Conducting Boijmans

Hij bezoekt het atelier van een kunstenaar in New York, leidt schoolkinderen rond, assisteert een kunstenaar bij het voltooien van zijn werk, onderhandelt over een unieke tekening en drinkt een kopje koffie bij een zakenman om over een legaat te praten: de documentaire Conducting Boijmans laat zien hoe gevarieerd het takenpakket is van Sjarel Ex, sinds tien jaar directeur van het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen. “Ik zie het museum als een instrument waar ik tijdelijk op mag spelen”, aldus Ex. In de meeslepende film van regisseur Sonia Herman Dolz is te zien hoe aanstekelijk de charismatische Ex ‘dirigeert’.

Herman Dolz volgde de museumdirecteur gedurende een jaar en dat leverde diverse markante scènes op. Zo was ze aanwezig aan de onderhandelingstafel toen Ex iets tè enthousiast werd bij het verwerven van een unieke opgedoken tekening van Jan van Eijck. Dankzij handig opereren komt het toch nog goed. Ex mag het museum graag verrijken door kunstwerken te verzamelen voor de volgende generaties, iets dat zonder eigen geld niet gemakkelijk is. In New York legt hij contact met een verzamelaar die een vroege René Magritte heeft waar hij op aast. Het lukt niet direct om die aan te kopen, maar Sjarel Ex heeft de tijd. “Een verzamelaar heeft ongeveer vijfendertig jaar de tijd, maar wij kunnen vijf generaties wachten op een schilderij.”

Ex is niet alleen sociaal vaardig maar kan ook in lyrische bewoordingen vertellen over zijn museum én over de kunstwerken die er te zien zijn. “In het museum willen we het genot van het Kijken bijbrengen.” De documentaire geeft, naast het portret van Ex, ook een beeld van de geschiedenis van Boijmans Van Beuningen én toont in fraaie impressies de diversiteit van dit ‘Louvre aan de Maas’. De film beleefde op het Internationaal Film Festival Rotterdam 2015 zijn bioscooppremière.

Uitzending: donderdag 21 januari 2016 om 23.oo uur op NPO2

Regisseur: Sonia Herman Dolz
Producent: Interakt Productions – René Mendel en Mira Mendel
Een coproductie met RTV Rijnmond

Conducting Boijmans is mogelijk gemaakt met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.