Exitus
NPO Start

Exitus

Urban explorers op zoek naar verlaten gebouwen

Vanaf 1 sep, 22.10 uur, NPO 3

Afleveringsinformatie

Bob en Jeroen tonen ons een mysterieuze wereld waar we anders nooit iets over geweten zouden hebben. Verlaten kastelen, oorlogsschepen, theaters, fabrieken, gevangenissen, kloosters en zelfs geheel verlaten dorpen in Abchazië worden opnieuw tot leven gewekt in deze 8-delige serie.

Deze serie is een productie van Submarine, Off World en Slammer! in coproductie met NTR en VRT-Canvas, tot stand gekomen met steun van het VAF Mediafonds, CoBO en de tax shelter van de Belgische Federale Overheid.

Naast de serie zal er een fotoboek verschijnen bij Uitgeverij Lannoo  en zullen foto’s van de productie tijdens een reizende tentoonstelling te zien zijn in Nederland en België.


Aflevering 1: Adellijke huizen
1 september 21.45-22.10 uur 
In de eerste aflevering trekken Bob en Jeroen naar de Loirestreek in Frankrijk. Deze streek ligt bezaaid met honderden kastelen uit de tijd dat het Franse hof met heel het adellijke gevolg Parijs inruilde voor de Loirevallei. Vandaag de dag zijn zulke kastelen nog amper te onderhouden. Sommige kastelen halen hun onderhoud uit de vele toeristen die ze bezoeken, andere werden verlaten en gaan stilaan ten onder aan  de natuurkrachten. Bob en Jeroen ontdekken een wel heel bijzonder verlaten kasteel: het interieur brengt ons geheel terug naar de gloriedagen van de adellijke levenswandel, met tijd om er bijzondere verzamelingen op na te houden.

Aflevering 2: Huizen van bewaring
8 september 21.45-22.10 uur
In de tweede aflevering worden Bob en Jeroen in Philadelphia gegijzeld door Snowzilla, een sneeuwstorm die de hele Oostkust van de VS begin 2016 lamlegde. Er zit voorlopig niets anders op dan in de stad zelf op zoek te gaan naar verlaten gebouwen alvorens de tocht naar de gevangenis in een verre buitenwijk aan te kunnen vatten. Maar het wachten wordt beloond: 'Holmesburg Prison' brengt het huiveringwekkende isolement van psychisch-gestoorde gedetineerden wel erg dichtbij...

Aflevering 3: Theater
15 september 21.45-22.10 uur
De gouden tijden van theaters lijkt lang vervlogen. Vandaag zien we de financiële ondersteuning wegsmelten als sneeuw voor de zon. Toch is de verminderende aandacht voor theater niet alleen een eigentijds syndroom. Bob en Jeroen bezoeken 'Loew's Theater', een cabaret- en filmtheater ten noorden van New York, dat in 1975 de deuren moest sluiten. De opkomst van de televisie bleek funest voor dit roemruchte theater. In dit indrukwekkende decor brengen Bob en Jeroen het theater weer tot leven alsof de tijd gewoon heel eventjes is stil blijven staan.

Aflevering 4: Stalen reuzen
22 september 21.45-22.10 uur
De tijd van de grote industrie in het westen lijkt definitief voorbij. Staalfabrieken, energiecentrales en hoogovens zijn vaak gigantische gebouwen. Het is ongelofelijk hoe de mens dit alles heeft kunnen ontwerpen en bouwen om de wereld rondom van energie en grondstoffen te voorzien. Tegenover de maatschappelijke evolutie die de stalen reuzen teweegbrachten, staan enerzijds de vaak desastreuze gevolgen voor het milieu en anderzijds de sociale bloedbaden die ontstonden bij hun sluiting.

Ter ziele gegane industrie doet ons algauw denken aan Charleroi, maar ook aan de Amerikaanse westkust hebben diverse crisissen genadeloos toegeslagen. Bob en Jeroen bezoeken onder meer een van de vergane staalreuzen van Pittsburgh, als verdwijnende getuigen van de industriële revolutie die ons continent definitief veranderde.

Aflevering 5: Oorlog en schepen
29 september 21.45-22.10 uur
Geheel Europa is vandaag nog steeds bezaaid met sporen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Gebouwen, constructies en terreinen die toentertijd naties hebben gediend, ontsnappen vandaag vaak aan onze aandacht. De geschiedenis is te complex om alle details in leven te houden en vaak weten de omwonenden zelfs niet van hun bestaan, laat staan hun toenmalige specifieke functie. Een markant voorbeeld hiervan zijn scheepskerkhoven. Een oorlogsschip is niet zomaar te bezoeken en de meeste mensen zullen nooit een stap kunnen zetten in een dergelijk schip. Maar op een scheepskerkhof hoeven we geen soldaten te trotseren. Bob en Jeroen reizen naar de streek van Landévennec, op zoek naar het fregat Le Colbert.

Aflevering 6: Sovjet Riviera
6 oktober 21.45-22.10 uur
Weinigen zullen Abchazië op een kaart kunnen aanduiden. Abchazië noemt zichzelf een onafhankelijke republiek, maar buiten Rusland, Venezuela en enkele ministaatjes erkent de internationale gemeenschap die onafhankelijkheid niet en is Abchazië een opstandige provincie van Georgië aan de Zwarte Zee. Toen Georgië -en dus ook Abchazië- nog deel uitmaakte van de USSR, was het een geliefkoosd vakantieoord voor de partijbonzen van de USSR. Ook Stalin had er zijn buitenverblijf. De aangenaam warme kuststreek was bezaaid met villa's, sanatoria en ontspanningsoorden. Na het uiteenvallen van de USSR en de bloedige burgeroorlog werden luxe en recreatie herleid tot leegstand en chaos. Bob en Jeroen gaan op zoek naar de restanten van Sovjet-architectuur van de luxe, en ontdekken de verschillen tussen arm en rijk, ook ten tijde van communistische principes...

Aflevering 7: Spookdorpen
13 oktober 21.45-22.10 uur
Bob en Jeroen trekken door het bergachtige hinterland van Abchazië. Ten tijde van de USSR floreerden hier vele dorpen en kleine steden dankzij vanuit Moskou ondersteunde mijnbouw en industrie. Bij het uiteenvallen van de USSR viel de industrie stil. De dorpen en steden werden verlaten en omwille van het bergachtige landschap lieten de bewoners het grootste deel van hun hebben en houden achter. Bob en Jeroen brengen de dorpen weer tot leven en hebben enkele markante ontmoetingen met de laatst overgebleven bewoners.

Aflevering 8: Kerken en kloosters
20 oktober 21.45-22.10 uur
De dagen dat elke sterveling wel iemand in de nauwe kennissen- of familiekring had die tot het huis van de Heer geroepen werd, zijn voorbij. Minder roepingen, dus minder priesters, broeders en kloosterlingen en bijgevolg lege kerken en kloosters in geheel Europa. Daar waar vele gewijde gebouwen omgedoopt werden tot museum, restaurant of discotheek, zijn er ook vele die nooit een nieuwe bestemming gevonden hebben. In deze aflevering trekken Bob en Jeroen naar Italië, meer bepaald naar de Abruzzen, waar ze de barokke pracht en praal van het katholieke geloof weer tot leven brengen.

Gids

Er zijn op dit moment geen gidsgegevens beschikbaar.