Geschiedenis leraar 2019
NPO Start

Geschiedenis leraar 2019

Rijksmuseum, NTR & Nationaal Archief zoeken beste geschiedenis- leraar van Nederland.

Over Geschiedenis leraar 2019

Drie toptalenten uit het voortgezet onderwijs zijn genomineerd voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar. Een prijs die het Rijksmuseum, de NTR en het Nationaal Archief dit jaar voor de zesde keer uitreiken.

De kanshebbers zijn geselecteerd door een vakjury onder leiding van Noraly Beyer, journalist en oud-presentator van het NOS Journaal. De winnaar van de titel Geschiedenisleraar 2019 wordt op 9 november in het Rijksmuseum bekendgemaakt.

De drie genomineerden zijn:

  • Chantal Kleve - OBC Bemmel, Bemmel
    De jury roemt haar didactisch inzicht en oprechte belangstelling voor elke leerling.
  • Marike Barendse - Vossius Gymnasium, Amsterdam
    Heeft een grenzeloze energie en ambitie om geschiedenis een centrale plek te geven op school.
  • Willem Kiggen - Nuenens College, Nuenen
    Maakt grote geschiedenis klein. Hij laat zijn leerlingen voelen dat ze zelf onderdeel zijn van de geschiedenis.

Juryvoorzitter Noraly Beyer: “Ik ben onder de indruk van de toewijding waarmee deze geschiedenisleraren lesgeven. Het raakt mij hoe zij historische verhalen dichtbij het leven van hun leerlingen weten te brengen. De leraren laten leerlingen kritisch denken en laten zien hoe toen en nu met elkaar verbonden zijn. Zo bereiden zij leerlingen voor op de toekomst.”

Hoe komt de Top 3 tot stand?

De zoektocht naar de beste geschiedenisleraar begon in maart van dit jaar. Scholieren, directies en collega’s stuurden op verzoek van het Rijksmuseum, NTR en het Nationaal Archief meer dan honderd formulieren in om een leraar voor te dragen. Een jury van prominente didactici en historici onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer selecteerde uit de aanmeldingen 15 leraren en bezocht hen op school. Deze bezoeken leverden een shortlist op van zes leraren van wie videoportretten zijn gemaakt. Uit deze shortlist is de uiteindelijke top 3 gekozen. Deze drie leraren zijn volgens de jury zeer bevlogen en beschikken, allen op zich, over uitzonderlijke kwaliteiten.

Prijsuitreiking

De winnaar wordt bekend gemaakt op zaterdag 9 november in het Rijksmuseum in het bijzijn van de leerlingen van de genomineerde leraren. De winnende leraar is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs, maakt samen met Schooltv een lesvideo én mag met drie klassen naar het Rijksmuseum. Nummer twee en drie mogen met hun leerlingen naar het Nationaal Archief in Den Haag.

Naar website