario en Beste Actrice, Nederlands Film Festival 2018

Festivals
Officiële openingsfilm van Film by the Sea 2017 en geselecteerd voor een groot aantal internationale festivals zoals: Oostende Film Festival 2017, Nederlands Film Festival 2017, Capetown Film Festival 2017, International Rome Film Festival 2017, Austin Film Festival 2017, International Film Festival van India GOA 2017, Eindhoven Film Festival 2017, Istanbul International Film Festival 2018, Beijing International Film Festival 2018, Filmfestival Kitzbühel 2018, Footcandle Film Festival 2018

You will meet a tall dark stranger-programmapagina

You will meet a tall dark stranger

vrijdag 25 oktober 2019, 23.20 uur, NPO 2

Twee echtparen bevinden zich in diverse herkenbare en komische situaties omtrent liefde, geluk, gezin en verlangens. Alfie besluit zijn lieve, goedgelovige vrouw Helena na een lang huwelijk te verlaten om zijn verloren jeugd te hervinden. Deze vindt hij terug bij de jonge en ongedwongen prostituee Charmaine, terwijl Helena alle rationaliteit laat varen en haar leven in de handen legt van een obscure waarzegster. Sally, dochter van Alfie en Helena en vrouw van Roy, is eveneens niet gelukkig in haar huwelijk en ontwikkelt een geheime liefde voor haar baas, de charmante galeriehouder Greg. Ondertussen laat Roy, een schrijver die hele dagen thuis doorbrengt met wachten op dat ene telefoontje over zijn laatste boek, zijn oog vallen op een mysterieuze dame aan de overkant van de straat. De diverse pogingen van iedereen om hun problemen te vergeten, leiden uitsluitend tot verkeerde beslissingen en liefdesverdriet. You will meet a stranger, een veelgebruikte voorspelling door waarzegsters, laat ons zien hoezeer ieder mens zich soms belachelijk maakt, enkel en alleen voor de illusie van geluk.

Verenigde Staten, 2010
Regie: Woody Allen
Cast: Anthony Hopkins, Naomi Watts, Antonio Banderas, Josh Brolin

Galloping mind programmapagina

Galloping mind

vrijdag 1 november, 23.35 uur, NPO 2

Wanneer een verpleegster ontdekt dat haar partner de vader is van een pasgeboren tweeling, besluit ze een van de baby's te ontvreemden. Ze verbergt het meisje voor haar broertje, dat in een straatbende opgroeit. Tien jaar later kruisen hun wegen opnieuw. De kinderen voelen zich aangetrokken tot elkaar en ontdekken hun gemeenschappelijk lot, hen opgelegd door de volwassenen.

België, 2015
Regie en scenario: Alice Rohrwacher
Cast: Matt Devere, Rebeka Rea, Zsófia Rea

Wind river programmapagina

Wind river

vrijdag 9 november 2019, 20.25 uur, NPO 3
 
Cory Lambert is een ervaren speurder en jager die het bevroren lijk van een tiener ontdekt. Hij besluit samen te werken met de onervaren FBI-agent Jane Banner en de Tribal politie-officier Ben Shayo om te ontdekken wat er gebeurd is en de verantwoordelijken voor de gruwelijke misdaad op te sporen. Hoe dieper Cory, Jane en Ben in het onderzoek duiken hoe meer ze hun eigen levens op het spel zetten.

Verenigde Staten, 2017
Regie: Taylor Sheridan
Cast: Kelsey Asbille, Jeremy Renner, Julia Jones

eye in the sky programmapagina

Eye in the sky

zaterdag 23 november 2019, 23.30 uur, NPO 2

Kolonel Catherine Powell staat aan het hoofd van een geheime dronemissie om een groep terroristen gevangen te nemen in Nairobi, Kenia. Wanneer ze verneemt dat de groep een zelfmoordaanslag plant, verandert haar doel in het doden van de terroristen. Dronepiloot Steve Watts neemt het schuiladres waar de terroristen verblijven in het vizier, net op het moment dat een 9-jarig meisje zich in de 'kill zone' begeeft. Iemand zal moeten beslissen of ze haar leven opofferen of niet.

Groot-Brittannië, 2015
Regie: Gavin Hood
Cast: Helen Mirren, Aaron Paul, Alan Rickman

Julieta programmapagina

Julieta

zaterdag 30 november 2019, 23.30 uur, NPO 2

Julieta woont samen met haar achttienjarige dochter Antía in Madrid. Julieta heeft onlangs haar man verloren en probeert het verlies te verwerken. De verdrietige periode waar moeder en dochter doorheen gaan zet hun relatie op scherp en drijft hen langzaam uit elkaar. Wanneer Antía, zonder enige uitleg, wegloopt van huis, doet Julieta er alles aan haar dochter te vinden. In haar zoektocht naar Antía ontdekt ze hoe weinig ze van haar eigen dochter afweet. Een film over schuld en confrontatie en een film die de vraag bespreekt wat mensen ertoe brengt degene van wie ze houden te verlaten.

Spanje, 2016
Regie: Pedro Almodóvar
Cast: Adriana Ugarte, Michelle Jenner, Inma Cuesta