De Aardappeleters
NPO ontdekknop

De Aardappeleters

Joris Vermeer zoekt naar de achtergronden van ons dagelijkse eten.

Werkdagen,9-20 jan,19.50u,NPO2

Over De Aardappeleters

In De Aardappeleters steekt Joris Vermeer de loftrompet over geadopteerde gerechten die inmiddels zo gewoon zijn geworden dat we er bijna niets meer over weten. We volgen omnivoor en ex-restaurateur Joris Vermeer als hij zoekt naar waar het gerecht vandaan kwam, als hij oorspronkelijke bereiders treft en zich van het ene in het andere avontuur stort.

Gemist

Gids

BVNT logo

Babi pangang

28 feb 2017, 14:15 uur
BVNT meer informatie icoon
De aardappeleter kijkt op zondag, met het bord op schoot naar Studio Sport. En wat ligt er op dat bord: babi pangang. Volksstammen zijn ermee opgegroeid. Aardappeleter Joris Vermeer zoekt gehucht, stad en land af naar de oorsprong van onze babi pangang. De eerste stop: de Chinees van IJmuiden. En, verrassing, het meest bekende Chinese gerecht blijkt Indonesisch. Op Sumatra hoort Joris dat de missionaris weleens trek heeft in wat anders, krijgt hij een hapje varkensbloed van oom snor en kijkt hij om de deur bij een hondenrestaurant. Vreemd genoeg vindt hij wat hij zoekt bij terugkomst in Nederland. In, geen grap, een heus toverboek.

BVNT logo

Babi pangang

1 mrt 2017, 02:15 uur
BVNT meer informatie icoon
De aardappeleter kijkt op zondag, met het bord op schoot naar Studio Sport. En wat ligt er op dat bord: babi pangang. Volksstammen zijn ermee opgegroeid. Aardappeleter Joris Vermeer zoekt gehucht, stad en land af naar de oorsprong van onze babi pangang. De eerste stop: de Chinees van IJmuiden. En, verrassing, het meest bekende Chinese gerecht blijkt Indonesisch. Op Sumatra hoort Joris dat de missionaris weleens trek heeft in wat anders, krijgt hij een hapje varkensbloed van oom snor en kijkt hij om de deur bij een hondenrestaurant. Vreemd genoeg vindt hij wat hij zoekt bij terugkomst in Nederland. In, geen grap, een heus toverboek.

BVNT logo

Spaghetti bolognese

7 mrt 2017, 14:15 uur
BVNT meer informatie icoon
Aardappeleter Joris Vermeer hoort dat de IJmuidense spaghetti-oproer een gehaktballenoorlog was. In Bologna gaat een kistje open waarin het enige culinaire vredesakkoord ter wereld ligt. En Joris schuift, heel voorzichtig, aan tafel met een groep geheimzinnige strijders voor een rechtvaardige verdeling van meel, water en ei. Oh ja, en in Bologna vraag je nooit, nee helemaal nooit, om spaghetti bolognese.

BVNT logo

Spaghetti bolognese

8 mrt 2017, 02:15 uur
BVNT meer informatie icoon
Aardappeleter Joris Vermeer hoort dat de IJmuidense spaghetti-oproer een gehaktballenoorlog was. In Bologna gaat een kistje open waarin het enige culinaire vredesakkoord ter wereld ligt. En Joris schuift, heel voorzichtig, aan tafel met een groep geheimzinnige strijders voor een rechtvaardige verdeling van meel, water en ei. Oh ja, en in Bologna vraag je nooit, nee helemaal nooit, om spaghetti bolognese.

BVNT logo

Couscous

14 mrt 2017, 14:15 uur
BVNT meer informatie icoon
De aardappeleter wil minder moeite, minder geld en minder tijd besteden aan een maaltijd. Vandaar: couscoussalade. Kokend water over de korrels, je roert er een fetablokje, olijf en gesneden tomaat door. Klaar is Kees. Blaadje munt! Joris Vermeer, aardappeleter van dienst, gaat naar de Marokkaanse woestijn om erachter te komen dat onze favoriete salade daar helemaal niet bestaat. Hij volgt het spoor van de kamelenkaravaan en eindigt in een kasteel van modder. Joris eet couscous zoals hij het nog nooit at. En ontdekt dat de geschiedenis moet worden herschreven. Want de Italianen, die zo dik doen over pasta, hebben het gewoon gestolen van de Marokkanen.