Afleveringsinformatie

Aflevering 1: verzamelen
Waarom begin je aan een verzameling van ongeveer alles? Waarom ga je door met verzamelen als je meer dan 42 miljoen objecten hebt? En waarom zou je er überhaupt aan beginnen?

In de allereerste aflevering van de nieuwe serie over natuurhistorie De Toren probeert Marcel Musters dat uit te zoeken. We gaan daarom, vanuit Leiden op reis, naar het koninkrijk Bhutan. 

In Leiden bevindt zich één van de grootste natuurhistorische collecties ter wereld in de collectietoren van Naturalis. Zij zijn een samenwerking aangegaan met Bhutan waar nu, voor het eerst in de geschiedenis, een begin wordt  gemaakt met het aanleggen van een splinternieuwe verzameling.

We volgen Edwin van Huis, directeur van Naturalis en libellenonderzoeker Vincent Kalkman. Ze trekken door de mysterieuze bergstaat met een vangnet en een geheimzinnig doosje, een miniatuur slak en een koninklijke libel. En we zien waarom varkens in Bhutan cannabis eten, monniken enorme bijennesten naast hun raam hebben en boeddhisten géén insecten doodmaken.

Aflevering 2: herbarium
In Leiden liggen 4 miljoen stukjes van planten opgeslagen. Elk blad, elke tak is geplakt op zijn eigen papiertje met zijn eigen beschrijving. Die bladen liggen in dozen in een enorme ruimte. En die plek barst uit zijn voegen.  Wereldwijd zijn er duizenden van dit soort herbaria maar nog steeds zijn lang niet alle planten opgeplakt of beschreven.

Het herbarium in Leiden is bijzonder.  Hier werd, nog maar kort geleden, in een kluis een boek met gedroogde planten gevonden. Nog een herbarium. De wetenschap was dolgelukkig met deze vondst: dit is misschien wel het allereerste herbarium ooit. Want veel wisten we er niet van.

Wie heeft het gemaakt?  Deze vraag mondt uit in een zoektocht die ons brengt naar de mooiste bibliotheek van de wereld: de Bibliotheca Angelica in Rome. 

 

Tot op de dag van vandaag verzamelen we dus planten. Dat doen bijvoorbeeld Hans Ter Steege en zijn vrouw Sylvia Mota de Oliveira in de Amazone. Maar het is vreemd volk, die moderne plantenonderzoekers. Hij telt bomen in het grootste bos ter wereld en zij zoekt planten hoog, heel hoog in de lucht.