Veelgestelde vragen


Over programma's

Ik zoek een programma-overzicht van de NTR

Op de homepage vindt u een selectie van de eerstvolgende uitzendingen. Een compleet overzicht van onze programma's vandaag, morgen en overmorgen vindt u in de NPO Gids.

Ik heb een vraag of verzoek voor de redactie van een programma
Stuur uw vraag naar de redactie. Klik hier voor de lijst met e-mailadressen.
Ik heb een tip of onderwerp voor een programma
Stuur uw tip direct naar de redactie. Klik hier voor de lijst met e-mailadressen.
Ik wil een persbericht sturen naar de NTR of een programma
Stuur uw persbericht direct naar een relevante redactie. Klik hier voor de lijst met e-mailadressen.
LET OP: Persberichten naar het algemene mailadres van de NTR worden niet in behandeling genomen
Ik wil iets vragen over de inhoud van een programma
Stuur uw vraag direct naar de redactie. Klik hier voor de lijst met e-mailadressen.
Ik heb een vraag over muziek die ik in een programma heb gehoord

Neem contact op met de redactie. Klik hier voor de lijst met e-mailadressen.

Ik wil reageren op een uitzending
Stuur uw reactie naar de redactie. Klik hier voor de lijst met e-mailadressen.

Over herhalingen

Ik wil weten of een programma of aflevering wordt herhaald

Een aantal programma’s heeft een vaste herhaling in de week na uitzending op een andere dag en een ander tijdstip. Daarvoor dient u uw omroepgids te raadplegen of te kijken in de NPO gids. Als de herhaling daarin niet voorkomt, kunnen wij u op dit moment niet verder helpen. Soms is het niet nodig om op de herhaling te wachten, want de meeste programma’s zijn daags na uitzending ook via internet (uitzendinggemist) te bekijken. U kunt daarvoor terecht op de website van het betreffende programma (zie op ntr.nl onder Programma’s A-Z), of u kunt kijken op onze homepage onder NTR  gemist.

Ik wil weten of een buitenlandse serie nog een vervolg krijgt
Buitenlandse series worden vaak in delen (series) uitgezonden die uit meerdere afleveringen bestaan. Na zo’n serie kan het een tijdje duren voordat er een vervolg wordt uitgezonden. Dat heeft te maken met de manier waarop de zendtijd tussen omroepen in een bepaalde periode wordt verdeeld. Als de NTR een serie aankoopt, koopt ze meestal wel alle delen van de serie aan. Maar het is vaak niet van tevoren bekend wanneer die delen precies in het uitzendschema terecht komen. U moet daarvoor goed de gids, de krant en de aankondigingen op televisie in de gaten houden.
Kan de NTR oude of eerder uitgezonden series herhalen?
Wij krijgen regelmatig het verzoek om oude of eerder uitgezonden series te herhalen. In de meeste gevallen is dat niet mogelijk, omdat het aangekochte, buitenlandse producties betreft. Daar heeft de NTR slechts voor een beperkte tijdsduur de uitzendrechten van.
Waarom kan ik een buitenlandse film of serie niet vinden op Uitzendinggemist?

Buitenlandse films en series zijn vaak niet te vinden op UitzendingGemist.nl. De NTR heeft voor deze programma’s alleen de rechten voor uitzending op televisie.

Waarom zijn er zoveel herhalingen?

De NTR maakt - net als de andere publieke omroepen - regelmatig gebruik van de mogelijkheid om tv-programma's te herhalen. Wij zien dat als een extra service naar de kijker. Soms is het tijdstip van een herhaling voor kijkers gunstiger dan toen het programma voor de eerste keer werd uitgezonden. Een andere reden kan zijn dat er in eerste instantie weinig mensen naar een programma hebben gekeken, maar dat het positieve recensies kreeg en dat veel mensen het daarom alsnog willen zien. Herhalingen vinden veelal in de zomermaanden plaats, omdat het in die periode niet efficiënt is om veel nieuwe programma’s uit te zenden

Over programma's op DVD bestellen

Kan ik programma’s van de NTR op DVD bestellen?

NTR Webshop
Zoekt u een dvd, een boek of een cd bij een programma van de NTR? Kijk dan eerst in de NTR Webshop. Daar vindt u mooi vormgegeven producten die bij onze programma's zijn uitgegeven. Bijvoorbeeld op het gebied van geschiedenis (o.a. De Gouden Eeuw), cultuur (o.a. de Top 2000) en persoonlijke ontwikkeling (o.a. Kijken in de ziel).

Losse uitzendingen?
Vindt u het programma niet in de webshop en wilt u een losse uitzending op dvd bestellen? Dan kunt u terecht bij het Instituut voor Beeld & Geluid. Kijk daarvoor in de webshop van Beeld & Geluid of u kunt direct een aanvraag doen op webshop@beeldengeluid.nl.

NB. Niet alle programma's zijn bij Beeld & Geluid na te bestellen. Met name culturele programma's (o.a. muziek en drama) kunnen met rechten beschermd zijn.

Het Klokhuis
Voor Het Klokhuis dient u er rekening mee te houden dat er verschillende tarieven zijn voor huiskamergebruik en vertoning voor groepen (o.a. onderwijs, musea en tentoonstellingen). Bestellingen van Het Klokhuis gaan ook via het Instituut voor Beeld en Geluid.

Over programma's kijken via internet

Welke programma's staan op internet en waar kan ik ze vinden?

Alle recente NTR-programma’s op Uitzending Gemist staan bij elkaar onder NTR GEMIST rechtsboven op de homepage ntr.nl. Maar u kunt ook gewoon terecht op www.uitzendinggemist.nl.

Waarom kan ik niet alle NTR-programma's op internet bekijken?

Omdat de NTR niet altijd toestemming heeft om televisieprogramma's via internet toegankelijk te maken. Buitenlandse series en documentaires bijvoorbeeld worden alleen aangekocht met recht op televisie-uitzending. En de meeste culturele programma’s, waaronder Nederlandse films en dramaseries, zijn met auteursrechten beschermd.

Het programma speelt niet goed af op internet. Wat moet ik doen?

Kijkt u een programma terug via ntr.nl, stuur dan een e-mail naar info@ntr.nl.
Kijkt u een programma via uitzendinggemist.nl, raadpleeg dan de help.

Over gebruik van NTR-materiaal voor eigen doeleinden

Mag ik delen van een programma gebruiken?

Stuur uw verzoek met de titel van het programma en een beschrijving van de beoogde activiteit naar info@ntr.nl. Onze uitgeverij kijkt er dan naar.

Mag ik afbeeldingen van ntr.nl gebruiken?

Het is niet toegestaan afbeeldingen te gebruiken zonder toestemming van NTR. Stuur uw verzoek met de titel van het programma en een beschrijving van de beoogde afbeelding naar info@ntr.nl . Onze uitgeverij kijkt er dan naar.

Mag ik een NTR-programma opnemen en er een dvd van maken?
Opnemen van NTR-materiaal is toegestaan voor eigen oefening, studie en of gebruik. Het is niet toegestaan deze dvd's aan derden beschikbaar te stellen en/of te verveelvoudigen.

Over Schooltv

Ik heb een vraag over Schooltv

Mail de redactie van Schooltv: schooltv@ntr.nl

Ik heb een vraag over de webwinkel

Klik hier om door te gaan naar de webwinkel

Waar kan ik Schooltv gemist vinden?
U vindt het op deze pagina
Ik heb een vraag over de clips op Schooltv.nl
Klik hier voor informatie en clips

Over Sinterklaas

Waar en wanneer is de Intocht van Sinterklaas?

Sinterklaas komt altijd aan op de eerste zaterdag na Sint Maarten (11 november). In 2014 is dat dus zaterdag 15 november. De stad van aankomst is dit jaar Gouda.

Waarom is er geen Gebarenpiet meer op Nederland 1?

Volgens de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is de dubbele uitzending van de Intocht van Sinterklaas op Nederland 1 met Gebarenpiet niet meer noodzakelijk. De NPO is van mening dat er met Zappelin.nl en Zappelin24 prima alternatieven gevonden zijn. Bovendien wordt de reguliere uitzending op Nederland 3 ondertiteld.

Is de Intocht van Sinterklaas ook door kinderen met een gehoorbeperking te volgen?
Jazeker. De Intocht wordt met Gebarenpiet live uitgezonden op internet: www.zappelin.nl en op het digitale tv-kanaal zappelin24. Verder wordt de reguliere uitzending op Nederland 3 voorzien van ondertiteling. Dit is bepaald door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).
Ik wil graag meer weten over het verhaal in het Sinterklaasjournaal.

Wij kunnen u vooraf niets vertellen over de belevenissen van Sinterklaas en de Zwarte Pieten op weg naar, en tijdens hun verblijf in Nederland. Net als het echte Journaal volgt Het Sinterklaasjournaal de ontwikkelingen op de voet en doet daarvan 'actueel' verslag. U kunt wel met een speciaal lespakket inhaken op Het Sinterklaasjournaal. Dit lespakket kunt u bestellen in de webshop van de NTR.

Ik wil graag als Zwarte Piet meedoen aan de Intocht op televisie of Het Sinterklaasjournaal. Kan ik me daarvoor opgeven?

Nee, het is helaas niet mogelijk om je bij ons op te geven voor Zwarte Piet om aan de tv-uitzendingen mee te doen. De NTR werkt altijd samen met het Sinterklaascomité of de Zwarte Pieten Centrale in de gemeente waar de Intocht plaatsvindt. Op die manier hebben wij altijd de beschikking over voldoende Pieten.

Ik wil graag het lespakket van Het Sinterklaasjournaal bestellen.

U kunt het lespakket bestellen in de webshop van de NTR.

Ik heb een andere vraag over de Sinterklaasprogramma’s van de NTR

Stuur uw mail naar info@ntr.nl 

Over de NTR

Waar staan de letters NTR voor?
NTR is een afkorting van de beginletters van NPS, Teleac en RVU: de drie omroepen waaruit NTR is voortgekomen.
Hoe lang bestaat de NTR al?
Sinds 1 september 2010 werken NPS, Teleac en RVU samen onder de naam NTR. Hun samenwerking werd per 1 januari 2011 officieel met de oprichting van de Stichting NTR.
Hoe is de NTR ontstaan?
De NTR is ontstaan als gevolg van een fusie tussen NPS, Teleac en RVU.
Wat was de reden van deze fusie?
De omroepen besloten hun krachten te bundelen, om publiek geld efficiënter te besteden en om hun positie in het omroepbestel te versterken. Daarnaast leidt de fusie tot betere programma’s, doordat er dwarsverbanden gelegd kunnen worden tussen informatieve, culturele en educatieve programma’s
Wat is de bestaansgrond van de NTR?

De bestaansgrond van de NTR vindt zijn basis in de Mediawet. Daarin zijn de wettelijke taken van de NTR op het gebied van Informatie, Educatie, Cultuur, Jeugd en Diversiteit vastgelegd.

Wat is de missie van de NTR?
De NTR is de onafhankelijke publieke omroep, die Nederlanders wijzer wil maken en hun leven wil verrijken met programma’s op het gebied van informatie, educatie en cultuur.

Lees verder op de pagina Over de NTR.

Over werken of stage lopen bij de NTR

Ik wil graag werken bij de NTR
Een overzicht van actuele vacatures bij de NTR vind je op www.ntr.nl/vacatures
Ik wil stage lopen bij de NTR. Wat moet ik doen?
Alle vacante stageplaatsen binnen de NTR worden bekendgemaakt via www.mediastages.nl of op onze vacaturepagina www.ntr.nl/vacatures. Wellicht vind je daar een stage die bij je past.

En verder...

Hoe geef ik een adreswijziging door?
Stuur de wijziging naar info@ntr.nl. Vermeld óók de oude adresgegevens.
Er staat een fout op de site van een programma
Kopieer de link van de betreffende pagina en stuur uw opmerking naar de redactie. Klik hier voor de lijst met e-mailadressen. Alvast dank voor uw moeite!
Ik ben student en wil graag een onderzoek of studie-opdracht doen voor de NTR. Wat moet ik doen?
Stuur je verzoek naar info@ntr.nl
Ik wil graag opnamen bijwonen van een NTR-programma. Wat moet ik doen?
De NTR heeft een beperkt aantal programma’s met publiek. Kijk op de webpagina van het betreffende programma wat de mogelijkheden zijn (zie onder Programma’s A-Z op www.ntr.nl)
Ik erger me aan de reclame in het algemeen of aan één specifieke reclame in het bijzonder. Kan de NTR daar iets aan doen?
Wij begrijpen dat er mensen zijn die zich ergeren aan het bestaan van reclame. Maar zoals u wellicht weet, zijn wij - evenals de andere publieke omroepen - financieel gedeeltelijk afhankelijk van de STER-inkomsten. Wij hebben geen invloed op de inhoud van de commerciële boodschappen. Indien u een klacht heeft over de inhoud van een specifieke reclameboodschap, dient u zich te wenden tot de Stichting Reclame Code Commissie, Paasheuvelweg 15, 1105 BE Amsterdam, of kijk op www.reclamecode.nl. Die instelling beoordeelt reclames op hun inhoud en kan zo nodig de uitzending ervan verbieden.
Wie bepaalt het tijdstip van uitzending van een programma?
Dat doen de netmanagers van van Nederland 1, 2 en 3 en de zendermanagers  van Radio 1 t/m 6. Zij komen tot hun keuzes op basis van modellen. Ze willen natuurlijk dat naar een bepaald programma zo veel mogelijk mensen kijken of luisteren. Het is dan van belang dat het programma wordt uitgezonden als zo veel mogelijk geïnteresseerden op dat moment televisie kijken of naar de radio luisteren. Maar er zijn ook nog andere factoren van belang. Zo moet voorkomen worden dat op de verschillende netten dezelfde soort programma’s gelijktijdig worden uitgezonden. De programmering van de diverse netten is bovendien gericht op het zo veel mogelijk vasthouden van kijkers (doorkijkeffect) en dat wordt continue gemeten. Soms zou NTR een programma op een ander tijdstip willen uitzenden dan de netmanager, maar wij kunnen daarin niet de eindbeslissing nemen.
Kan de NTR ons (sport)evenenment sponsoren?
De NTR treedt niet op als sponsor. Het is de NTR volgens de Mediawet alleen toegestaan om zich als mediapartner te verbinden aan evenementen en festivals, waar ze een inhoudelijke of redactionele samenwerking mee heeft. Bijvoorbeeld doordat ze daar opnamen maakt voor radio, tv of internet.

Indien uw vraag er niet bij staat, stuur dan een mail naar info@ntr.nl