“Ik gun iedereen dit boek”

Özcan Akyol – ook wel bekend als Eus – is weer terug met Eus’ Boekenclub. Met aan zijn zijde, tijdens de Boekenweek, een nieuwe seizoenkaarthouder fervent lezer en journaliste Kitty Herweijer. Welke boeken verslindt het duo zelf eigenlijk? We leggen ze een aantal scherpe boekendilemma’s voor…

16 maart 2023 - Leestijd: 3 minuten 

Welk boek moet volgens jou verplicht leesvoer zijn?

Eus:The Cather in the Rye van J.D. Salinger. Dit boek gaat over een jongen die zich totaal onbegrepen voelt, van school wordt getrapt en gaat ronddwalen door de stad. In het boek komen problemen langs waar ieder mens een keer in zijn leven tegenaan loopt. ‘Wie ben ik eigenlijk?’, ‘Waar vind ik aansluiting?’, ‘Ik wil voldoen aan verwachtingen maar het lukt mij niet’. De worsteling met deze levensvragen beschrijft hij zo goed. Ik vind het een bijzonder en waardevol boek en het laat je nadenken over jezelf. Ook kan het je helpen je minder eenzaam te voelen, zeker wanneer je niet makkelijk over gevoelens praat.”

Kitty:“De wereld van gisteren van Stefan Zweig, is een boek dat diepe indruk op mij heeft gemaakt. Het is autobiografisch en gaat over de hoogtijdagen van Wenen en de opkomst van het naziregime. Uiteindelijk vlucht de Joodse Stefan Zweig naar Brazilië en pleegt hij daar zelfmoord. In het boek beschrijft hij de overgang van hoe de wereld is geweest naar hoe het zo radicaal heeft kunnen veranderen. Vaak gaan oorlogsboeken over de oorlog zelf, maar in dit boek is ook de aanloop naar de oorlog beschreven. Vanuit Joods perspectief. Hoe Joden eerst onderdeel waren van het normale leven en hoe dat plots veranderde. Het is een geschiedenis van Europa die iedereen op deze manier zou moeten lezen.”

Welk boek heb je meerdere keren gelezen en zou je zo weer opnieuw lezen?

Eus: “Er zijn zes, zeven boeken die ik elk jaar herlees. Dat doe ik al een paar jaar en dat doe ik om verschillende redenen. Zo lees ik het boek Vrouwen van Charles Bukowski vanwege de creatieve vrijheid. Van dit boek krijg ik als schrijver energie. En het boek De morgen loeit weer aan van Tip Marugg geeft mij een merkwaardige boost. Het boek gaat over eenzaamheid en uitzichtloosheid. Na het lezen ervan denk ik, het leven kan altijd uitzichtlozer.”

Kitty: “Ik hou erg van korte, kleine boekjes en van 19e eeuwse literatuur. Op drift van J.K. Huysmans is zo’n boek. Deze auteur heeft een groot talent voor het beschrijven van dagelijkse ongemakken en ergernissen. Van het dagelijkse leven maakt hij iets amusants. Je denkt vaak dat sommige problemen alleen van deze tijd zijn, maar door dit soort boeken besef je dat dit de menselijke conditie is. Mensen voelen altijd iets van ongemak, we zijn altijd zoekende. Het heeft helemaal niet met het nu te maken en dat is relativerend.”

Je mag alleen nog maar boeken lezen van één auteur, wie kies je?

Eus: “Karl Ove Knausgard, een Noorse schrijver. Hij is zo productief en schrijft erg divers: van voetbal tot oorlog. Ik vind hem een van de beste levende schrijvers op dit moment. Als je alleen nog boeken mag lezen van één auteur, dan moet het wel iemand zijn die je steeds kennis laat maken met nieuwe dingen, een schrijver die je iets leert.” 

Kitty: “Deze vraag vind ik moeilijk. Als ik toch moet kiezen, kies ik voor een auteur met een groot oeuvre waar ik echt van genoten heb. Dan zeg ik: Roald Dahl. Als kind heb ik zijn boeken met veel plezier gelezen, ook zijn boeken voor volwassenen vind ik goed.”

Dit boek heeft mij echt aan het huilen gebracht…

Eus: “Ik ben niet zo’n huiler, maar Het lijden van de jonge Werther van Johann Wolfgang Goethe is een boek dat bij mij binnenkwam. Het gaat over een man die hopeloos verliefd is op een vrouw, maar die vrouw gaat al met een ander trouwen. In het boek lees je zijn liefdesverklaringen aan haar. Op bloemrijke wijze vertelt hij hoe erg hij haar mist en hoe gek hij op haar is. Hij ziet het leven eigenlijk niet meer zitten. Aan het einde berooft hij zich van het leven. Geen leuk einde dus. Het boek heeft mij geleerd dat je als man ook emotioneel mag zijn. Ook in de literatuur.”

Kitty: “Een boek waar ik lang geleden, als tiener, emotioneel van werd is Spijt van Carry Slee. Als ik aan het verhaal denk, wordt het gevoel dat ik toen tijdens het lezen had weer opgeroepen. Carry Slee heeft op een goede manier onder woorden gebracht wat pesten met iemand doet. Het boek gaat ook over het niet opkomen voor de gepeste, iets waar ik nog vaak aan heb teruggedacht door dit boek. Op middelbare scholen zouden alle kinderen dit moeten lezen.”

Dit boek heeft mij echt laten lachen...

Eus: “Ik ben een vaste lezer van Herman Brusselmans, ik heb zijn hele oeuvre gelezen. Om zijn boeken moet ik altijd keihard lachen. Eigenlijk gaan zijn boeken nergens over en het is totaal absurdistisch, maar voor mij is het lezen van zijn boeken ontspanning. Ook lees ik Brusselmans als ik mij even niet zo lekker voel. De een eet chocolade en kijkt Netflix, ik lees een boek van Herman Brusselmans.”

Kitty: “Ik heb recent het boek We hebben het over je gehad van Stéphanie Hoogenberk gelezen. Het is een verhalenbundel over vriendschap. Het is hilarisch, maar ook met ongemak en herkenning. Veel dingen die je hebt in vriendschappen waar je zelf niet over nadenkt, weet ze heel goed te beschrijven.”

Dit boek raad ik iedereen aan om te lezen…

Eus:Birk van Jaap Robben, omdat je door dit boek de liefde voor het lezen gaat voelen. Het is zo’n goed boek. Liefdevol en mooi in elkaar gezet met warme personages en hele mooie beschrijvingen. Ik gun iedereen dit boek.” 

Kitty:Het achtste leven van Nino Haratischwili. In het boek volg je de geschiedenis van een Georgische familie. Het is alsof je vijf romans in een leest. Elke keer volg je het verhaal vanuit een nieuwe generatie. Je leeft daardoor met de familie mee, en de geschiedenis die hun overkomt. Van de Sovjet-Unie tot aan nu. De omvang van het boek schrikt misschien af, maar laat je daar niet door tegenhouden. Het is echt de moeite waard.”

Eus' Boekenclub is nog te zien t/m vrijdag 17 maart, om 19.55 uur op NPO 2. Of binge alle afleveringen op NPO Start.