NTR Natuur
NPO ontdekknop

NTR Natuur

Natuurdocumentaires op NPO 2

Over NTR Natuur

De NTR brengt (buitenlandse) natuurdocumentaires waaronder Natuur op 2

Gemist

Gids

NPO 2 logo

Heersers van het luchtruim

24 feb 2017, 19:25 uur
NPO 2 meer informatie icoon
De straaljagers van de natuur tarten de wetten van de fysica: de wilde zwaan stijgt op als een vliegtuig, terwijl de slechtvalk ingebouwde spoilers heeft waarmee hij snelheden tot 320 kilometer kan halen. We trekken naar Ecuador en Nieuw-Zeeland, waar de kolibrie en de albatros hun geheimen prijsgeven. En vogels zijn niet de enige luchtacrobaten: ook kevers en vleermuizen bewijzen hun meesterschap in de lucht.

NPO 2 logo

Oceanen

1 mrt 2017, 16:50 uur
NPO 2 meer informatie icoon
Er zijn mensen die de zee begrijpen op een manier die de moderne wetenschap niet kan bevatten. Het zijn gemeenschappen die in extreme afzondering leven, die in staat zijn om op zelfs de kleinste landmassa's te leven en schatten te vergaren die onder de golven of voorbij de horizon te vinden zijn. Op het eiland Lembata in Indonesië jagen de vissers van Lamalera van oudsher op enorme potvissen. Slechts gewapend met een harpoen springen ze van hun boten op de rug van de potvis. Het is een gevaarlijke klus, maar één enkele potvis kan het hele dorp van eten voorzien. Het eiland Anuta is een vlekje in de Stille Zuidzee, minder dan 750 meter breed en op ruim honderd kilometer afstand van zijn dichtstbijzijnde buur. Er wordt voornamelijk vis en yam gegeten. Maar een of twee keer per jaar, als de passaatwinden van richting veranderen, zeilen de eilandbewoners over de verraderlijke zee naar het rotsachtige eiland Fatutaka, waar ze honderden zeevogels vangen. Voor deze reis gebruiken ze speciale, gewijde prauwen en de vogels worden met een traditionele lange paal met een lus eraan gevangen. Op deze afgelegen plaats in de oceaan is het risico voor lijf en leden zeer groot.

NPO 2 logo

Woestijnen

2 mrt 2017, 16:50 uur
NPO 2 meer informatie icoon
De beschikbaarheid van water beheerst het leven in de woestijn. Met o.a. aandacht voor het leven in de Gobi-woestijn in Mongolië. De Kababish-stam is afhankelijk van grote gedeeltes van de noord-Soedanese woestijn die, na een gunstige regentijd, een overvloed aan voedsel biedt. Dit is de legendarische Gizzu-streek. Je moet er een rondreis van 1500 kilometer voor maken en een uitgestrekte zandwoestijn voor oversteken, maar als je hier drie maanden doorbrengt met je kamelen, ben je verzekerd van rijkdom, status en een huwelijk. De Danakil Depression is een barre, stenige woestijn met kale rotsheuvels, zoutpannen en vulkanen in het noorden van Ethiopië. Het is de warmste plek op aarde. Hier wonen de Afar, die op een wel heel bijzondere manier aan water komen. Boven stomende vulkaanopeningen bouwen de Afar iglo's van steen. Aan de binnenkant condenseert de stoom en het water komt terecht in poelen. De Afar-vrouwen leggen iedere dag veertig kilometer af om het water te gaan halen. Voor veel mensen heeft water een heilige betekenis. Ieder jaar, op het dieptepunt van het droge seizoen, staan er duizenden Dogon-mannen langs de oevers van het Antogo-meer in Mali. Ze staan klaar om de overvloedige seizoensoogst binnen te halen in één van de laatst overgebleven meren in het gebied, een oogst die volgens een eeuwenoude bepaling speciaal voor deze gelegenheid wordt bewaard. Slechts uitgerust met traditionele manden en op hun blote handen rennen ze het heilige meer in om vis te vangen. Het is een eenmalige smulpartij voor mensen die de rest van het jaar alleen gierst te eten krijgen.

NPO 2 logo

De Noordpool

3 mrt 2017, 16:45 uur
NPO 2 meer informatie icoon
De bewoners van de ijskoude Poolcirkel maken van de natuur gebruik om zichzelf in leven te houden. De Inuit op Groenland hebben een unieke manier om op robben te jagen. Een persoon hult zich in een robbenpels en voert een soort dans uit, terwijl hij de geluiden en bewegingen van robben nabootst. Op die manier besluipen ze hun prooi. De buit voorziet hen van eten en kleding, maar het ijs waarop ze moeten jagen is gevaarlijk terrein. De Nenet hoeden hun gigantische kuddes rendieren in een bijna eeuwigdurende migratiecirkel over de Siberische toendra. Het is hard werken en op een dag in mei kan er een gevaarlijke en spannende dimensie bij komen. Dat gebeurt als de Nenet bij de zuidelijke oever van de Yuribei-rivierdelta aankomen en via het snel dooiende zee-ijs de rivier omzeilen die inmiddels alweer stroomt. Met de stijgende temperaturen op aarde hebben de Nenet geen idee hoe lang ze deze methode nog kunnen gebruiken.

NPO 2 logo

Drukte in de lucht

3 mrt 2017, 19:25 uur
NPO 2 meer informatie icoon
De concurrentie in de lucht is enorm. We zien hoe dieren elk op hun manier proberen te overleven in de lucht. In Californië steken kolibries elkaar de loef af met hun snelheid. Fruitvliegjes leveren precisievliegwerk om hun eitjes tussen vuurmieren te kunnen leggen. De koningsvogels verdedigen hun territorium met alle kracht. In Ecuador gaan motten en vleermuizen de strijd aan. En we krijgen te zien hoe spreeuwen de concurrentie verschalken door samen te werken.