Nacht van de Popmuziek: het gaat om het ‘oh ja-gevoel’

Leestijd: 3 minuten

En opeens was ze daar weer: Kate Bush in de hitlijsten. Dankzij de Netflix-serie Stranger Things was haar nummer Running Up That Hill opnieuw populair, nu onder een jongere generatie. De legendarische zangeres kan dan simpelweg ook niet ontbreken in de komende editie van de Nacht van de Popmuziek. In deze live tv-marathon, gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis, staat de liefde voor muziek centraal.

Voor muziekliefhebbers is het richting het einde van het jaar topdrukte: de Nacht van de Popmuziek is weer op tv en de Top 2000 komt dichterbij. Voor Popmuziek-redacteur Lex Coppoolse begint de voorpret vaak al veel eerder.

Lex: “Ik houd het zelf het hele jaar door wel een beetje in de gaten. Als ik iets tegenkom dan zet ik het in mijn telefoon. Wanneer we dan met de redactie samen komen steken we elkaar ook weer aan met dingen. Het programma is geboren uit het idee van twee jongens op een zolderkamer die elkaar plaatjes laten horen. Dat gevoel proberen we vast te houden en over te brengen op de kijker. De Nacht van de Popmuziek geeft kijkers daardoor echt een ‘oh ja’ gevoel. ‘Oh ja die band, oh ja dat is een lekker nummer!’”

Bijzonder aan de Nacht van de Popmuziek is het interactieve aspect. Via het Tweede Scherm krijg je als kijker achtergrondinformatie over de artiesten die jij uitkiest. Nieuw is sinds vorig jaar het insturen van foto’s die de uitzending beïnvloeden. Zo kun je nu een verzoeknummer aanvragen door een selfie te maken met je favoriete plaat.

Lex: “Hiervoor konden mensen al verzoekjes doen, maar dan met een verhaal erbij. Met die foto’s merken we dat het ook gewoon leuk is als iemand zijn favoriete platenhoes ophoudt. Er hoeft dan niet per se een heel verhaal achter te zitten. Iemand kan gewoon vertellen ‘Ik vind dit een goeie plaat, draai er iets van.’ Zeker voor de oudere kijkers komt met die platenhoezen dat ‘oh ja’ gevoel weer helemaal terug. Zij hebben die albums nog gekocht en dan heb je echt een band met zo’n plaat. Als je die dan in het programma voorbij ziet komen dan ben je gelijk weer terug in de periode dat je die plaat kocht.

Ik geloof dat we vorig jaar zo’n 1200 foto’s opgestuurd hebben gekregen. En dat waren niet allemaal Bruce Springsteens of Michael Jacksons. Het gaat wel echt heel breed. Er waren bijvoorbeeld ook jongere kijkers die foto’s instuurden van zichzelf met een Spotify playlist. Dat mag natuurlijk ook, dat is hoe zij nu die muziek beleven. Alles is welkom, platen, CD’s, bandjes, playlists; als je het maar mooie muziek vindt.”

En als je zelf een verzoekje zou insturen dit jaar, wat zou dat dan zijn?

Lex: “Ik denk dan toch Nevermind van Nirvana. Die plaat kwam uit in 1991 en ik was toen dertien jaar. Ik begon net een beetje naar andere dingen te luisteren dan wat je op de radio hoorde. Voor mij was dat een startpunt van muziek ontdekken waar die artiesten dan weer naar luisterden. En als je Nevermind nu opzet, het is nog steeds een hele goeie plaat.”

Heb jij ook een verhaal bij een band, of wil je gewoon een lekker nummer aanvragen? Op deze pagina kun je jouw favoriet zoeken, of stuur tijdens de uitzending een foto in met een leuke plaat. Wie weet zie je jezelf dan terug in de Nacht van de Popmuziek, zaterdag 12 november vanaf 23.00 uur te zien op NPO 3.