NTR Speelfilms
NPO Start

NTR Speelfilms

(Jeugd)films uit binnen- en buitenland

Bekijk de films online!

Filmagenda

De man die Ove heet programmapagina

De man die Ove heet

Vrijdag 7 december, 23.40 uur, NPO 2

Ove is 59 jaar oud, rijdt in een Saab en staat bekend als de mopperkont van de buurt. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Vooral tegen zijn directe omgeving in de wijk waarin hij woont. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt, waarbij hij foutief geparkeerde fietsen verplaatst en de inhoud van afvalbakken controleert. Er is een reden dat hij met dit imago zijn buurtbewoners bewust op afstand houdt, maar die houdt hij voor zichzelf. Tot de nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus omver rijden. Het blijkt het begin van een onverwachte vriendschap, die Ove de mooie kant van het leven weer laat zien.

Zweden, 2015
Regie: Hannes Holm
Cast: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg

Big eyes-programmapagina

Big eyes

Big eyes

 

Vrijdag 21 december 2018, 23.30 uur, NPO 2

BIG EYES vertelt het waargebeurde verhaal van één van de grootste kunstfraudes van de twintigste eeuw. In de jaren ‘50 en ‘60 krijgt kunstenaar Walter Keane (Christoph Waltz) grote bekendheid met zijn raadselachtige schilderijen van kinderen met enorme ogen. De massaproductie van deze schilderijen veroorzaakt een revolutie in de commercialisering van de populaire kunst. Maar uiteindelijk komt de bizarre en schokkende waarheid naar boven: Walter’s schilderijen worden niet door hem gemaakt, maar door zijn vrouw Margaret (Amy Adams). De Keanes leefden met een enorme leugen en hielden daarmee de hele wereld voor de gek.

Verenigde Staten, 2014
Regie: Tim Burton
Cast: Amy Adams, Delaney Raye, Christoph Waltz

Herhaling van 2017

Lion programmapagina

Lion

Waargebeurd verhaal met Dev Patel

Maandag 24 december, 21.00 uur, NPO 3

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal, vertelt Lion het verhaal van de Indiase jongen Saroo Brierley. Als 5-jarig jongetje komt hij per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert; ver weg van zijn thuis en familie. De kleine Saroo heeft geen idee waar hij is of waar hij vandaan komt. Na wekenlang in zijn eentje te overleven in de ruige straten van Calcutta wordt de jongen opgenomen in een weeshuis en uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar. Door een samenloop van omstandigheden, gaat Saroo op zijn 30ste op zoek naar de plek waar hij jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Slechts gewapend met Google Earth en zijn vroegste jeugdherinneringen bekijkt hij elke avond urenlang de spoorlijnen die naar Calcutta leiden, totdat hij na een jaar dat ene station denkt te herkennen. Hij vertrekt naar India in de hoop zijn familie terug te vinden.

Lion is de verfilming van de bestseller "Mijn lange weg naar huis" en won (58) en was genomineerd (102) voor tal van filmprijzen. Klik hier voor het complete overzicht.

Verenigde Staten, 2016
Regie: Director Garth Davis                                                                                                                     
Cast: Dev Patel, Nicole Kidman, Rooney Mara

Masha en de beer-programmapagina

Masha en de beer - de film

Woensdag 26 december 2018, 07.10 uur, NPO Zapp

Masha woont met haar opa in een boshut. Hun buurman is een beer. Niet zomaar een beer, maar een ex-circusbeer die kan praten, fietsen, muziek maken en veel meer. In het bos heeft hij eindelijk rust gevonden. Een beetje luieren, honing eten en thee drinken. Het leven van de beer is één groot Luilekkerland. Totdat Masha in zijn leven verschijnt. Masha is een echte druktemaker, met een levendige fantasie. Elke opnieuw betrekt ze de beer bij haar streken. Daar wordt de beer wel eens chagrijnig van. Totdat hij ontdekt dat zijn leven zonder Masha wel erg saai zou zijn.

Rusland, 2016

Lepel-programmapagina

Lepel

Vrijdag 28 december, 11.00 uur, NPO Zapp

Avontuurlijke familiefilm over het negenjarige jongetje Lepel dat ontsnapt aan zijn gemene oma. Hij verstopt zich in een warenhuis en gaat op zoek naar nieuwe ouders. In de film zijn tevens rollen weggelegd voor Neeltje de Vree, die het vriendinnetje Pleun van Lepel speelt en voor Barry Atsma, Carice van Houten en Kees Hulst.

Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen
Scenario: Mieke de Jong
Lepel: Joep Truijen, Oma Koppenol: Loes Luca, Meester Bijts: Kees Hulst, Max: Barry Atsma, Broer: Carice van Houten, Pleun: Neeltje de Vree

tinker tailor soldier spy-programmapagina

Tinker, tailor, soldier, spy

Vrijdag 28 december 2017, 23.50 uur, NPO 2


Wanneer geheim agent Ricki Tarr ontdekt dat er een mogelijke mol in de top van de Britse inlichtingendienst MI-6 aanwezig is, wordt in het geheim de gepensioneerde veteraan George Smiley ingeschakeld. De top van de inlichtingendienst, bestaande uit Bill Haydon, Roy Bland en Toby Esterhase, mag van niets weten. Smiley's laatste missie staat in het teken van het opsporen van de dubbelspion, maar al snel blijkt er sprake te zijn van een ingewikkelde samenzwering. George belandt in een web van intriges.

Frankrijk, 2011
Regie: Tomas Alfredson
Cast: Gary Oldman, Colin Firth, Mark Strong

Tonio programmapagina

Tonio

Verfilming van de bestseller van A.H.Th. van der Heijden

Zaterdag 29 december, 23.35 uur, NPO 2

Op 23 mei 2010 wordt de 21-jarige Tonio van der Heijden door een auto geschept en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij overlijdt. Het leven van zijn ouders, die hun enige zoon op de intensive care zien overlijden, verandert drastisch. Zijn bestaan laat een fantoompijn achter bij zijn ouders, die in alles om hen heen en in henzelf aan hem herinnerd worden. Ze rouwen, maar moeten ook proberen te voorkomen dat hun eigen levens in een neerwaartse spiraal van verdriet terechtkomen.

Nederland, 2016
Regie: Paula van der Oest
Cast: Pierre Bokma, Rifka Lodeizen en Chris Peters

Intouchables programmapagina

Intouchables

Zaterdag 5 januari, 23.00 uur, NPO 3

Miljonair Philippe is aan een rolstoel gekluisterd. In hartje Parijs woont hij in een kast van een huis. Driss woont daar ver vandaan, in een van de grimmige voorsteden. Verdient de jonge Senegalees zijn geld niet met schimmige zaakjes, dan trekt hij wel een uitkering. Maar wie bijstand wil, moet solliciteren. Plotseling zit Driss met een echte baan opgescheept, als persoonlijke verzorger van Philippe. Met zijn tomeloze energie zet hij Philippe's stijve huishouden binnen de kortste keren op z'n kop. Maar ook Driss' leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Frankrijk, 2011
Regie: Olivier Nakache
Cast: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny