Voor het achtste jaar op rij kiest een vakjury, onder leiding van Noraly Beyer, journalist en presentator, de beste geschiedenisdocent van het land. Docenten die met hun kennis en enthousiasme leerlingen inspireren. Docenten die leerlingen uitdagen heden en verleden met elkaar te verbinden. Deze docenten willen wij belonen voor hun bijdrage aan het onderwijs. Werkt er op jouw school een docent die het als geen ander verdient deze prijs te winnen? Geef hem of haar op voor de titel Geschiedenisdocent 2021. 

HOE MELD IK MIJN DOCENT AAN?
Aanmelden kan tot en met 1 april 2021. De nominatie van de docent is pas compleet als hij of zij wordt aanbevolen door leerlingen én door collega’s (directie en/of leraren). Per docent dient maximaal één leerlingformulier en één directie/leraren formulier ingediend te worden. Als meerdere leerlingen dezelfde docent willen nomineren dienen zij samen één formulier in te vullen.


DE VERKIEZING
Iedereen kan zijn of haar beste geschiedenisdocent nomineren. De winnaar wordt gekozen door een vakjury van tien vooraanstaande historici en mensen uit het onderwijsveld. Op 13 november 2021 wordt de winnaar bekend gemaakt in het Rijksmuseum. De winnende docent is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs, neemt een lesvideo op, én mag met de hele klas naar het Rijksmuseum. De top 3 mag met hun leerlingen naar het Nationaal Archief in Den Haag.

De zoektocht naar de beste geschiedenisdocent begint in maart van dit jaar. Scholieren, directies en collega’s mogen een leraar voordragen. De jury onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer selecteert uit de aanmeldingen 15 docenten en bezoekt hen op school. Deze bezoeken leveren een shortlist op van zes docenten van wie videoportretten worden gemaakt. Uit deze shortlist komt een top 3, uit wie de jury de beste geschiedenisdocent van het jaar kiest. De prijs voor de beste geschiedenisdocent wordt georganiseerd door het Rijksmuseum in samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief.