Winnaars Rijksmuseum Junior Fellowship 2021

JFS 2021 nieuwsfoto

Frederieke Aaij van het Liemers College Heerenmäten in Zevenaar en Suzanne Visser van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in Appingendam zijn de winnaars van het Rijksmuseum Junior Fellowship 2021. Dit is de jaarlijkse prijs voor het beste profielwerkstuk door middelbare scholieren, georganiseerd door het Rijksmuseum en de NTR. Dit jaar werden 86 werkstukken ingestuurd, wat een record aantal is. Via een online uitreiking werden de winnaars bekend gemaakt door juryvoorzitter Astrid Sy, presentator Andere Tijden. De winnaars ontvangen een studiebeurs van € 1.500,-.

Frederieke Aaij maakte het profielwerkstuk De Blik over het impressionisme in Frankrijk, vormgegeven in een boek. Suzanne Visser bracht met Indocu een ode aan haar Indonesische familieverhaal met de vraag waar kom ik vandaan?

Astrid Sy, voorzitter jury Rijksmuseum Junior Fellowship: De werkstukken blonken uit in excellentie, diepgang en een gevoel van urgentie of persoonlijk belang bij het onderwerp. Ook de verschillende vormen die gebruikt zijn tonen grote creativiteit en originaliteit en het vermogen om net dat beetje meer te doen.

Traineeship
De auteurs van de negen beste inzendingen hebben, voorafgaand aan de uitreiking, een intensief meerdaagse traineeship doorlopen, waarbij ze een kijkje achter de schermen van het museum kregen.

Dit jaar stond het maken van online lesmateriaal centraal. Hiervoor werkten de deelnemers samen met Brenda Wit, regisseur en programmamaker van de NTR en acteurs van het Rijksmuseum. De opdracht was: maak per subteam een educatieve video over De Nachtwacht die andere scholieren uitdaagt het schilderij te ontdekken. Deze video’s verschijnen na de zomer op SchoolTV.

Rijksmuseum Junior Fellowship
Het Rijksmuseum Junior Fellowship is de profielwerkstukkenprijs van het Rijksmuseum. Alle scholieren (van vmbo tot vwo) die een werkstuk maken dat een relatie heeft tot het museum, kunnen hun werkstuk insturen. Wanneer ze dat doen, maken ze kans op een meerdaags traineeship in het museum én een studiebeurs van 1500 euro.

Het Rijksmuseum Junior Fellowship wordt mogelijk gemaakt door Stichting Saphir / Rijksmuseum Fonds.

Onmisbare steun
Het Rijksmuseum is dankbaar voor alle vormen van steun die het in deze moeilijke periode mocht ontvangen. Meer dan ooit is duidelijk dat subsidie van de overheid, bijdragen van het bedrijfsleven en fondsen, schenkingen, nalatenschappen en Vrienden essentieel zijn en blijven voor het Rijksmuseum.